HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
rakapparater - Bäst i test

Test av rakapparater

25 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 16:e Januari, 2020, Baserad på 10 experttester.

Har du kraftig skäggväxt, men föredrar att vara renrakad? Eller lägger du stor stolthet vid ditt kortklippta, fylliga skägg och vill hålla det snyggt och trimmat? Då är en rakapparat den smartaste läsningen! Fortsätt läsa för att ta reda på vad som passar just dina behov.

Jag kan allt om rakapparater – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Du kommer aldrig kunna få en lika nära rakning med en rakapparat som du kan få med en rakkniv eller -hyvel, tyvärr, men det är helt klart nära nog! Inte minst om du behöver raka dig varje dag och har tröttnat på att varje morgon behöva kladda med raklöddret. Prisspannet är stort på rakapparater, och även om det billigaste alternativet inte alltid är det smartaste behöver definitivt inte det dyraste vara det heller. Fundera på vad du vill ha och vad du tycker är rimligt att betala för det! 

Utnyttja prova på-perioden!

En rakning ska vara skonsam. Om rakapparaten sliter och drar i skäggstråna eller lämnar huden irriterad efter rakning är någonting fel. Det behöver inte vara på det viset! Tyvärr är det av förklarliga skäl svårt att testa en rakapparat innan du köper den, och olika apparater fungerar olika bra för olika typer av ansikten och preferenser. Men många tillverkare har någon form av prova på-garanti! Läs på om vad som gäller för just den apparat du är nyfiken på. Det kan ta ett tag för huden att vänja sig vid en rakapparat, så använd den flitigt under garantiperioden för att få en ordentlig uppfattning om huruvida den passar för dig och dina behov.

Linjära knivar eller roterande skärhuvuden

Apparaterna jobbar antingen med linjära knivar som rör sig fram och tillbaka i sidled i hög hastighet eller roterande skärhuvuden. Båda metoderna kan göra ett bra jobb, så vad du ska ha handlar mest om dina preferenser. En rakapparat med linjära knivar är lättare att sköta finliret med, så om du vill precisionsraka mustaschen eller polisongerna kan den sortens apparat vara en bra idé. Vill du ha en tyst och stillsam rakning är en rakapparat med roterande knivar en bättre idé, eftersom de i regel låter mindre än de med linjära knivar. 

Priset är en indikation på vad du får, men inget löfte

Med rakapparater stämmer det delvis att du får vad du betalar för. En dyrare rakapparat har i regel bättre batteri, kan ge en skonsammare rakning och har förmodligen en del fräsiga funktioner. De dyrare modellerna är i regel robustare, vilket till viss del innebär att de håller bättre. Men även en dyr rakapparat slits, och rakblad och/eller rakhuvudet kommer behöva bytas ut så småningom (en uppskattning av hur ofta anges ofta på förpackningen av tillverkaren). Men som med det mesta andra finns det absolut billigare guldkorn! Genom att till exempel kompromissa med design eller materialval kan tillverkare få till riktigt bra rakapparater till lägre priser. Så låt priset vara en fingervisning för kvalitet än något du litar blint på! Om du kan tänka dig att ladda apparaten lite oftare och inte är intresserad av särskilda funktioner kan du garanterat hitta en bra, billigare maskin. 

Vattentålig är inte samma sak som vattentät!

För den som vill kunna raka sig i duschen behövs en vattentät rakapparat. Nästan alla nya rakapparater kan användas för våtrakning, men inte alla. Var därför noga med att läsa specifikationerna om du vill kunna använda din rakapparat i vatten. Tänk också på att vattentålig och vattentät inte är samma sak! En vattentålig rakapparat klarar av stänk och små mängder vatten, en vattentålig kan användas i duschen för våtrakning.

Trimmerfunktion för bättre kontroll, lyftfunktion för nära rakning

För dig som vill hålla ditt skägg i schack snarare än att hålla kinderna släta är en rakapparat med trimmerfunktion en bra idé! Med den kan du enkelt växla mellan att raka de partier av ansiktet du vill ha släta och bara trimma det skägg som ska vara kvar. Om du istället vill ha en så nära och slät rakning som möjligt är en hårupplyftande funktion mer avgörande! Funktionen låter rakapparaten lyfta varje hårstrå innan det skärs av, vilket ger en effektiv och nära rakning.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Braun 3020S

Testresultat
Bäst-i-test.se 2017
Vattentät Nära rakning med SensoFoil™ 45 minuter drifttid
Lite sämre på precisionsrakning
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Braun Series 3 3020s. Här får du mycket för pengarna. Den är robust och ligger bekvämt i handen, vilket gör den enkel att använda. Braun 3020S är kanske inte det bästa valet om du vill precisionsraka skägget, men för vanlig rakning fungerar den alldeles utmärkt! Den går att använda för både torr och våt rakning och det går att trimma med den. Den har en drifttid på ungefär 50 minuter och laddas upp igen på en timme.

