HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sticksågar

verktyg uppdaterad 17:e Maj, 2017, Baserad på 5 experttester.

Innan man ska köpa en sticksåg, är en låg vibrationsnivå en av de främsta sakerna man bör tänka på. En maskin som vibrerar mycket kan bli jobbig att hålla stadig och det kan resultera i att sågsnittet inte blir så rakt som man hoppats på. Dessutom kan den belasta kroppen, om den skakar för mycket.

Ska man införskaffa en modell, för att såga mycket i trä, kan man fundera på att skaffa en maskin med pendelfunktion. Den gör arbetet mycket mer effektivt och ger riktigt fina snitt. Man bör också tänka på att det underlättar att ha ett verktygsfritt bladbyte, med enkla snabbfästen. Det finns även flera olika sticksågar, med massor av olika funktioner, exempelvis lasersikte och spånblåsning.

Test.se rekommenderar

Bosch PST 1000 PEL - bäst i test bland Sticksågar 2020
Bosch PST 1000 PEL, bäst i test.

Bosch PST 1000 PEL - Här på Test.se har vi valt att rekommendera PST 1000 PEL från Bosch. Sågen blev bäst i test när Gör Det Själv testade sticksågar under oktober 2015. Sågen är smidig med låg vikt, minimala vibrationer och ett bekvämt handtag.

Den robusta fotplattan i aluminium ger stabil styrning och du följer smidigt och säkert såglinjen med CutControl. Det finns inbyggd PowerLight för optimal arbetsbelysning. Bosch SDS ger också sekundsnabba, smidiga och säkra sågbladsbyten, helt verktygslöst. Sågen har inkopplingsbar blåsfunktion som håller såglinjen fri från spån. Även en anslutning för dammutsug finns. Läs mer

Sticksågar - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv (nr.18)

Publicerad

Sticksågen är ett suveränt verktyg när det ska sågas hål för en diskho eller runda till ett hörn. Gör Det Själv testar sju maskiner som finns att köpa hos bygghandlaren och Metabo STA 18 LTX 140 blir testets vinnare. Det är en väldigt kraftfull såg med robusta komponenter överallt och den är oslagbar när det gäller långa snitt. Den är problemfri vid kurvsågning och riktigt bra som sänksåg. Här finner man riktigt smidigt bladbyte och verktygsfri vinkelinställning, samt utmärkt läsbar skala. Modellen har en stor bottenplatta som dessutom kan vinklas. DeWalt hamnar på andraplats med en riktig proffssåg med smidigt bladbyte - DCS 331 N. Sågen är rätt tung och något högljudd, men den är mycket effektiv och uthållig. Den kan dessutom användas av både höger- och vänsterhänta personer, däremot saknas arbetsljus. På testets tredjeplats hamnar Ryobi R18 JS som anses vara spinkig och billig, men överraskande stark. Det är en riktigt fin såg för den som inte har ett jättestort sågbehov. Den är både bra och billig - en såg för de flesta hemmauppgifter. Dessutom har den ett komfortabelt grepp och riktigt bra steglös hastighetsreglering. Däremot är LED-lampan är minimal och inte så effektivt, bladbytet är jobbigt och det är riktigt besvärligt att trycka fast bladet. Trots det utses Ryobi till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Sticksågen är inte gjord för klyvsågning eller långa raka spår, men den är expert på kurvtagning och sågning av urtag. Gör Det Själv har testat åtta sticksågar genom att med nya blad såga i en 45 mm tjock regel, både kapning och klyvning. Bästa sågen i testet är Bosch PST 1000 PEL som är stark, rejäl och lätt att arbeta med. Den har alla väsentliga funktioner, inklusive en bra spånfläkt. Här finns en stark slaglängdsstång och en robust styrrulle, som garanterar exakta lodräta spår även vid klyvsågning i reglar. Kraftigt bladfäste ger stadigt grepp om bladet och det finns en pendelfunktion med tre lägen. Sticksågen har en bra styrka även vid låg fart. Stanley tar andraplats med FME 340 K - en mycket stark sticksåg med ett förnuftigt pris. Samtliga delar är både tåliga och rejäla. Ett robust sågbladsfäste som håller fast bladet orubbligt, både vid sänksågning och sågning av skarpa kurvor. Arbetar också bra vid låg fart! Sist, men inte minst, hamnar Hitachi på tredjeplats med modellen CJ 90 VST. Sticksågen har en bra styrka och är lättskött, trots en del brister. Dess spånfläkt är effektiv men kan inte stängas av och det saknas adapter för spånsug. Sågen har en bra styrka, även på lägsta steget.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En sticksåg är en användbar maskin och definitivt något man bör ha i sin hemmaverkstad. Tidningen Gör Det Själv(GDS) har tagit pulsen på årets sticksågar och hittat flera toppmaskiner bland de åtta tävlande. I detta test har man valt att bedöma åtta sladdlösa sticksågar som är batteridrivna.

