HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
halkskydd/broddar - Bäst i test

Test av halkskydd/broddar

22 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 15:e November, 2019, Baserad på 9 experttester.

När snöslasket fryser på är det lätt att plötsligt slå i backen, oavsett om du springer eller promenerar. Med broddar på skorna slipper du förhoppningsvis årets största vurpa!

Jag kan allt om halkskydd/broddar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren.

Det finns olika sätt att skydda sig från halkan på, och det absolut enklaste är att sätta löstagbara halkskydd på skorna. Särskilt om du mest tänkt röra dig i stan; löstagbara broddar är enkla att plocka av när du går in någonstans där de skulle kunna skada underlaget. Även för broddarnas hållbarhet är det bäst att enkelt kunna ta av dem – att gå på ytor där broddarna inte behövs utsätter dem för onödigt slitage.

Välj efter behov

Halkskydd som täcker hela sulan ger absolut bäst skydd, men de för framfot eller häl är lättare att ta av och på. Broddarna på skydden kan vara korta eller långa; de korta ger bättre balans och passar allra bäst på hårt och glashalt underlag, och de längre broddarna funkar bäst på lite mjukare is och mark. Korta broddar lämpar sig i regel bättre för promenader i stan eller på asfalterade ytor, medan de längre broddarna kan ge ett bättre grepp för terränglöparen.

Prova med rätt skor!

Även om en av fördelarna med löstagbara halkskydd är att du kan välja vilka skor du vill använda dem på passar de inte helt optimalt på alla sorters skor. Se därför till att prova broddarna med de skor som du oftast använder de gånger då du vill kunna använda broddar. Det är heller ingen självklarhet att ett par broddar är enkla att ta av och på bara för att de är löstagbara, så prova dig fram för att hitta det par som passar dig!

Köp CE-märkt!

En CE-märkning visar att en produkt har genomgått och klarat diverse olika säkerhetstester. För halkskydd innebär märkningen att man har mätt halkskyddets friktion och att det sitter som det ska på skon.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test Snökedjor för skor: Snowline Chainsen Trail

Testresultat
Icakuriren 2019
Klarar all typ av halka Säkra
Dyra och inte så diskreta
Produktbeskrivning

Vi rekommenderar snökedjorna från Snowline Chainsen Trail. Med dessa på fötterna klarar du nästan vilket underlag som helst. De är väldigt säkra men de är lite klumpiga och dyra, vilket kan vara värt att fundera på. 

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Prisgaranti Fri standardfrakt vid köp över 500 kronor "Öppet köp 365 dagar

Bäst i test broddar: Springyard

Testresultat
SVT.se 2014,    Veteranen 2011,    GP 2012
Relativt lätta att få på Sitter bra på foten Kan användas både vid löpning och promenad
Blir obekväma om de används länge åt gången
Produktbeskrivning
Specifikationer

Det har varit dåligt med tester av halkskydd och broddar det senaste, men den rådande testvinnaren håller fortfarande måttet!

Vi på Test.se har valt att rekommendera broddarna Springyard Cross Country (som även kallas Sportgrip), främst för att de passar både för promenader och löprundor. Broddarna kan vara svåra att få på, men när de väl sitter så är passformen mycket bra och de sitter stabilt på foten. De är också mycket slitstarka och har en bra hållbarhet, även om man promenerar/springer på hårda underlag som asfalt. Mellan dubbarna finns ett mönster som hjälper till att få fäste på såväl lös som packad snö. Man kan känna sig mycket säker med dessa broddar på!

Visa hela texten
Typ:
Helfotsskydd
Material:
Gummi med dubbar av slitstarkt härdat stål
Övrigt:
Dubben kan bytas ut

Klicka för pris
Prisgaranti Fri standardfrakt vid köp över 500 kronor "Öppet köp 365 dagar

