HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
mascaror - Bäst i test

Test av mascaror

51 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 18:e Mars, 2020, Baserad på 19 experttester.

Det sägs att ögonen är själens spegel. Länge har det talats om ögonens betydelse för att försöka förstå människans inre liv, hennes själ. Så det är inte konstigt att det i flera tusen år varit viktigt att framhäva och accentuera just ögonen. Idag är mascaran troligtvis förstahandsvalet hos de flesta när det kommer till ögon make-up. Den är lättanvänd och ger ett snabbt, tydligt resultat. Mascaran är så populär och vida känd att även en oinvigd kan identifiera den. Helt enkelt en make-up produkt som få vill vara utan! 

Jag kan allt om mascaror – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Kort historielektion

Historiskt sett har det varit viktigt med målade ögon, både ur rituella och estetiska perspektiv. I Egypten har man hittat verktyg för att måla ögonen med som är över 12 000 år gamla. Då var det naturligtvis inte mascaran vi känner till idag som användes, det handlade snarare om att måla områdena kring ögonen mörka. Detta gjordes av både kvinnor och män, i alla samhällsklasser.

På 1800-talet började det laboreras med att färga fransarna, olika oljor utblandat med sot och kol användes för att färga stråna mörkare. 1917 uppfanns till slut föregångaren till vår tids mascara. Det var kemisten Thomas Lyle Williams som började experimentera med vaselin och koldamm för att hjälpa sin syster Mabel med hennes skönhetsbestyr. Den moderna mascaran i kakform var därmed född.

Vilken mascara ska man välja då?

Mascaror uppfyller olika önskemål om hur ögonfransarna skall se ut. Långa och bambi-liknande eller täta med mycket volym. När du ska köpa ny mascara kan det alltså var en bra idé att tänka igenom vilket resultat du vill ha. Fokusera på en huvudfunktion - antingen satsar du på långa fransar eller fylliga. Någon som sminkar sig för att lyfta fram neutrala drag, kanske inte gör sig förtjänt av en mascara som fokuserar på ett dramatiskt resultat. Det går förstås att utöka sin mascarasamling till ett par stycken, för att kunna maxa ögonfransarna med både volym och längd.

Anpassa mascaran efter dina fransar. Har du exempelvis korta fransar blir resultatet bättre om du satsar på en förlängande produkt. Även om en mascara ger drömlika fransar på en person, behöver det inte se likadant ut på dig. Dessutom sminkar vi oss också olika vilket också påverkar slutresultatet.

Vad som är viktigt när det kommer till val av mascara är förstås väldigt individuellt. För någon är det viktigt att mascaran skall sitta bra hela dagen, för en annan är det viktigare att den är skonsam för känsliga ögon. För dig som använder linser kan det i alla fall vara en bra idé att använda en mascara som inte smular för att undvika få partiklar i ögonen. Då är fibermascara ett bra alternativ.

Vattenfast eller inte?

Vattenfast mascara kan vara bra att ha emellanåt, den sitter fantastiskt bra även i regnigt väder eller under ett hårt träningspass. Dess fördel blir oundvikligen också en nackdel - den är mycket svårare att tvätta bort än en vattenlöslig mascara vilket kan slita onödigt på fransarna. Tänk på att använd en mild och effektiv rengöring som är speciellt anpassad för ögonen. Vattenfast mascara är inte att rekommendera om du använder lösögonfransar. Sminkborttagning för vattenfast mascara innehåller nämligen oljor som utöver sminket, även kan lösa upp limmet som håller lösögonfransarna på plats.

Ögonfransen har en genomsnittlig livslängd på cirka två till tre månader. Alla strån har olika livslängd, varför du kan komma att tappa mer eller mindre i olika perioder. Stress är en vanlig orsak till att man tappar mer fransar än vanligt. Hormonella förändringar kan också påverka. Eftersom fransarna är känsliga för inre påverkan, kan det vara bra att påverka dem minimalt utifrån. Var därför sparsam med användandet av vattenfast mascara.

