HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av smartklockor

elektronik uppdaterad 24:e Augusti, 2017, Baserad på 7 experttester.

En smartklocka är en mindre dator i formen av ett armbandsur med pekskärm. Exakt vilka funktioner de innehåller varierar mellan tillverkare och modeller. Exempel av som kan finnas är att man kan ringa och ta emot samtal eller sms, använda kameran och funktioner som finns i vanliga aktivetsarmband, så som pulsmätare, stegmätare och GPS. Ofta finns också pekskärm för enklare hantering och appar går ofta att ladda ner till klockorna. Det mest utbredda operativsystemet för smartklockor är Android, men det finns klockor som fungerar till samtliga operativsystem på marknaden.

Test.se rekommenderar

Apple Watch Series 2 - bäst i test bland Smartklockor 2018
Apple Watch Series 2, bäst i test.

Apple Watch Series 2 - Vi på Test.se har valt att rekommendera smartklockan Apple Watch Series 2. Den har märkbar kvalitet och är riktigt stilren och snygg. Till skillnad från de flesta andra smartklockorna på marknaden har den en fyrkantig urtavla, vilket gör att skärmen rymmer mer information och blir lätt att hantera. Den första versionen av Apple Watch var i väldigt hög grad beroende av din Iphone, men Series 2 klarar sig fint på egen hand. Även menyerna och navigationen har fått sig en uppgradering, och klockan är nu otroligt lätt att använda. Apples smartklocka har… Läs mer

Smartklockor - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Smartklockorna fortsätter att utvecklas och bli ännu smartare! Aftonbladet Plus har testat 7 olika modeller och konstaterar att de nästan fungerar som en liten personlig tränare du kan ha på armen. Klockorna testades vid löpning och gång utomhus, på crosstrainer och vid gympass inomhus. Den smartklocka som Aftonbladets testpanel ansåg vara bäst var Apple Watch Series 2. Apples smartklocka har både wifi, bluetooth, GPS, NFC och inbyggd pulsmätare, och sammantaget med de många riktigt bra apparna som kan kopplas ihop med klockan anser testpanelen att den är överlägset bäst. Den givna nackdelen med klockan är förstås att den bara är kompatibel med Iphone. Den bästa allround-klockan i testet var Huawei Watch 2. Den är också utrustad med wifi, bluetooth, GPS, NFC och pulsmätare, och har dessutom en riktigt generös batteritid. Den fungerar ihop med de flesta Androidtelefoner och med Iphone! En tredje topplacerare var Samsung Gear S3, som funktionsmässigt håller jämna steg med de två tidigare nämnda smartklockorna! Det som framförallt gör att Gear S3 inte rankas högre är att dess operativsystem, Tizen, har aningen begränsat med tilläggsprogram.

Observera att Aftonbladets testpanel gett fyra plus (den näst bästa rankningen) till flera av klockorna i testet. Vi på Test.se har själva analyserat resultatet och utifrån det utsett en andra- och tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har utfört ett ”minitest”, som de själva kallar det, av fem olika smartklockor. 


Allra bäst i deras test klarade sig Apple Watch Series 2, som har både snygg design och utmärkt kvalitetskänsla. Till skillnad från de Android-vänliga konkurrenterna har Apple Watch en fyrkantig urtavla, vilket gör att skärmen rymmer mer information och blir lätt att hantera. Den första versionen av Apple Watch var i väldigt hög grad beroende av din Iphone, men Series 2 klarar sig fint på egen hand. Även menyerna och navigationen har fått sig en uppgradering, och klockan är nu otroligt lätt att använda. De enda egentliga nackdelarna med klockan är att den bara är kompatibel med iphone och att den är i dyraste laget. På andra plats i Ljud & Bilds test ligger Huawei Watch 2, och den har också fått stämpeln ”särskilt rekommenderad”. 


Huaweis klocka har också en bra kvalitetskänsla, men den är inte riktigt lika stilren som Apples. Huawei Watch 2 har generös batteritid och är ordentligt skyddad mot både damm och vatten. I Huaweis smartklocka är det dessutom möjligt att stoppa in ett SIM-kort, vilket gör att du aldrig är beroende av din telefon för att ha uppkoppling! Den är också fullproppad med all den senaste tekniken och den senaste programvaran. 


