HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
yogamattor - Bäst i test

Test av yogamattor

10 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 24:e April, 2020, Baserad på 4 experttester.

Yoga är en aktivitet som fungerar lika bra i meditativa syften som effektiv träningsform. En vanlig uppfattning är att yoga mest innebär stillasittande med korslagda ben. Och det kan det förstås vara, men det finns också flera yogastilar som är riktigt jobbig och verkligen pressar kroppens fysiska förmågor. Det som är gemensamt för de olika yogastilarna är de hälsofrämjande egenskaperna. Vare sig du betraktar yoga som disciplinerad träning, livsstil eller en väg mot andlighet – så är en bra yogamatta en fundamental grund i praktiserandet. Se till att få ut det bästa och mesta av ditt yogande genom att välja matta med omsorg. Här har vi samlat tester av yogamattor för att du skall kunna hitta din nya favorit!

Jag kan allt om yogamattor – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Vilken yogamatta ska man välja?

Yoga är väldigt tacksam träning som i sin enklaste form inte kräver mer än någorlunda slät markyta och en yogamatta. Mattan är användbar då den kan användas till pilates och styrketräning också. Se därför till att den enda riktigt viktiga utrustningen blir den bästa möjliga. Eftersom en yogamatta troligtvis kommer användas ofta, är det väl värt att tänka igenom vad för sorts matta som kommer passa bäst. Även om en matta kan kosta en del i inköpspris, så kan istället räkna på vad den kommer kosta per användning – förmodligen inte mer än några kronor per tillfälle. Och som med alla andra typer av produkter, så får du vad du betalar för. En dyrare matta har oftast högre kvalitet och gör att den håller längre. Några frågor som du kan ställa dig själv innan du köper en ny matta är:

  • Vilken typ av yoga utför du mest?
  • Yogar du mest hemma eller vill du kunna ta med den hemifrån?
  • Svettas du mycket?
  • Är det viktigt för dig att mattan är miljövänlig?
  • Hur mycket vill du betala för en yogamatta?

Yogamatta eller träningsmatta? 

En så kallad träningsmatta är oftast runt 10mm tjock, medan yogamattor vanligtvis har en tjocklek på mellan 4 och 6mm. En träningsmatta är tjockare eftersom den främst är gjord för styrkeövningar när man ligger på golvet, då kan det förstås vara skönt med en tjockare matta. I yoga ingår det mycket stående positioner och balansövningar, därför är de tunnare. Dessutom har materialen i yogamattor utvecklats för att man skall få ett så bra grepp som möjligt.

Hur tjock yogamatta ska man ha?

Det finns olika tjocklekar på yogamattor och de har olika fördelar. Det beror såklart på vad du själv känner dig bekväm med, men också vilken yogastil du utövar. De flesta yogamattor har en tjocklek på 4 mm vilket fungerar bra för många, men har du känsligare leder eller knän kan det vara värt att titta på en matta som är 5 mm eller tjockare. Tänk på att mattans material och dess sammansättning också påverkar hur mjuk den upplevs, en tunn matta kan med andra ord kännas mjukare än en som faktiskt är tjockare. Läs mer om de olika materialen längre ner.

En tunnare matta gör det enklare att hålla balansen, ju närmre kontakt med marken desto bättre ur ett balansperspektiv. Men en tunn matta kan vara obekväm när du exempelvis står på knäna. En tjockare matta är såklart mjuk och skön, men den kan å sin sida vara besvärlig att hitta balansen på och väger dessutom mer. Därför passar tjockare mattor bäst för lugnare yogaformer eller om man behöver extra dämpning. Det är inte ovanligt att köpa en tjockare matta att ha hemma och en tunnare att ta med.

Halkfri yogamatta?

