HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av multimaskiner

verktyg uppdaterad 27:e April, 2017, Baserad på 5 experttester.

Har man en gång provat en multimaskin, klarar man sig inte utan den i framtiden. Maskinerna är gjorda för att klara de flesta små, jobbiga arbeten som man har svurit över många gånger över, för att man inte riktigt vet hur man ska få dem gjorda. De kan slipa, såga, kapa och mycket mer. Med en multimaskin kan arbeten som skulle ta flera timmar, utan problem, kortas av till en bråkdel! De vanligaste maskinerna brukar ha två eller tre funktioner och kan vara utrustade med bl.a. cirkelsåg, rikthyvel eller fräsutrutning. Det finns även anordningar för tappning av arbetsstycke. Det är lätt att maskinerna blir stora och tunga, om de har många funktioner och även priset påverkas av detta. Prova grepp och tyngd i affären före köp, för att undvika att arbetet sedan blir onödigt jobbigt.

Test.se rekommenderar

Milwaukee M18 BMT 421 C - bäst i test bland Multimaskiner 2020
Milwaukee M18 BMT 421 C, bäst i test.

Milwaukee M18 BMT 421 C - Här på Test.se väljer vi att rekommendera multimaskinen M18 BMT 421 C från Milwaukee som också blivit testvinnare i tidningen Gör Det Själv nr 5 (2016). De beskriver maskinen som en stark modell som man kan använda och arbeta med i flera timmar. Den är näst intill vibrationsfri och maskinen har stora ytor med halksäkert gummi, vilket gör att man får ett bekvämt grepp.
Multiverktyget har variabel hastighet i 12 steg. Man byter blad enkelt utan verktyg och REDLINK är ett elektroniskt överbelastningsskydd i verktyget och batteriet levererar bästa möjlighet uthållighet. Läs mer

Multimaskiner - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat sex olika multiverktyg från olika märken och priserna skiljer sig rejält, från 550 kr till 3500 kr - och i detta fallet gäller “du får vad du betalar för”. Bäst i test är Makita TMC3010C som beskrivs som en mycket bra allroundmaskin. Den kan såga i alla material och har inga problem med att kapa utskickade spikar eller att fräsa bort kakelfogar. Det är dock testets dyraste modell. För mindre än halva priset får du Bosch PMF 250 CES som får utmärkelsen “bra köp” och hamnar på testets andraplats. Bosch får även mestadels höga delbetyg, men maskinen låter betydligt mer än testvinnaren. I botten hamnar multiverktygen från AEG och Einhell, som båda fallerar i hållbarhetstestet.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 5/2016)

