HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
skruvdragare - Bäst i test

Test av skruvdragare - hitta den bästa här!

59 ST PRODUKTER TESTADE

verktyg uppdaterad 21:e September, 2020, Baserad på 28 experttester.

En skruvdragare är ett mycket praktiskt verktyg för hemmafixaren! Med den kan du både skruva i skruvar och borra hål, vilket kräver en del av maskinen. För att effektivt borra ett hål krävs att skruvdragaren kan snurra borren på höga varvtal, och för att skruva i en skruv behövs stark kraft i form av ett högt vridmoment. För att försäkra dig om att du skaffar dig en bra maskin är det därför en bra idé att först rådfråga ett test eller två!

Jag kan allt om skruvdragare – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Skruvdragare finns i många olika utföranden i väldigt varierande priser och kvalitet. För hemmabygget är det sällan värstingmodellen är nödvändig, utan en billigare maskin kan fungera precis lika bra! Viktigt att tänka på för att du ska få vad du behöver, och varken mer eller mindre, är hur ofta du kommer ha användning för maskinen och i vilka material du kommer behöva skruva och borra i.

Ställ krav på din skruvdragare

Oavsett om det är en värstingmodell eller en enklare variant du är ute efter finns det ett par saker som skruvdragaren bör klara av för att vara värd namnet. Skruvdragaren bör ha minst (men gärna fler!) 10 momentsteg, hastigheten ska kunna ökas gradvis genom att strömbrytaren trycks in och maskinen bör ha två växlar: en med lågt varvtal för skruvning och en med högre varvtal för borrning. Ett stort plus är också att maskinen har en snabbchuck som gör det enkelt att byta bits och borr. Att lägga ner orimligt mycket tid på att byta mellan olika storlekar och sorter kan döda även den störste entusiastens bygglädje! Det är inte ovanligt att det ingår ett extra batteri vid köp av en skruvdragare, men gör det inte det är det väl värt den extra utgiften! På så sätt slipper du stanna upp i ditt arbete och vänta på att det första batteriet ska ladda om. För att slippa köpa en ny skruvdragare inom en överskådlig tid bör du också kontrollera att det är möjligt att köpa nya batterier när de befintliga slutar att fungera.

Användarvänlighet

Olika skruvdragare kan kännas väldigt olika att hålla i, bland annat eftersom batteriet kan vara placerat på olika ställen på maskinen. Ergonomin kan därför skilja sig ordentligt mellan olika modeller, så om du har möjlighet är det en bra idé att provhålla den skruvdragare du tänkt köpa innan du köper den.

Några riktlinjer:

  • Handtaget ska vara bekvämt att hålla i och kännas stabilt och balanserat i handen – du ska kunna känna dig säker på att skruvdragaren är enkel att kontrollera när den är igång, och du ska inte få ont i handleden eller armen.
  • Strömbrytaren ska vara enkel att nå, och så pass känslig att du enkelt kan justera varvtalet med den. Detsamma gäller för omkopplaren mellan höger- och vänstervarv: helst ska du enkelt kunna ändra med tummen.
  • Momentväljaren ska vara enkel att ändra den med, även med handskar.
  • Batteriet ska vara enkelt att ta loss och sätta tillbaka. Att kunna se hur laddat det är är också en stor fördel för att bättre kunna planera dina aktiviteter.
Läs hela texten - gratis!

Bästa Budgetval: Einhell TE-CD 18/2 Li Kit

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2018
Recensioner
Bra batteri Lätt och kompakt Klarar mycket för sitt låga pris
Långsam skruvurdragning Inte speciellt kraftfull
Produktbeskrivning
Specifikationer

När det gäller budgetval av skruvdragare har vi valt att rekommendera Einhell TE-CD 18/2 Li Kit till bästa budgetval. Denna borrskruvdragare passar för många enklare projekt och har en riktigt bra batteritid. Men när det gäller styrka så märks det att denna modell tillhör budgetsegmentet. Men ska du skruva och borra enklare moment så räcker denna gott och väl. Maskinen är kompakt, välbalanserad och ligger bra i handen. Den har en smidig LED-belysning som gör att du ser skruvskallen bättre i mörker.

Visa hela texten
Chuck:
0.8-10 mm
Antal moment:
21
Varvtal:
350-1250 RPM
Borrfunktion:
Slagfunktion:
Batteri:
1.5 Ah
Spänning:
18 volt
Vikt:
1.54 kg
Funktioner:
Belysning, Flerväxlad

Bäst i test: Makita DDF484RTJ

Testresultat
Gör det själv 2019,    Forbrugerrådet Taenk 2018,    Gör Det Själv, nr 6/-18 2018
Recensioner
Kraftfullt batteri Bra uthållighet och styrka
Saknar slagfunktion
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar Makita DDF484RTJ till bästa i test. Detta är en riktigt kraftfull skruvdragare med två 5 Ah-batterier vilket gör den rejält uthållig. Makita ligger bra i handen, den är ganska tung på 1,8 kg. Under chucken sitter ett arbetsljus som kan bli ett problem eftersom det kan bli en skugga vid arbetsytan. Maskinen är kompakt och har bra placering på knapparna. Den presterar bra både när det gäller skruvning och borrning.

