HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av gångstavar

fritid uppdaterad 15:e September, 2015, Baserad på 3 experttester.

Stavgång är en väldig populär träningsform som ger kroppen en alldeles ypperlig träning. Rätt utförd kan denna träningsform hjälpa dig att stärka 90 procent av kroppens alla muskler. Dessutom tränas kondition, rörlighet och koordination. Träningen är skonsam och jämfört mot löpning belastas inte knän och leder lika mycket. Dock är det inte helt enkelt att få in rätt teknik och tränar du mycket stavgång med felaktig teknik kan det snarare skada kroppen än stärka den.Det finns två olika typer av gångstavar; stavar med fast längd och stavar med teleskopfunktion. Stavarna med fast längd är oftast mer skrymmande, men väger normalt sätt mindre än de med teleskopfunktion. Fördelen med teleskopfunktionen är att man kan anpassa längden på stavarna, vilket innebär att flera personer med olika längd kan använda stavarna. Och är man på resande fot så tar de mindre plats, eftersom de går att fälla ihop.

Test.se rekommenderar

Asaklitt 34-9260 - bäst i test bland Gångstavar 2020
Asaklitt 34-9260, bäst i test.

Asaklitt 34-9260 - Vi på Test.se har valt att rekommendera gångstavarna Asaklitt 34-9260. Dessa stavar toppar testet från Helsingborgs Dagblad(20/4-2013) och kombinerar ett lågt pris med hög kvalitet. Asaklitt 34-9260 är både lättanvända och bekväma. För endast 199 kr får du en mycket bra gångstav!

Klicka för pris
90 dagar öppet köpFri retur till valfri butikMinst 2 års garanti

Gångstavar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Halkskydd/broddar

UPPDATERAD 15:e November, 2019

Vandringsskor

UPPDATERAD 3:e Juni, 2019

Promenadband

UPPDATERAD 8:e Juni, 2015

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har testat sig igenom 8 st gångstavar och poängsatt följande bedömningskategorier; Design, Kvalitet, Komfort, Hanterbarhet och Prisvärde. Varje kategori har fått ett delbetyg mellan 1-5 poäng vilket innebär att maxbetyget för gångstavarna ligger på 25 poäng. Helsingborgs Dagblad har testat både gångstavar med eller utan teleskopfunktion.

Den klara vinnaren i testet är gångstaven Asaklitt 34-9260 som får högsta betyg för designen, kvaliteten, komforten och prisvärdet. Hanterbarhet får näst högsta betyg. Asaklitt har ett mycket bra pris och kostar endast 199 kr. Den har inga direkta svagheter förutom ett något för kort kardborrefäste.

Testets näst bästa gångstav är ACC Outdoors FX2 som har en höj- och sänkbar gummifot. Staven ger en ordentlig markkontakt och den har dessutom två olika dämpande fjädrar. ACC Outdoors FX2 är dock inte befriad från negativa egenskaper, handholken kan bli något för varm och nylontyget fransar sig.

I botten hittar vi gångstavarna från Adrenalin och Silva Ex Pole. Adrenalins gångstav är förvisso testets billigaste, men det räddar den inte från dåliga betyg. Kvalitetskänslan är låg och handtagets grepp är dåligt. Silva Ex Pole är en gångstav som har ett lågt prisvärde. Priset är relativt dyrt och kvaliteten är låg både på handtag och fötter.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har i ett test från 2010 testat 8 st olika gångstavar. Man har tagit hjälp av Friluftsfrämjandet i Partille som fungerat som testpanel. Samtliga testade gångstavar är med teleskopfunktion, vilket innebär att det går att variera längden på dem. Teleskopstavarna är praktiska att ta med på resa med tanke på att man kan fälla ihop dem och dessutom kan flera i familjen använda dem eftersom längden är anpassningsbar.

Testpanelens vinnare blir gångstaven Nordic Hike som är inköpt på Clas Ohlson, Nordstan. Den får högsta betyg, 5 fyrar av 5 möjliga och dessutom är den testets näst billigaste produkt. Nordic Hike är sköna att använda och lätta att ställa in. Testpanelen är närmast lyriska och omdömena är endast positiva. 

Ensam tvåa i testet är gångstaven Axess, som är dubbelt så dyra som testvinnaren. Dessa har reflexer och en tydlig markering på stavarna så att man vet vilken som är höger- och vänsterstaven. Axess gångstavar är lätta att ställa in och har ett stabilt grepp. Två andra gångstavar som får bra betyg är Protouch och Extreme Fit.

Några av de testade gångstavarna blir rejält underkända. Proshape som är inköpta på ÖoB i Backaplan är ingen höjdare. Stavarna är stenhårda, stötiga och svajiga. Dessutom skramlar de och väsnas. Det låga priset, 99 kr räddar inte Proshape som får en överkorsad fyr i betyg. Gångstaven Max Fit gick inte ens att bedöma eftersom de var omöjliga att ställa in och därmed testas.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har i ett stort test gått igenom 10 st olika gångstavar och gett dem omdöme. Det är en stor variation på både priser och kvalitet. Det finns inget direkt samband mellan högt pris och hög kvalitet, utan flera av de billigare stavarna får höga betyg. Smartson har testat gångstavar i både ställbara och fasta längder. Generellt sätt får de stavar med fasta längder bättre betyg eftersom de är mer lättjobbade och väger mindre. Man har valt att testa stavarna en timme på asfaltsunderlag och gett delbetyg för design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Det sammanlagda maxbetyget är 25 poäng.

Testets vinnare är gångstaven Exel Active som får full pott av Smartson. Med sina 25 poäng innebär det att man får maxbetyg i samtliga betygskategorier. Exel Active har många positiva egenskaper som sticker ut. Den är enkel att använda och den väger inte mycket. Ett stadigt grepp och ett skönt handtag gör att långa promenader fungerar utan problem. Exel Active har löstagbara gummidämpare för spetsen vilket gör att promenader på asfalt känns mycket behagligt.

Tre andra gångstavar som får bra betyg är Swix CT4, Swix CT5 och Exel Trainer. Swix CT4 är en lättviktsstav som är enkel att göra en ergonomisk riktig rörelse med. Nackdelen med staven är att handtaget är lite väl smalt och att greppremmen är svår att dra åt om man har små händer. Swix CT5 har liknande egenskaper som Swix CT4, men den är några hundralappar billigare. Exel Trainer är gjord av karbonkomposit och är en gångstav i fastlängd. Handremmen är flexibel och går att spänna över hela handen och armleden.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"