Borstar och formula

Olika borstar ger olika effekt. En tjock och tät borste ger fylligare fransar. Vill du istället ha långa fransar, är den smala gummiborsten att föredra. I regel ger större borstar mer volym, och tunnare borstar ger mer längd. Formulan är själva produkten, det som finns i behållaren och som sitter på borsten. Den kan vara mer eller mindre blöt i sin konsistens. Blötare formula lämpar sig bäst till förlängande mascaror, torrare produkt bygger mer på volymen. Har du naturligt korta fransar, är det exempelvis inte fel att välja en mindre geggig mascara som separerar mer med tunnare formula.

Tekniker för bäst resultat

Måla fransarna genom att placera borsten så nära rötterna som möjligt, sicksacka sedan borsten lätt så att den skall få fäste mellan alla strån. Dra sedan borsten rakt upp och ut för att minimera att mascaran klumpar sig på fransen - spindelben är sällan ett önskat resultat. Upprepa proceduren om du vill bygga upp mer längd och volym.

Ögonfranstång är verktyget som böjer fransarna uppåt för att öppna upp blicken. Placera fransraden i den giljotinliknande tången, så nära rötterna som möjligt. Kläm åt försiktigt och håll kvar några sekunder. Placera sedan tången något längre ut från rötterna i olika steg och gör om samma sak. På detta sätt får du en mer naturlig böj på fransarna istället för en hård vinkel. Viktigt att böja fransarna innan du applicerat mascara. Böj aldrig fransarna efter att du målat dem eftersom risken att de bryts av är mycket större.  

Snabbguide och tips

Förlängande mascara: om du vill ha längre fransar. Har en tunnare formula som fastnar på fransens spets för att på så sätt förlänga den naturliga tippen. Leta efter ordet ‘extensions’ på förpackningen så är du rätt ute.

Volym-mascara: Krämigare i konsistensen som omsluter hela fransen vilket ger intryck av att strået är tjockare. Ger fransarna ett tätare utseende och ger volym samtidigt. Vanligt med böjda borstar till denna typ av mascara. Passar normallånga till långa fransar för att undvika stubbigt resultat.

Fibermascara: förlängande effekt genom att små fibrer av silke eller nylon fäster på fransens spets.

Separerande mascara: för ett mer neutralt resultat. Förstärker intrycket av dina egna fransar. Har tunn formula.

 

För dig som lätt får mörka ringar under ögonen är det ett bra tips att inte måla den undre fransraden. Det drar nämligen fokus till problemområdet och kan snarare förstärka intrycket av mörka ringar.

Om man vill ha en mjukare framtoning, kan blonda personer med fördel välja bruna mascaror istället för svarta. Kontrasten blir mindre till ljus hy med ljusa hårstrån.

Dra upp borsten från behållaren med en lätt roterande rörelse istället för att dra den rätt upp, samma teknik när borsten skall ner i behållaren igen. På så sätt pumpas inte massa onödig luft ner i mascaran vilket torkar ut den snabbare och gör det lättare för bakterier att få fäste.

Kasta gammal mascara. Börjar den klumpa sig? Är den äldre än sex månader? Bäst att kasta bort den och köpa en ny. Ögonen är känsliga och en tillräckligt gammal mascara kan ha samlat på sig bakterier.

Om man vill ge intryck av att ögonen sitter tätare ihop än vad de gör, applicera mer mascara vid ögonens inre sida. Placera istället mer mascara vid ögonens yttre kanter för att ”dra isär” tätt sittande ögon.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Nars Climax Mascara

Testresultat
Metro Mode 2020,    Damernas Värld 2019
Produktbeskrivning

Vi har valt att ge Nars: Climax Mascara utmärkelsen bäst i test! Den har fått fina omdömen i de senaste testerna som den varit med i. Mascaran går att måla i flera lager utan att den klumpar sig tack vara en kladdfri formula. Fransarna separeras fint och ger en naturlig look. Den väl tilltagna borsten är mjuk och får med alla fransar vid varje svep. En mascara i mellanpris-klassen som imponerat på flera testpersoner! 

Visa hela texten

Bäst i test: Giorgio Armani Eyes To Kill Mascara

Testresultat
Mama 2019,    Expressen.se 2012
Produktbeskrivning

Goirgio Armanis Eyes to Kill är en lyxprodukt som är ett bra alternativ för dig som kan tänka sig lägga någon hundralapp extra för att få en riktigt bra mascara. Det är en allt-i-ett produkt som fungerar bra på alla typer av fransar. Den bygger en otrolig volym och längd med en väl avvägd formula som varken är för blöt eller för torr. Resultatet håller hela dagen utan att smula, och tillsammans med en fransböjare blir resultatet svårslaget!

