HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av stektermometrar

hem & hushåll uppdaterad 29:e Juni, 2015, Baserad på 2 experttester.

En stektermometer är ett universellt köksredskap som kan användas till så mycket mer än att bara mäta innertemperatur på kött. Det är bl.a. smidigt att ha en stektermometer nära till hands vid brödbakning för att se om innanmätet är färdiggräddat eller för att se om vinet stått framme tillräckligt länge för att ha uppnått optimal serveringstemperatur. Genom att gå på exakta temperaturer vid tillagning av fågel, fisk och kött kan slutresultatet bli bättre än om man endast går efter tid, känsla eller vana. Med en bra stektermometer kan man få bättre kontroll över sin matlagning och kanske t.o.m. laga ännu godare maträtter. De traditionella termometrarna består av en gradskiva, där en visare pekar på den temperatur råvaran uppnått. Dessa sticks in i köttet och läses av på gradskivan. Det finns också digitala stektermometrar, där man även kan få en rad olika funktioner och dessutom kan dessa vara både sladdförsedda och trådlösa. Temperaturen läses då av utanför ugnen eller på en trådlös mottagare. Vilken man ska välja, beror främst på vilka funktioner man vill ha och till vad den ska användas.

Test.se rekommenderar

Bastian Stektermometer - bäst i test bland Stektermometrar 2018
Bastian Stektermometer, bäst i test.

Bastian Stektermometer - Här på Test.se har vi valt att rekommendera silvermedaljören Bastian. Det är en traditionell, enkel stektermometer som man sticker in i köttet och sedan läser av temperaturen med hjälp av visaren på en gradskiva. På skalan finns också rekommenderade temperaturer för olika typer av kött med tydliga bilder. Urtavlan har en diameter på 5,5 cm. Med Bastian lagar du enkelt kött, fågel och fisk i precis rätt temperatur, vilket gör att resultatet kan bli perfekt och ännu godare maträtter.

Stektermometrar - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har låtit sin expert (och grillnörd) Jan Olesen testa fem olika stektermometrar med hjälp av sin klotgrill. Vinnaren är en trådlös modell, men den hade en tuff utmanare i en av de manuella och mer traditionella stektermometrarna – som dessutom var testets billigaste och skillnaden mellan dem var hårfin. Detta test visar att pris och kvalitet inte alltid hänger ihop och det behöver inte vara en fördel att stektermometern är trådlös eller ens digital. Gemensamt för de två trådlösa termometrarna var att de skapade en förvirring om var den trådlösa sändaren skulle placeras. Optimalt skall den placeras å¨en bänk eller ett bord bredvid ugnen/grillen. Men eftersom inte alla grillar har ett sidobord måste den hängas i sin kabel längs grillen – inte bra! Bäst i test blev alltså Schou som ger dig full valfrihet och du kan själv ställa in temperatur. Modellen har även automatiska funktioner, där du exempelvis kan ställa in ”medium” så väljer termometern själv rätt temperatur. Schou kan också ställas in på tidtagning och användas som äggklocka. Den enda nackdelen är att termometern endast står på engelska. Bastian norpar åt sig andraplats och är den bästa, manuella stektermometern. Modellen har en snabb reaktionstid och nålen sticks lätt in i köttet. Orsaken till att den inte får högsta betyg är för att det kan vara svårt att läsa av den, då siffror och ikoner klämts in på en liten yta. Det är trots allt en bra och stabil stektermometer, som dessutom tar liten plats i kökslådan. På tredjeplats hamnade Weber Styles digitala stektermometer, som också är en av testets två trådlösa termometrar. Den har en fin display som gör det lätt att använda den men texten står även här endast på engelska. Du kan inte själv välja temperatur på köttet, men dy kan däremot välja olika inställningar, där du anger typ av kött och hur det ska grillas.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Det kan vara svårt att få till köttet riktigt bra, oavsett vilken sort man valt att tillaga. De allra flesta tillagar köttet för länge eftersom man inte vill servera rått kött. Därför kan det vara bra att använda sig av en stektermometer. Det finns dock en hel del modeller att välja mellan, med olika funktioner. Det finns enklare modeller som bara mäter temperaturen och det finns modeller med inställning för både köttsort och tillberedningsgrad. Magneter på baksidan, bordsstativ eller väggfästen är andra funktioner. Smartson har testat tio termometrar i olika prisklasser där alla har en ljudsignal vid uppnådd temperatur. Den bästa stektermometern i testet är Rösle som anses vara exklusiv. Den är rejäl och har inställning för fem olika stekgrader och erbjuder tre olika språk (dock inte svenska).  Dess design är bra med tydliga knappar och vred – knappen för val mellan celsius och farhenheit är dock liten och är placerad på baksidan. Displayen är stor och har lättöverskådlig information. Trots att den kostar mycket är produkten prisvärd. Näst bäst är OBH Nordica Taste Master som är en tydlig och bra termometer med bra knappsats. På displayen syns tydliga bokstäver och siffror och det är enkelt att ändra inställningar. Det enda negativa att påpeka om Taste Master är att dess knappar är aningen små, men i övrigt är det en termometer som gör det man vill att den ska göra. Sist, men inte minst, hamnade Funktion på tredjeplats i testet. Detta är en stektermometer och en timer i ett. Den är utrustad med sex olika steklägen som alla är lätta att ställa in. Det är dessutom att ställa in en egen temperatur manuellt. Knapparna är något små, men displayen är stor och tydlig. Här finns en trådlös mottagare och både den och termometern har ett bordsstativ.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"