VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 18 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är den bästa vinkelslipen 2021

Vinkelslipen är ett handhållet och mångsidigt verktyg som är bra att ha när du ska slipa eller kapa hårdare material. Vi ger dig testvinnande och populära vinkelslipar och smarta tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Om den drivs med ström eller batteri
 • Storleken på skivan
 • Varv per minut
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Makita
Makita DGA506Z
Bäst i test
Bäst i test
Makita
Makita DGA506Z
Populärt val av en effektiv och säker vinkelslip med 18 volt.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Populärt val hos Proffsmagasinet.se
Populärt val hos Verktygsproffsen.se.
Kraftkälla: Batteri.
Skivdiameter: 125 mm.
Varv/minut: 8500 RPM.
Vibrationsnivå: 6,0 m/sec2.
Effekt: 506 watt.
Kolborstfri motor.
Bra arbetsgrepp.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DGA506Z är en batteridriven vinkelslip med en spänning på 18 volt som utsågs till testvinnare i ett oberoende test om batteridrivna vinkelslipar hos tidningen Gör Det Själv. Enligt tester är det, trots sitt lägre varvtal, en kraftfull vinkelslip som samtidigt är mycket säker att använda. Den känns både gedigen och genomtänkt och balans och ergonomi är i toppklass.

Vinkelslipen är lika effektiv som en sladdriven vinkelslip och har en kolborstfri motor. Den har en håldiameter på 22,23 millimeter, en slipskiva med en diameter på 125 millimeter och ett varvtal på 8500 varv per minut. Enligt tester är ergonomin mycket bra med ett handtag som är gummibeläggning och en vibrationsnivå på 6,0 m/sec2. Vinkelslipen har ett smalt motorhus som ger ett bra arbetsgrepp, elektronisk broms, mjukstart och en antistartfunktion för en säkrare användning. Den har ett bra dammskydd som ser till att inget kommer in och förstör motor under arbetets gång. För att byta skiva behövs verktyg, men spindellåset som håller den på plats är lättanvänd. Vinkelslipen är i storleken L 362 x B 140 x H 151 millimeter och väger 3,8 kilo med standardbatterier. Den levereras utan batteri och laddare, men med sprängskydd, sidohandtag, innerbricka och nyckel till låsmutter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita DGA506Z Vinkelslip utan batteri och laddare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp
  • Produkter av bra kvalité med låga priser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bosch Professional
Bosch Professional GWS 7-125
Bästa budget
Bästa budget
Bosch Professional
Bosch Professional GWS 7-125
En prisvärd eldriven vinkelslip med låg vikt, men hög effekt.
Högt kundbetyg hos Amazon.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.
Populärt val hos Proffsmagasinet.se
Populärt val hos Verktygsproffsen.se.
Kraftkälla: Eldriven.
Skivdiameter: 125 mm.
Varv/minut: 11000 RPM.
Effekt: 720 watt.
Vikt: 1,9 kilo.
Plant växelhus.
Vridsäkert sprängskydd.

Bosch är en tysk stortillverkare av eldrivna verktyg. Verksamheten har bedrivits ända sedan 1800-talet, och sedan dess har företagets utbud utvecklats ständigt. I dag kan Bosch erbjuda två serier av elverktyg; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren. Enligt nöjda kundrecensioner är den både prisvärd och lättjobbad kvalitetsmaskin som ligger bra i handen.

Bosch GWS 7-125 Professional är ett populärt val av vinkelslip bland de små, prisvärda modellerna. Det är en av Bosch mest populäraste vinkelslipar bland deras små vinkelslipar och den som har den minsta greppstorleken i 720 watt-klassen. Den tillhör deras blå Professional-serie.

Den här eldrivna vinkelslipen är kompakt med ett smalt hus, enkel att arbeta med och har en låg vikt på 1,9 kilo. Skivdiametern är på 125 millimeter och den har ett varvtal på 11 000 varv per minut. Vinkelslipen har specialframtagna luftintag som kyler ner motorn och ger en längre livslängd på maskinen och ett vridsäkert sprängskydd. Växelhuset är plant och gör att du kommer åt bättre i trånga utrymmen. Verktyget är i storleken 318 x 103 millimeter. Bra att veta är att vinkelslipen levereras utan skiva.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch Professional GWS 7-125
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp
  • Fri frakt, leverans samma dag
   Öppet köp i 30 dagar

Bra val Test.se - Bra val
Ryobi
Ryobi One+ R18AG7-0
Bra val
Bra val
Ryobi
Ryobi One+ R18AG7-0
En prisvärd och batteridriven vinkelslip med hög komfort.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Skivdiameter: 125 mm.
Varv/minut: 11000 RPM.
Effekt: 200 watt.
Vikt: 2,2 kilo.
Justerbart stödhandtag.
Passar till ONE+ serien.