Visa hela texten
Chuck:
1,5–13 mm
Ljudnivå:
71 dB
Antal moment:
21
Varvtal:
0–2000 RPM
Borrfunktion:
Slagfunktion:
Batteri:
5 Ah
Spänning:
18 volt
Vikt:
1,8 kg
Funktioner:
Belysning, Flerväxlad

Vi rekommenderar också:

Metabo BS 18 LT

Testresultat
Taenk.dk 2019,    Gör det själv 2019,    Gör Det Själv, nr 6/-18 2018
Chuck:
1–13 mm
Ljudnivå:
70 dB
Antal moment:
20
Varvtal:
0–1600 RPM
Borrfunktion:
Slagfunktion:
Batteri:
4 Ah
Spänning:
18 V
Vikt:
1,8 kg
Funktioner:
Belysning, Flerväxlad
Visa alla specifikationerna

Bosch GSR 18V-60C

Testresultat
Gör det själv 2019,    Aftonbladet Plus 2018,    Aftonbladet Plus 2017
Omdömen Via prisjakt

Chuck:
1,5-13 mm
Antal moment:
21
Varvtal:
0-1900 RPM
Borrfunktion:
Slagfunktion:
Batteri:
5 Ah
Spänning:
18 volt
Vikt:
5,48 kg
Funktioner:
Belysning, Flerväxlad
Visa alla specifikationerna

Bosch PSB 18 LI-2

Testresultat
Aftonbladet 2015,    Råd och rön 2015
Chuck:
13 mm
Antal moment:
21
Varvtal:
0-1650 RPM
Borrfunktion:
Slagfunktion:
Batteri:
2,5 Ah
Spänning:
18 volt
Vikt:
1,5 kg
Funktioner:
Belysning, Flerväxlad
Visa alla specifikationerna

Frågor & svar

Hur byter man bits på skruvdragare?

Bitsen i en skruvdragare fästs i chucken, och hur man byter bits beror på vilken typ av chuck man har. Det är vanligt med snabbchuck och ettgreppschuck. I snabbchucket vrider man chuckens två delar i motsatt håll, med ettgrepps-chucket sätts bitset fast genom att vrida åt chucken åt ett håll.

Vilken skruvdragare ska man köpa?

Vi har utsett Makita DDF484RTJ till bäst i test eftersom den placerat sig bra och vunnit flera jämförande tester. Dessutom har den fått goda recensioner vilket gör att vi törs rekommendera denna modell.

Hur använder man en skruvdragare?

En skruvdragare är, som namnet antyder, tillverkad för att dra skruv. Är materialet som det ska skruvas i mjukt, exempelvis trå eller gips, går det oftast bra att skruva utan att för-borra. Men är materialet av hårdare slag behövs det troligtvis borras upp ett hål innan.

Skruvdragare - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (28st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat nio olika skruvdragare med slag, en slags kombimaskin som kan vara bra att ha för hemmafixaren. Det som skiljer denna typ av maskin från traditionella slagborrar, är helt enkelt att den även kan användas för att dra i skruvar om du exempelvis skall sätta upp en tavla eller spegel. 

Det som alla maskiner i testet hade gemensamt var att de låter väldigt mycket, testpersonen rekommenderade att använda hörselskydd, men även skyddsglasögon eftersom det kan flyga en del splitter när man använder slagborrfunktionen. De tre maskinerna som fick testets bästa betyg låg ändå i nederkant volymmässigt, men det är bara jämfört med hur mycket de andra låter så hörselskydd bör användas likaväl.

Testvinnaren, AEG BSB 18 CBL, fick höga betyg tack vare sin långa driftstid och kraftfullhet. Detta gör maskinen till ett mycket bra verktyg om man har flera projekt igång samtidigt. Den är även utrustad med ett extra handtag vilket ger ett bra grepp när man använder sig av slagfunktionen. Även testtvåan, Einhell TE-CD 18 Li BL, är utrustad med ett extra handtag. Den är dessvärre inte riktigt lika gedigen i sin konstruktion som AEG, men den är mycket billigare och blir därmed ett bra alternativ till de som inte snickrar frekvent. Testets trea, Hikoki DV18DJL, fick liknande omdöme. Den är mycket billig men saknar lite av den kraften som mer gedigna maskiner kan erbjuda. I slutändan fick den höga slutbetyg för att det är ett mycket bra pris, och en hobbyfixare skulle klara sig med de lite enklare maskinerna.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Den kraftfulla DeWalt DCD796D2 blir bäst i test. Den har två mekaniska växlar och slagborrsfunktion. Motorn är borstlös och maskinen har tillräckligt många vridmoment för att kunna utföra många olika skruvjobb. Den har en medföljande snabbladdare som laddar upp ett av batterierna på 37 minuter. Detta gör att du kan arbeta med maskinen samtidigt som ena batteriet laddar. Skruvdragaren ligger bra i handen men den kan upplevas vara lite tung.

På andraplatsen är Metabo BS 18 LT Compact, den är kraftfull och klarar olika typer av material, den visar på sin styrka på sten och hårt trä. Men gör också ett bra jobb när det gäller att skruva. Den har tillräckligt många vridmoment för olika arbeten. Den har 2 Ah-batterier och en snabbladdare som laddar upp på ca 45 minuter.