Visa hela texten
Rakmetod:
Linjär rakning
Lyftteknologi:
Batteritid:
45 min
Snabbladnning:
Vattentät:
Rengöring:
Rengöringsborste, Rinnande vatten
Funktioner:
För våt och torr användning, Trimmer

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Philips S9711

Testresultat
Råd & Rön 2017
Omdömen Via prisjakt

Rakmetod:
Roterande rakning
Batteritid:
50 min
Snabbladnning:
Ger ca 7 min rakning
Vattentät:
Rengöring:
Rengöringsstation, Rinnande vatten
Funktioner:
Display, För våt och torr användning, Löstagbart rakhuvud, Trimmer
Visa alla specifikationerna

Braun 7 7899cc

Testresultat
Bäst-i-test.se 2017
Omdömen Via prisjakt

Rakmetod:
Linjär rakning
Lyftteknologi:
Batteritid:
50 min
Snabbladnning:
Vattentät:
Rengöring:
Rengöringsstation, Rinnande vatten
Funktioner:
För våt och torr användning, Löstagbart rakhuvud, Rörligt/svängbart huvud, Sonisk teknik, Trimmer
Visa alla specifikationerna

Braun 9 9240 Wet & Dry

Testresultat
Råd & Rön 2017,    Bäst i hemmet 2017
Omdömen Via prisjakt

Rakmetod:
Linjär rakning
Lyftteknologi:
Batteritid:
50 min
Snabbladnning:
Ger ca 10 min rakning
Vattentät:
Rengöring:
Rengöringsstation, Rinnande vatten
Funktioner:
Display, För våt och torr användning, Rörligt/svängbart huvud, Sonisk teknik, Trimmer
Visa alla specifikationerna

Philips S7510/41

Testresultat
Bäst-i-test.se 2017
Omdömen Via prisjakt

Rakmetod:
Roterande rakning
Lyftteknologi:
Batteritid:
50 min
Snabbladnning:
Vattentät:
Rengöring:
Rinnande vatten
Funktioner:
Display, För våt och torr användning, Löstagbart rakhuvud, Trimmer
Visa alla specifikationerna

Frågor & svar

Är rakning med rakapparat bättre än med rakhyvel?

Fördelen med rakapparater är att det går snabbt och smidigt att raka sig. Rakapparaten är skonsam mot huden och du undviker att få hudrodnad och plitor, vilket kan uppstå om du rakar med rakhyvel.

Är vattentålig och vattentät rakapparat samma sak?

Nej, en vattentät rakapparat kan du sänka ner i vatten utan att den går sönder. En vattentålig rakapparat tål vatten till en viss del, så som stänk från kranen och lättare tvätt. Men du kan inte sänka ner den i vatten, då riskerar den att gå sönder. Testvinnaren Braun 3020S är vattentät, vilket innebär att du kan ta med den i duschen.

Rakapparater - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 11 rakapparater från 4 olika tillverkare, och det är Braun och Philipd som dominerar.

Högst poäng i testet har Philips S9711 fått. Den har ett roterande rakhuvud och ger ett riktigt bra resultat, rakar jämnt med bra glid och ger minimal hudirritation. Apparaten är välbalanserad och låter eller vibrerar inte särskilt mycket. Batteriet är klart godkänt men hade kunnat vara något bättre, vilket drar ner det totala betyget något.

Näst bäst i testet, och utsett till "Bra köp", är Braun Series 7. Rakhuvudet är linjärt och ger ett riktigt bra resultat. Rakhastigheten är något lägre än för testvinnaren, men ändå klart över godkänt. Apparaten låter något högt, men är enkel att hantera och rengöra. Batteritiden är testets bästa!

Den tredje rakapparaten i testet, Braun Series 9, har fått lika höga poäng som Braun Series 7 men är något dyrare. Den har också ett linjärt rakhuvud och ger ett mycket bra resultat utan hudirritation. Den låter mer än testvinnaren, men inte fullt så mycket som Series 7. Batteritiden är riktigt bra!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test har testat 11 rakapparater, och två modeller kammar hem full pott!

