Bästa morteln i marmor, granit och gjutjärn 2025
Krossa dina färska eller torkade kryddor och örter med en mortel som är bäst i test. Smaken på maten blir godare och du kan göra egna spännande kryddblandningar. Se de bästa mortlarna och ta del av tips inför ditt köp.
- Material, ex granit, marmor eller gjutjärn.
- Höjd och diameter.
- Hur den ska diskas.
- Övriga egenskaper.


Dorre är ett svenskt familjeföretag som främst erbjuder köksutrustning, med allt från knivar till stekpannor i sitt sortiment. Deras mortel Birkedal är en av de mest populära mortlarna på marknaden, och den har fått toppbetyg hos en rad olika återförsäljare. I recensioner kan man läsa att morteln både är prisvärd och lätt att använda.
Med Dorre Birkedal Mortel kan du utan problem mortla kryddor och örter till matlagning och bakning. Morteln är gjord i svart granit och har en stilren design. Den är 13 centimeter i diameter och nio centimeter hög. Bäst hållbarhet har morteln om du diskar den för hand.
- Butiker & priser
Det japanska märket Satake är förmodligen mest kända för sina professionella knivar, men de erbjuder även en rad olika andra köksredskap – exempelvis denna omtyckta mortel i gjutjärn. Satake Nabe Mortel har fått höga betyg hos flera återförsäljare och beskrivs som lättarbetad och snygg.
Morteln från Satake har en diameter på 15,5 centimeter och har höga kanter med tunna väggar. Den har även en praktisk hällpip som förenklar servering om du exempelvis gjort dressing. Tack vare att Satake Nabe Mortel är gjord i gjutjärn har den en lång hållbarhet så länge den sköts på rätt sätt, vilket innebär handdisk utan diskmedel och smörjning med fett vid behov.
- Butiker & priser
Vill du ha en mortel som inte bara enkelt levererar finkrossade kryddor och örter, utan som även är en snygg inredningsdetalj? I så fall rekommenderar vi att du tar en titt på denna modell från Design House Stockholm. Denna mortel är formgiven av designern Jessika Källeskog och är en mortel helt gjord i marmor.
Istället för att bestå av en djup skål med en klassisk stöt har denna modell en avlång skål med en stöt med rundad form som rullas i skålen. Design House Stockholm Mortel Tondo mäter 21 x 5,6 x 3,8 centimeter och ska handdiskas efter användning.
- Butiker & priser
För dig som är ute efter en mortel med generös kapacitet kan Cilio Giant Granit Mortel vara ett bra alternativ. Denna mortel har en diameter på 21 centimeter och är gjord av svart hård granit med en grov finish. I recensioner skriver nöjda köpare bland annat att morteln är rejäl, snygg och känns högkvalitativ.
Cilio Giant Granit Mortel har höga väggar och en stilren design som gör att den blir en fin detalj i de flesta kök. Här kan du utan problem krossa örter eller göra egna kryddblandningar, och precis som de flesta andra mortlar ska denna mortel diskas för hand.
- Butiker & priser

Skeppshults gjuteri har funnits i över hundra år, och deras långa erfarenhet av att tillverka köksutrustning i gjutjärn har gjort dem till en favorit hos många experter och hemmakockar. I fallet mortel har de flera modeller – bland annat denna traditionella mortel på fot.
Med morteln från Skeppshult kan du enkelt mortla kryddor och örter till bakning och matlagning. Morteln mäter 11,5 centimeter i höjd och är lätt att använda tack vare sin tyngd. Som andra produkter i gjutjärn ska denna mortel diskas för hand, torkas noga och regelbundet oljas in.
- Butiker & priser

