HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
sticksågar - Bäst i test

Test av sticksågar

16 ST PRODUKTER TESTADE

verktyg uppdaterad 5:e Mars, 2020, Baserad på 6 experttester.

Sticksåg är elverktyget som är oumbärligt för många – faktum är att det bara är borr- och skruvmaskiner som slår den i popularitetstävlingar. Oavsett om du skall såga hål för en diskho, kapa en bräda eller såga urtag i en gipsvägg så kommer sticksågen komma väl till pass. Den är liten, smidig, och väldigt mångsidig så det är inte svårt att förstå varför den är många hantverkares bästa vän. Utöver det så är det ett relativt billigt verktyg vilket såklart sänker trösklarna för att man skall göra inköpet.

Jag kan allt om sticksågar – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Ska man införskaffa en modell, för att såga mycket i trä, kan man fundera på att skaffa en maskin med bra pendelfunktion. Den gör arbetet mycket mer effektivt och ger riktigt fina snitt. Man bör också tänka på att det underlättar att ha ett verktygsfritt bladbyte, med enkla snabbfästen. Det finns även flera olika sticksågar med massor av olika funktioner, exempelvis lasersikte och spånblåsning. Hade du tänkt använda sticksågen mestadel för att såga långa och spikraka snitt, kanske cirkelsågen är ett bättre alternativ för dig.

När man ska köpa en sticksåg, är en låg vibrationsnivå en av de främsta sakerna man bör tänka på. En maskin som vibrerar mycket kan bli jobbig att hålla stadig och det kan resultera i att sågsnittet inte blir så rakt som man hoppats på. Dessutom kan den belasta kroppen onödigt mycket om den skakar för mycket.

Bladen på de billigare maskinerna tenderar att wobbla, detta gör precisionen sämre och anstränger kroppen mer. Det kan därför vara värt att lägga ner extra pengar på ett dyrare variant, med lägre vibrationsnivå, om du vet att det är ett verktyg som du kommer arbeta mycket med. Sköter man om sin sticksåg så kan den hänga med i många år – se därför en bra sticksåg som en investering för både plånboken och kroppen.

Innan du börjar såga kan det vara en bra idé att testa maskinen på en övningsyta för att kontrollera att inställningarna och bladet är korrekt för ändamålet.

Olika modeller och varianter

Sticksåg med stavhandtag är en variant där man använder den runda motorn som handtag - ungefär på samma sätt som man håller i en borrmaskin. Den andra handen stabiliserar genom att hålla runt knoppen i maskinens främre del. Fördelen som många upplever med denna variant är att man kommer närmare arbetsmaterialet och upplever därmed att det är lättare att kontrollera sågningen. Denna modellen är populär bland svenska hantverkare.

Med bygelhandtag får man ett fast och stadigt grepp. Den fungerar utmärkt när man håller sågen uppifrån, det är dock svårare att jobba med den underifrån. En fördel med denna typ av handtag, är att den kan vara lättare att hålla i om du har små händer och tycker stavhandtaget blir för stort och klumpigt. Det enda sättet att ta reda på vilken modell som är bäst för just dig är helt enkelt att prova sig fram – klämma och känna.

Med batteri eller sladd?

Som med de flesta moderna verktyg, går även sticksåg att köpa som både batteri- och nätdriven. Batteridriven är ett bekvämt alternativ då den går att använda överallt. Även om det finns tillgång till ström kan det vara skönt att slippa sladden vilken kan upplevas vara i vägen. Att behöva byta batteri kan vara ett störningsmoment i arbetet, här är förstås bra batterier en avgörande faktor. Eldrivna sågar har fördelen att det går att jobba oavbrutet med konstant maskineffekt.

Sågblad

Det är A och O att använda ett riktigt anpassat sågblad till ändamålet för att få ett så snyggt resultat som möjligt. Det finns olika legeringar, tandantal och slipningar på bladen och alla har de egenskaper som passar olika bra beroende på vilket material som skall sågas. Det spelar ingen roll om du tänkt såga i trä, gjutjärn eller plexiglas – du kan var säker på att det finns ett specialanpassat sågblad till just ditt ändamål. Det finns så kallade progressiva sågblad, de har olika stora tänder där de mista är placerade närmast infästningen. Detta minimerar risken för flisigt resultat.

Sågbladets pendling

När sticksågen jobbar är det bra om sågbladet pendlar lite fram och tillbaka samtidigt som det åker upp och ner. Detta maximerar effekten och gör att sågen på ett mer effektivt sätt kan tugga sig igenom även de grövre materialen. Det man behöver tänka på att vid större pendelutslag blir materialet lättare fransigt i kanterna. Pendlingar bör kunna justeras i flera olika steg. Det är också en fördel om reglaget för pendlingen sitter lättillgängligt och är lätt att läsa av.