Visa hela texten

Bäst i test: Max Factor 2000 Calorie

Testresultat
Lifestyle 2020,    Aftonbladet Plus 2020
Produktbeskrivning

Max Factor 2000 Calorie är en volym-mascara i budgetklassen som, trots det låga priset, håller hög standard. Den balanserade formulan gör den lätt att applicera, det gör också att man kan måla i flera lager utan att riskera ett klumpigt resultat. Den definierar fransarna väl och smular minimalt under dagen.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Mascaror - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Primer

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2020

Foundation

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2020

Brun utan sol

UPPDATERAD 22:e Juli, 2020

Hudlotion

UPPDATERAD 19:e Oktober, 2016

Kroppsoljor

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (19st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 20 volymgivande mascaror. De hittade produkterna som håller måttet, både i budgethyllan och i lyxsegmentet. Samma testperson har använt alla produkter. Det som testades var volym, applicering, klumpfaktor och hållbarhet. Hållbarheten talar om hur bra mascaran håller under dagen utan att den smular. De fyra kategorierna kunde ge fem poäng var, totalt kunde en produkt alltså få 20 poäng. Det totala betyget gavs sedan plus i skalan ett till fem.


Testets vinnare blev Chanel: Le Volume med 19/20 poäng och fem plus. Den bedömdes som lätt att jobba med och gick att jobba upp i flera lager så det blev lösögonfrans-effekt. Borsten är av mindre modell vilket gör att man kommer åt alla strån. Formulan är perfekt balanserad utan att bli för torr eller blöt. När man öppnar mascaratuben medföljer en väl avvägd dos formula, lika mycket varje gång. Den lyxiga mascaran utsågs till bäst i test av Aftonbladet som enda produkt med fem plus. Det som drog ner betyget något var det höga priset.


Det var flera olika produkter som fick fyra plus av Aftonbladet, därför gick vi på poängen när vi valde ut andraplaceringen. Med 18 poäng placerar sig därför NYX: Worth The Hype på en andra plats. Den fick högsta betyg i applicering och klumpfaktor, en mycket lättanvänd produkt som ger fint resultat. Det går att bygga upp en mer dramatisk look med flera lager. Nöjer man sig med ett lager lämnar den ett fint, naturligt resultat. Den blev utsedd till bäst i budgetkategorin, en prisvärd mascara. 


På tredjeplats med 17 poäng kom Max Factor: 2000 Calorie. Den beskrevs som en mycket prisvärd mascara som både separerar och ger ett fylligt resultat. Formulan är varken för blöt eller för torr vilket gör den lätt att jobba med i flera lager. Den fick omdömet att den nästan såg lika snygg ut på kvällen som när applicerades på morgonen.

Vinnare i det här testet

Metro Mode

Publicerad

Metro Mode har testat åtta populära mascaror i budget-, mellan- och lyxklassen.


På första plats med 5,0 i betyg kom Max Factor: False Lash Effect Mascara. Testpersonen, med mellanlånga fransar, ville fylle ut med både volym och längd. Detta lyckades mascaran med utan problem. Den rejäla borsten i gummi gör det lätt att bygga upp volymen, samtidigt som den separerar fransarna lätt. Den finns även som vattenfast alternativ. 


L’Oréal Paris: Paradise Extatic Mascara placerade sig på en andra plats, även den med 5,0 i betyg. Den gav ett hållbart resultat som ser bra ut hela dagen utan att smula. Den separerar fransarna bra och ger ett naturligt resultat. En budgetmascara som inte kostar mer än dryga hundralappen.


Tredjeplatsen gick till Nars: Climax Mascara med 4,8 poäng. Den har en välbalanserad formula som varken är för torr eller för kladdig. Det går att jobba upp en volym i flera lager utan att den kladdar. Böjer och lyfter fransarna lätt. Mascaran sitter bra under hela dagen och är lätt att tvätta bort. Den är jämförelsevis något dyr.