AEG BS 18C Li-202C har två mekaniska växlar, två inkluderade Ah-batterier och en snabbladdare. Den är rejält tung men ligger bra i handen. Den klarar alla material och fungerar som riktigt bra för borrning i sten men är som bäst när det gäller att skruva. Den är bland testets bästa när det gäller skruvning. En sak som är bra att tänka på är att ladda upp batterierna innan du påbörjar ett projekt eftersom de relativt snabbt laddar ur. Denna modell hamnar på tredjeplatsen.

Vinnare i det här testet

Gör det själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat 7 skruvdragare, alla med batteri, med prislappar på under 3700 kronor eller lägre. Testvinnaren Makita DDF484RTJ har en kraftfull motor och gör fina resultat oavsett vilket arbete du utsätter den för. Den har två stora batterier som gör att den klarar långa dagar och krävande uppgifter. Den får slutbetyget 9,9 vilket är så nära man kan komma toppbetyg. På andraplats har vi Bosch GSR 18V-60 C. Denna modell är riktigt stark och klarar av rejält mycket. Men den har endast ett batteri, flera andra i testet har två batterier. Metabo BS 18 LT BL ligger på tredjeplatsen. Denna maskin är skön att arbeta med och ligger i topp när det gäller styrka och uthållighet. Den har en anti-kick-back funktion som tyvärr inte fungerar optimalt vilket drar ner betyget något.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfaktas har testat olika modeller av borrskruvdragare. Testet visar att flera av modellerna inte klarar tjockare skruv. Två modeller konkurrerar om förstaplatsen, Dewalt och Black & Decker. Båda är enkla att använda, kraftfulla och har borstlösa motorer. Detta innebär en förväntad lång livstid eftersom det ger mindre risk för slitage. Dewalt tar tillslut förstaplatsen eftersom den har bättre och snabbare laddning än Black & Decker. På tredjeplatsen kommer Ryobi R18DD3 som även denna har bra batterikapacitet. Med denna modell finns det tyvärr en risk att dra in skruven för långt vid höga vridmoment. Alla tre modellerna har två batterier.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 15 skruvdragare som passar hemmafixaren och som klarar olika typer av arbete. Aftonbladet har utsett en vinnare. Andra- och tredjeplaceringen har vi på test.se utsett utifrån analys av deras omdöme och betyg.

Den tidigare testvinnaren AEG BS 18C LI-202C är vinnare i Aftonbladets test i år igen. AEG är tyst och har bra kapacitet på trä och hårdare material. Maskinen har bra balans och lätt att hantera. Tack vare att modellen funnits ett tag så har priset gått ner, vilket innebär att du får mycket skruvdragare för pengarna. Makita DDF453SYE får omdömet klart prisvärd. Helt klart en riktigt bra skruvdragare för hemmafixaren som grejar med normala underhållsarbeten och fixa till detaljer. Den är lätt att använda, ligger bra i handen och väger inte så mycket. Priset gör denna maskin till ett mycket bra val. AEG BS 18C 2BL LI-402C passar dig som grejar mycket hemma med stora byggprojekt. Den är mer kraftfull än sin föregångare och har bättre drifttider. Dock har den ett riktigt högt pris vilket drar ner betyget något. Men har du råd och har ett stort behov av en skruvdragare som håller måttet är detta rätt val.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat 9 stycken skruvdragare. Bäst betyg får tre av modellerna, med olika inriktningar. Bäst i test är Bosch PSR 18 LI-2, bästa premiumval är Dewalt DCD791 och bästa Budgetval är Einhell TE-CD 18/2 Li.

Bosch PSR 18 LI-2 är en kraftfull skruvdragare som har bra komfort och är lätt att använda. Den är testets starkaste modell och klarar alla olika underlag. Modellen riktar sig främst till hemmafixare och är riktigt prisvärd. Dewalt DCD791 får utmärkelsen bästa premiumval. Den är mycket kraftfull och ligger bra i handen. Batteriet har bra kapacitet och har smarta funktioner så som integrerad hållare och magnet för bits. Modellen är konstruerad med fläkt som blåser mot dig vilket kan vara störande om du är i en dammig miljö. Einhell TE-CD 18/2 Li Kit ligger egentligen på fjärdeplatsen men eftersom den blivit utsedd till bästa budgetval väljer vi att placera den på tredjeplatsen. Einhell tillhör den bättre budgetklassen och har bra batteritid, bland de bästa i testet. Den är kraftfull och klarar att dra i skruv i de flesta underlag förutom de allra hårdaste.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Inför vårens alla byggbehov har Aftonbladet Plus återigen testat olika skruvdragare, och AEG BS 18C LI-202C står fortfarande som vinnare med 5 plus av 5 möjliga! Den har allt man kan förvänta sig av en skruvdragare (minus slagfunktion) och klarar tjocka brädor. Den ligger bra i handen och låter inte alltför mycket.

Skruvdragaren med näst högst betyg, och utmärkelsen "bra köp", är Makita DDF453SYE. Den har inte samma vridmoment som AEG:s vinnare och saknar dessutom belysning, men i övrigt är den en stark motståndare! Den är skön att arbeta med och fungerar som mutterdragre.

Det är flera skruvdragare som fått 3 plus i betyg, men efter analys och övervägning har vi på Test.se valt att lyfta fram Bosch GSR 18V-60C. Den är minst lika bra som AEG:s maskin, men dubbelt så dyr. Den lämpar sig med andra ord framförallt för den som har ett stort behov av en kraftfull och hållbar maskin!