Några saker att tänka på vid köp av sticksåg

  • Handtag: Viktigt att känna att du får ett bra grepp om maskinen så att den inte glider ur händerna, välj mellan bygel- eller stavhandtag.
  • Vibrationsdämpning: Låga vibrationer ger snyggare resultat och hjälper bibehålla kontrollen. Det är också skönare att arbeta med-
  • Bladinfästning: Byte av sågblad måste kunna göras utan massa verktyg på enkelt och smidigt sätt. Viktigt att infästningen är stabil för att undvika att bladet wobblar.
  • Arbetsljus: Det finns olika varianter av belysning som anger sågens riktning och gör det lättare att följa markerat spår, vanligast är dock laser. Stroboskopljus blinkar i takt med bladets rörelse, vilket gör att bladet ser ut att stå stilla och därmed blir ännu lättare att jobba med.
  • Bottenplattan: Den skall vara enkel att lossa och vinkla för gering-sågning. Viktigt att den är helt plan och helst har en kant så att den kan kombineras med en styrskena. Enkel att vinkla
  • Reglage: Det är bra om hastigheten och pendlingen kan justeras enkelt. Helst skall reglagen vara placerade så det går att ändra hastighet medan man arbetar.
  • Spånblås: Blåser bort spån från arbetsmaterialet du jobbar med för att du skall ha fri sikt lättare kunna hålla spåret. Den kan kopplas ifrån om det istället monteras på en spån- eller dammsug.
  • Tillbehör: Det finns flera olika tillbehör till sticksågen. Bland annat cirkelanslag, parallellanslag eller sågskena. Allt för att underlätta ditt arbete och för att slutresultatet skall bli så bra som möjligt.
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: AEG BST 18BLX-0

Testresultat
Gör Det Själv (Nr.3/2020) 2020
Kraftfull och effektiv Arbetslampa Dammsugaranslutning Förval av hastighet Batteriindikator
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Test.se har valt ut AEG BST 18 BLX-0 till bäst i test! Tidningen Gör Det Själv valde även de ut sågen till testvinnare. Det är en mycket kraftfull maskin som i test plockat hem full pott i momenten uthållighet, styrka och snittkvalitet. Den ligger visserligen i det övre prissegmentet men man får valuta för varenda krona. Maskinen ger utmärkt snittyta, har flera smarta funktioner och orkar såga igenom de tuffaste material utan att fastna. Detta är alltså en sticksåg som verkligen håller vad den lovar och inte lämnar användaren besviken!

Visa hela texten
Vikt (gram):
2113/2836
Slag/minut:
3500/min
Medföljer:
1 sågblad, Plastsula

Bästa budgetval: Einhell TE-JS 18 LI-SOLO

Testresultat
Gör Det Själv (Nr.3/2020) 2020
Billig Arbetslampa Ergonomisk Batteriindikator
Saknar förval av hastighet Lågt slagantal per minut
Produktbeskrivning
Specifikationer

Bästa budgetval blir Einhell TE-JS 18 LI-SOLO! En sticksåg som varken är dyrast, bäst eller mest effektiv. Men, den utför ändå det jobb som en sticksåg skall göra. Även om det finns förbättringspotential på maskinen har den ändå en del funktioner som hittas hos de dyraste modellerna. Att kunna justera bottenplattan utan verktyg är verkligen inte fel. Att den har en arbetslampa och gummiförsett handtag är inte heller dåligt. Hos en så billig såg hade man kunnat tänka sig att tillverkaren kompromissat bort mycket i form av extra funktioner – men inte i detta fallet. Sticksågen från Einhell blir därmed, utan tvekan, utsedd till bästa budgetval!

Visa hela texten
Vikt (gram):
1718/2355
Slag/minut:
2400/min
Medföljer:
Splitterskydd, Parallellanslag

Sticksågar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv (Nr.3/2020)

Publicerad

Gör Det Själv har valt ut sju olika sladdlösa sticksågar och gjort ett omfattande test där styrkan, ergonomin och uthålligheten prövades. Uthålligheten är en viktig sak att undersöka på just sladdlösa maskiner då det avgör hur ofta du behöver byta batteri på sågen. Snittkvalitén bedömdes också genom att såga i en laminatskiva där minsta millimeterfel syns tydligt.


