HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
rakapparater - Bäst i test

Test av rakapparater

elektronik uppdaterad 5:e September, 2017, Baserad på 8 experttester.

När du ska välja rakapparat bör du välja en som passar dina egna behov. Om du t.ex. har känslig hud, bör du kanske köpa en rakapparat med våtrakning, som gör det möjligt att raka sig i duschen.

Det finns ofta möjlighet att ställa in olika längder på rakningen. Detta gör det möjligt för dig att exempelvis ha en viss längd på ditt skäggstubb och vissa rakapparater har en indikator som visar hur mycket eller lite energi det finns kvar i batteriet i din rakapparat, vilket gör att du kan ladda batteriet innan det tar slut helt.

Fundera på vad du vill att din rakapparat ska leverera!

Test.se rekommenderar

Braun 750cc - bäst i test bland Rakapparater 2018
Braun 750cc, bäst i test.

Braun 750cc - Vi på Test.se har valt att rekommendera Braun 750. Rakapparaten har extra känsliga och intensiva lägen för en mer individuell, perfekt rakning, samt ett rörligt rakhuvud som automatiskt anpassar sig till ansiktets alla konturer.
Rakapparaten levereras med en rengöringsstation som effektivt rengör rapparaten. Beroende på hur smutsig den är väljer stationen ett passande rengöringsprogram. Rakapparaten är även lätt att rengöra under rinnande vatten. Rengöringsstationen laddar även batteriet och en LED-lampa indikerar laddningen! En laddningstid på 60 minuter ger hela 50 minuters användning. Behöver man ladda för en snabb rakning kan man även snabbladda den… Läs mer

Rakapparater - Bäst i test

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i hemmet

Publicerad

Att raka ansiktet kan många gånger vara ett större företag än det behöver vara. Med rätt rakapparat kan det hela förenklas avsevärt! Bäst i hemmet har testat ett gäng olika rakapparater under en längre tidsperiod, och här har vi listat deras tre favoriter. Utifrån resultatet som syns här nedan kan man lätt tro att det enbart var Brauns rakapparater som testades, men så var det alltså inte. Bäst i hemmet är noga med att understryka att de på intet sätt har ett samarbete med Braun, utan nu föll det sig bara så att deras rakapparater helt enkelt var bäst.

Allra bäst ansåg testpanelen att Braun 9 9240 Wet & Dry var. Det här var den enda rakapparaten i testet som faktiskt höll vad den lovade gällande en nära och behaglig rakning. Alla andra modeller krävde ett visst mått av gnuggande för att få ett riktigt lyckat resultat, men den här klarade flera typer av skägg utan ett evinnerligt gnuggande.Det krävdes faktiskt bara ett par dragningar med rakapparaten för att få en jämn och fin rakning, oavsett om skägget rakats senast dagen innan eller hade ett par dagars utväxt. Braun 9 9240 Wet & Dry drar försiktigt in skäggstråna mot bladet och klipper dem helt utan obehag. Precis som många andra av Brauns rakapparater är den utrustad med deras Sonic-teknologi som läser av och anpassar rakningen till ditt skägg. Laddningsstationen laddar klart rakapparaten på ungefär en timme, och laddningen räcker till flera rakningar (eller ca 40–50 minuters konstant rakning). Laddningsstationen kan också användas för att rengöra apparaten.

Braun 7 7840s Wet & Dry var en annan rakapparat som fick en topplacering. Den var extra bra på riktigt nära rakning, dock inte med en enda dragning. Men det var inte mycket mer som krävdes för en riktigt slät och fin hy. Precis som testets vinnare är 7840s utrustad med Sonic-teknologin, vilket alltså innebär att rakningen anpassas efter just ditt skägg. När man rakar sig med en rakapparat kan det hända att apparaten nyps lite på de områden där skäggstråna ligger lite huller om buller, men under testerna med den här apparaten var rakningen behaglig och smidig. Unikt för just 7840s är att den kan ställas in i fyra olika raklägen, vilket innebär att den passar både för den som har känslig hy och vill ha en försiktigare rakning och den som vill ha full kraft i rakningen direkt från start. Den laddar snabbt och kan användas ungefär 10 gånger innan den måste laddas igen. Dessutom medföljer en trimmer för längre hår.

För den som har tänkt använda sin rakapparat varje dag rekommenderar Bäst i hemmets testpanel Braun 5 5090cc. Rakapparaten är riktigt snygg och ligger skönt i handen, och laddningsstationen fungerar även som rengöringsstation. Även om 5090cc inte gav ett riktigt lika bra resultat som de två ovan nämnda apparaterna gör den ett helt okej jobb, särskilt om du har för avsikt att använda rakapparaten varje dag och aldrig låter ditt skägg växa sig lite längre. Ett stort plus för just den här apparaten var laddningstiden: efter bara fem minuters laddning klarar den av en hel rakning, vilket såklart kommer väl till pass om du glömt sätta apparaten på laddning och är i snabbt behov av en rakning.

