HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sängar

hem & hushåll uppdaterad 21:e September, 2015, Baserad på 5 experttester.

Ska du köpa säng? Tänk då på att läsa om olika sängar! Tester visar nämligen att den dyraste sängen inte alltid är bäst! Tro heller inte att du kan köpa en lite sämre säng och istället kompensera med en riktigt bra bäddmadrass, för det är ingen garanti på att det funkar alls.

Det allra viktigaste du ska göra vid köp av en ny säng, är att provligga den. Testa hur det känns i kroppen, när du ligger i din favoritställning. Många sängar klarar inte av att avlasta kroppen på ett bra sätt och blir ofta varma och obehagliga att ligga i. Här nedan kan du börja läsa tester som innehåller sängar från några av marknadens största tillverkare.

Test.se rekommenderar

Hilding Original - bäst i test bland Sängar 2018
Hilding Original, bäst i test.

Hilding Original - Vi på Test.se rekommenderar Hilding Original. Detta är en resårsäng med fina pocketfjädrar och riktigt hög kvalitet. Du får en utmärkt komfort och detta är den rätta modellen, när du letar efter en kvalitetssäng till ett bra pris.
Sängen har fått bäst betyg i test för sin avlastningsförmåga, både i ryggläge och i sidoläge, samt för dess elasticitet - förmågan att följa kroppens konturer mellan olika tryckpunkter. Sängen avlastar kroppen med relativt likvärdiga resultat, även efter att man låtit en 140 kilo tung cylinderrulle rulla fram och tillbaka över sängen 30 000 gånger!
Köper… Läs mer