Vinnare i det här testet

Lifestyle

Publicerad

Lifestyle har testat fem olika volymmascaror och utsett en bäst i test för 2020.


Vinnaren Lancôme: Hypnôse Mascara fick 4,9 i betyg. Den populära mascaran från Lancôme är en trogen favorit hos många. Borsten som får med alla fransar ger en fyllig look. Testpersonen upplevde det som om borsten fick med sig väldigt mycket mascara från tuben, detta kan göra att den upplevs som kladdig.


Testtvåa blev Max Factor: 2000 Calorie Mascara Dramatic Volume med 4,3 i poäng. En mascara i budgetklass som verkligen lyckas med att ge fransarna mycket volym. Den bygger även på längden utan att klumpa sig. Dessvärre tenderar den att smula sig efter några timmar.


Tredjeplatsen, även den med 4,3 i poäng, blev Lancôme: Hypnôse Drama Mascara. Det är testvinnarens uppföljare som har uppdaterat borsten till en större variant. Borsten bygger upp fin volym och hjälper även till att böja till fransarna. Tyvärr kan borstens storlek göra den lite klumpig att jobba med, speciellt på underfransarna.  

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat sju olika mascaror från budgetprodukter till lyxmärken.


Vinnaren blev Nars: Climax Mascara som fick 4,9/5 i betyg. Formulan drar åt det torrare hållet vilket gör att volymen kan byggas upp på fransarna utan att riskera klumpar. Färgen håller bra vilket gör att fransarna ser nymålade ut hela dagen. Extra plus fick mascaran för att den var lätt att tvätta bort. Borsten upplevdes initialt som lite klumpig, men den gör sitt jobb med att lyfta och förlänga fransarna. Testpersonen upplevde inte att någon fransböjare behövdes så borsten böjer till fransarna.


På andra placering landade Max Factor: Lash Revival med 4,8/5 poäng. En budgetprodukt som passar bra till vardags då den ger ett diskret intryck. Den formade borsten är lättjobbad och separerar fransarna lätt. Den lämnar ett prydligt resultat med fin svärta. Det går att jobba upp en viss volym, men mascaran ansågs passa bäst för en mer naturlig look. 


Clarins: Wonder Perfect Mascara kom på en tredjeplats med 4,6/5 poäng. Formulan bedömdes som lagom blöt, vilket gör den lätt att jobba med i flera lager. Den smalt utformade borsten var mycket lättjobbad och ansågs speciellt lämplig för att få med de undre och inre fransarna - de som annars kan vara svåra att få tag i. Lämnar väl separerade fransar med lätt böj. 

Vinnare i det här testet

Mama

Publicerad

Många är ute efter en tålig mascara som håller bra hela dagen, den skall också gå snabbt att applicera en stressig morgon. Tidningen Mama’s skönhetsredaktör har testat mascaror och utsett de som blivit bäst i test. Betygskalan är noll till fem ‘M’.


På första plats, med fem ‘M’ av fem möjliga, kommer Giorgio Armani; Eyes to Kill. Den beskrivs som favoritmascaran som ger en fantastisk volym och längd. Formulan drar åt det torrare hållet utan att den smular under dagen. En hållbar mascara som blivit en bestseller.


Ännu en bestseller, också med fem ‘M’ i betyg, kom på andra plats - Lancôme: Hypnôse. En klassisk mascara som verkligen levererar. En lite blötare formula som gör det enkelt att jobba upp i flera lager utan klumpar. Fransarna blir dessutom fint separerade.