Det är viktigt att tänka på att alla mattor är mer eller mindre halkiga i början, de kan behöva ’yogas’ in innan de blir riktigt bra i greppet. Ungefär på samma sätt som med skor. Materialen påverkar också greppet, vissa material blir halare när du svettas och andra material får bättre grepp ju fuktigare de är. En matta som erbjuder bra grepp är viktig för att inte belasta kroppen fel. Tenderar du att svettas mycket under träning är det speciellt viktigt med en yogamatta som har bra grepp.

Mönster och struktur i mattan påverkar också hur bra grepp man får. Det finns allt från helt släta till grovt mönstrade yogamattor. Vad som är bäst avgör din personliga stil, vilken yoga du kör och hur mycket du svettas. Tycker du att händerna glider runt mycket, så skall du titta efter mattor med upphöjd struktur.

Tvätta en yogamatta

Regelbunden rengöring av din yogamatta är nödvändigt eftersom den utsätts för svett och smuts, allra helst om vi tar med den till gymmet. Tillsammans med fukt och varmt klimat är det perfekta förutsättningar för bakterier och svamp att gro i. På vilket sätt mattan bäst rengörs beror på vilket material den är gjord i.

  • Giftfria PVC-mattor går att tvätta i tvättmaskinen på ett milt ullprogram. Använd skonsamt tvättmedel, men inget sköljmedel! Låt den hängtorka efter tvätt.
  • Naturgummi gillar inte för stora mängder vatten och rengörs därför bäst med en blandning av lika delar vatten och vinäger – spraya på och torka av! Har du svårt för lukten av vinäger kan du tillsätta lite väldoftande eterisk olja. Låt sedan hängtorka.
  • Mattor i TPE är mest känsliga och rengörs bara försiktigt genom att spraya ljummet vatten på, eventuellt med lite såpa i. Försök sedan krama ut vattnet genom att lägga en handduk på mattan och sedan rulla ihop den. Rulla ut mattan och låt den hängtorka.
  • Nyare material som bomull och bambu, kommer med speciella tvättråd från tillverkaren. Det finns rengöringssprayer speciellt anpassade för yogamattor.

Få gärna in som rutin att torka gärna av mattan med en fuktig trasa efter varje pass för att minska bakteriebildningen.

Ekologiska yogamattor och olika material

Yogamattor kommer i flera olika material, vissa mer ekologiska och miljövänliga än andra. En ekologisk matta är gjord av naturvänliga material som inte har så stor åverkan på miljön. Många billiga mattor som gjorda i plast innehåller giftiga tillsatser med mjukgörande egenskaper. Nedan följer de vanligaste materialen som yogamattor är gjorda av, deras egenskaper och vad de lämpar sig bäst till.

Yogamattor med PVC

PVC, eller polyvinylklorid som det egentligen heter, är en sorts plast som många yogamattor är gjorda utav. Plasten i sig är ofarlig, men för att få yogamattan mjuk tillsätts ofta ftalater och dessa är allt annat än nyttiga. Ftalater är en kemikalie som kan läcka ut från plasten och ta sig in i kroppens omloppsbana och orsaka hormonrubbningar. Det finns, tack och lov, andra mjukgörande medel som kan göra en PVC-matta mjuk. Titta noga vad yogamattan är gjord av för att kontrollera att den är giftfri. Nackdelen med PVC är det inte är biologiskt nedbrytbart.

Yogamattor i naturgummi

Naturgummi är en naturvänlig produkt som är slitstark och biologiskt nedbrytbar. Den har fukt- och luktavvisande egenskaper och ger naturlig dämpning. Ytan leder bort fukt effektivt och materialet är väldigt halksäkert. Används med fördel till tuffa yogapass där svetten lackar. Nackdelen med detta material är att de oftast väger en del och blir otympliga att ta med sig hemifrån.

Yogamattor i TPE

Termoplastiskt gummi, TPE, är ett slitstarkt kompositmaterial. Generellt brukar mattor i TPE ha bra grepp, men detta beror på hur materialen pressats ihop och hur hög densiteten är. Mattans struktur påverkar också greppet. TPE är ett syntetiskt och giftfritt material som är lite lättare för naturen att bryta ner.