Sticksågen som blev utsedd till bäst i test är vrålstarka AEG BST18BLX-0. Den fick högsta betyg i tre av de fyra delmomenten som maskinen testades på: uthållighet, styrka och snittkvalitet. Det blev en perfekt snittyta i laminat-skivan, på både på över- och undersidan. Stora delar av sågen är klädd i gummi som absorberar stötar, detta bidrar till högre komfort. Gummit låter också händerna få ett stadigt grepp, detta gör att greppet känns stadigt trots att sågen väger en del. Den är utrustad med lampa, spånblås och har en lättvinklad bottenplatta. Ratten för hastighetsreglering är välplacerad och gör det busenkelt att öka eller sänka hastigheten under tiden man arbetar. En solklar vinnare i testet, Gör Det Själv konstaterar krasst att det inte är lätt att hitta än bättre sticksåg än denna.


Testets andraplacering gick till DeWalt DCS335NT. Sticksågen är av stavmodell som är smalare än vad de brukar vara. Detta gör den väldigt bekväm att hålla i och har plockade hem testets näst högsta poäng vad gäller ergonomi. Trots det smala handtaget är det en solid maskin som är lättmanövrerad. Vid inköp levereras den med en smart dammsugaranslutning vilken suger upp överblivet spån från sidorna av bladet istället för bakom. Sågen plockade höga poäng i delmomenten och blev därmed placerad som en stark tvåa.


Utmärkelsen ”Bra Köp” fick Einhell TE-JS 18 LI-SOLO. Det var testets billigaste maskin men som ändå har bra funktioner vilket gör det köpduglig. Sågen fick nästan högsta betyg i ergonomi-momentet, det halksäkra gummit som omsluter det bekväma handtaget bidrar till detta. Knapparna för sågens inställningar är praktiska och gör också sticksågen användarvänlig. Det är verktygsfri justering av bottenplattan och ratten för sågens inställningar är väl tilltagen vilket är ett stort plus. Den har flera funktioner som dyrare modeller har, exemplevis batteriindikator och arbetslampa.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (nr.18)

Publicerad

Sticksågen är ett suveränt verktyg när det ska sågas hål för en diskho eller runda till ett hörn. Gör Det Själv testar sju maskiner som finns att köpa hos bygghandlaren och Metabo STA 18 LTX 140 blir testets vinnare. Det är en väldigt kraftfull såg med robusta komponenter överallt och den är oslagbar när det gäller långa snitt. Den är problemfri vid kurvsågning och riktigt bra som sänksåg. Här finner man riktigt smidigt bladbyte och verktygsfri vinkelinställning, samt utmärkt läsbar skala. Modellen har en stor bottenplatta som dessutom kan vinklas. DeWalt hamnar på andraplats med en riktig proffssåg med smidigt bladbyte - DCS 331 N. Sågen är rätt tung och något högljudd, men den är mycket effektiv och uthållig. Den kan dessutom användas av både höger- och vänsterhänta personer, däremot saknas arbetsljus. På testets tredjeplats hamnar Ryobi R18 JS som anses vara spinkig och billig, men överraskande stark. Det är en riktigt fin såg för den som inte har ett jättestort sågbehov. Den är både bra och billig - en såg för de flesta hemmauppgifter. Dessutom har den ett komfortabelt grepp och riktigt bra steglös hastighetsreglering. Däremot är LED-lampan är minimal och inte så effektivt, bladbytet är jobbigt och det är riktigt besvärligt att trycka fast bladet. Trots det utses Ryobi till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Sticksågen är inte gjord för klyvsågning eller långa raka spår, men den är expert på kurvtagning och sågning av urtag. Gör Det Själv har testat åtta sticksågar genom att med nya blad såga i en 45 mm tjock regel, både kapning och klyvning. Bästa sågen i testet är Bosch PST 1000 PEL som är stark, rejäl och lätt att arbeta med. Den har alla väsentliga funktioner, inklusive en bra spånfläkt. Här finns en stark slaglängdsstång och en robust styrrulle, som garanterar exakta lodräta spår även vid klyvsågning i reglar. Kraftigt bladfäste ger stadigt grepp om bladet och det finns en pendelfunktion med tre lägen. Sticksågen har en bra styrka även vid låg fart. Stanley tar andraplats med FME 340 K - en mycket stark sticksåg med ett förnuftigt pris. Samtliga delar är både tåliga och rejäla. Ett robust sågbladsfäste som håller fast bladet orubbligt, både vid sänksågning och sågning av skarpa kurvor. Arbetar också bra vid låg fart! Sist, men inte minst, hamnar Hitachi på tredjeplats med modellen CJ 90 VST. Sticksågen har en bra styrka och är lättskött, trots en del brister. Dess spånfläkt är effektiv men kan inte stängas av och det saknas adapter för spånsug. Sågen har en bra styrka, även på lägsta steget.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En sticksåg är en användbar maskin och definitivt något man bör ha i sin hemmaverkstad. Tidningen Gör Det Själv(GDS) har tagit pulsen på årets sticksågar och hittat flera toppmaskiner bland de åtta tävlande. I detta test har man valt att bedöma åtta sladdlösa sticksågar som är batteridrivna.