Tredjeplatsen gick till bästa budgetalternativet Lumene: Nordic Chic Full On Volume Mascara, som fick fyra ‘M’ i betyg. En mascara som gör att fransarna känns naturliga under hela dagen. Den levererar både på längden och i volym. Betyget dras ner något av att den kan klumpa ihop sig något om man jobbar med den i flera lager.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat både billiga och dyra mascaror från 2016 och utsett en bäst i test - Vertige Longueur - från Yves Rocher. Med denna mascara i väskan, blir en fransförlängning överflödig. Den får högsta betyg på alla punkter: den är lättarbetad, klumpar inte, smular inte, enkel att tvätta bort och ger milslånga drömfransar. Dessutom är den prisvärd! Smashbox hamnar på andraplats med Indecent Exposure Mascara som ger en snabb volym och ger fint reparerade fransar. Den är enkel att arbeta med och innehåller fibrer som ska bidra till längre fransar. Den kladdar eller smular inte det minsta heller och testpersonerna tyckte att även den var värd varenda krona. Sist, men inte minst, hamnar 3ina The Definition Marcara för endast en 100-lapp på tredjeplats. 3ina är ett spanskt märke som nyligen landat i Sverige och deras mascara gör det lätt att forma fransarna som man önskar - enkla eller pampiga.  Borsten är perfekt utformad för att ge bra separation. Hylsan är dessutom smal och behändig.

Vinnare i det här testet

SOLO

Publicerad

Att lyckas hitta en perfekt mascara, som passar just dina fransar, är inte det enklaste. Jessica Lagergren, SOLO:s skönhetsexpert, har testat elva stycken från olika varumärken. Att hitta en mascara som ger både längd och volym är något de flesta önskar. Jessica utsåg La Roche-Posay till testets vinnare, med mascaran Respectissime Densifying Mascara. Den är berikad med ögonfransserum som ska stimulera franstillväxten, vilket gör att de ska se längre och fylligare ut efter bara två veckor! Borstens utformning var ett stort plus - lätt böjd med naturliga strån. Mascaran är lätt att applicera och ger både längre och fylligare fransar. Det gav den kosmetiska effekten som gav mascaran det höga betyget! Idun Silfr Black Mascara tog andraplats och lovar separerade och långa fransar. Jessica tyckte att det är en av de bästa mascarorna på marknaden just nu. Fransarna blev extremt långa och borsten separerade dom på ett fantastiskt sätt. På tredjeplats hamnade Oriflame Eyes Wide Open Mascara som ska skapa intrycket av större ögon med hjälp av borsten. De ska lyfta och böja fransarna från roten. Mascaran krävde några användningar innan det blev riktigt bra, men sedan blev det en toppenmascara som höll vad den lovat!

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Mascaran är oftast den mest oumbärliga produkt i makeupväskan. Damernas Värld har testat alla mascaror som lanserades under 2015 och har listat de allra bästa. Bäst i testet är UNE Volume Lines som kallas för “fransförlängning på tub”. Den här mascaran avlivar myten om att ekologiskt smink är mesigt. Den ger en illusion av en eyelinje längs franslinjen. Den smidiga gummiborsten gör det lätt att få mascaran jämn över fransarna och de blir långa och snyggt separerade. En av testpersonerna fick frågan om hon hade gjort fransförlängning. UNE får också plus för dess plånboksvänliga prislapp. Benefit Roller Lash Mascara tar andraplats och “Hook’n'roll”-borsten lever upp till sitt namn. Den börja gummiborsten hakar tag i alla fransar och böjer dom i en perfekt lock. Mascaran håller verkligen vad den lovar - man behöver inte använda någon ögonfransböjare. Fransarna blir långa, lagom tjocka och separerade. Sist, men inte minst, hamnar Chanel Le Volume Ultra-noir De Chanel Mascara på tredjeplats. Hylsan andas lyx - liksom borsten, som är tjock, fluffig och tät. Märken lovar volym, längd och extra svärta. Den ger snabbt svärta, men kräver några drag för att borsta ut klumpar och separera fransarna. Väl på plats ger den naturlig form och längd. Den sitter hela dagen, men tappar lite volym mot slutet.