Ryobi är ett företag som grundades i Japan 1943 och de är en världens största producenter av elverktyg. De gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper och de erbjuder både batteridrivna och elektriska.

Ryobi R18AG7-0 kom på en tredje plats på ett oberoende test om batteridrivna vinkelslipar hos Gör Det Själv. Enligt test är det en uthållig maskin med hög hastighet och god ergonomi. Nöjda kundomdömen säger att vinkelslipen är lätt att använda, stabil och roboust som går att jämföra med dyrare modeller. Det är en stark vinkelslip med en spänning på 18 volt för slipning och kapning med en skivdiameter på 125 millimeter och en kolborstlös motor med en effekt på 200 watt. Den klarar material som metall, kakel och betong och har ett varvtal på 11000 varv per minut. Samtidigt är den smidig att använda tack vare sin praktiska konstruktion.

Vinkelslipen har ett gummibeklätt handtag som ger ett stabilt och bra grepp när du arbetar. Sidohandtaget går att montera i tre lägen vilket gör att du kan använda maskinen säkert oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. Maskinen har spindellåsning som gör det enkelt att byta skivan utan verktyg. För en högre säkerhet har den både mjukstart, anti-kickback och omstartsskydd. Batteri köps separat och har du redan batteri och laddare från ONE+ serien sedan tidigare är detta en mycket prisvärd vinkelslip.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ryobi One+ R18AG7-0 - Vinkelslip - sladdlös - 125 mm - inget batteri - 18 V
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag

Ytterligare läsning

Bäst i test vinkelslip - se testvinnande vinkelslipar.

Köpguide

Det finns många praktiska verktyg som är användbara för både hemmafixare och hantverkare. Vinkelslipen är ett sådant verktyg och utbudet är stort – här ger vi dig all information som kan vara bra att känna till inför ditt köp.

Vad är en vinkelslip?

En vinkelslip är ett mångsidigt, handhållet verktyg som du använder för att skära, slipa, såga, polera och putsa med i material som metall, sten och betong. Den består av en stark motor, ett praktiskt stödhandtag och en skiva som är placerad längst fram. Du använder olika typer av skivor beroende på vilket jobb du ska utföra. Vinkelslipen är dessutom ett lätt verktyg att använda då den inte har särskilt många inställningsmöjligheter.

Detta används vinkelslipen till:

 • Kapa sten och klinkerplattor.
 • Kapa eller skära i metall.
 • Slipa betong.
 • Rengöra och polera.
 • Fräsa fogar.

Olika typer av vinkelslipar

Vinkelslipen kan drivas på flera olika sätt – med batteri, ström eller tryckluft. Vilken du väljer beror på hur fritt du vill kunna röra dig, hur kraftfull den ska vara och hur beroende du vill vara av batteritid.

Batteridriven vinkelslip

Batteridrivna vinkelslipar är populära modeller då din rörelsefrihet är obehindrad och den går utmärkt att använda både och utomhus där du inte har tillgång till något eluttag. Dock är du alltid beroende av att batteriet är laddat för att kunna arbeta. Idag är det vanligt att de batteridrivna modellerna är lika starka som de nätdrivna.

Elnätsdriven vinkelslip

Vinkelslipmaskiner som är elnätsdrivna gör att du inte är beroende av att ett batteri är laddat, det är bara att sätta igång att arbeta. Många har en hög effekt och klarar tyngre jobb. De elnätsdrivna vinkelsliparna är den vanligaste modellen av vinkelslip. 

Tryckluftsdriven vinkelslip

Tryckluftsdrivna vinkelslipar är inte lika vanliga som de andra modellerna. Den använder du tillsammans med en kompressor, vilket ger en mycket låg vikt och samtidigt stor effekt. Den här typen av vinkelslip finns med skivor på 115 och 150 millimeter.