Halkskydd/broddar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Gåstavar

UPPDATERAD 6:e Maj, 2020

Vandringsskor

UPPDATERAD 3:e Juni, 2019

Promenadband

UPPDATERAD 8:e Juni, 2015

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Icakuriren

Publicerad

I Icakurirens test av halkskydd har de kollat på olika typer så som helfotsskydd, hällskydd, förfotsskydd och snökedjor. Under testet har de främst tittat på funktion, hur bra fungerar de på is men också hur stabila och bekväma de är att ha på fötterna. Slutgiltig vinnare blir snökedjorna från Snowline Chainsen Trail. Med dessa på fötterna klarar du nästan vilket underlag som helst. De är väldigt säkra men de är lite klumpiga och dyra, vilket kan vara värt att fundera på. Betygsmässigt kommer två halkskydd på andraplatsen, Nordic Grip Walking och Universal 2GO med betyget 4/5. Universal har 6 dubbar fram och 4 baktill. Totalhöjden är 9,2 mm och de är mycket stabila. Det enda som drar ner betyget är att de kan glida snett. Nordic Grip Walking har också 6 dubbar fram och 4 baktill, men en höjd på 9,4 mm. Även dessa kan glida snett enligt testpanelen.

Vinnare i det här testet

ÖP/WiseGuide

Publicerad

Se upp för halkan! WiseGuide har testat sex par broddar - och testet är publicerat i ÖstersundsPosten. Det finns olika varianter på marknaden - för hela foten, för framfoten eller för hälen - och vissa modeller levererar, andra inte. När det kommer till grepp, skiljer sig de olika modellerna i testet åt. Bäst blir Powerboots Stabilicers Lite som med ett stort antal metallpiggar ger mycket bra grepp på alla underlag. De är dessutom enkla att ta på och av foten med en rejäl konstruktion. På testets andraplats hamnar Icetrekkers Spike som ger ett bra grepp på de flesta underlag, de har rejäla dubbar och är enkla att ta mig sig. De är dock inte lika enkla att ta på och av - och de är gjorda av ett hårt och stelt material. Yaktrax hamnar på tredjeplats med modellen Walker, som också har en rejäl konstruktion och ett bra grepp på snö, men är även dom svåra att sätta på. De tar upp mycket plats i fickan. Övriga modeller ger också ett godkänt grepp, förutom Nordic Grip Flexi som bli underkända på snötäckt is och snömodd.

Vinnare i det här testet

SVT.se

Publicerad

Eftersom löptrenden håller sig stark i Sverige, har SVT testat broddar som passar vinterlöparen. Resultaten visar stora skillnader i hur de fyra modellerna klarar av påfrestningarna. De fyra broddar som testats är Springyard Cross Country (som också kallas Sportgrip), HBB Slipstopper, Spiky Plus och Boston Everyday. Två erfarna långdistanslöpare, Eva och Andreas Haverskog har agerat testpersoner och har sprungit 12 kilometer med varje broddpar för att kunna utvärdera passform och slitage/hållbarhet. Första deltestet är passform, där det visar sig vara stora skillnader i hur väl broddarna sitter på skorna. Bäst är Springyard som satt stabilt på foten under hela löprundan, utan att man behövde justera dem. Deltest 2 gällde slitage och då fick Eva och Anders springa på asfalt och berg, också 12 kilometer. HBB Slipstopper var klart bäst – alla dubbar var fortfarande hela efter löprungan. Även här klarade sig Springyard bra, men fick anmärkning för att fästet på ovansidan av tre dubbar sprack. I tredje deltestet provade man hur broddarna fäste på is och snö. För att bäst kunna testa detta springer testpersonerna på  två olika halkbanor – en på is med tvära kurvor och en backig bana med både lös och packad snö. Skillnaden mellan broddarna ligger främst i löparnas upplevelse av fästet, d.v.s. hur mycket de halkar, glider och hur säkra de känner sig i sitt löpsteg. I detta delmoment var HBB slipstopper och Boston Everyday bäst. Sammantaget utnämns ändå Springyard Cross Country (Sportgrip) till testets vinnare. Främst för dess överlägsna passform och att den sitter på plats under hela löprundan, samt att den har ett okej fäste på både is och snö.