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 6/-18

Publicerad

Gör Det Själv har testat sju olika skruvdragare på 18 volt, och testvinnare blev AEG BSB 18 CBL! Skruvdragaren från AEG känns genomgående gedigen, och den är riktigt, riktigt stark. Den klarade allt testarna utsatte den för, och styrkan gjorde det till och med lite svårt att styra den i de svårare momenten. Men räds icke – ett stödhandtag medföljer för just dessa tillfällen! Arbetsljuset är välplacerat vid batteriet och bakom den avtagbara chucken gömmer sig ett bitsfäste som gör det extra enkelt att byta!

En annan skruvdragare som klarat sig riktigt bra hos GDS är Metabo BS 18 LT. Metabos maskin är även den riktigt kraftfull och klarade alla testmoment riktigt bra. Något som testarna verkligen uppskattade var maskinens låga ljudnivå! Det gjorde den behaglig att arbeta med även under längre stunder. Batteribytet upplevdes dessvärre som aningen bökigt på grund av en trög knapp.

Tredje högsta betyg har Makita DDF484RTJ fått. Det är också en kraftfull maskin, men den väsnas en hel del. Makita är kompakt, vilket upplevdes som en fördel vid arbete i trånga utrymmen. Alla knappar är bra placerade och det är inga problem att få ett bra grepp om maskinen! Arbetslampan är dock lite dumt placerad precis under chucken, vilket gör att det kastas en skugga över arbetsytan.

Vinnare i det här testet

Forbrugerrådet Taenk

Publicerad

Forbrugerrådet Taenk har genom åren testat hela 62 olika skruvdragare, och januari 2018 gjordes den senaste uppdateringen!

Bäst i test hos Taenk.dk är Makita DDF484RTJ. Maskinen imponerar i testets alla delar och det kraftfulla batteriet håller länge. Det stora batteriet gör dock maskinen något tung (1,8 kg), men allt som allt är det en mycket bra skruvdragare med fantastiska borregenskaper!

Som nummer två hos Taenk ligger AEG BS 18C LI-202C. Det är en robust maskin som funnits ett par år på marknaden nu, och den fortsätter att briljera. Den har gott om kraft och klarar utan problem av även större uppgifter.

Den tredje skruvdragaren som presenteras hos Forbrugerrådet Taenk är Bosch Professional GSR 18-2-Li Plus, som dessutom har fått utmärkelsen "Godt køb". Det är en prisvärd maskin som är kraftfull nog att klara av även de lite tyngre uppgifterna!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat vårens bästa skruvdragare för hemmasnickaren och resultatet visar att de nya modellerna är både bättre och billigare! Bäst i test med högsta poäng blir AEG med modellen BS 18C LI-202C. Skruvdragaren har alla de funktioner som man kan begära av en komplett maskin. Den klarar tjocka brädor, och fungerar även bra på tryckimpregnerat virke (t.ex. för uteplatser). Att arbeta med maskinen är bekvämt då vikten är bra balanserad, så man kan arbeta längre period utan bekymmer! AEG har gett oss ett extra handtag som kan användas när det behövs och man får med en värsta för förvaring av maskin, laddare och batterier - för ett helt okej pris! Ryobi R18PDBL-LL25S klarar utan problem av tjockare brädor och trätrall. I många avseenden är Ryoby jämförbar med AEG:n och Bosch, men eftersom den kostar mer än AEG:n och levereras med mindre funktionell väska får den nöja sig med andraplats! Dessutom kändes den tyngre än t.ex. AEG:n, trots att den är lättare, vilket beror på en annan typ av viktfördelning. Det resulterar i att maskinen känns jobbigare att arbeta med. På tredjeplats hamnar Bosch med modellen GSR 18V-60C. Det är en bra skruvdragare som på de flesta områden matchar testets vinnare. Bosch har även högre batterikapacitet än AEG:s maskin och även aningen högre maxvarv och vridmoment. Men, priset är högre, den känns tyngre än vad den är och låter dessutom mer än de andra modellerna.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

En bra, batteridriven borrskruvdragare kan vara hemmafixarens bästa vän. Råd & Röns test av 34 modeller visar dock att man ska vara försiktig med kedjornas egna märken - de uppfyller inte alltid säkerhetsstandarden och kvalitetskraven. Det är stora skillnader i både pris och kvalitet. Den billigaste kostar bara 200 kronor och den dyraste mer än tio gånger så mycket. Samtliga testas genom att borra i trä, metall och sandsten. 11 av skruvdragarna i testet har slagfunktion och de har även testats genom att borra i betong. Skillnaden på hur bra maskinerna är på att borra är stora. Tiden som skiljer för långsammast respektive snabbast skruvdragare är 14 sekunder, för ett borrhål i trä. Det finns även skillnader när det gäller att skruva. Bäst i test, med 75 poäng, blev tre maskiner - AEG BS 18C och BSB 18C, samt Dewalt DCD730.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 6/2016)

