HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
personvågar - Bäst i test

Test av personvågar

11 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 20:e Januari, 2020, Baserad på 4 experttester.

En badrumsvåg kan göra så mycket mer än bara tala om för dig vad du väger! Med hjälp av olika avancerade funktioner finns det modeller som kan mäta BMI, muskelmassa, kroppsvätska och mycket mer. Men vad behöver man egentligen, och hur bra fungerar det?

Jag kan allt om personvågar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Oavsett vilka funktioner vågen har är det absolut viktigaste förstås att den klarar av att visa korrekt vikt. Så gott som alla vågar har någon form av felmarginal när det kommer till att läsa av din vikt, men för digitala vågar är det oftast så lite som 100 gram. En sådan felmarginal måste anses som helt acceptabel, men det finns också vågar som kan missa den korrekta vikten med över ett kilo. Genom att läsa på inför ett köp och välja en våg som genomgått diverse tester kan du kännare dig säkrare på att du faktiskt får det du behöver!

Diagnostiska vågar

Många modeller kan, med hjälp av så kallade impedansvågor, göra en kroppsanalys och mäta ditt BMI, muskelmassa, kroppsfett och mycket annat. Impedansvågor är svaga elektriska impulser som vågen skickar upp i din ena fot. Impulsen tar sig upp genom benet, runt i kroppen och sedan ner igen genom det andra benet. På vägen mäter den motståndet den möter genom kroppen och kan på så sätt tala om för dig hur just din kroppssammansättning ser ut, eftersom vatten, muskler och fett ger olika sorters motstånd.

Viktigt att komma ihåg är att en våg aldrig kan göra en till 100 % tillförlitlig analys. Att mäta av kroppen med impedansvågor är en rätt så oexakt metod, och vågen kompletterar därför med statistisk information utifrån sådant du själv knappat in, som till exempel ålder, kön, längd och aktivitetsnivå. En kroppsanalys kan med andra ord i bästa fall ge en fingervisning snarare än ett faktiskt resultat.

Olika funktioner för olika mål

Det du framför allt behöver ta ställning till innan du köper en våg är vad du vill få ut av den. Vill du helt enkelt bara hålla lite koll på vikten behöver du ingenting annat än en våg som visar vad du väger, så enkelt är det. Om du däremot har som aktivt mål att gå ner eller upp i vikt, eller tränar hårt och gärna vill hålla koll på vikt, muskelmassa och andra aspekter av kroppens utveckling kan det såklart vara givande med sådana funktioner! Många gånger kan den sortens avancerade vågar dessutom kopplas ihop med app, vilket gör det ännu enklare att hålla koll på resultat och utveckling. Viktigt att komma ihåg är, som sagt, att allt annat än själva vägningen inte kan tas för något annat än en statistiskt baserad uppskattning.

Tydlig display och praktisk funktionalitet

Ta en titt på displayen innan du köper en våg: är den enkel att läsa av? Om den visar annat än bara din vikt, gör den det tydligt? Att behöva tyda ut information ur en härva av siffror och grafer är mer än de flesta orkar med på daglig basis. Och det är inte bara avläsningen som ska gå smidigt till, utan vågen i sig ska vara enkel att använda! Många vågar startar till exempel automatiskt när du kliver upp på dem, och stänger sedan av sig själva efter en stund.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Beurer BF700

Testresultat
Taenk.dk 2015,    Råd & Rön 2015
Lättanvänd Prisvärd Bra kontakt med appen
Vågens yta ser lätt lite smutsig ut
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Beurers våg BF 700. Det är en diagnostisk våg som utöver att väga dig också kan läsa ut BMI, muskelmassa, kroppsvätska, kroppsfett och benmassa. Vågen kan kopplas ihop med appen Beurer Health Manager App, och i den kan du följa dina mätningar och sätta upp eventuella mål för dig själv.

BF 7000 kan registrera upp till 8 olika användare och vet sedan vem av er som står på vågen, och kan därmed visa en individuell utveckling även om ni är flera stycken som använder vågen. För att få ännu mer exakta mätningar kan varje användare också knappa in information om sig själv, så som ålder, längd och aktivitetsnivå.

En tydlig display, korrekt viktmätning, användarvänlig app, snabbstart och automatisk avstängning ger en bra och prisvärd våg!

Visa hela texten
Maxkapacitet:
180 kg
Felmarginal:
100 g
Diagnostisk våg:
Kompatibel med app:
Batteridrift:
3 st LR03/R3 (AAA)
Mätområden:
Benmassa, BMI, Kroppsfett, Kroppsvätska, Muskelmassa

Personvågar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Taenk.dk

Publicerad

Konsumentsajten Taenk.dk har testat personvågar, och två stycken kammade hem lika högt betyg och har därför fått dela på bäst i test-titeln!

Den första av de två (som vi har valt att lägga som nummer 1 tack vare dess lägre pris) är Beurer BF 700. BF 700 är en digital våg, som utöver att mäta din vikt också kan ge dig en analys av din kroppssammansättning. Precis som de flesta andra diagnostiska vågar mäter den allt annat än vikten med ett något skakigt resultat; tekniken är helt enkelt inte tillräckligt tillförlitlig. BF 700 mäter dock vikten riktigt korrekt! Vågen kan kopplas ihop med en app via bluetooth, och förbindelsen är problemfri. Appen är användarvänlig och displayen lättläst.