Bäst i test enligt Gör Det Själv blir DeWalt DCS 331M2 som får totalbetyget 8,6 poäng av 10 möjliga. Sågen är tung och kraftig, men också mycket effektiv och enkel att arbeta med. Dewalt DCS har ett skönt handtag med plats för bägge händer. Det är enkelt att byta sågblad och det går snabbt. DeWalt DCS 331M2 har ett cirkapris på 2 500 kr. Klar tvåa blir Metabo STA 18 LTX 140 U. Sticksågen från Metabo imponerar med testets största sula av aluminium. Spånfläkten är effektiv och går att stänga av. Metabo har en tydlig laddningsindikator och en väl fungerande arbetslampa. Sticksågen tar cirka 80 minuter att ladda, vilket är något för mycket. Metabo STA 18 LTX 140 U kostar ca 2 400 kr. På tredjeplats med slutbetyget 7,8 poäng hittar vi AEG BST 18 X. Detta är en stor, tung såg som är rejält robust. Att byta sågblad är enkelt och går blixtsnabbt. AEG BST 18 X har fyra pendelsteg med tydlig skillnad och en mycket snabb laddningstid på 30 minuter. AEG:s sticksåg har ett förmånligt pris om man jämför med ettan och tvåan. Den kostar ca 1 750 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat och betygsatt en del sticksågar och utsett Ryobi som testvinnare. Sågen har en ergonomisk design som gör den smidig att använda, men dess hastighet är lite svår att reglera för vänsterhänta eller om man bär handskar. Det är enkelt att byta sågblad och att sågen är helt verktygsfri, underlättar användningen. Det är enkelt att få ett fint resultat när man sågar både rakt och i kurva, tack vare en laserpekare och maskinen arbetar effektivt, helt utan vibrationer. Ryobi är en mycket prisvärd och lätthanterlig maskin! På andra plats har Skil 4270 hamnat. Detta är en stadig maskin, med stor kapacitet. Den klarar av att såga rakt och i kurva mycket väl och arbetar utan större vibrationer. Maskinen är tung, men ändå enkel att hantera och dess handtag är smidigt konstruerat med tillgängliga reglage och flera inställningslägen. Skil passar både höger- och vänsterhänta, samt fullt användbar med handskar på. En nackdel är att bladbytet kräver verktyg. Cotech, från Clas Ohlson, har tagit tredjeplats. Sticksågen ger ett fint resultat och klarar av att såga kurvor mycket bra. Den är lätt att hantera och har ett mycket bra handtag. Dess reglage är små, men bra placerade, dock är det svårt att ställa in hastigheten med handskar på. Maskinen arbetar utan större vibrationer och den känns mycket gedigen.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt sticksågar. En sticksåg är en kontursåg som kan följa snäva kurvor och små ytor. Makita har blivit vinnare i Smartsons test och det är en batteridriven sticksåg. Trots batteridrift, har sågen lika stor kapacitet som en eldriven sticksåg. Modellen är utrustad med en säkerhetsåtgärd, som innebär att man måste hålla inne strömbrytaren när man sågar, annars stannar bladet. Man får ett bra grepp runt sågen och dess led-belysning, samt att den saknar sladd, är stora fördelar. Det är enkelt att byta blad på sågen och den har även testats med Bosch sågblad. Sticksågen är tung och dyr, men den är ändå ett bra köp. Cotech, som hamnat på andraplats, är en eldriven sticksåg. Dess sladd är lång, vilket underlättar användning och dess låga vikt gör att sågen blir mer lätthanterligt. Man får ett bra grepp och kan ställa in såghastigheten i sex lägen. Sågens kapacitet är dock begränsad och vid bladbyte krävs noggrann fixering för att bladet inte ska hamna snett. Cotech har också testats med Bosch sågblad och det är en prisvärd sticksåg från Clas Ohlson. Tredjeplatsen gick till Bosch. Även denna modellen är eldriven. Det är en gedigen och tung proffsmodell, med bra kapacitet, och det går bra att såga både uppifrån och underifrån. På grund av sågens konstruktion är ganska tjock, blir den svårare att greppa och maskinen skapar en hel del vibrationer i arbetsstycket. För bladbyte finns ett plastigt vred, som man önskar kunde vara lite mer användarvänligt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"