HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
sängar - Bäst i test

Test av sängar

21 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 28:e April, 2020, Baserad på 7 experttester.

Att säga vilken säng som är bäst är förstås otroligt svårt. Alla har vi ju olika preferenser! Beroende på vår kroppshydda behöver vi dessutom olika saker; kroppar som ser olika ut behöver olika sorters avlastning. Nedan reder vi ut några av skillnaderna mellan olika sorters sängar och tipsar om hur du väljer det som är rätt för dig!

Jag kan allt om sängar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Det är förstås svårt att utföra objektiva tester på hur skön en säng är att sova i, det är ju högst individuellt. Hållbarhet, materialval och avlastningsförmåga kan mätas, men gällande allt annat är det bara din egen subjektiva åsikt som spelar roll. En tredjedel av livet tillbringas i sängen, det är därmed bara rimligt att du lägger tid på att hitta en som passar just dig. Det kan dessutom vara lite lurigt med ångerrätt på sängar, så se till att vara så säker som det bara går innan du slår till. Även om många tillverkare och återförsäljare stoltserar med diverse olika garantier är det inte säkert att de är helt villkorslösa. Glöm inte läsa det finstilta!

Be om hjälp från utbildad personal

Ta dig tid att provligga sängen! Ta av dig skor och ytterkläder och lägg dig i sängen på samma sätt som du lägger dig hemma när du ska sova. Sover du på rygg? Provligg på rygg. Sover du på mage? Provligg på mage. Förhoppningsvis ska du kunna ha din nya säng länge, och det är viktigt att det blir rätt. Många butiker har personal som är mer eller mindre utbildad inom ergonomi: ta hjälp av dem! Du kanske har en uppfattning av vad du tycker är skönt, men inte vet hur du ska sätta det i ord? Det kan utbildad personal hjälpa dig med. De vet också vad för slags stöd som din kroppstyp behöver och kan peka dig i rätt riktning.

Ramsängar – det stabila, billigare alternativet

Ramsängar är enklare sängmodeller med en enda botten. De är oftast lite lägre än kontinentalsängar och ställbara sängar, men går förstås att göra lite högre med en tjockare bäddmadrass. Att ramsängen är enklare innebär också att den är billigare, men det betyder givetvis inte att den är sämre! Ramsängar är i regel stabila och kan ge god sovkomfort, särskilt i kombination med en noga utvald bäddmadrass.

Kontinentalsängar – bekväma lager med lyxig känsla

Kontinentalsängar är uppbyggd av flera bottenlager, vilket dels gör dem väldigt följsamma och dels relativt hög. De många lagren ger ett ökat fjäderdjup, vilket gör att trycket på kroppen minskar. En kontinentalsäng är dyrare än en ramsäng, men de som är frälsta menar att det är värt det! De ser dessutom ofta rätt maffiga och lyxiga ut.

Ställbara sängar – anpassa sängen efter behov och situation

En ställbar säng är, precis som namnet antyder, en säng som kan ställas in efter just dina behov. Den kan höjas och sänkas både i huvud- och fotändan för att på så sätt anpassas efter din kropp. Om du gärna ser på TV eller läser i sängen kan det vara guld värt att få göra sängen bättre anpassad just för det, för att sedan när det är sovdags kunna göra sängen bättre anpassad för det. Ställbara sängar är den dyraste kategorin sängar.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: KungSängen Signatur Ramsäng

Testresultat
Testfakta 2018
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar sängar från KungSängen. Enligt flera tester hamnar KungSängen på topplaceringar. Det finns flera modeller och prisnivåer att välja mellan. Budgetalternativ för studenten eller tonåringen men också sängar i riktigt hög kvalitet för den som har råd att lägga lite mer. I detta fall presenterar vi ramsängen KungSängen Signatur. Denna ramsäng kommer i breddstorlekarna 90 och 120 cm och du kan välja mellan från mjuk till extra fast. Sängen har tre resårlager och en stark träram. Den har goda ergonomiska egenskaper och bra zonindelning. 

Visa hela texten
Längd:
200 cm
Bredd:
90 cm eller 120 cm
Hårdhet:
Mjuk, medel, fast, extra fast

Bästa Premiumval: Mio Cape Farewell Kontinentalsäng

Testresultat
Testfakta 2019
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Mio Cape Farewell Kontinentalsäng till bästa premiumval. Den utsågs till bäst i test av Testfakta i mars 2019. Sängen är handgjord i Sverige och är tillverkad av högkvalitativa material. Sängen finns i flera olika färger och storlekar. Du kan välja mellan mjuk till extrafast så att den passar just din kropp. Den är tillverkad av två lager pocketresår och bäddmadrasserna är gjorda av soft skum som ger en mjuk känsla. Detta är en bra säng i hög kvalitet som ger bästa följsamhet och formar sig efter kroppen. 