Först ut, med utmärkelsen "Bäst i test", är Braun 3020S. Rakapparaten beskrivs som en pansarvagn som utan problem får bort vartenda hår med ett fantastiskt resultat. De linjära rakytorna är breda och effektiva och lämnar huden len. Den har en robust utformning och ligger bra i handen, vilket gör den enkel och bekväm att använda. Braun 3020S är eventuellt inte det bästa valet om du vill pyssla med mycket precisionsrakning, men allt som allt är det en mycket bra rakapparat!

Nästa fullpoängare, med utmärkelsen "Bästa premiumval", är Philips S7510/41. Philips rakapparat har roterande rakytor och ger en skonsam och riktigt nära rakning. Den är dyr, men upplevs ändå som riktigt prisvärd. Apparaten är enkel att manövrera och rengörs i ett nafs.

På tredje plats hos Bäst-i-test ligger den tidigare testvinnaren Braun 7Series. Rakresultatet beskrivs som enastående, och bladen klarar av både korta och lite längre strå. Det medföljer också en rengöringsapparat som funkar fenomenalt bra!

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Att raka ansiktet kan många gånger vara ett större företag än det behöver vara. Med rätt rakapparat kan det hela förenklas avsevärt! Bäst i hemmet har testat ett gäng olika rakapparater under en längre tidsperiod, och här har vi listat deras tre favoriter. Utifrån resultatet som syns här nedan kan man lätt tro att det enbart var Brauns rakapparater som testades, men så var det alltså inte. Bäst i hemmet är noga med att understryka att de på intet sätt har ett samarbete med Braun, utan nu föll det sig bara så att deras rakapparater helt enkelt var bäst.

Allra bäst ansåg testpanelen att Braun 9 9240 Wet & Dry var. Det här var den enda rakapparaten i testet som faktiskt höll vad den lovade gällande en nära och behaglig rakning. Alla andra modeller krävde ett visst mått av gnuggande för att få ett riktigt lyckat resultat, men den här klarade flera typer av skägg utan ett evinnerligt gnuggande.Det krävdes faktiskt bara ett par dragningar med rakapparaten för att få en jämn och fin rakning, oavsett om skägget rakats senast dagen innan eller hade ett par dagars utväxt. Braun 9 9240 Wet & Dry drar försiktigt in skäggstråna mot bladet och klipper dem helt utan obehag. Precis som många andra av Brauns rakapparater är den utrustad med deras Sonic-teknologi som läser av och anpassar rakningen till ditt skägg. Laddningsstationen laddar klart rakapparaten på ungefär en timme, och laddningen räcker till flera rakningar (eller ca 40–50 minuters konstant rakning). Laddningsstationen kan också användas för att rengöra apparaten.

Braun 7 7840s Wet & Dry var en annan rakapparat som fick en topplacering. Den var extra bra på riktigt nära rakning, dock inte med en enda dragning. Men det var inte mycket mer som krävdes för en riktigt slät och fin hy. Precis som testets vinnare är 7840s utrustad med Sonic-teknologin, vilket alltså innebär att rakningen anpassas efter just ditt skägg. När man rakar sig med en rakapparat kan det hända att apparaten nyps lite på de områden där skäggstråna ligger lite huller om buller, men under testerna med den här apparaten var rakningen behaglig och smidig. Unikt för just 7840s är att den kan ställas in i fyra olika raklägen, vilket innebär att den passar både för den som har känslig hy och vill ha en försiktigare rakning och den som vill ha full kraft i rakningen direkt från start. Den laddar snabbt och kan användas ungefär 10 gånger innan den måste laddas igen. Dessutom medföljer en trimmer för längre hår.

För den som har tänkt använda sin rakapparat varje dag rekommenderar Bäst i hemmets testpanel Braun 5 5090cc. Rakapparaten är riktigt snygg och ligger skönt i handen, och laddningsstationen fungerar även som rengöringsstation. Även om 5090cc inte gav ett riktigt lika bra resultat som de två ovan nämnda apparaterna gör den ett helt okej jobb, särskilt om du har för avsikt att använda rakapparaten varje dag och aldrig låter ditt skägg växa sig lite längre. Ett stort plus för just den här apparaten var laddningstiden: efter bara fem minuters laddning klarar den av en hel rakning, vilket såklart kommer väl till pass om du glömt sätta apparaten på laddning och är i snabbt behov av en rakning.