Publicerad

En skruvdragare är något nästan varje människa har hemma. Den utvecklas och blir både bättre och starkare. Gör Det Själv har därför testat ett gäng borrskruvdragare för att se vilken som är bäst just nu. Testvinnaren heter AEG BSB 18CBL LI-402C och det är en proffsmaskin med kolborstslös motor som både borrar och skruvar perfekt. Maskinen har en stark arbetslampa korrekt placerad vid foten. När snabbchucken tas bort har man tillgång till en magnetisk bitshållare. Skruvdragaren har också fin balans och handtaget känns bra med halkskydd. Näst bäst är Stanley Fatmax FMC 600 som också blir utsedd till “Bra köp”. Det är en genomtänkt och stark maskin med flera finesser. Den behöll varvtalet under borrtestet och det var rena barnleken att planförsänka de olika skruvarna. Skruvdragaren får beröm för en enkel och exakt justering av momentet och maskinen har tydliga skalor, fin ergonomi och behagligt handtag med halksäker beläggning. Makita tar tredjeplats med DHP480RMJ. Det är en traditionell skruvdragare, men med både styrka och slagfunktion. Maskinen har rejäla muskler och är ändå finkänslig. Gör Det Själv hittade inga nackdelar bortsett från att chucken skuggar skenet från arbetslampan. Det är den dyraste modellen i testet.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 18/2015)

Publicerad

Gör Det Själv har testat åtta av de vanligaste modellerna för att det ska vara lättare för dig som konsument att välja en maskin som passar just dig. Högst på listan hamnar Milwaukee med sin skruvdragare M12 BDD Li-202 C. Detta är en tålig maskin som dessutom kan användas för att skruva ihop möbler. Maskinen är rejält byggd och har bra balans, dessutom arbetar den tyst och nästan utan vibrationer. Maskinen klarar en hel del arbete på en enda laddning. Metabo tar andraplats med Powermax BS Basic som är tuff, mäktig och med bra balans! Även med denna maskin kan man arbeta länge innan batteriet dör. Det är lätt att ställa in momentet och det är en tydlig skillnad mellan varje steg. Här har man använt bra material, fått fram en låg vikt, ett utmärkt handtag och bra balans, som sagt. Sist, men inte minst, hamnar AEG BS 12 C2 Li-202 C. Här finns rejäla muskler - kanske lite väl stora! Det är relativt besvärligt att tämja styrkan, men maskinen är mycket effektiv. Ibland kan skruvarna dock dras i för långt, även med lågt moment. Maskinens vikt är lite hög, men balansen är fin och handtaget skönt. Det är en ren proffsmaskin och när den nya modellen med clips, indikator och slankare handtag kommer, blir det nog en vinnare!

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Med rätt verktyg blir hemmafixandet enklare och därför har Hem & Hyra testat åtta skruvdragare. Resultatet visar att flera modeller gör ett bra jobb och kostar dessutom inte skjortan. Skruvdragarnas resultat varierar en hel del – de två dyraste modellerna från Bosch och Black & Decker står sig bäst. Bosch blir testets vinnare med PSR 18 Li-2 SOLO, då det är en liten och smidig maskin, men den är ändå stark och effektiv. Bruksbos skruvdragare får utmärkelsen ”Bästa köp”, då den har ett skönt grepp och är lätt arbeta med i olika material, tack vare dess kraft. Sämre går det för IKEAs modell Fixa som blir trött och upphettad efter inte allt för många skruvar i den tjocka regeln. En borr går till och med av mitt i Hem & Hyras test. Sämst blir dock Biltemas modell som är högljudd, tung och har en kort arbetstid.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har i detta test granskat 12 st borrskruvdragare i prisklassen 899-2250 kr. Många av dessa går nog att hitta billigare, men tänk på att kolla hur många batterier som ingår och vilken kapacitet laddaren har. GDS har kollat på hur väl maskinen ligger i handen, hur lättskötta den är och på dess styrka/kapacitet.
Bäst i test blir borrskruvdragaren AEG BS18 G2 LI-152C. Detta är en mycket stark maskin som passar både hemmafixaren och proffset. AEG har två växlar och momentväljare med ett tydligt klickljud. Den klarar alla uppgifter fint och verkar vara byggt av hållbara material. Några minustecken har den dock. LED-lampans ljus skuggas av chucken, handtaget är något för stort och det är något snålt med halksäker beläggning. AEG BS18 G2 LI-152C kostar ca 1695 kr och väger 1,8 kg. Betyget blir finfina 8,5/10.
Två borrskruvdragare delar på andraplatsen, Dewalt DCD 771 C2 och Makita DDF 453. Den förstnämnda är ett muskelpaket som passar större byggjobb. Dewalt har prima handtag och är välbalanserad. Priset ligger på 2025 kr. Makitas borrskruvdragare arbetar tyst och effektivt. Maskinens batteri laddar blixtsnabbt, men har ingen laddningsindikator. Makita DDF 453 kostar 1999 kr. Betyget för dessa två kompetenta utmanare blir 8,2/10.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Kvällstidningen Aftonbladet har testat sex sladdlösa skruvdragare i prisklassen 800-2300 kr. Flera av skruvdragarna får riktigt fina betyg och en får Aftonbladets högsta betyg, 5 plus. De senaste åren har skruvdragare blivit både lättare och kraftfullare. Numera klarar de både att borra och skruva. Batteritiden är något man bör undersöka innan man köper en skruvdragare. En skruvdragare med ett klent batteri är inget man vill ha.
Bäst i test enligt Aftonbladet är Stanley Fatmax FMC600D2. Den får maxbetyg och imponerar i alla delmoment. Den är kraftfull, snabb och smidig. Designen är kompakt och vibrationerna är minimala. Stanley Fatmax har ett pris på ca 2000 kr.
På delad andraplats hamnar Bosch PSB 18 LI-2 och Skil 2531 AB. Betyget för dessa två blir 4/5. Den förstnämnda är snabb och kraftfull med slagborrsfunktion. Bosch PSB har en praktisk laddare som kan nyttjas med batteriet kvar i maskinen eller urtaget. Priset ligger på ca 2200 kr. Skil 2531 AB är liten och bekväm. Passar utmärkt för dig med små händer. Den är något billigare än Skils skruvdragare och kostar 1450 kr.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju skruvdragare som man också kan använda till att borra med. En s.k. borrskruvdragare är hemmafixarens bästa vän, men att hitta rätt modell är inte alltid så lätt. Det gäller att titta på detaljerna, så som laddtid, batteriets storlek och maskinens styrka, samt inställningsmöjligheter. Allt spelar roll för slutresultatet. Den skruvdragaren som lyckas få ihop alla delarna bäst är också testets dyraste maskin: Makita. Den är väldigt välbalanserad och skön att arbeta med och även om dess batterikapacitet är lite lägre, är laddtiden väldigt snabb. Laddtiden är något som skiljer sig extremt mycket mellan maskinerna, från ca. 30 minuter upp till 5 timmar! Testet visar också att man inte kan lita på de laddtider som tillverkarna själva anger. Bortsett från det gör maskinerna ändå ett hyfsat jobb som både skruvdragare och borrmaskiner. Testvinnaren blev Makitas modell DDF453SYE och kort därefter hamnade Ryobi RCD18-LL25S på andraplats. Sist, men inte minst, ett prisvärt alternativ från Clas Ohlson – Cotech DJC159SZ-180.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat skruvdragare som också fungerar som borrmaskin. Det är alltså två maskiner i en smart produkt, där 18 av 45 st också har slagfunktion för betongväggar. Det första man ska tänka på när man köper en sådan produkt är vilket typ av arbete och vilket typ av material man ska jobba i eftersom olika maskiner fungerar till olika saker. På senare år har sladdlösa skruvdragare utvecklats och blivit mer kraftfulla. De har fått en ny typ av batteri och två växlar istället för en m.m. Nästan alla maskiner i Råd och röns test har två batterier, vilket gör att man kan arbeta med ett samtidigt som det andra batteriet ligger på laddning. Borrskruvdragaren är ett bra alternativ för hemmafixaren med lagom stora ambitioner. Undvik dock de billigaste maskinerna, för med dom borrar man inte många hål. Maskinen som blev bäst i test är DCD 730 från DeWalt!