Visa hela texten
Längd:
200 cm och 210 cm
Bredd:
160 cm, 180 cm, 210 cm
Hårdhet:
Mjuk, medium, fast, extra fast

Sängar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kuddar

UPPDATERAD 31:e Augusti, 2020

Madrasser

UPPDATERAD 29:e Juni, 2020

Luftmadrasser

UPPDATERAD 12:e September, 2019

Underlakan

UPPDATERAD 4:e April, 2014

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat kontinentalsängar inom premiumsegmentet. Det visar sig att det finns många olika alternativ. På förstaplats hamnar Mio Cape Farewell Comfort Fiord Soft med betyget 8,1 av 10. Sängen har bra ergonomiska egenskaper och är tillverkad i högsta kvalitet. Den ska hålla länge och andas bra. På delad andraplats är Carpe Diem Kornö Prestige och Kungsängen Lindenäs Lina med betyg 8 av 10. Kungsängen har bäst andningsförmåga och Carpe Diem får bra omdöme gällande kvalitet, uthållighet i fjädring och hur den är tillverkad. Vi på test.se utser kungsängen till andraplaceringen eftersom den får så högt betyg för andningsförmågan och att den har ett lite lägre pris men samma höga betyg som de andra topplacerade sängarna.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och utsett vinnare inom ramsängar i en något billigare prisklass, under 7000 kronor. Bäst betyg får Kungsängen Signatur Svea. Den har bäst ergonomi och andas bra. Zonindelningen är tydlig och priset ligger strax under 7000 kronor. På andraplats ligger Viking Beds Balder Supersoft som har hög kvalitet och håller länge. På tredjeplatsen är Stjärnbädden Safir Polyester Quilt, en säng som har bra andningsförmåga och har god ergonomi.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