Yogamattor i kork

Ett helt naturligt material som på ett väldigt konkret sätt låter utövaren ha en direkt kontakt med naturen. Materialet är också biologiskt nedbrytbart. Kork har antibakteriella egenskaper vilket gör dem hygieniska och nästan självrengörande. Kork suger inte heller åt sig speciellt mycket av lukter. Greppet på en korkmatta kan variera, men som regel är greppet bättre ju fuktigare de blir. Därför lämpar korkmattor sig bra till intensiva yogapass där man svettas mycket, exempelvis bikramyoga. Dessutom absorberar inte korkmattor värme vilket gör dem än mer lämpade för tuffare träning.

Yogamattor i ull och bomull

Ekologisk bomull är ett miljövänligt alternativ eftersom den bryts ner snabbt och är en förnybar källa. Till utseendet liknar den mer en vanlig matta med mycket struktur på ytan. Den kan upplevas tunn och obekväm av ovana yogautövare. Ullmattor är mjuka, varma och sköna. De är däremot inte så greppvänliga så passar bäst för lugnare yogaformer, exempelvis yinyoga.

Yogamattor i hampa och jute

Bomullsmattor med en blandning av naturliga hampfibrer är oftast ett bättre alternativ än en ren bomullsmatta. Hampan motverkar bakterie- och luktbildning vilket gör mattorna mer hygieniska. De ser ut som en typisk yogamatta och är, till skillnad från bomullsmattan, lite mjukare att ligga på. Jute är också ett naturmaterial som är miljövänligt, nedbrytbart och med antibakteriella egenskaper. Tänk dock på att många jutemattor är utblandade med andra material, eller har annat material på mattans undersida, och dessa är inte alltid miljövänliga.

Yogamattor med bambu

Bambu Mattor i bambu absorberar fukt snabbt och har antibakteriella egenskaper. De får bättre grepp mer fukt som de utsätts för. Detta gör dem särskilt lämpade för intensiva yogapass där du svettas mycket.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Manduka PROlite Yoga Mat

Testresultat
iForm (Nummer 4/2017) 2017
Recensioner
Livstidsgarant Latexfri Bra slitstyrka och livslängd Finns i flera färger
Kan behöva 'yogas in' innan greppet blir bra Ganska tung
Produktbeskrivning
Specifikationer

Mandukas yogamattor har blivit en solklar favorit och ett oslagbart redskap för yogis världen över, både bland nybörjare och mer avancerade utövare. De miljövänliga mattorna i enkel design tilltalar många, dessutom går de att få i flera olika färger. 

Som bäst i test har vi valt att utse Manduka PROlite Yoga Mat, som är en lite lättare version av den omåttligt populära modellen PRO. Modellen PROlite har fått otroligt fina omdömen och recensioner i både svenska och internationella tester. Den är gjord av latex- och giftfri PVC med otroligt bra slitstyrka och livslängd. Manduka är dessutom så säkra på kvalitén att de erbjuder livstidsgaranti på sina produkter. Mattans undersida har mönster som förhindrar att den glider mot underlaget som den ligger på. Den förhållandevis tunna mattan erbjuder ett mjukt och behagligt underlag att yoga på. Ytan är också väldigt halksäker, även under de tuffaste yogapassen där svetten lackar som mest. Är du ute efter en högkvalitativ matta som rekommenderas av proffsen, då är Mandukas PROlite ett riktigt bra alternativ!