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har i ett stort test bedömt tolv olika skruvdragare. Flera av dem presterar mycket bra och kvaliteten på skruvdragare blir allt bättre för varje år. Man har delat upp testet i olika delar; Styrka, Hantering och Ergonomi. Dessutom ger man ut ett antal penningpåsar för hur prisvärd varje produkt är.

I momentet Styrka har man använt skruvdragare med fullt batteri och låtit dem dra ett antal skruvar i olika tjocklekar. Borrning i metall och trä har också testats. I momentet Hantering har man kollat på placering av knappar, chuck och momentväljare. Laddningstid har också bedömts. I momentet Ergonomi har man kikat på hur bekvämt handtaget är under längre arbetspass. Vikten och balansen är också faktorer som man bedömt.

Testvinnaren heter Bosch GSR 10,8 V-EC och får totalbetyget 8,8 poäng av 10 möjliga. Bosch skruvdragare imponerar med rejäl kraft och kompakt utförande. Skruvdragaren har låg vikt och är smidig att arbeta med. Handtaget är gummiklätt och bekvämt. Det allra bästa med Bosch GSR 10,8 V-EC är dess styrka. Den klarar lekande lätt testets grövsta skruvar och vid överbelastning stänger elektroniken av motorn. Cirkapriset för Bosch skruvdragare är 2 300 kr.

Klar tvåa blir Milwaukees skruvdragare M12 CDD 202C. Detta är en kraftfull maskin som arbetar tyst och effektivt. Milwaukee har en separat väljare för borrning eller skruvning. Skruvdragaren är tung, men har perfekt balans. Betyget blir 8,6 poäng. På tredjeplats återfinns skruvdragaren Metabo Powermaxx BS Basic. Den har en mycket stark motor och klarar jobbet utmärkt. Metabo har normal vikt och fin balans, men handtaget är inget för små händer. Betyget blir 8,3 poäng och skruvdragaren kostar ca 1 900 kr.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr 5

Publicerad

Vi Bilägare har testat åtta sladdlösa borrmaskiner, även s.k. borrskruvdragare, av modernaste snitt. Bäst i test blev AEG BS 18 C som är testets dyraste och näst starkaste maskin. Den känns, som sig bör, mycket gedigen och förtroendeingivande. Trots sin tyngd är den trevlig att arbeta med och laddaren kan hängas på väggen. Maskinen kommer i en stor plastkoffert med laddare, två batterier och plats för ett tredje. Dess laddningsindikator sitter på batteriet – man kan alltså avläsa laddningen på det lösa batteriet och behöver inte stoppa in det i maskinen. Ett stödhandtag kan spännas på maskinen. Den enda nackdelen är att den är relativt dyr. Ryobi RCD 18028 hamnade på andraplats och blev utsedd till ”Bra köp”. Denna maskin, som levereras i en originell textilväska med laddare och ett batteri, har flera roliga detaljer: ett vattenpass underlättar vågrätt borrning (vilket dock fungerade dåligt i testet), en magnetplatta som håller kvar lösa skruvar och fäste för handlovsrem. Indikatorn för batteriets laddning sitter, liksom på AEGs modell, på batteriet och kan avläsas utan att sätta batteriet i maskinen. Ryobi är ganska stark.