Vinnare i det här testet

Improve Me

Publicerad

Improve Me testar sju vattenfasta mascaror, som ska stå emot sol och bad, tårar, regn och svett. De betygskriterier som man bedömer är vatttentålighet, resultat efter applicering, om mascaran är enkel att tvätta bort och hur bra den sitter under dagen. Bäst i test är False Lash Wings Waterproof från Loreal Paris. Ögonfransarna blir nämligen både långa och täta av mascaran och med hjälp av en kam på ena sidan av borsten kan man enkelt separera fransarna från varandra. Mascaran tvättas enkelt bort och håller för både glädjetårar och bad. Dessutom sitter False Lash Wings bra hela dagen utan att fransarna blir stela och klibbiga. Max Factor och Maybelline får delad andraplats. Max Factors False Lash Effect Waterproof har en tjock borste och passar kanske inte alla till en början, men när man kommit på rätt teknik fångar den enkelt upp fransarna och de blir långa och fylliga. Till en början är mascaran relativt blöt att arbeta med, men med lite arbete får man jättesnygga flirtfransar. Håller för en dag på stranden, såväl som till sorgliga filmer och glädjetårar vid idrottsevengemang. Mascaran är dessutom. Mascaran är dessutom enkel att tvätta bort. Maybellines mascara Illegal Length Waterproof har en onödigt lång borste men när man fått in rätt teknik blir fransarna långa och täta. Den är lite kladdig och blöt att applicera de första gångerna, men mascaran sitter bra hela dagen och den smular inte heller. Mascaran står emot tårar och bad, samt är enkel att tvätta bort.

Vinnare i det här testet

Plazakvinna.com

Publicerad

Plazakvinna.com har publicerat ett test där en svårflörtat testpanel provat sju av vårens nya mascara-nyheter! Flera av mascarorna i testet har fått samma betyg (4/5). YSL Mascara Volume Effect Faux Cils är en av dem och är egentligen en 15-årig klassiker som fått en ny formula som inte ska torka ut. Vill man dessutom ha mycket volym är det här ett utmärkt val – formulan är aningen blöt vid applicering vilket också gör det lätt att få upp volymen snabbt. Vad gäller lösögonfranseffekten håller den verkligen vad den lovar, men effekten tenderar att falla lite under dagens lopp. Elizabeth Mott It’s So Big Volumizing Mascara är nästa märke i listan och det är en byggbar mascara. När man väl fått in snitsen är den svarvade borsten enkel att manövrera. Den ger intrycket av långa fransar, så den passar bäst till den som har normala till täta fransar. Den får ett stort plus för att den klarar långa jobbdagar. Sist, men inte minst, kommer Maybelline Lash Sensational på tredjeplats. Den har en svängd gummiborste som fångar upp alla fransar från rot till topp i ett enda svep och lämnar dem fylligt nattsvarta på en gång. Detta är en mascara för dig som vill ha en illusion av mycket fransar och rejäl svärta. Resultatet är dessutom fint och jämnt, och vill man kan man applicera ett till lager för extra volym.

Vinnare i det här testet

Elle

Publicerad

Elle Beauty Awards summerar året och har satt ihop ett antal olika best of-listor. I denna artikel tänker vi koncentrera oss på de bästa mascarorna. Vinnaren heter L’Oréal Paris Volume Million Lashes So Couture Mascara. Den är både prisvärd och resultatsäker. L’Oréals vinnande mascara kostar drygt en hundring och finns hos de flesta återförsäljare.

By Terry Terrybly Growth Booster Mascara förlänger dina fransar och innehåller näringsämnen som gör dem starkare. Om du är ute efter en exklusiv och lyxig mascara skall du välja Chanel Sublime de Chanel. Resultatet blir iögonfallande och priset ligger på ca 300 kr.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat ett gäng vattenfasta mascaror och utsett den som bäst klarar av att stå emot vatten och tårar. Den mascaran som fick bäst i test är Diorshow Iconic Overcurl Waterproof. Mascaran ger dig långa, fint böjda fransar. För att få en ordentlig volym krävs ett par appliceringar, men borsten gör att det går smidigt att bygga på mascaran i flera lager. Den står emot väta imponerande bra, men är lite svår att tvätta bort, även med en remover som är avsedd för just vattenfast mascara – lite gnuggning är ett måste, tyvärr. Lumene Blueberry Curl Mascara Waterproof tog andraplats och har en snygg, futuristisk borste som bygger fantastisk volym och längd. Konsistensen är dock något kladdig. När mascaran väl är på plats tål den allt, inklusive träning och dusch. Därför kräver den en del arbete med remover för att få bort, vilket drar ner betyget något. Bareminerals Flawless Definition Mascara Waterproof hittar vi på tredjeplats. Mascaran ger fantastisk svärta och rejält med volym, tycker någon, medan en annan inte tycker att mascaran ger så stor effekt alls. Alla upplever dock att den sitter där den ska hela dagen, utan att smula, och ändå är ganska lätt att få bort med remover.