Observera att Bäst i hemmet inte har rankat rakapparaterna i en andra- och tredjeplats, utan det är det vi på Test.se som har gjort efter en analys av testresultatet. Att vi valt att placera Braun 7 7840s Wet & Dry framför Braun 5 5090 cc beror framförallt på att 7840s är aningen mer mångsidig och erbjuder är lite närmare rakning.

Vinnare i det här testet

DinSide.no

Publicerad

DinSide har testat 8 av marknadens rakapparater i en prisklass mellan 350 - 1490 kronor. Det visar sig att du får vad du betalar för, även när det gäller rakapparater. Det finns heller inga tvivel om att Philips och Braun dominerar marknaden. Dock är det Panasonic som hamnar på förstaplats med modellen ES-RT37. Rakningen är bra och nära, man upptäckte inga irriterade områden på huden. DinSide beskriver maskinen som att den fungerar bäst när man våtrakar och att den fungerar bättre med raklödder än vad andra maskiner gör. Panasonic ES-RT37 är en enastående maskin och en solklar vinnare.  På andraplats hamnar Philips med modellen AquaTouch S5400. Maskinen har inget flexibelt huvud, vilket gör att det kan vara lite svårt att komma åt på vissa ställen. Komforten är dock i toppklass, särskilt när det gäller rakning på fuktig hud. DinSide menar alltså att rakapparaten ändå är prisvärd och ett bra köp! Brauns maskin är stor och tung, samt testets dyraste modell. Rakningen är mycket nära på våt hud - nästan lika nära som en hyvel. Braun är bäst i detta avseendet. Att greppet är gummerat är också ett plus, eftersom den då ligger fint i handen under hela rakningen.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat sex rakapparater i varierande prisklasser. När det gäller rakapparaterna som figurerar i detta test måste man fastslå att de dyra modellerna levererar klart bäst. En av testets billigaste är däremot inget att hänga i julgranen. Den skadar huden och ger utslag och blodvite.
Bäst i test är premiumrakapparaten från Braun. Deras Series 7 799cc-7 är dyr(3800 kr), men presterar så pass bra att den ändå får tidningens maxbetyg 5 plus. Den är effektiv och ger ett mycket bra resultat på kort tid. Vidare är den bekväm och lätt att jobba med. En rengöringsstation följer med och rakapparaten talar om för dig när det är dags att använda den. Ett fulladdat batteri räcker för 50 minuters rakning. Trimmern är inte den bästa, men sammantaget är ändå Brauns rakapparat klar etta bland de sex.
Näst bäst är rakapparaten Panasonic ES-LT4N. Den blir utnämnd till bästa budgetalternativ och kostar ca 2000 kr. Materialvalen känns gedigna och tåliga. Panasonics rakapparat är enkel att ladda med sin lättförståeliga batteriindikator. Det kan göra något ont att använda denna i början, men resultatet är i nivå med testvinnaren. Ett minuspoäng för Panasonics rakapparats ljud, det är något för högt. Slutbetyget blir 4 plus och är det givna valet för den prismedvetne konsumenten.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 16 rakapparater och samtliga drivs med batteri. Apparaterna som testats har roterande och vibrerande rakhuvuden för både torr och våt rakning. Det märks knappt någon skillnad mellan de vibrerande och de roterande rakhuvudena och samtliga apparater var behagliga att använda. Ingen av dem orsakade några hudirritationer och inte heller någon som ryckte, nöp eller brände huden. Samtliga modeller var även enkla att använda och var inte onödigt högljudda. Det som istället skiljer dem åt är hur bra batterier de är utrustade med. De allra flesta rakapparater kunde laddas upp på en timme, medan de sämsta tar över åtta timmar på sig att bli fulladdade. Den största skillnaden mellan rakapparaterna är priset. De kostar mellan 699 kronor och 3699 kronor. En del apparater läcker även in vatten, trots att de påstås vara vattentäta. Bäst i test blev faktiskt en trio av rakapparater: Braun Series 5, Philips SensoTouch 3D och SensoTouch 2D, som alla får 79 i slutbetyg av 100 möjliga. Testet visar att resultaten är mycket jämnt mellan apparaterna och att samtliga rakapparater i stort sett rakar lika bra, oavsett vilka tekniska finesser de utrustats med.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test har de låtit barberare raka sig med rakapparater och sedan betygsätta dem. Bäst i test blev Braun 750. Rakapparaten från Braun har sonisk rakningsteknologi, vilket skapar 10000 mikrovibrationer.  Man får ett fantastiskt resultat och rakapparaten lyckas ta både stubb och längre skäggstrån oavsett vilken riktning de växer i.Rakapparaten har en klassiskt stilren design och dess byggkvalité är hög. Med flexibelt rakhuvud anpassar den sig smidigt efter ansiktets konturer, även vid svårare partier. Philips rakapparat har en unik design, ergonomi och gjord i bra material. Maskinen rakar extremt nära huden och lämnar en len och slät känsla. Rakapparaten får bort både stubb och längre skäggstrån utan några som helst problem. Den levereras dessutom med en rengöringsstation! Philips andra modell – Advanced Skin Protection System HS8420/23 – är prisvärd, och har ett samarbete med Nivea. Under rakningen doseras hudlotion från rakhuvudet, vilket fungerar bra och ger en känsla av våtrakning. Rakapparaten är godkänd, men har inte fått lika höga betyg som Philips RQ1290. Dock har rakapparaten ibland problem med längre skäggstrån och det saknas en trimmer, men annars är apparaten bra och ett utmärkt budgetköp.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat och betyg satt 8 stycken rakapparater och utsett Braun 350 CC som testvinnare.  En bra rakapparat ska kunna leverera ett bra rakningsresultat – inga kvarvarande skäggstrån och de ska göra stubbet så kort att huden känns helt slät. Samtidigt får inte rakapparaten låta för högt då den hålls nära öronen under rakning. Vissa modeller var så högljudda att det var irriterande att raka sig med dom. Testvinnaren Braun är en väldigt tyst rakapparat som har en tydlig indikator. Den visar hur många minuters rakning som återstår. Dessutom kan man använda den medan den sitter i eluttaget och laddas. Som nackdel har Braun fått att modellen är tung, med det kompenseras dock av att man får ett bra och behagligt grepp om rakapparaten. Grundigs rakapparat är hyfsat lätt och låter inte mycket vid rakning. Även denna modell har en indikator som visar återstående tid och den har en lång batteritid. Rakapparaten från Philips är lätt och smidig, samt tystgående. En inbyggd lotion-behållare gör att rakningen blir mycket behaglig, dock är det svårt att komma åt på vissa ställen.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