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Hem & Hyra har testat åtta batteridrivna skruvdragare i prisklassen 500 – 2500 kronor och samtliga moment har genomförts med fulladdat batteri. Förutom att titta på produktspecifikationen bör man även prova hur modellen känns i handen, då greppet, vikten, vinkeln mellan handtag och chuck mycket väl kan vara avgörande detaljer. Kraft är också bra, men det är inte bara volt-antalet som avgör. Effektiviteten i en maskin är en kombination av volt, amperetimmar, varvtal, vridmoment och design. Det vill säga att två maskiner med samma amperetimmar kan få helt olika resultat när det gäller att dra i skruv, vilket testet visar. Samtliga modeller i testet kan användas till borrning och två av dem har dessutom slagfunktion vilket ger ett visst plus i kanten. Den skruvdragare som blivit bäst i test är Ryobi RCD18021L. Modellen kostar ca 1600 kronor och väger 1,7 kilo. Det tar ungefär 60 minuter att ladda batteriet och per laddning kan man skruva/dra 329 skruv. Maskinen har hög kapacitet, men är relativt tung. En nackdel är dessutom att väskan som medföljer är i tyg. På testets andraplats hamnade Skil 2531 AB 18V, som kostar ca 1300 kronor. Skruvdragaren är en smidig maskin, med låg vikt, och är mycket effektiv att borra med. Däremot har denna modellen ingen batteriindikator och en för smal låsring. Trots det, är Skil det bästa budgetvalet, enligt Hem & Hyra. Einhell RT-CD 18V LI är maskinen som tagit tredjeplats och kostar lika mycket som Ryobis – ungefär 1600 kronor. Maskinen har ett högt vridmoment och det är enkelt att byta batteri, men med nackdel att när batteriet dör blir det tvärstopp. Det är dock en gedigen maskin, men den är också högt prissatt.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio skruvdragare som klarar av sitt jobb mer eller mindre bra. Det är de små detaljerna som skiljer en bra skruvdragare mot en sämre. Det är styrkan, volt- och ampere-talet som har störst betydelse. Vissa modeller i testet tar lång tid på sig att skruva i trallskruven, medan andra gör det snabbt, effektivt och enkelt. Samtliga modeller fungerar även som borrmaskiner och Biltemas även som en slagborrmaskin. Skil 2421 AB är bäst i test. Den är snabb, lätt och ligger bra i handen. Den laddas med batteriet kvar i maskinen, vilken är en stor fördel, och det medföljer ett extra batteri. Den kan även stå upp utan att den behöver luta mot någonting. Dock är det svårt att hitta rätt momentläge när det ska skruvas enda in i virket och man får ingen väska till skruvdragaren. Metabo BS 18 LI tog andra plats och är av mycket hög kvalitet. Den har 13 mm chuck, men den glider eftersom det inte finns någon gummering undertill. Det är dessutom krångligt att ta bort batteriet. Till Metabos skruvdragare får man med en väska, men den anses sladdrig av Icakuriren. Tredjeplats fick Biltemas modell CD 18P. Den har högst varvtal i testet, är effektiv och snabb. Även denna har 13 mm chuck. Däremot har skruvdragaren ett irriterande och onödigt momentsystem och den saknar kraft.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har testat tolv olika borrskruvdragare(10,8-voltmaskiner). Dessa maskiner är numera så starka att de kan avlösa 14,4-voltsmaskinen som universalmodell. GDS har testat tre olika områden; Funktion, Ergonomi och Hantering. Viktigast för ett bra betyg är Funktion. Man delar även ut penningpåsar för de mest prisvärda produkterna.

Bäst i test blir borrskruvdragaren Bosch GSR 10,8-2-LI. Den väger lite och är smidig, samtidigt som den är riktigt stark. Klarar grova skruvar på tvåans växel och har bra varvtalsreglering. Betyget blir 8,7/10 och priset ligger på ca 2000 kr.

På andraplats hamnar en kompetent utmanare, Milwaukee C12 DD-22C. Maskinen är testets starkaste och klarar alla svåra momentsteg. Nackdelen med Milwaukees borrskruvdragare är att den är något tung och låter tjutande vid start och låga varvtal. Betyget hamnar trots allt på starka 8,6/10 och på prislappen står det 1900 kr.