Publicerad

Multimaskinen är ett synnerligt allsidigt verktyg som kan såga, slipa, ta bort fogar och mycket mer än så. De flesta maskinerna är lättskötta och när de är batteridrivna är de också behändiga. Gör Det Själv har testat åtta av de mest sålda maskinerna, där Milwaukee blev testets vinnare. M18 BMT 421 C är en stark modell som man kan använda i timtal. De vibrationer som uppstår i maskinen märks inte i handen eftersom de stannar vid verktyget, där de behövs. Hos Milwaukee är stora delar täckta med halksäkert gummi och därför får man ett mycket bra grepp. Däremot är det snålt med verktyg och tillbehör i väskan: ett par sågblad, en slipsula, lite slippapper och spånsugsadapter. Stanley hamnar på andraplats med FMC 710 D2 som också blir utsedd till “bra köp”. Multimaskinen är ganska liten och väger inte mer än 1200 gram. Den kommer enkelt åt där andra, större maskiner måste ge upp. Stanleys maskin är inte den starkaste på marknaden, men den klarar lätt av arbetet. Tredjeplats går till Bosch GOP 18 V-EC som är en robust arbetshäst för hantverkare. Under testet belastades inte motorn något och testpanelen blev trött innan maskinen blev det, eftersom den väger en del. Den bjuder på bra balans och handtaget har halksäkert gummi där man håller. Maskinen är gjord för både vänster- och högerhänta och dess styrka, samt uthållighet, uppväger de få svagheterna.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Multimaskinen, en så kallad multicutter, är genial och klarar en mängd olika uppgifter. Men innan du skaffar en sådan maskin, bör du känna till lite om dom. Vi i Villa har testat sex olika modeller. Verktygstillverkarna hoppar på tåget och utvecklar egna modeller av Multimastern som Fein uppfann, men ingen av dem är bättre än den från Fein, även om flera av den börjar närma sig. Priserna är dessutom överkomliga. Som redan nämnt är det Fein Multimaster som är bäst och har därför blivit testvinnare. Maskinen har en kraftig verktygshållare som håller verktygen på plats i önskat läge med ett järngrepp. Även om man pressar maskinen hårt, fortsätter klingan att arbeta. Testsågningen var klar efter 90 sekunder och batteriet arbetar hårt i 15 minuter, även om indikatorn varnar efter 10 minuter. Den har en stark och effektiv slipsula. Bytet mellan verktyg går snabbt och man kan ändra klingans läge utan nyckel. Maskinen avger inga vibrationer som är kraftigare än genomsnittet. De tillbehör man får med i en plastväska är bl.a. laddare, 2 batterier, 6 klingor, slipsula och 20 slippapper. Det är en tung och stor maskin, avsedd för hantverkare. På testets andraplats hamnade Bosch Blå Gop 10,8 Li. Det är en robust hantverkarmaskin till ett rätt förnuftigt pris. Det finns ett stort tillbehörsprogram med bl.a. klingor som sågar av spikar och skruvar. Maskinen är tålig med kraftig hållare för verktygen, som sitter fast ordentligt. Sågtestet klarades av efter tre minuter och efter fem minuter var batteriet dött. Det är dock dumt att man måste stänga av maskinen för att se laddningsnivån. En dammsugaradapter kan köpas till och användas vid slipning och deltaslipen är riktigt effektiv. Milwuakee tog tredjeplats med C12 MT-22 B12V. Även detta är en kraftig och tålig maskin, men med ett mindre tillbehörsprogram. Adaptern gör dock att den kan använda i stort sett alla verktyg som finns. Milwuakee levererar en hantverkarmodell som är robust med mycket rejäl verktygshållare. Den sågade hål på tre minuter och kunde arbeta i tio minuter innan batteriet tog slut. Den är utrustad med en bra och effekt deltaslip och har dessutom acceptabla vibrationer.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Multimaskinen, som allt oftare kallas multicutter, är genial och klarar en mängd olika uppgifter. Gör Det Själv har testat åtta maskiner i en prisklass som borde garantera en bra kvalitet. Men hänger pris och kvalitet verkligen ihop? Funktion vägdes in med 40%, hantering med 30 % och tillbehör med 30 % av slutresultatet. Bäst i test blev uppfinnaren FEIN med sin tunga, starka och effektiva maskin - AFMM Multimaster 14,4. Den har en kraftfull verktygshållare som verkligen håller fast verktygen. Dess batteri kämpar hårt i 15 minuter, trots att indikatorn varnar redan efter 10 minuter. Här går verktygsbytet blixtsnabbt och man ändrar klingans läge helt utan nyckel. Maskinen avger inte mer vibrationer än genomsnittet. Man får med många tillbehör, bl.a. laddare, 2 batterier, 6 klingor och 20 slippapper. Gillar man lyx, gillar man Multimastern. På andraplats hamnade Bosch men Blå Gop 10,8 LI som är en robust hantverkarmaskin för ett ganska bra pris. Här hittar man ett stort tillbehörsprogram med bl.a. klingor, batterier och slipark. Batteriet dog efter bara 5 minuter, men under tiden är det en tålig maskin med kraftig hållare för verktygen. Sist, men inte minst, tog Milaukee tredjeplats med modellen G12 MT-22 B 12V. Detta är en kraftig och tålig maskin. Den har ett litet tillbehörsprogram, men adaptern gör att den kan använda i stort sett alla verktyg som finns! Milwaukee arbetade i 10 minuter innan batteriet dog och med acceptabla vibrationer.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr 15

Publicerad

Vi Bilägare har testat tolv olika multimaskiner, både nätdrivna och sladdlösa maskiner. Maskinerna kan göra saker som andra maskiner inte klarar av. Med vinklade sågblad kan man såga inne i hörn och tätt intill kanter. En mängd olika verktyg finns till maskinerna, bl.a. sågblad till olika material, skrapor och olika slipverktyg. Tyska Fein var tillverkaren som först skapade maskintypen och hade länge patentskydd för den. Men när patenten gick ut har många andra företag tagit fram sina egna maskiner och fler lär komma. Fein har alltjämnt en stark ställning och är fortfarande marknadsledande bland yrkeskunder. I testet blev tillverkaren utsedd till ”Bra köp” med modellen Multimaster FMM250 och erbjuder proffskvalitet, samt ett gigantiskt verktygs- och tillbehörsprogram. Det är en gammal favorit som enligt uppgifter är på väg ut ur sortimentet till förmån för en dyrare modell med snabbfäste. Trots att Feins maskiner är ganska dyra, är de bra köp eftersom håller de mycket hög kvalitet. Bosch PMF 250 CES är den smartaste maskinen i testet. Den kommer i en hyggligt lättpackad plastkoffert och kan utrustad med ett sidohandtag för att man enklare ska kunna arbeta med maskinen. Dess slipplatta är av den större modellen och en dammsugaradapter kan köpas till. Som sista maskin i listan har vi valt att ta med den sladdlösa multimaskinen Meec Jula 029-052. Det är den enklaste sladdlösa maskinen i testet, den är lätt och har ett lågt pris. Slagfrekvensen är fast och kan inte regleras. Med det fäste som sitter på maskinen kan verktyg med egen fattning och även Feinverktyg, användas. Med en medföljande adapter kan även verktyg från Bosch användas.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"