Gillar du att laga mat och vill ha färska kryddor och örter i din mat, såser eller andra tillbehör? Då ska du använda dig av en klassisk mortel. I vår köpguide hittar du de bästa tipsen inför ditt val av mortel – och får fördelarna med nymalda kryddor.
Använd mortel för att stöta, krossa eller mala
En mortel är ett köksredskap dom du använder för att stöta, krossa eller mala kryddor eller örter. Den hör faktiskt till en av världens äldsta köksredskap och används idag av både hemmakockar och proffs. Morteln är robust och skålformad och kommer med en mortelstöt – det är den du använder för att krossa kryddorna. Morteln är tung och står stadigt på köksbänken när du mortlar och är ofta gjord i marmor, granit, trä eller gjutjärn. Mortelstöten är gjord i samma material som morteln.
Vad gör man i en mortel?
Med hjälp av en mortel kan du stöta kryddor och örter och få ut mer smak ur dem. Morteln är perfekt för dig som vill ha nymalda kryddor eller för att göra egna kryddblandningar. Du kan göra egna såser och dressingar eller krossa kex till en fryst cheesecake.
Detta kan du göra i en mortel:
- Mala kryddor
- Mala färska örter
- Mala kex till exempel en cheesecake
- Göra dressing, såser och röror
- Göra pesto
- Göra guacamole
- Blanda marinader
- Krossa nötter

Kryddor och örter du kan mala
I Sverige finns det många örter som du kan odla hemma och sedan kan mala med en mortel. Vanliga örter är basilika, persilja, dill, citronmeliss, mynta, oregano, rosmarin, salvia, timjan, gräslök och dragon.
Fördelar med att mala kryddor med en mortel
Det finns flera anledningar till att köpa en mortel till köket, särskilt om du är matintresserad och vill smaksätta dina rätter med något extra ordinärt eller bara lyfta fram smaken mer.
Mala egna kryddor som du vill
Med en mortel har du möjlighet att mala kryddor och örter precis som du vill ha dem – det går att få både finmalet och mer grovmalet.
Ta fram en egen kryddblandning
Genom att mala kryddorna på egen hand kan du blanda och kombinera dina favoritkryddor precis som du vill. Testa dig fram bland olika ingredienser för att hitta en ny favorit eller kör på gamla klassiska varianter. En del färska örter eller hela kryddor behöver dessutom malas först innan du kan använda dem i maten.
Mer smak på nymalda kryddor
Är du en hemmakock som verkligen lagar mat för att det ska smaka gott? Oavsett om du lagar mat till helgens middagsgäster eller mellan arbete och barnens aktiviteter smakar alltid maten godare med nymalda kryddor. Färdigmalda kryddor tappar smaken med tiden och det är en stor skillnad på kryddor som du maler precis innan du ska äta. Genom att stötta kryddorna frigörs både mer smak och maten blir både smakrikare och godare.
Enkel att mala med
Många kökstillbehör är avancerade, stora och kräver el eller har ett batteri som behöver laddas upp inför användning. En mortel är oerhört enkel att använda utan något krångel eller långa instruktionsmanualer. Den är lätt att förstå sig på och kan användas av egen handkraft, oavsett vad du har för förutsättningar.
Snygg inredningsdetalj
En mortel tar inte särskilt stor plats och kan med fördel stå på köksbänken för att bli en snygg inredningsdetalj i köket. Eftersom designen ofta är klassisk passar den i alla typer av kök, både moderna, klassiska och retroinspirerade hem.
Storlek på morteln – diameter, höjd och längd på mortelstöten
Många mortlar kan se nästintill lika dana ut, men det finns egenskaper som skiljer dem åt. Som storleken och höjden på morteln och längden mortelstöten.
Ju större diameter en mortel har desto lättare är det att mala. Det är också vanligt att diametern hänger ihop med volymen. Om du till exempel ska göra sås kan det vara bra med en mortel som är djupare med höga kanter. Då riskerar du att få mindre spill och kladd på diskbänken. En mortel som inte är djup har ofta en kortare mortelstöt som ger mer kraft vilket är bra om du har lite hårdare kryddor.