Observera att Bäst i hemmet inte har rankat rakapparaterna i en andra- och tredjeplats, utan det är det vi på Test.se som har gjort efter en analys av testresultatet. Att vi valt att placera Braun 7 7840s Wet & Dry framför Braun 5 5090 cc beror framförallt på att 7840s är aningen mer mångsidig och erbjuder är lite närmare rakning.

Vinnare i det här testet

DinSide.no

Publicerad

DinSide har testat 8 av marknadens rakapparater i en prisklass mellan 350 - 1490 kronor. Det visar sig att du får vad du betalar för, även när det gäller rakapparater. Det finns heller inga tvivel om att Philips och Braun dominerar marknaden. Dock är det Panasonic som hamnar på förstaplats med modellen ES-RT37. Rakningen är bra och nära, man upptäckte inga irriterade områden på huden. DinSide beskriver maskinen som att den fungerar bäst när man våtrakar och att den fungerar bättre med raklödder än vad andra maskiner gör. Panasonic ES-RT37 är en enastående maskin och en solklar vinnare.  På andraplats hamnar Philips med modellen AquaTouch S5400. Maskinen har inget flexibelt huvud, vilket gör att det kan vara lite svårt att komma åt på vissa ställen. Komforten är dock i toppklass, särskilt när det gäller rakning på fuktig hud. DinSide menar alltså att rakapparaten ändå är prisvärd och ett bra köp! Brauns maskin är stor och tung, samt testets dyraste modell. Rakningen är mycket nära på våt hud - nästan lika nära som en hyvel. Braun är bäst i detta avseendet. Att greppet är gummerat är också ett plus, eftersom den då ligger fint i handen under hela rakningen.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat sex rakapparater i varierande prisklasser. När det gäller rakapparaterna som figurerar i detta test måste man fastslå att de dyra modellerna levererar klart bäst. En av testets billigaste är däremot inget att hänga i julgranen. Den skadar huden och ger utslag och blodvite.
Bäst i test är premiumrakapparaten från Braun. Deras Series 7 799cc-7 är dyr(3800 kr), men presterar så pass bra att den ändå får tidningens maxbetyg 5 plus. Den är effektiv och ger ett mycket bra resultat på kort tid. Vidare är den bekväm och lätt att jobba med. En rengöringsstation följer med och rakapparaten talar om för dig när det är dags att använda den. Ett fulladdat batteri räcker för 50 minuters rakning. Trimmern är inte den bästa, men sammantaget är ändå Brauns rakapparat klar etta bland de sex.
Näst bäst är rakapparaten Panasonic ES-LT4N. Den blir utnämnd till bästa budgetalternativ och kostar ca 2000 kr. Materialvalen känns gedigna och tåliga. Panasonics rakapparat är enkel att ladda med sin lättförståeliga batteriindikator. Det kan göra något ont att använda denna i början, men resultatet är i nivå med testvinnaren. Ett minuspoäng för Panasonics rakapparats ljud, det är något för högt. Slutbetyget blir 4 plus och är det givna valet för den prismedvetne konsumenten.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 16 rakapparater och samtliga drivs med batteri. Apparaterna som testats har roterande och vibrerande rakhuvuden för både torr och våt rakning. Det märks knappt någon skillnad mellan de vibrerande och de roterande rakhuvudena och samtliga apparater var behagliga att använda. Ingen av dem orsakade några hudirritationer och inte heller någon som ryckte, nöp eller brände huden. Samtliga modeller var även enkla att använda och var inte onödigt högljudda. Det som istället skiljer dem åt är hur bra batterier de är utrustade med. De allra flesta rakapparater kunde laddas upp på en timme, medan de sämsta tar över åtta timmar på sig att bli fulladdade. Den största skillnaden mellan rakapparaterna är priset. De kostar mellan 699 kronor och 3699 kronor. En del apparater läcker även in vatten, trots att de påstås vara vattentäta. Bäst i test blev faktiskt en trio av rakapparater: Braun Series 5, Philips SensoTouch 3D och SensoTouch 2D, som alla får 79 i slutbetyg av 100 möjliga. Testet visar att resultaten är mycket jämnt mellan apparaterna och att samtliga rakapparater i stort sett rakar lika bra, oavsett vilka tekniska finesser de utrustats med.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test har de låtit barberare raka sig med rakapparater och sedan betygsätta dem. Bäst i test blev Braun 750. Rakapparaten från Braun har sonisk rakningsteknologi, vilket skapar 10000 mikrovibrationer.  Man får ett fantastiskt resultat och rakapparaten lyckas ta både stubb och längre skäggstrån oavsett vilken riktning de växer i.Rakapparaten har en klassiskt stilren design och dess byggkvalité är hög. Med flexibelt rakhuvud anpassar den sig smidigt efter ansiktets konturer, även vid svårare partier. Philips rakapparat har en unik design, ergonomi och gjord i bra material. Maskinen rakar extremt nära huden och lämnar en len och slät känsla. Rakapparaten får bort både stubb och längre skäggstrån utan några som helst problem. Den levereras dessutom med en rengöringsstation! Philips andra modell – Advanced Skin Protection System HS8420/23 – är prisvärd, och har ett samarbete med Nivea. Under rakningen doseras hudlotion från rakhuvudet, vilket fungerar bra och ger en känsla av våtrakning. Rakapparaten är godkänd, men har inte fått lika höga betyg som Philips RQ1290. Dock har rakapparaten ibland problem med längre skäggstrån och det saknas en trimmer, men annars är apparaten bra och ett utmärkt budgetköp.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat och betyg satt 8 stycken rakapparater och utsett Braun 350 CC som testvinnare.  En bra rakapparat ska kunna leverera ett bra rakningsresultat – inga kvarvarande skäggstrån och de ska göra stubbet så kort att huden känns helt slät. Samtidigt får inte rakapparaten låta för högt då den hålls nära öronen under rakning. Vissa modeller var så högljudda att det var irriterande att raka sig med dom. Testvinnaren Braun är en väldigt tyst rakapparat som har en tydlig indikator. Den visar hur många minuters rakning som återstår. Dessutom kan man använda den medan den sitter i eluttaget och laddas. Som nackdel har Braun fått att modellen är tung, med det kompenseras dock av att man får ett bra och behagligt grepp om rakapparaten. Grundigs rakapparat är hyfsat lätt och låter inte mycket vid rakning. Även denna modell har en indikator som visar återstående tid och den har en lång batteritid. Rakapparaten från Philips är lätt och smidig, samt tystgående. En inbyggd lotion-behållare gör att rakningen blir mycket behaglig, dock är det svårt att komma åt på vissa ställen.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