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

iForm har testat och jämfört sex olika vattenfasta mascaror. Om du ofta tränar hårt kan ett vattenfast mascara vara en bra idé. En tuff, svettdrypande träning kräver en vattenfast mascara och iForms test har hittat två riktigt bra mascaror för detta ändamål. Men testet visar även att några av mascarorna inte alls håller måttet.

Bäst i test enligt iForm är L’Oréal Paris Double Extension Waterproof. Denna vattenfasta mascara utlovar 60 procent längre ögonfransar och detta stämmer verkligen. Ögonfransarna blir mycket långa och vackra, bäst av alla! Du behöver applicera i två steg; först en vit, stärkande bas och sedan på med den svarta mascaran. Double Extension Waterproof gör skäl för sitt namn och fungerar perfekt vid hård och svettig träning. Enda nackdelen med L’Oréals mascara är att den är lite svår att hålla i och därmed något klumpig. Betyget blir 4 poäng av 5 möjliga.

Med samma betyg som testvinnaren hittar vi tvåan Lancome Hypnose Doll Eyes Waterproof. Med denna vattenfasta mascara får du långa och fylliga ögonfransar. Borsten är perfekt för både de korta och långa ögonfransarna. Lancome är vattenfast både under och efter träning. En mascara som däremot underpresterar är Yves Rocher Lash Plumping Mascara Waterproof. Testets billigaste produkt är ingen höjdare och det kommer för mycket mascara på en gång och därmed är den svår att använda. Betyget blir därefter, 1 poäng av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se har de låtit två frilanserande make-up artister testa 8 st olika mascaror. Flera märken har fått höga betyg på olika områden, men bara tre med toppbetyget 10 av 10. Lancôme Hypnôse kom först på listan då den ger riktigt snygga, svarta fransar. Mascaran separerar fransarna bra och då blir det inga klumpar. Den håller under hela dagen, utan fällning under ögonen. Hypnôse tunna formula gör dock att fransarna inte får någon speciell volym.
Däremot ger mascaran Clinique en snygg volym och långa, korpsvarta fransar. Den separerar fransarna bra. Clinique är också hållbar under dagen, även i fuktig miljö. Det är lätt att komma åt alla fransar med dess borste. Bäst i testet på att kombinera hållbarhet med volym blev Estée Launder, tack vare att mascaran innehåller synliga fibrer som bygger upp volymen på fransarna. Estée Launders borste ger fransarna en ”lösögonfrans”-effekt, med kraftigare fransar i yttre ögonvrån. Mascaran klarar sig bra i fukt, men smular lite mer än Hypnôse.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

På Expressen.se kan man läsa om flera mascaror som fått samma betyg (5 av 5) så vi har valt att skriva om märkena i prisordning – billigast först. Dr Hauschkas Volume Mascara (185 kr) är en klar favorit bland testerna, då mascaran kan bäras av de med känsliga ögon, samt de som använder linser. Samtidigt ger den en bra längd med mycket volym och innehåller massor av vårdande ämnen!
Artdeco har tillverkat en mascara som heter Perfect Volume Mascara för 188 kr. Den ger en ”lösögonfrans” - effekt, med fantastisk volym. Samtidigt förlänger den och separerar fransarna. Om man använder en fransböjare i kombination med mascaran får man oerhört snygga fransar hela dagen!
Georgio Armanis mascara ”Eyes To Kill” levererar en hög lyxfaktor, då den ger både volym och längd, samtidigt som den den särar och låter fransarna se naturliga ut. Tillsammans med en fransböjare blir Armanis mascara näst intill oslagbar! Mascaran finns att köpa till pris 315 kr.

Vinnare i det här testet

Plazakvinna.com

Publicerad

På Plazakvinna.com har man testat olika mascaror och utsett de tre bästa.
Hypnôse har en kornformad borste som ger dig både lyft och böj på fransarna, till yttersta ögonvrån. Den är väldigt lättapplicerad och den sitter fint hela dagen!
Lumenes mascara Blueberry Curl ger långa, fina fransar. Utan att klumpa kan du lägga på flera lager, tack vare den hårda gummiborsten. Ögonen får dessutom långa och riktigt svarta fransar! Mascaran håller sig fin hela dagen i både vått och torrt.
När Eye-lite Mascara från Malava, kom ut, var det många som tvivlade, då Mavala egentligen är en nagelexpert. Men mascaran gav ett positivt överraskande. Borsten fick ett jättebra omdöme, med nackdel att den ibland måste torkas av lite grann för att inte kladda. Ögonfransarna får längd och mascaran gör dom riktigt, riktigt svarta!