Vinnare i det här testet

NTF Konsument

Publicerad

Efter att omkring tusen människor skadas varje år av halkolyckor, där många skador består av brutna ben eller armar, har medlemmar i PRO Västerbotten och PRO Norrbotten genomfört ett test av olika broddar och halkskydd. Produkterna har testats av mellan 5-9 personer under en eller flera promenader (samtliga personer inte kunde prova alla produkterna p.g.a. dålig storleksanpassning). Efter att broddarna testats har medlemmarna fyllt i en enkät där de svarat på bl.a. säkerhet utomhus både på snö och på ren is, hur lätt det var att ta på och av, vilka för/nackdelar som fanns och om de kan tänka sig att själva köpa dem eller rekommendera dem till sina vänner. Samtliga halkskydd i testet är enligt utsago CE-märkta, vilket innebär att det är testat och godkänt efter vissa säkerhetskrav, trots att det inte finns någon särskild standard för just halkskydd. Vissa modeller har överlag fått bra betyg, medan andra har genomgående sämre betyg. Halkskyddet som samtliga testpersoner kan tänka sig att köpa själva, samt att rekommendera till vänner, är Springyard Stablegrip. Man har bra balans och säkerheten är hög på både snö på is och på ren is. När det gällde att ta av och på halkskyddet var testpersonerna inte helt överens. Någon tyckte det var lätt och någon tyckte det var svårt och därför fick Stablegrip endast medelbetyg på den punkten. Fördelarna broddarna ger är bl.a. bra grepp, man känner sig säker och de är helt suveräna på is. Några nackdelar är dålig storleksanpassning, de tappade dubb och de är svåra att få på breda skor.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat sex löstagbara halkskydd – en billig halkförsäkring till vintern! Testets vinnare, Powerboots Stabilicers lite, har ett utseende som står ut lite ur mängden. Den består av en stabilare gummisula och triangelformade rejäla broddar i stort antal, både för häl och framfot. De har dessutom stora utstickande gummidelar mot sidorna. Eftersom skyddet inte går upp så långt över skokanten, måste man vara extra noga med att hitta rätt storlek. En för liten modell riskerar att halka av skon. Powerboots ger överlägset det bästa greppen bland de testade halkskydden. Testets andraplats gick till Yaktrax Pro, vilken är den enda modellen som helt saknar broddar. Under skon har man istället ett snökedje-liknande spiralsystem som ger riktigt bra grepp på varierade väglag, även om man saknar det riktiga broddgreppet på blankis. Halkskyddet fungerar även bra att springa med. På tredjeplats hamnade Springyard Ice Runner. Flera modeller i testet liknar Springyard Ice Runner i konstruktionen. Ice Runner har rejäla och utspridda broddar som ger riktigt bra grepp, dock är inte sidogreppet lika bra som hos testvinnaren. Eftersom gummit inte är så flexibelt, krävs kraft när man ska montera skyddet på skon. Greppet är mycket bra, framför allt på is.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har låtit sex brevbärare testa sju olika modeller av broddar/halkskydd. Butikernas säsongsinköp verkar än så länge vara tillräckligt, men på sina håll var det utplockat och vissa storlekar saknades på hyllorna. Utbudet av broddarna är brett, både vad gällde pris och utformning. Samtliga modeller är bättre än inget halkskydd alls, men det gäller att vara uppmärksam. Man kan bli lurad av dem som bara täcker halva foten – de kan glida iväg. Bäst i test blev broddarna Spring Yard Cross Country. Dessa broddarna ansågs vara mycket bra. De var tröga att få på, men de satt sedan mycket bra och stabilt på foten. Det känns t.o.m. tryggt och säkert att springa med dem på. Broddarna har även mönster mellan piggarna som hjälper till i snön och de är lätta att bära med i påsen som hör till. På testets andraplats hamnade Yaktrax Implus footcare. Broddarna ger en redig kamp när de ska på, men sedan sitter de där de ska och de är dessutom enklare att ta av. Broddarna kändes bra och stabila, som virad ståltråd under hela foten och man får ett jämnt grepp. De är säkra att promenera med, inga piggar och lätta att vika ihop. De är dock omständliga att ta med sig. På testets tredjeplats hamnade Kalix Ice Grippers. De är lätta att ta på sig och sitter säkert under hela testet. De ger en bra passform och passar även till skor som är ganska släta på ovansidan. Man glider dock mer med dessa, än med den andra liknande modellen och det saknas broddar mitt under foten. De är lätta att bära med sig.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta löstagbara halkskydd, där Happy Grip blivit testets vinnare. Happy Grip är ett färgglatt halkskydd som täcker hela fotsulan och är lätt att trä på skon. Efter att man satt på skyddet sitter det stadigt på plats och framfotsbroddarna är lagom utspridda, för att det ska kännas bekvämt. Halkskyddet ger ett bra grepp på både snö och is, även om de två hälbroddarna kan glida iväg något på is.Förutom svart, finns skyddet i fyra andra färger och det sitter en reflex på hälen. På testets andraplats hamnade Yaktrax Walker. Detta halkskydd är annorlunda gentemot de vanliga man finner på marknaden. De är lätta att ta på sig och sitter sedan bra på skon. I snö är de bekväma att gå med, men de kan glida iväg på is, både fram och åt sidorna. Spiralkedjorna fäster helt enkelt inte på hårt underlag. Halkskyddet passar dock till längre promenader i lagom mycket snö. På testets tredjeplats hamnade Springyard Steady. Öppningen till gummibandet framtill är något liten, vilket gör att denna modellen är lite svår att få på en sko med bred tå. Eftersom dubbarna är ganska långa, hamnar man en bit ovanför marken på hårt underlag. De gör dock att man får fint fäste på både snö och is.