Visa hela texten
Material:
PVC (Oeko-Tex-Certifierad)
Vikt:
1,8 kg
Tjocklek:
4,7 mm
Mått:
180 x 61 cm

Bäst i test: Liforme Yoga Mat

Testresultat
iForm (Nummer 4/2017) 2017,    iForm (Nummer 11/2018) 2018
Recensioner
Mönster för positionering Otroligt bra grepp Bred och lång Naturvänlig Premium-matta
Dyr Tung
Produktbeskrivning
Specifikationer

Det är svårt att hitta en matta som fått mer positiva omdömen än Liforme Yoga Mat, och det finns goda skäl till detta. Mattan har imponerat på både testpersoner och recensenter i båda svenska och internationella kanaler, inte minst tack vare den otroligt halkfria ytan.

Mattan är gjord i naturgummi och det översta lagret är speciellt framtaget för att snabbt kunna absorbera fukt. Händerna förblir alltså som fastnaglade i golvet även under extremt svettiga pass. Naturgummit gör att mattan väger en hela 2,5 kilo, vilket är mycket om man jämför med andra yogamattor. Följden blir att den ligger otroligt stadigt på golvet - där du placerar den, ligger den kvar! Måtten på mattan är generöst tilltagna, 185x 68 cm, vilket gör den användarvänlig för alla kroppstyper. Det som Liformes mattor har, som de flesta andra saknar, är mönster och en mittlinje som visar hur kroppen bör placeras. Detta gör det otroligt lätt att hitta rätt positioner för att maximera träningen. Som utövare behöver du inte fundera på om kroppen är centrerad i krigarens position, det är bara att titta på mattan. I köpet ingår det också en praktisk bärpåse med axelband. 

Visst, mattan kostar mycket. Å andra sidan är det en miljövänlig matta som tar yogan till nya och roligare nivåer. 

Visa hela texten
Material:
Naturgummi
Vikt:
2,5 kg
Tjocklek:
4,2 mm
Mått:
185 x 68 cm

Bäst i test: Prana E.C.O. Yoga Mat

Testresultat
Sportamore 2018
Recensioner
Miljövänlig Giftfri Återvinningsbar Mjuk
Inte bästa greppet
Produktbeskrivning
Specifikationer

För en ganska liten prislapp får du en helt ekologisk yogamatta som finns i flera olika färger. Den är gjord i TPE-gummi som tillsammans med mattans struktur på fram- och baksida erbjuder ett bra grepp. Vågen stannar på knappt ett kilo vilket gör den optimal att ta med sig utomhus eller till gymmet. 5 mm tjock erbjuder mattan ett mjukt, behagligt underlag när du yogar. Det hygieniska materialet har stängda celler vilket förhindrar mattan från att absorbera svett.

Visa hela texten
Material:
TPE
Vikt:
0,99 kg
Tjocklek:
5 mm
Mått:
183 x 61 cm

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Abilica ECO Yoga Mat

Testresultat
Sportamore 2018
Recensioner
Naturvänlig Levereras med bärrem Väger lite
Kan krulla sig i hörnen Greppet inte det bästa
Material:
TPE
Vikt:
Ingen uppgift
Tjocklek:
4 mm
Mått:
175 x 61 cm
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Manduka Eko Lite

Testresultat
Metro Mode 2018
Recensioner
Finns i flera färger Bra grepp
Ganska tung
Material:
Naturgummi
Vikt:
2 kg
Tjocklek:
4 mm
Mått:
180 x 61 cm
Visa alla specifikationerna

Frågor & svar

Hur tjock yogamatta ska man ha?

De flesta yogamattor är ca 4 mm tjocka, men det är inte ovanligt med 5 mm heller. Det är lättare att hålla balansen på en tunnare matta, men har du bekymmer med leder och/eller knän kan det vara bra med en lite tjockare matta - 6 mm och uppåt. Så tunn matta som du klarar av, utan att det gör ont i kroppen.

Vilken yogamatta är bäst?

Vi har utsett Manduka PROlite Yoga Mat till bästa yogamattan eftersom det är en prisvärd matta som fått bra testresultat och många fina recensioner.