På tredjeplats hamnade Samsung Gear S3, en smartklocka som ser ut precis som en vanlig, traditionell klocka. Den lämpar sig inte för simning, men i övrigt är den lika tålig som de två ovan nämna smartklockorna. Navigeringen sker på ett smidigt sätt med hjälp av klockans två sidoknappar och genom att snurra på ringen som sitter runt skärmen. Mycket smidigare än att försöka pricka rätt på den lilla skärmen! Gear S3 är försedd med operativsystemet Tizen, som inte har samma apputbud som Android eller Apples operativsystem.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

De smarta klockorna förväntas bli storsäljare under årets julhandel. Testfaktas test visar att det gäller att fundera igenom sina behov innan man slår till. Klockorna fungerar som en förlängning av mobiltelefonen. Istället för att plocka upp telefonen kan du med en snabb blick på armen läsa sms och meddelanden, hantera mejl och samtal. Simone Bernarde, som har testat sex modeller åt Testfakta, säger att den smarta klockan inte är en produkt man egentligen måste ha, men att det är svårt att klara sig utan den när man väl skaffat en. Med de tre bästa modellerna i testet - Samsung, Apple och Sony - kommer man åt en stor mängd tjänster direkt via klockan och du kan använda röststyrning. Just röststyrningen är en stor fördel eftersom klockorna i de flesta fall har väldigt små skärmar, vilket kan göra det svårt att navigera i menyerna.
Bäst i test med god marginal är Samsung Gear S som innehåller en bred repertoar av smarta verktyg, den är tålig och har bäst skärmkvalitet. Dessutom kan man stoppa in ett SIM-kort i klockan, vilket gör att den kan klara sig helt utan telefon. Apple Watch Sport hamnar på andraplats och har många funktioner, den är enkel att använda och har en bra upplösning. Klockan är dock mindre tålig för stötar och har kortast batteritid. Sony Smart Watch 3 hamnar på tredjeplats och här erbjuds också många funktioner, men den saknar pulsmätare. Den är tålig för stötar, repor och kan styras med handleden.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat smartklockor som gör att du har mobilen på armen. Men klockorna fungerar inte jättebra och frågan är väl vad man egentligen ska ha dem till. Det var för två år sedan klockorna började dyka upp på marknaden, men det var inte förrän i våras när Apple släppte sin version som de blev mer och mer populära. I Råd & Röns test fanns elva smarta klockor som visat att de stora mobiltillverkarnas klockor klarar sig okej, medan klockorna från de mindre tillverkarna får ganska dåliga betyg. Apple, Samsung, LG, Sony och Motorola klarar av enkla funktioner som att visa meddelanden och kontrollera mobilfunktioner hyfsat. Samsung får dock underkänt för sin förmåga att styra kameran. De mindre tillverkarnas klockor får inte ens godkända betyg för dessa relativt enkla uppgifter. De klockor som har utrustats med hälsoverktyg, som steg-, distans- och pulsmätare får bra betyg för detta. Vissa mäter dock rejält fel när det gäller distans! Flera klockor klarar inte ens av att vara i gång ett dygn och klockornas bakgrundsbelysning kan vara en stor batteribov. Men batteritiden är så klart beroende av hur klockan används – används GPS och display frekvent, sjunker tiden rejält. Bäst i test blev Apples två modeller Watch Sport för iOS 8 och Watch iOS 8. Samsung Gear S hamnade på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Eftersom smarta klockor är hetare än någonsin bestämde sig Mobil för att titta närmare på sex olika modeller av dem, dels för att se vilken som blev bäst och dels för att besvara på frågan om det behövs över huvud taget. Bäst i test blev Pebble Smartwatch. Det spelar ingen roll om man väljer ursprungsmodellen eller metallutgåvan Pebble Steel, eftersom båda två har exakt samma funktioner, men den senare är tillverkad i metall och kan fås med antingen metall eller läderarmband. Som smartklocka finns det några saker som sticker ut hos Pebble och några som är lite tokiga, även om det inte direkt är Pebbles fel. För det första är det här, tillsammans med Garmin Fenix 3, klockan i testet som pratar med både iPhone och Android (och Windows Phone lite inofficiellt). För det andra, och antagligen nästan allra viktigaste, är att Pebble utan någon som helst tvekan har den mest robusta kopplingen mot både iPhone och Android. Som klocka vinner Pebble enormt mycket på att e-bläckskärmen alltid är påslagen och således alltid visar tiden för bäraren. Systemet med notiser handlar mest om att visa upp nyinkomna sådana och det är egentligen bara samtal som man på något sätt kan agera på. Apple Watch är klockan som tar andraplats och är den dyraste i testet. Dess byggkvalitet är grym, storleken är pytteliten och scrollhjulet på sidan är stundtals briljant. Batteritiden hamnar på ett slags mellanläge. Negativt är hanteringen av appar och gränssnittet i allmänhet. Även om det går relativt snabbt att vänja sig, känns det aldrig riktigt som ett logiskt sätt att använda klockan på. Skärmen är dessutom avstängd för det mesta och vaknar inte alltid när du behöver kolla tiden och irritationsmomenten är ganska många. LG:s tredje försök med Android Wear är också deras första försök att närma sig den mer klassiska klockvärlden. Rund skärm är nyckelordet här, en skärm som däremot omges av en inte alltför smickrande klump metall både ovanför och under skärmen. Det får den att kännas både en aning klumpig och faktiskt ganska fyrkantig. Klockan bör laddas varje natt eftersom batteriet räcker ungefär lika länge som till många andra klockor. Däremot ska LG ha beröm för att de lämnar en enkel klocka på även när skärmen är i viloläge!