Bäst i test enligt Gör Det Själv blir DeWalt DCS 331M2 som får totalbetyget 8,6 poäng av 10 möjliga. Sågen är tung och kraftig, men också mycket effektiv och enkel att arbeta med. Dewalt DCS har ett skönt handtag med plats för bägge händer. Det är enkelt att byta sågblad och det går snabbt. DeWalt DCS 331M2 har ett cirkapris på 2 500 kr. Klar tvåa blir Metabo STA 18 LTX 140 U. Sticksågen från Metabo imponerar med testets största sula av aluminium. Spånfläkten är effektiv och går att stänga av. Metabo har en tydlig laddningsindikator och en väl fungerande arbetslampa. Sticksågen tar cirka 80 minuter att ladda, vilket är något för mycket. Metabo STA 18 LTX 140 U kostar ca 2 400 kr. På tredjeplats med slutbetyget 7,8 poäng hittar vi AEG BST 18 X. Detta är en stor, tung såg som är rejält robust. Att byta sågblad är enkelt och går blixtsnabbt. AEG BST 18 X har fyra pendelsteg med tydlig skillnad och en mycket snabb laddningstid på 30 minuter. AEG:s sticksåg har ett förmånligt pris om man jämför med ettan och tvåan. Den kostar ca 1 750 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat och betygsatt en del sticksågar och utsett Ryobi som testvinnare. Sågen har en ergonomisk design som gör den smidig att använda, men dess hastighet är lite svår att reglera för vänsterhänta eller om man bär handskar. Det är enkelt att byta sågblad och att sågen är helt verktygsfri, underlättar användningen. Det är enkelt att få ett fint resultat när man sågar både rakt och i kurva, tack vare en laserpekare och maskinen arbetar effektivt, helt utan vibrationer. Ryobi är en mycket prisvärd och lätthanterlig maskin! På andra plats har Skil 4270 hamnat. Detta är en stadig maskin, med stor kapacitet. Den klarar av att såga rakt och i kurva mycket väl och arbetar utan större vibrationer. Maskinen är tung, men ändå enkel att hantera och dess handtag är smidigt konstruerat med tillgängliga reglage och flera inställningslägen. Skil passar både höger- och vänsterhänta, samt fullt användbar med handskar på. En nackdel är att bladbytet kräver verktyg. Cotech, från Clas Ohlson, har tagit tredjeplats. Sticksågen ger ett fint resultat och klarar av att såga kurvor mycket bra. Den är lätt att hantera och har ett mycket bra handtag. Dess reglage är små, men bra placerade, dock är det svårt att ställa in hastigheten med handskar på. Maskinen arbetar utan större vibrationer och den känns mycket gedigen.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt sticksågar. En sticksåg är en kontursåg som kan följa snäva kurvor och små ytor. Makita har blivit vinnare i Smartsons test och det är en batteridriven sticksåg. Trots batteridrift, har sågen lika stor kapacitet som en eldriven sticksåg. Modellen är utrustad med en säkerhetsåtgärd, som innebär att man måste hålla inne strömbrytaren när man sågar, annars stannar bladet. Man får ett bra grepp runt sågen och dess led-belysning, samt att den saknar sladd, är stora fördelar. Det är enkelt att byta blad på sågen och den har även testats med Bosch sågblad. Sticksågen är tung och dyr, men den är ändå ett bra köp. Cotech, som hamnat på andraplats, är en eldriven sticksåg. Dess sladd är lång, vilket underlättar användning och dess låga vikt gör att sågen blir mer lätthanterligt. Man får ett bra grepp och kan ställa in såghastigheten i sex lägen. Sågens kapacitet är dock begränsad och vid bladbyte krävs noggrann fixering för att bladet inte ska hamna snett. Cotech har också testats med Bosch sågblad och det är en prisvärd sticksåg från Clas Ohlson. Tredjeplatsen gick till Bosch. Även denna modellen är eldriven. Det är en gedigen och tung proffsmodell, med bra kapacitet, och det går bra att såga både uppifrån och underifrån. På grund av sågens konstruktion är ganska tjock, blir den svårare att greppa och maskinen skapar en hel del vibrationer i arbetsstycket. För bladbyte finns ett plastigt vred, som man önskar kunde vara lite mer användarvänligt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.