Vinnare i det här testet

Hus och hem

Publicerad

Hus & Hem har tillsammans med snickaren Anders Frykholm testat 8 stycken skruvdragare. Bäst i test blev AEG BS 18C LI-152C. Den här modellen är en proffsmaskin som klarar det mesta med sin precision. Skruvdragaren har ett mycket bra och behagligt grepp, men väger en hel del. Dock balanseras vikten väldigt bra. Den har en robust konstruktion och man har använt sig av bra materialval vid dess tillverkning. Maskinen har en tydlig batteriindikator som säger när det är dags att ladda batteriet och den levereras med två st batterier och bits med integrerad hållare. Skruvdragaren från Bosch är ett bra budgetval med hög kapacitet i ett litet format. Dess grepp är bekvämt och den låga vikten gör det enkelt att arbeta med den. Även denna modell har en batteriindikator. Skruvdragaren är av högkvalité och den är balanserad vilket ger den hög precision. Skruvdragaren från Hitachi har en god balans och med den arbetar man stabilt och stadigt. Det är en stark maskin som klarar av det mesta och som inte har några extra finesser. Dess grepp är stadigt tack vare det väl utformade handtaget. Skruvdragaren är robust med en stabil hängare och levereras med två stycket batterier.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 8 skruvdragare i olika prisklasser. Man har testat batteriernas kapacitet med både lägre och högre belastning, hur lång tid det tar att ladda batteriet och huruvida batteriets livslängd skadas om det sitter i efter att det blivit fulladdat. Sedan har man bland annat också testat dess motorstyrka och effektivitet, inställningar och ergonomi. Bäst i test är DeWalts skruvdragare DCD 730 C2. Maskinen hade toppbetyg genom hela testet. Den är dock inte starkare än AEG, men med sina höga varvtal blir den ändå mest effektiv. *Den borrar flest hål per laddning och genomsnittstiden för varje hål är 2,3 sekunden. Den är dessutom lätt att ställa in och allting fungerar mycket bra med chuckar och lås. En billigare skruvdragare, som ändå klarade testet mycket bra kommer från Black & Decker. Den är stark och effektiv, med en mycket bra batterikapacitet. Maskinen är prisvärd trots att den gått en anmärkning för sin ergonomi – den blir framtung ibland.

Vinnare i det här testet

Vi i villa

Publicerad

Vi i villa har ett test av sex skruvdragare, där samtliga klarade av att både borra och skruva i olika material. Bäst i test är Einhell med RT-CD 18/1 Li. Det är en bra skruvdragare som både borrar och skruvar utan några som helst problem. Maskinen har en bra balans och ligger stadigt i handen vid användning. Den har tillräckligt mycket styrka för att klara av tuffa uppgifter, men dock saknar modellen en slagfunktion. Med en extra stark LED-lampa, ger skruvdragaren ifrån sig optimal belysning. Den levereras i en väska med ett batteri. Tvåa i testet är Hitachi DV 18 DSL, som faktiskt är den bästa skruvdragaren i testet, men dess pris är alldeles för högt. Men till priset får man dock en maskin med mycket styrka och som passar bra till krävande hemma-hantverkare. Den borrar utan problem i tegel och drar skruvar utan ansträngning. Den är bekväm att hålla i och den har fin balans, samt slagfunktion. Skruvdragaren från Ryobi är något tung och inte speciellt balanserad, men maskinen är ändå bra och klarar av alla sina uppgifter. Den har mycket styrka och ett mycket bra kraftöverskott. Dess extra stöd-handtag gör den ännu mer bekväm att borra med, då den blir stadigare.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat olika skruvdragare som skall passa för hemmabruk. Priserna varierar från 600 – 2500 kr och i de allra dyraste modellerna får man med ett extra batteri – vilket är riktigt bra.
Bäst i test är skruvdragaren från Ryobi. Det är en mycket stark skruvdragare med tydliga och distinkta inställningar. Dess batteri laddas snabbt upp och man får dessutom ett extra med skruvdragaren. Handtaget är bekvämt och gummerat, vilket ger ett bättre grepp. Maskinen är dock tung och det ses som en nackdel, men den är välbalanserad och det uppväger en hel del. En annan nackdel är bristen på hjälpbelysning.
Black & Deckers skruvdragare är väldigt hög, vilket också resulterar i att den blir tung. Maskinen har bra chuck och en bra, samt tydlig rotationsväljare. Med skruvdragaren får man ett extra batteri och dubbelsidigt bits, samt en rymlig och bra väska. Modellen saknar batteriindikator. Cotechs skruvdragare är liten och lätt, men inte den starkaste. Den passar bra för de som bara skall använda den ibland då den är näst billigast, ändå ger ett bra chuck och har bra momentreglering. Maskinen står stadigt och levereras med en bra väska.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På Smartson.se har man testat 10 skruvdragare med lithium-batteri. Skrivdragare med lithium-batterier är lite dyrare med medför många bra fördelar. Bäst i deras test är Bosch PSR 14,4 som har en praktisk och bra display som visar både rotationsriktning och batteristatus. Dessutom har den ett reglage som är riktigt lätt att sköta om. Modellen har bra funktioner och en hög batterikapacitet. Dess inställningar för moment är noggranna och fungerar effektivt, samt att borr och bits enkelt fästs och lossas tack vare en greppvänlig hylsa. Skruvdragaren Metabo BS är en kraftfull modell som har väldigt tydliga reglage. Modellens LED-lampa har bra riktning och spridning, vilket kan underlätta massor. Bitsen fästs enkelt och dess momentkontroll fungerar bra. Batteriladdaren är luftkyld och effektiv i laddning, samt skyddar batteriet livslängd. Batteriets återstående tid visas tydligt på en display. På tredjeplats hittas Hitachi DS10DFL. Detta är en liten skruvdragare som inte väger mycket alls, vilket gör den mycket enkel att arbeta med. Den har bra batterikapacitet och dess precision är mycket bra på olika momentnivåer. Maskinen ligger stadigt i handen, då greppet är ergonomiskt utformat och är gummerat. En nackdel med den här skruvdragaren är att dess reglage för låg/hög-växel är litet och trögt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.