Yogamattor - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Metro Mode

Publicerad

Metro Mode har testat nio av de vanligaste yogamattorna som finns i butik och utsett den bästa och mest prisvärda. Mattorna som testades har tjockleken 4-5mm vilket bedömdes som standard. När testet gjordes låg priset på mattorna mellan 230 och 940 kronor. Poängskalan gick mellan en till fem stjärnor.


Bäst i test med full poängpott blev YogiRaj Sthira. En fem millimeters matta som väger 1,7 kilo. Den har ett supergrepp som imponerade stort på testpanelen. Trots att det inte är den tyngsta mattan som testades, så låg den fortfarande otroligt stabilt på marken. Den upplevdes som tjockare än sina 5mm vilket uppskattades, speciellt när knän och armbågar trycker mot marken. Designen är stilren i all sin enkelhet, en helsvart slät matta. För en så bra matta bedömdes den vara mycket prisvärd!


Av de två mattorna som fick fyra stjärnor, har vi valt att placera Casall Yoga Mat Nano Grip på en tredje plats. Testpanelen imponerades verkligen över det otroliga greppet som mattan gav, Konrads kalasklister nämndes som en referens. Upplevelsen var att greppet nästan blev bättre ju blötare mattan blev. Den luktar nästan ingenting vilket panelen uppskattade. Mattan på 5 mm väger ganska lite, därför kan den vara lite svår att rulla ihop. Men trots den ringa vikten låg den stadigt på marken. Små perforeringar i mattan gör att den torkar snabbt efter användning. Stilmässigt fick den inga poäng men den bedömdes ändå vara en toppen-matta för såväl nybörjare som avancerade användare. 


Manduka Eko Lite Solid fick också fyra stjärnor. En yogamatta helt i naturgummi som går att köpa i flera olika färger. Den är fyra millimeter tjock och väger två kilo. Greppet på denna matta bedömdes vara mycket fast vilket gör det lätt att hålla positioner. Testpanelen tyckte även att priset var överkomligt för en så pass bra matta.

Vinnare i det här testet

iForm (Nummer 11/2018)

Publicerad

iForm har testat fem olika yogamattor och korat en vinnare. Poäng delades ut i en skala mellan en och sex stjärnor.


Bäst i test, med fem stjärnor, blev Liforme Love Mat. Det är en rejäl matta i naturgummi som erbjuder utmärkt grepp och som ligger mycket stadigt på marken. Materialet gör också att mattan väger en del – 2,5 kilo som inte låter sig bäras runt på hur som helst, men det medföljer en bärpåse om du ändå skulle behöva. Den passar därmed bäst i hemmamiljö. Mattan är 4,2 mm tjock och testpersonen tyckte att det var fullgott för att den skulle vara mycket
skön att yoga på. Det finns markeringar i mattan som indikerar vart händer och fötter skall placeras. Längden och bredden är väl tilltagen vilket gör att den
passar de flesta kroppstyper.


Casall Yoga Mat Position fick med fem stjärnor utmärkelsen ’bra köp’. Mattan är 4mm, gjord i återvunnet naturgummi och väger knappt ett kilo. Mönstret i mattan upplevdes av testpersonen som estetiskt tilltalande, men också helt halksäkert. När den rullas ut på golvet låg den kvar i samma position hela träningspasset vilket uppskattades, dessvärre hade hörnen en tendens att krulla inåt.


Med fyra stjärnor blev det en tredjeplacering för Yogiraj Allround Yoga Mat. Den är 4mm tjock och väger drygt ett kilo. Mattan är gjort i giftfri PVC vilket testpersonen tyckte var bra. Prismässigt är den startfältets billigaste matta som går att köpa för två och en halv hundralapp. Det som drog ner betyget något var att mattan vek sig lite i kanterna och att det saknades en medföljande bärrem.

Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamore har testat fem olika yogamattor och utsett en bäst i test. Fokus låg på att mattan skulle ha ett bra grepp och testet utfördes av en yogalärare. I bedömningen ingick struktur, fäste, tjocklek, vikt och mjukhet.


Favoriten blev Casall Yoga Mat Natural Cork. En yogamatta i 100% naturgummi med ovansida i kork. Mattan är 5mm tjock och tack vare gummit så väger den drygt 2,5 kilo, detta gör också att den ligger stadigt på marken. Eftersom den väger en del rekommenderades det att ha den hemma så man slipper bära omkring på den. Korken kommer från korkekar i Portugal och materialet plockas för hand utan att några träd behöver fällas. Mattan bedömdes vara välgjord, lyxig och skapad i en anda av hållbarhet – en storfavorit hos den testande yogaläraren.


Prana E.C.O. Yoga Mat blev omnämnd som en prisvärd matta som med fördel används till utomhusyoga. Mattan är gjord i TPE och är återvinningsbar, giftfri och miljövänlig. Kvalitén är god vilket gör att den ligger still på marken och har bra fäste. Den är 4mm tjock, är lätt att tvätta och kommer i två olika färger. Testpersonen tyckte att detta var en mjuk och bekväm yogamatta som är lätt att ta med varför den lämpar sig bra till utomhusyoga.


Efter de två mattorna som ligger i topp, fick Abilica ECO YogaMat också höga poäng för sitt grepp. Eftersom det var utifrån ett bra grepp som testet gjordes, väljer vi därför att placera den på en tredje plats. Mattan är 4mm tjock och gjord i TPE. Den går att använda på båda sidor, och testpersonen upplevde att den släta sidan erbjöd bättre grepp än den räfflade. Det övergripande omdömet blev att det är en prisvärd matta med utmärkt fäste.

Vinnare i det här testet

iForm (Nummer 4/2017)

Publicerad

iForm har testat åtte stycken yogamattor och utsett en testvinnare. Maxbetyg var sex stjärnor.


Vinnaren med 5 1/2 stjärna blev Casall Yoga Mat Nano Grip. En ultralätt matta som imponerade stort på testpanelen med det otroliga greppet. Den visade sig vara halksäker till och med när panelen gjorde snabba förflyttningar och rörelser. Mattan är tillverkad i i två lager och små perforeringar gör att händerna inte glider runt på mattan ens under de svettigaste passen. Den är 5 mm tjock och upplevdes väldigt mjuk och behaglig. Den poängterades också att mattan är gjord i återvinningsbart material vilket är ett stort plus. Det som saknades var en transportpåse att bära mattan i, den får man köpa till separat. 


Två olika mattor fick fem stjärnor i betyg vilket placerar dem på en andra plats. Utav de två väljer vi dock att lyfta fram mattan som kostar lite mindre till andra plasten i detta test: Manduka PROlite Mat. Mattan är bara 4,5 mm tjock men upplevdes som överraskande mjuk av testpanelen. Greppet är bra och den är lätt att rulla ihop. Det som drog ner betyget något var att den väger mycket, nästan två kilo. Panelen förlät den tunga vikten något tack vare att den är större än genomsnittet, mattan mäter 180x66 cm. Det hållbara materialet nämnde som en positiv faktor, för att inte tala om livsgarantin som mattan kommer med. 


Liforme Yoga Mat fick även den fem stjärnor. En väl tilltagen matta, 185x68 cm, som också väger därefter. Testpanelen beskrev hur testmattans fina färg piggade upp. På ytan finns också markeringar vilka visar vart händer och fötter bäst placeras, och en mittlinje hjälper till att hitta centrum. Denna funktion uppskattades då det gör det lättare att hitta positionerna. Mattan fick av panelen högsta betyg i halksäkerhet! Materialet är PVC-fritt och den levereras med en praktisk väska med justerbar axelrem. Det som panelen nämnde som mindre bra saker, utöver mattans tyngd, är det dyra priset.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.