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Med rätt mascara kan du få en enaståede volym och maximal längd på dina fransar. GPs test av mascaror visar dock att tillverkarna lovar mer än vad de kan hålla. Dessutom innehåller en av de testade mascarorna höga halter av ett allergen. De tillverkare som medverkat i testet är Maybelline, L’Oreal, Lumene, Max Factor, Aco, Lancôme och Isadora – samtliga är testade av de franska laboratoriet Eurofins, där de testades för sin effekt på ögonfransarna. Testresultatet avslöjade stora skillnader mellan märkena. Maybelline – testets bästa förlängare – var t.ex. dubbelt så effektiv som Isadora. Max Factor gav bäst effekt för volym, dubbelt så mycket volym som Acos mascara. Eurofins testansvariga dömer dock inte ut någon av mascarorna som dåliga på att förlänga eller ge volym, då resultatet för samtliga mascaror är godkänt. Mascaran från Max Factor innehöll dock allergenen benzylalkohol (detta klassas som ett av de 13 mest allergiframkallande doftämnena). Man blir dock inte med automatik allergisk bara för att en produkt innehåller allergener, men det finns risk för att utveckla bestående kontaktallergi. Bästa mascaran i testet är Cliniderm Gentle Volume Mascara som förlänger fransarna med 21 procent och ger en volymeffekt på 20 procent. På testets andraplats hamnade Mega Mascara Lenghtening som ger förlängning på 16 procent och en volymeffekt på 21 procent. Sist, men inte minst, hamnade Virtuose Black Carat som med 20 procent förlänger fransarna och som ger 33 procent volymeffekt.

Vinnare i det här testet

Veckorevyn.com

Publicerad

På veckorevyn testade man 9 olika mascaror, i både lyx- och budgetklassen, för att hitta den bästa. Med högsta betyg hittar man Maybellines mascara. Den var lätt att applicera och utan att det kladdar, kan man arbeta upp en ordentlig volym. Mascaran ger dig maffiga fransar och sitter perfekt under dagen, utan att smula. Den är lätt att tvätta bort. Mac-mascaran känns kletig om man inte torkar av den en gång före användning. Då känns den istället krämig! Mascaran ger volym, även om det inte är riktigt så mycket som man önskar. Den sitter bra under dagen utan att den smular och dess hylsa är lätt och greppvänlig.
Clarins kommer på tredje plats, då borsten ger en klassisk frans-form och är lätt att använda. Trots att mascaran ger en fin fyllighet, finns det en risk för att få ”spindelbens-fransar”. Detta undviks genom att använda en någorlunda mängd mascara. Clarins smular inte och ger en lagom längd på fransarna.

Vinnare i det här testet

Damernasvärld.se

Publicerad

På Damernasvärld.se rankas de 9 bästa mascarorna som lanserades år 2010. Första plats gick till Lancôme Hypnôse Precious Cells. Det här är en mascara som ger en fin volym och separerar fransarna, samtidigt som den är vårdande. Fransarna får en fin böj och du kan bära den hela dagen utan att det känns att du har smink. Mascaran går utan problem att användas av personer som bär linser och av de som har känsliga ögon.
Max Factors mascara Xperience har en fin borste med piggar, som gör att mascaran blir lätt att applicera. Mascarans formula ger en bra volym, samtidigt som fransarna känns smidiga! Den finns tillverkad i två olika färger – svart och brun.
En mascara tillverkad av Diorshow – Extase – ger omedelbart fransarna en mängd volym. Den här mascaran är dock av den varianten som kräver lite vana, då den annars kan bli blaffig att applicera. Precis som Max Factors mascara finns Extase-mascaran att hitta i både svart och brunt. Den sitter bra under hela dagen utan att kännas obehaglig.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.