Vilket material är morteln tillverkad i?
En mortel behöver vara tillräckligt hård och robust för att du ska kunna krossa hårda ingredienser utan att den går sönder. Den behöver också vara i ett material som är fast så att inga delar hamnar i maten. Mortlar kan vara tillverkade i lite olika material. De som är gjorda av sten som granit och marmor är ofta hårda, tåliga och bra för att krossa alla ingredienser. Gjutjärn är ett annat vanligt material och den har en lång hållbarhet. En mortel i keramik brukar vara bra på att krossa till ett finkornigt pulver, men är däremot mer ömtålig och riskerar att bli missfärgad. Det finns också mortlar i glas vilket är bra för vätskor eftersom de inte missfärgar, däremot är glas mycket ömtåligt.
Detta material är morteln tillverkad i:
- Marmor
- Granit
- Gjutjärn
- Trä
- Keramik
- Glas
Köpa mortel – att tänka på!
När du ska köpa en mortel finns det flera bra saker att tänka på. Här är några av de punkter du kan ta med dig:
- Vilket material ska mortel vara i?
- Hur hög ska den vara och vilken diameter?
- Hur kort och kompakt vill du att mortelstöten ska vara?
- Passar den till det du vill krossa?
- Är den tillräckligt tung för att stå stadigt på köksbänken?
Så gör du rent en mortel
De flesta mortlar i sten ska diska för hand med varmt vatten, utan diskmedel. Använder du diskmedel kommer detta att fastna i de små hålen som finns i stenen och ta smak och lukt. Använd gärna en diskborste för att komma åt överallt. En mortel i sten som lämnas våt kan mögla och därför är det viktigt att du inte lämnar den blöt. Torka av morteln ordentligt med en ren handduk och låt den sedan lufttorka upp och ner.
Är morteln i gjutjärn ska den diskas med varmt vatten, också utan diskmedel. Torka rent och smörj sedan in den med fett för att hålla den fin längre. Detta är något du ska göra med alla dina köksprodukter som är i gjutjärn, som till exempel gjutjärnsgryta, gjutjärnspanna och grillpanna.
En mortel i trä ska aldrig spolas rent med vatten. Istället torkar du rent den med torrt papper och sedan med en fuktig pappersduk om den behöver göras rent lite extra. Sedan torkar du den ordentligt.
Därför ska du ha färska kryddor
Det är både lätt, gott och nyttigt att odla egna kryddor hemma på balkongen, altanen eller i trädgårdslandet. Samtidigt blir kryddorna både ekologiska och giftfria vilket gör att du får en bra koll på vad du äter. Köp kryddpåsar och så på egen hand eller köp färdiga plantor och plantera hemma i större krukor.
Mal dina kryddor med en pepparkvarn
Vill du smaksätta din rätter med peppar? Ett alternativ till morteln är pepparkvarnen som du kan fylla med olika typer av peppar – svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar eller föredrar du grönpeppar? Fördelen med en pepparkvarn jämfört med en mortel är att du bara drar några varv och så är pepparn mald.
Vill du hellre använda dig en pepparkvarn? Läs vår artikel om pepparkvarnar som är bäst i test.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Med en mortel krossar du färska eller torkade kryddor och örter. Den består av en mortel och en mortelstöt som kan variera i olika höjder och diameter.
-
De flesta mortlar är tillverkade i granit eller marmor, men det finns även mortlar i gjutjärn och trä.
-
Vi har valt att utse Dorre Birkedal Mortel till den mortel som är bäst i test. Det är en mortel svart granit som är perfekt för dig som vill mala kryddor och örter. Morteln är nio centimeter hög och har en diameter på 13 centimeter, har vunnit tester och är ett populärt val bland kunderna.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Dorre Birkedal Mortel
- Bästa i gjutjärn : Satake Nabe Mortel
- Bästa design : Design House Stockholm Mortel Tondo
- Bästa stora : Cilio Giant Granit Mortel
- Populärt val : Skeppshult Mortel
- Använd mortel för att stöta, krossa eller mala
- Vad gör man i en mortel?
- Kryddor och örter du kan mala
- Fördelar med att mala kryddor med en mortel
- Storlek på morteln – diameter, höjd och längd på mortelstöten
- Vilket material är morteln tillverkad i?
- Köpa mortel – att tänka på!
- Så gör du rent en mortel
- Därför ska du ha färska kryddor
- Mal dina kryddor med en pepparkvarn