Vinnare i det här testet

M3 IDG

Publicerad

Den nya generationen av smartklocko är snyggare, smartare och mer användbara än någonsin. Sveriges Prylsajt har testat fyra av de hetaste klockorna i Sverige just nu. En bra smartklocka kostar mellan två och ett halvt och tre och ett halvt tusen. Den första av höstens många spännande smartklockor att släppas i Sverige var LG G Watch R. Det är den första klockan som faktiskt ser ut som ett traditionellt armbandsur. Här finns en högklassig oled-skärm och goda prestanda, samt många smarta funktioner och appar att ladda ner till klockan. LG G Watch R har även svenskt språkstöd, men gränssnittet ät på engelska. Pebble Steel hamnar på andraplats och har en enkelhet som känns väldigt genomtänkt. Allt man behöver göra är att ladda ner och sätta igång Pebble-appen som man hittar i Play Store eller App Store. Pebbles byggkvalitet är väldigt robust i borstad stål och klockan är vattentät i upp till en meter. Den fungerar med samtliga operativsystem och batteritiden är ett stort plus. Sony Smartwatch 3, som är en bekväm klocka med bekvämt armband, hamnar på tredjeplats. Klockan är relativt enkel och behöver ingen extern laddare. Här finns en inbyggd GPS, men i övrigt få intressanta funktioner. Det är dessutom lite svårt att komma åt laddporten. Klockan är däremot snabb och smidig, samt att skärmen har utmärkt respons.

Vinnare i det här testet

M3 IDG

Publicerad

Sveriges Prylsajt M3 IDG har testat de senaste modellerna av smartklockor på marknaden. Högst betyg har LG G Watch R fått och det är även den klocka som blir rekommenderad. G Watch R är den nyaste modellen och den visar att LG tänkt till ordentligt. Det är den första smartklockan som faktiskt ser ut som ett traditionellt armbandsur. Skärmen är rund och har 320 pixlar rakt över med en diameter på 1,3 tum. Oled-skärmen har en mycket trevlig bild och speciellt mörka urtavlor kan se väldigt snygga ut med sin djupa svärta och precisa gråtoner. Här finns processorn Snapdragon 400 med fyra kärnor à 1,2 gigahertz och vad gäller prestanda finns ingenting att klaga på. Allt flyter på problemfritt och responsen i gränssnittet är omedelbar. Batteritiden är den svagaste punkten hos G Watch R och beroende på ljusstyrka och hur aktivt man pillar och kör appar, håller batteritiden mellan en till två dagar. Utöver detta finns hälsoaspekten med stegmätare, pulsmätare, full rörelsekontroll med gyro, barometer och accelerometer. Klockan är dessutom vattentät ned till en meter. På andraplats hamnar Pebble Steel som är så pass enkel att det känns genomtänkt och på något sätt väldigt lekfullt. Pebble visar att det inte behöver vara så avancerat, så länge det fungerar bra och det gör Pebble Steel. Även denna klocka är vattentät och har en grym byggkvalitet. Den fungerar bra med Android, iOS, Windows Phone och OSX. Det finns ett näst intill oändligt app-utbud. Sist, men inte minst, hamnade på tredjeplats och bli rekommenderad som ”bra köp”. M400 hamnar mitt emellan smarta klockor och aktivitetsarmband. Den kan inte visa notifieringar från telefonen men är bra mycket mer avancerad än en vanlig aktivitetsmätare. Här finns en inbyggd GPS och en hel räcka olika träningsprofiler. Klockan är helt enkelt ett rejält verktyg, framför allt för dig som löptränar. Det finns ingen inbyggd pulsmätare och designen passar främst till träning och inte till kavaj eller klänning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"