Sängar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Luftmadrasser

UPPDATERAD 15:e Juni, 2018

Kuddar

UPPDATERAD 29:e September, 2016

Underlakan

UPPDATERAD 4:e April, 2014

Madrasser

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

En bra säng brukar hålla en genomgående hög nivå komfort, oavsett kroppstyp och liggställning. Återförsäljaren Sova har gett Testfakta i uppdrag att laboratorietesta åtta kontinentalsängar med sängbotten, madrass och bäddmadrass. Man brukar säga att man spenderar en tredjedel av sitt liv i sin säng och de flesta vet vad skillnaden mellan bra eller dålig sömn innebär för välbefinnandet. Huvudmomenten i testet är komfort och byggkvalitet, där fyra parametrar står i fokus: kroppstyngdens tryckfördelning på madrassen, anpassning efter liggställning (elasticitet), andningsförmåga och fjädringens uthållighet. Sex av sängarna i testet kostar mellan 30-36.000 kronor, medan de två billigare ligger på kring 15.000 kronor. De dyrare modellerna får i de flesta testmomenten högre betyg än de billigare varianterna och det är framför allt när man mäter följsamhet och stöd för till exempel ryggraden som skillnaderna blir stora. Olika kroppstypen ställer olika krav på tryckfördelning, stöd och elasticitet. I testet har tre kroppstyper simulerats: 155cm/55kg, 175cm/75kg och 185cm/90kg. Sammantaget utmärker sig de sex dyrare modellerna med relativt höga betyg. Hilding och Carpe Diem har bäst ergonomiska egenskaper, medan Jensen har den bästa andningsförmågan. Vad gäller uthållighet och hållbarhet klarar sig samtliga sängar bra, utan att påverkas i någon större omfattning - de håller alla en hög kvalitet i det avseendet. Jensen Base Natural 14/Signature J4 blev testets vinnare, men betygen skiljer sig ej märkvärdigt mot näst bästa sängen. På andraplats hamnade Kungsängen Lindenäs CB som också är mycket bra och har en tydlig zonindelning. Hilding BSS UB FAM/Family Plus hamnade på tredjeplats, också mycket bra och har bättre andningsförmåga.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har på uppdrag av den norska tillverkaren Ekornes laboratorietestat tio sängar från de större tillverkarna på den svenska marknaden. Resultaten visar att det är stora skillnader mellan de olika sängarnas förmåga att ge stöd och avlastning åt kroppen och att bäddmadrassen kan försämra sängens ergonomiska egenskaper. I testet jämförde man både sängarnas komfort och kvalitet. Testfakta anlitade det oberoende tyska laboratoriet EIM – Ergonomie Institut i München – som har specialiserat sig på att testa sängars, madrassers och stolars ergonomiska egenskaper i 25 års tid. EIMS:s test omfattar sängarnas ergonomiska egenskaper med avseende för fjädringens hårdhet och följsamhet, samt stöd och tryckfördelande egenskaper. SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – har testat sängarnas hållfasthet och uthållighet, bland annat genom att utsätta varje säng för 45000 överrullningar med en 140 kilo tung trumma. Det motsvarar ungefär den belastning som sängen utsätts för under 10-12 års användning. Vinnare i testet är Svane Zefir från Ekornes. Sängen visar både bra komfortegenskaper och den klarar det tuffa uthållighetstestet utan några skador alls. Svane har genomgående bra kvalitet och prestanda! Testets andraplats gick till Jensen Sign J3 Limited. Sängen har bra ergonomiska egenskaper och visar sig ha bäst följsamhet, samt stöd för ryggraden! Sängen andas dessutom bra. Ekens Elegans tog tredjeplats och har mjukast fjädring. Sängen har bra ergonomiska egenskaper och det är den som andas bäst i testet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat sängar och bevisat för oss att man inte alltid får den bästa avlastningen, även om man köper någon av de dyraste sängarna. I testet bedöms sängarnas avlastningsförmåga och dess hållbarhet hos 8 stycken ramsängar. Även sängarnas elasticitet, dämpning och fukttransport har testats. Samtliga sängar är helt okej, de avlastar kroppen bra, även om resultaten skiljer sig åt för varje enskild modell beroende på vem som ligger i sängen. Sängarnas hållbarhet testades genom att låta en 140 kilo tung cylinderrulle rulla fram och tillbaka över varje säng, 30000 gånger, och detta resulterade i att samtliga modeller visade sig bara mycket uthålliga och fullt dugliga i flera år efter inköpet. Avlastningsförmågan efter testmomentet är nästan detsamma som när sängarna är nya, trots att några tygpåsar som omsluter pocketfjädrarna fick lite stryk.
IKEA Sultan-modellerna får utmärkelser som ”Bra köp” och leveranstiden är utan minsta dröjsmål. Sultan Stamnes är en av testets mest hållbara säng. Testvinnaren Hilding Original har däremot en leveranstid på drygt 8 veckor! Men orkar du vänta så länge på din nya säng, får du trots dröjsmålet, testets bästa säng. Råd och röns test visar också att vilken bäddmadrass man än väljer, så får man i stort sätt samma resultat gällande avlastning. Det betyder att det egentligen inte spelar någon roll om du köper den dyraste bäddmadrassen, utan det måste vara sängen som ger ett bra resultat!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 9 sängar och testets resultat visar att den dyraste sängen är den sämsta, samt att det skiljer över 10 tusen kronor på två nästan lika bra modeller! De testmoment som genomfördes på sängarna är tre stycken komfortegenskaper – tryckfördelning, stödjande kraft i midja och svank, samt deras transportförmåga av fukt. Sedan testades två kvalitetsfaktorer – fjädringens uthållighet vid upprepad belastning och hur tålig sängarna är för stötar och tryck. Bäst i test är Carpe Diem, Koster, med 4,5 på en 5-gradig skala och sängen kostar 15320 kronor med bäddmadrass. Sängen erbjuder mycket bra komfortegenskaper, samtidigt som den är uthållig och tålig.
På andraplats hamnade Mio Amandus med 4,4 och ett pris på drygt 7000 kronor, som också ger mycket hög komfort och är uthållig, samt tålig.
Sist, men inte minst – Mio Mirus med 4,3 i slutbetyg och som har priset 4490 kronor. Sängen levererar bra komfortegenskaper och även denna säng är hållbar och tålig!
Detta testet visar faktiskt att den dyraste sängen från Hästens – Marquis – är den sämsta sängen med totalbetyget 3,4. Även om kvaliteten mer eller mindre är lika bra som övriga sängar i testet, blir delbetyget för komfortegenskaperna lågt.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har på uppdrag av IKEA testat deras säng i jämförelse med konkurrenterna på marknaden.  Testet har delats upp i olika testmoment, bland andra, tryckfördelning, avlastningsförmåga, andningsförmåga och stötprovning. För att testa sängens tryckfördelning, har man testat hur sängarna fördelar vikten från kroppen, har en trycksensormatta med 2300 mätpunkter placerats under intrycks-kroppar med olika vikt och diameter. Sängens andningsförmåga testades genom att lägga på en ”svettande” intrycks-kropp. Den ger ifrån sig ånga som motsvarar det som kroppen utsöndrar i form av svett. Sensorer mäter temperatur och relativ fuktighet efter 6,5 och 7,5 timmes exponering. Fuktigheten mäts i procent och ju lägre procenten är, desto bättre är sängen på att transportera fukt. Sängarnas avlastningsförmåga är mycket viktig! Den testas med hjälp av samma trycksensormatta som vid tryckfördelning, men här används istället för en intryckskropp, en riktig försöksperson. På så sätt får man fram det bästa resultatet av testmomentet. Man mätte kontakttrycket i svanken för att få ett värde på sängens avlastande förmåga. I detta fallet ska trycket vara så högt som möjligt! Man testade även Sättning och utmattning av fjädring och sättning i sängsidan. Läs mer om testmomenten på Testfaktas hemsida. Bäst i test blev IKEA med sin modell Sultan Stamnes! Sängen har en bra följsamhet, uthållighet, bra tålighet och dessutom är den billigast. Tvåa blev Sängjätten som också har bra följsamhet och bra andningsförmåga. Den är även tålig för tryck och stötar. Sist, men inte minst – sängen från Jysk. Sängen har en bra följsamhet och en bra andningsförmåga!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"