Digitala Hemmet har testat 8 alternativ till rakhyveln. Testets bästa maskin var Philips Sensotouch 3D 1290cc.  Detta är Philips toppmodell. Rakapparaten levereras med hållare, rengöringsstation och en ordentlig låda för resan. Apparaten har tre rakhuvuden som alla är rörliga över axlar. Detta kallar dom ”gyroflex 3D” och den följer med extremt bra vid rakning. Positiva egenskaper hos rakapparaten är att dess batteritid är lång och både apparaten och rengöringsstationen är tystgående. Den ger en nära rakning. På andra plats ser vi Philips Sensotouch 3D RQ1250. Den här modellen är mycket lik testvinnaren, förutom att det bara är små detaljer som skiljer dem åt, samt att den saknar en informations display. Resultaten vid rakning är ungefär lika bra – den rakar mycket nära och väldigt snabbt. Braun har tagit tredjeplats med sin modell 790cc. Den här rakapparaten är rejäl, greppvänlig och har ett huvud som man snabbt och enkelt kan rengöra eftersom du kan plocka bort ytterhöljet. Rakapparaten levereras med en rengöringsdocka som samtidigt fungerar som en laddare .

Vinnare i det här testet

Pricerunner.se

Publicerad

Testpanelen hos Pricerunner har testat och betygsatt 4 rakapparater i olika prisklasser. Bäst i test blev Braun 790 CC. Modellen rakar riktigt nära huden och klarar av de längre skäggstråna utan problem, även på torr hud. Rakapparaten har även en rengöringsdocka som automatiskt rengör, smörjer och laddar apparaten. LCD-displayen ger en tydlig information om batteri- och hygienstatus och rakapparaten har justerbar känslighet med tre olika raklägen. Brauns 350 CC tar andra plats och har flexibla rakhuvuden. Rakapparaten är enkel att hålla ren då också den har en rengöringsdocka. Den här modellen har dock svårare att raka bort långa skäggstrån, men klarar med den breda trimmer att göra grovjobbet utan problem. På tredjeplats hittar vi Philips RQ1050. Det är en snygg modell med en modern design. Den har tre flexibla rakhuvuden som även roterar, men rakapparaten har svårt att få bort längre skäggstrån. Även denna modell har en rengöringsdocka.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"