Egenskaper

Vinkelslipen har flera bra egenskaper som du kan kika på för att hitta rätt modell.

Skivor

Skivdiametern avser hur stor vinkelslipens skiva är. De vanligaste vinkelsliparna har en skiva som är på 125 till 150 millimeter. Dessa finns både som batteridrivna och med sladd. Ska du göra ett större jobb som kräver mer kraft kan en skiva med 230 millimeter passa bättre, även om det ofta är överkurs för hemmasnickaren.

Vilken skiva du använder beror på om du ska skära eller slipa. Här är de vanligaste skivorna:

 • Diamantslipkopp – passar till att slipa betonggolv och gammal puts och bruk.
 • Koppskiva – mindre effektiv än diamantslipkopp och passar till att slipa betong och andra hårda stenmaterial.
 • Lamellskiva – används för att rena och jämna till metall, rostfritt stål och svetsfogar.
 • Kägelborste/stålborste – kan rengöra rost och smuts på järnhaltiga material, rostfritt stål och ickejärnhaltig metall.
 • Slipskiva – passar för grovt träarbete och när gammal färg och limrester ska tas bort.
 • Polerhätta – används när du ska polera bilen eller båten.
 • Metallkapskiva – är bra när du ska kapa i rostfritt stål.
 • Diamantskiva för mjuk sten – används för att kapa i mjuk sten som kakel, tegel och marmor.
 • Diamantskiva för hård sten – används för att kapa i hård sten som betong, hårdbränd klinker och trädgårdsplattor.
 • Bred diamantskiva – passar till att fräsa ut fogar ur murar för att såga ut för kablar och rör i väggar som är murade.

Varvtal

Ju högre varvtal din vinkelslip har desto högre är effekten. Varvtalet mäts i RMP som är varv per minut.

Motor

Även en billigare vinkelslip kan klara tuffare jobb, så länge motoreffekten är tillräckligt stark. En vinkelslip som ska användas till tuffare jobb bör ha en högre motoreffekt. Den mäts i watt.

Ergonomi

För att kunna använda vinkelslipen på ett mer bekvämt sätt krävs det att ergonomin är bra. Vissa stödhandtag går att justera i olika lägen för att passa både höger- och vänsterhänta. Handtaget bör vara gummibeklätt för att ligga bättre i handen, men också för att inte glida. Vinkelslipen är en skakig maskin och för att ergonomin ska räknas som god behöver den ha en rejäl vibrationsdämpning.

Så byter du skivan

När du ska byta skiva ska du alltid dra ur sladden eller ta ut batteriet för att inte råka komma åt startknappen och orsakar skador på dig eller andra ytor. Det finns flera sätt att byta vinkelslipens skiva på – antingen med eller utan verktyg. Vad som gäller för ditt verktyg står i instruktionsboken. Att byta utan verktyg är det allra smidigaste.

Tänk på säkerheten!

Läs alltid bruksanvisningen innan du använder vinkelslipen första gången. Det är en fördel om vinkelslipen i sig har hög säkerhet, med funktioner som mjukstart, omstartsskydd och en startknapp som är lätt att nå. Den ska också ha en skyddsskärm som går att vrida runt för att undvika gnistor och damm. Men trots skyddsskärm kan det slå gnistregn runt slipen och därför är det också viktigt att alltid använda skyddsglasögon, men också hörselkåpor och mask. Det är också bra att kolla över vinkelslipen med jämna mellanrum för att få en säker maskin.

Läs också: Bäst i test slipmaskin

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En vinkelslip är ett handhållet verktyg som du kan kapa och slipa tuffare material med. De finns med batteri, sladd och tryckluft.
 • Vinkelslipen är ett mångsidigt verktyg som du kan använda till flera olika jobb. Du använder vinkelslipen bland annat för att kapa sten och klinkerplattor, kapa eller skära i metall, slipa betong och för att fräsa fogar.
 • Vi har valt att utse Makita DGA506Z till den vinkelslip som är bäst i test. Det är en batteridriven vinkelslip med 18 volt som utsetts till testvinnare hos oberoende testkällor och som är ett populärt kundval. Den är både kraftfull och säker att använda.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Makita Makita DGA506Z