En bra säng brukar hålla en genomgående hög nivå komfort, oavsett kroppstyp och liggställning. Återförsäljaren Sova har gett Testfakta i uppdrag att laboratorietesta åtta kontinentalsängar med sängbotten, madrass och bäddmadrass. Man brukar säga att man spenderar en tredjedel av sitt liv i sin säng och de flesta vet vad skillnaden mellan bra eller dålig sömn innebär för välbefinnandet. Huvudmomenten i testet är komfort och byggkvalitet, där fyra parametrar står i fokus: kroppstyngdens tryckfördelning på madrassen, anpassning efter liggställning (elasticitet), andningsförmåga och fjädringens uthållighet. Sex av sängarna i testet kostar mellan 30-36.000 kronor, medan de två billigare ligger på kring 15.000 kronor. De dyrare modellerna får i de flesta testmomenten högre betyg än de billigare varianterna och det är framför allt när man mäter följsamhet och stöd för till exempel ryggraden som skillnaderna blir stora. Olika kroppstypen ställer olika krav på tryckfördelning, stöd och elasticitet. I testet har tre kroppstyper simulerats: 155cm/55kg, 175cm/75kg och 185cm/90kg. Sammantaget utmärker sig de sex dyrare modellerna med relativt höga betyg. Hilding och Carpe Diem har bäst ergonomiska egenskaper, medan Jensen har den bästa andningsförmågan. Vad gäller uthållighet och hållbarhet klarar sig samtliga sängar bra, utan att påverkas i någon större omfattning - de håller alla en hög kvalitet i det avseendet. Jensen Base Natural 14/Signature J4 blev testets vinnare, men betygen skiljer sig ej märkvärdigt mot näst bästa sängen. På andraplats hamnade Kungsängen Lindenäs CB som också är mycket bra och har en tydlig zonindelning. Hilding BSS UB FAM/Family Plus hamnade på tredjeplats, också mycket bra och har bättre andningsförmåga.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har på uppdrag av den norska tillverkaren Ekornes laboratorietestat tio sängar från de större tillverkarna på den svenska marknaden. Resultaten visar att det är stora skillnader mellan de olika sängarnas förmåga att ge stöd och avlastning åt kroppen och att bäddmadrassen kan försämra sängens ergonomiska egenskaper. I testet jämförde man både sängarnas komfort och kvalitet. Testfakta anlitade det oberoende tyska laboratoriet EIM – Ergonomie Institut i München – som har specialiserat sig på att testa sängars, madrassers och stolars ergonomiska egenskaper i 25 års tid. EIMS:s test omfattar sängarnas ergonomiska egenskaper med avseende för fjädringens hårdhet och följsamhet, samt stöd och tryckfördelande egenskaper. SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – har testat sängarnas hållfasthet och uthållighet, bland annat genom att utsätta varje säng för 45000 överrullningar med en 140 kilo tung trumma. Det motsvarar ungefär den belastning som sängen utsätts för under 10-12 års användning. Vinnare i testet är Svane Zefir från Ekornes. Sängen visar både bra komfortegenskaper och den klarar det tuffa uthållighetstestet utan några skador alls. Svane har genomgående bra kvalitet och prestanda! Testets andraplats gick till Jensen Sign J3 Limited. Sängen har bra ergonomiska egenskaper och visar sig ha bäst följsamhet, samt stöd för ryggraden! Sängen andas dessutom bra. Ekens Elegans tog tredjeplats och har mjukast fjädring. Sängen har bra ergonomiska egenskaper och det är den som andas bäst i testet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat sängar och bevisat för oss att man inte alltid får den bästa avlastningen, även om man köper någon av de dyraste sängarna. I testet bedöms sängarnas avlastningsförmåga och dess hållbarhet hos 8 stycken ramsängar. Även sängarnas elasticitet, dämpning och fukttransport har testats. Samtliga sängar är helt okej, de avlastar kroppen bra, även om resultaten skiljer sig åt för varje enskild modell beroende på vem som ligger i sängen. Sängarnas hållbarhet testades genom att låta en 140 kilo tung cylinderrulle rulla fram och tillbaka över varje säng, 30000 gånger, och detta resulterade i att samtliga modeller visade sig bara mycket uthålliga och fullt dugliga i flera år efter inköpet. Avlastningsförmågan efter testmomentet är nästan detsamma som när sängarna är nya, trots att några tygpåsar som omsluter pocketfjädrarna fick lite stryk.
IKEA Sultan-modellerna får utmärkelser som ”Bra köp” och leveranstiden är utan minsta dröjsmål. Sultan Stamnes är en av testets mest hållbara säng. Testvinnaren Hilding Original har däremot en leveranstid på drygt 8 veckor! Men orkar du vänta så länge på din nya säng, får du trots dröjsmålet, testets bästa säng. Råd och röns test visar också att vilken bäddmadrass man än väljer, så får man i stort sätt samma resultat gällande avlastning. Det betyder att det egentligen inte spelar någon roll om du köper den dyraste bäddmadrassen, utan det måste vara sängen som ger ett bra resultat!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 9 sängar och testets resultat visar att den dyraste sängen är den sämsta, samt att det skiljer över 10 tusen kronor på två nästan lika bra modeller! De testmoment som genomfördes på sängarna är tre stycken komfortegenskaper – tryckfördelning, stödjande kraft i midja och svank, samt deras transportförmåga av fukt. Sedan testades två kvalitetsfaktorer – fjädringens uthållighet vid upprepad belastning och hur tålig sängarna är för stötar och tryck. Bäst i test är Carpe Diem, Koster, med 4,5 på en 5-gradig skala och sängen kostar 15320 kronor med bäddmadrass. Sängen erbjuder mycket bra komfortegenskaper, samtidigt som den är uthållig och tålig.
På andraplats hamnade Mio Amandus med 4,4 och ett pris på drygt 7000 kronor, som också ger mycket hög komfort och är uthållig, samt tålig.
Sist, men inte minst – Mio Mirus med 4,3 i slutbetyg och som har priset 4490 kronor. Sängen levererar bra komfortegenskaper och även denna säng är hållbar och tålig!
Detta testet visar faktiskt att den dyraste sängen från Hästens – Marquis – är den sämsta sängen med totalbetyget 3,4. Även om kvaliteten mer eller mindre är lika bra som övriga sängar i testet, blir delbetyget för komfortegenskaperna lågt.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har på uppdrag av IKEA testat deras säng i jämförelse med konkurrenterna på marknaden.  Testet har delats upp i olika testmoment, bland andra, tryckfördelning, avlastningsförmåga, andningsförmåga och stötprovning. För att testa sängens tryckfördelning, har man testat hur sängarna fördelar vikten från kroppen, har en trycksensormatta med 2300 mätpunkter placerats under intrycks-kroppar med olika vikt och diameter. Sängens andningsförmåga testades genom att lägga på en ”svettande” intrycks-kropp. Den ger ifrån sig ånga som motsvarar det som kroppen utsöndrar i form av svett. Sensorer mäter temperatur och relativ fuktighet efter 6,5 och 7,5 timmes exponering. Fuktigheten mäts i procent och ju lägre procenten är, desto bättre är sängen på att transportera fukt. Sängarnas avlastningsförmåga är mycket viktig! Den testas med hjälp av samma trycksensormatta som vid tryckfördelning, men här används istället för en intryckskropp, en riktig försöksperson. På så sätt får man fram det bästa resultatet av testmomentet. Man mätte kontakttrycket i svanken för att få ett värde på sängens avlastande förmåga. I detta fallet ska trycket vara så högt som möjligt! Man testade även Sättning och utmattning av fjädring och sättning i sängsidan. Läs mer om testmomenten på Testfaktas hemsida. Bäst i test blev IKEA med sin modell Sultan Stamnes! Sängen har en bra följsamhet, uthållighet, bra tålighet och dessutom är den billigast. Tvåa blev Sängjätten som också har bra följsamhet och bra andningsförmåga. Den är även tålig för tryck och stötar. Sist, men inte minst – sängen från Jysk. Sängen har en bra följsamhet och en bra andningsförmåga!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.