Vinnare i det här testet

Veteranen

Publicerad

SPF, Sveriges Pensionärsförbunds medlemstidning Veteranen har i detta testat 6 st halkskydd(broddar). För många människor är broddarna ett måste när man ger sig ut på vinterhalkan. De kan rädda både ben och hälsa om de fungerar som de skall. Enligt statistiken så halkar ungefär 30 000 människor i Sverige så svårt att de måste söka läkarvård. Majoriteten av dessa är kvinnor, 22 000 st. Kvinnor är mer bensköra och går mer än män som istället åker bil i större utsträckning.

Bäst i test enligt Veteranen är halkskyddet Tvärstopp från Devisys. Det får testets högsta betyg 5 poäng av 5 möjliga och är ett skydd man sätter på hälen. Skyddet har fem dubbar och reflex. Man fäster det med ett kardborreband och det är enkelt att sätta på. Eftersom Tvärstopp är ganska litet till storleken går det att förvara i handväskan vilket är praktiskt. Halkskyddet fungerar perfekt på alla underlag. Tvärstopp Devisys kostar drygt 200 kr.

På delad andraplats hittar vi halkskydden Springyard Cross Country och Springyard Wintergrip. Dessa två skydd får betyget 4 poäng av 5 möjliga. Cross Country passar utmärkt till jogging och rejäla vandringar. Nackdelen är att de är svåra att få på och kräver stor handstyrka. Wintergrip fungerar på de flesta underlag och särskilt på is. Kardborreband och fyra utbytbara dubbar. Lite krångliga att få på första gången, men efter detta är de enkla att få på. Kan vikas och förvaras i handväskan vilket ger pluspoäng.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Robert Collin är van att testa vinterdäck och är expert på dubbat och odubbat. Nu har han fått en ny uppgift av Aftonbladet – att testa halkskydd. Han redovisar vinterns säkraste sulor! Roberts favorit och Aftonbladets testvinnare är Isbrodder. Den norska tillverkaren verkar förstå att man måste ha grepp under hela foten och inte bara häl- eller tåparti. Isbrodder finns i olika storlekar och monteringen tar ca fem sekunder och avmonteringen snabbare ändå. Isbrodders grepp och priset på 100 kronor, gör halkskyddet till ett riktigt fynd. Ice Bug tog andra plats i testet, trots att dessa skorna är betydligt mycket dyrare. Ice Bug erbjuder ett mycket bra grepp på både is och snö, men skorna kan inte användas inomhus och på asfalt slits dubbarna relativt snabbt. På tredjeplats hamnade North Face ”TNF Winter Grip”. Säljarens egna ord lyder: ”Med de här har du aldrig problem på vintern”. Enligt Robert var det en ren bluff! Stövlarna är visserligen varma och sköna, men de är nästan lika hala på is som några av de andra skorna.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.