Digitala Hemmet har testat 8 alternativ till rakhyveln. Testets bästa maskin var Philips Sensotouch 3D 1290cc.  Detta är Philips toppmodell. Rakapparaten levereras med hållare, rengöringsstation och en ordentlig låda för resan. Apparaten har tre rakhuvuden som alla är rörliga över axlar. Detta kallar dom ”gyroflex 3D” och den följer med extremt bra vid rakning. Positiva egenskaper hos rakapparaten är att dess batteritid är lång och både apparaten och rengöringsstationen är tystgående. Den ger en nära rakning. På andra plats ser vi Philips Sensotouch 3D RQ1250. Den här modellen är mycket lik testvinnaren, förutom att det bara är små detaljer som skiljer dem åt, samt att den saknar en informations display. Resultaten vid rakning är ungefär lika bra – den rakar mycket nära och väldigt snabbt. Braun har tagit tredjeplats med sin modell 790cc. Den här rakapparaten är rejäl, greppvänlig och har ett huvud som man snabbt och enkelt kan rengöra eftersom du kan plocka bort ytterhöljet. Rakapparaten levereras med en rengöringsdocka som samtidigt fungerar som en laddare .

Vinnare i det här testet

Pricerunner.se

Publicerad

Testpanelen hos Pricerunner har testat och betygsatt 4 rakapparater i olika prisklasser. Bäst i test blev Braun 790 CC. Modellen rakar riktigt nära huden och klarar av de längre skäggstråna utan problem, även på torr hud. Rakapparaten har även en rengöringsdocka som automatiskt rengör, smörjer och laddar apparaten. LCD-displayen ger en tydlig information om batteri- och hygienstatus och rakapparaten har justerbar känslighet med tre olika raklägen. Brauns 350 CC tar andra plats och har flexibla rakhuvuden. Rakapparaten är enkel att hålla ren då också den har en rengöringsdocka. Den här modellen har dock svårare att raka bort långa skäggstrån, men klarar med den breda trimmer att göra grovjobbet utan problem. På tredjeplats hittar vi Philips RQ1050. Det är en snygg modell med en modern design. Den har tre flexibla rakhuvuden som även roterar, men rakapparaten har svårt att få bort längre skäggstrån. Även denna modell har en rengöringsdocka.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.