Den andra bäst i test-vågen hos Tenk.dk är Tanita RD 901. Tanitas våg är också av det diagnostiska slaget, och kan även den kopplas till en app. Vågen är lätt att installera och ger ett väldigt exakt viktresultat. Displayen är lättläst och vågen lyser i olika färger beroende på vem som använder den.

Den tredje vågen, som också är en diagnostisk våg, i Taenk.dk:s testsammanställning är Runtastic Libra. Vågen kan kopplas till en app med samma namn, men förbindelsen dem emellan fungerar inte riktigt lika bra som för vågarna ovan. Vågen har en snygg design och är exakt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 12 personvågar som inte bara ska väga dig, utan de ska även mäta ditt kroppsfett och dina muskler. Hälften av vågarna i testet kommunicerar också med en app i din smartphone! Testresultatet visar att de vågar som påstår sig klara av att mäta kroppsfett och muskler överskattar sin förmåga rejält, men de är däremot bra på att mäta vikten. Eftersom de flesta köper dessa diagnostiska personvågarna för att de vill mäta kroppssammansättningen – och för att vågarna inte duger för ändamålet – har Råd & Rön inte utsett någon ”bäst i test”. Själva tekniken i vågarna fungerar så att en svagström skickas genom fotsulan upp i ena benet och ner i det andra, s.k. impedansmätning. Detta är en mycket oexakt metod och därför måste de testade personvågarna kompensera och korrigera med mycket annan information som man själv knappar in. Vågen som fått högst betyg (63) är Beurer BF700 och därefter hamnar Withings WS-50 med 57 i betyg, samt Beurer BF800 med 56 i betyg.

Vinnare i det här testet

HD.se

Publicerad

På HD.se kan du hitta ett test som gäller personvågar. Testet visar att det inte bara är priset som skiljer de olika vågarna åt, utan beroende på vilken våg du väljer kan du bli av med närmare nio kilo. Egentligen säger inte vikten så mycket om din hälsa, utan ett bättre val är en så kallad bioimpedansvåg. Den ger bättre vägledning, genom att mäta din kroppssammansättning. Vågen tar hjälp av elektrisk ström som leds genom kroppen och redovisar sedan fördelningen av, exempel, muskler och fett. Av alla vågar i HD:s test, är det bara Beurer – testvinnaren – som ger exakt samma resultat upprepade gånger, även om samtliga vågar överlag är väldigt konsekventa i sin mätning. Både Babyliss och Withings gav sämst resultat, med en skillnad på 800 gram fett mellan två mätningar. Värre är det att det varierar 13,1 % i fettmängd beroende på om du väljer Babyliss eller Withings! För HD:s testperson innebär detta ungefär nio kilo fett! Det var, som tidigare nämnt, Beurer BF750 som blev testets vinnare. Den är konsekvent i sin mätning och ger exakta resultat varje vägning. Med vågen får man en mycket informativ manual, så att det är lätt att förstå vad allt betyder. En nackdel är dock att den inte sparar resultaten och att det inte framgår vilken muskulatur som mäts. Andraplats gick till Andersson Bys 2.0, som har en god precision. Även denna våg har omfattande mätningar och här sparas även den senaste mätningen. Däremot är det bristfälliga instruktioner och det framgår inte, precis som med Beurer, vilken muskulatur som mäts. Den är även prisvärd! Bosch PPW3320 tog tredjeplats och här får du en pålitlig personvåg. Den är konsekvent i sin mätning och mycket lättanvänd, men den kan inte spara resultaten och den ger få mätvärden.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta personvågar genom att upprepade gånger vid samma tidpunkt väga en persons kroppsvikt. De traditionella vågar som endast mäter vikt är enkla att använda, men Hus & Hems test visar att de, med ett undantag, har sämre kapacitet än BMI-vågarna – som också mäter kroppsfett. När det gäller finesser, skiljer sig BMI-vågarna åt. Vill man ha mycket detaljerad information är testvinnaren från Bosch ett bra val. Det är den enda modellen som mäter andel fett, vatten och muskelmassa, samt hur mycket benmassan väger. Bosch har en hög maxkapacitet och det skiljer sig som mest med 0,1 kilo vid de olika mätningarna. Modellen ger ett rejält och hållbart intryck, trots att gummikuddarna på fötterna är dåligt fastlimmade. Vågen startar av ett tryck med foten, men det fungerar inte alltid. Vågen ger detaljerad information på ett enkelt sätt och är därför mycket prisvärd. På andraplats hittar man Colline Bathroom Scale 34-2220 – en traditionell våg, utan BMI-mätningar. Detta är testets billigaste våg, men den är ändå konsekvent och okomplicerad. Även här varierar mätningarna som mest med 0,1 kilo, men vågen har låg maxkapacitet. Det är en rejäl våg med sparsmakad design och en upplyst display med stora och tydliga siffror. OBH Nordica har tagit tredjeplats med sin BMI-våg – Balance Light BMI 6288. Det är en prisvärd våg som ger få, men raka besked. Som mest varierar mätningarna med 0,2 kilo, men även här tillhör

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.