Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.
stekpannor - Bäst i test

Test av stekpannor

hem & hushåll uppdaterad 30:e December, 2016, Baserad på 8 testkällor.

Stekpannor är de redskap som oftast används i köket vid matlagning. Det absolut viktigaste att tänka på när man ska köpa en ny stekpanna är att kontrollera så att dess beläggning är ordentligt härdad. Flera stekpannor som nöts släpper ifrån sig någon slags sörja, som sedan kan vara svår att tvätta bort. Det innebär att sörjan kan lossna/färga av sig när du sedan steker mat, vilket är mycket osmakligt.

Den bästa stekpannan att välja, är den med en keramisk beläggning. Tester visar att de är de mest hållbara modellerna och att de endast får lite repor vid nötning. De är också dock lite dyrare än andra stekpannor, men man får en mycket bra stekpanna för pengarna. Se också efter pannans säkerhet. En del modeller är enklare att bränna sig på och andra skyddar bra sina detaljer. Läs tester och hör med bekanta för att få den absolut bästa modellen!

Test.se rekommenderar

Tefal Jamie Oliver - bäst i test bland Stekpannor 2017
Tefal Jamie Oliver, bäst i test.

Tefal Jamie Oliver - Här på Test.se väljer vi att rekommendera Jamie Olivers stekpanna Tefal Professional Stainless Steel. Stekpannan blev utsedd till ”Bäst i test” hos Aftonbladet 2015, då den kändes gedigen och klarade stekning av både ägg och pannkakor, med jämn stekyta, utan problem när Aftonbladets testpanel prövade den. Den var dock lite väl tung för testpanelens tycke.

Stekpannan kan användas på alla typer av spishällar, inklusive induktionshäll. Den är utrustad med s.k. Thermo-spot, Tefals unika värmeindikator, som talar om när stektemperaturen är lagom och som minskar risken för överhettning. Den har också en nonstick-beläggning… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Stekpannor - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har publicerat ett test där Markus Löfgren, kock, jämfört och betygsatt åtta stekpannor. Han stekte strimlad lök - hur fort blir pannan varm och hur jämnt eller ojämnt sprids värmen? Han provade bryning av färsbitar - blir det en fin stekyta eller svalnar pannan så att det blir mer kokt än stekt? Bränner det fast och är pannan lättdiskad? Markus testade även att grädda pannkakor - även då testades värmefördelning, stekyta, fastbränning och dessutom smidighet. Bäst i test var Scanpan CTX Ceramic Titanium som fick full poängpott. Stekpannan blir inte riktigt lika varm i mitten som den blir ute vid kanterna. Men den steker ändå relativt jämnt och ger både färsbiffar och pannkakor mycket fin yta. Pannan är dessutom lätt att torka och diska ur, samt välbalanserad med ett mycket skönt handtag. På andraplats hamnar Skeppshult Professional stekpanna som är relativt tung, men man får mycket panna för pengarna! Denna pannan tar tid att värma upp, men däremot är värmen jämnt fördelad över hela ytan. Maten får en fin yta och trots att den endast är in-stekt en gång, släpper färsbiffar och pannkakor lätt. Också mycket lätt att diska eller torka ren. Den har också bra hållbarhet - kan användas i generationer! Sist, men inte minst, hamnar Anders Petter Stenfors panna på tredjeplats. Den bryner jämnt och stekytan blir jättefin - men precis som många andra stekpannor, blir den inte riktigt het i mitten. Den är dock gedigen och mycket prisvärd.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Repiga bottnar och fastbrända pannkakor, eller reptålig med utmärkta stekegenskaper. Det är stor skillnad på de stekpannor som Icakuriren testat. En bra modell ska steka jämnt och gyllenbrunt utan att maten bränns vid och den ska dessutom hålla för slitage. Icakuriren har testat både pannornas reptålighet och stekegenskaper. Bäst klarar de keramiska stekpannorna testet - de steker både pannkakor och falukorv jämnt gyllenbruna, pannkakorna får dessutom sina karaktäriska små läckra blåsor. Den keramiska beläggningen är också den mest reptåliga. Tre av de keramiska pannorna får full betygspott: Clas Ohlssons Coline, ICAs Selection och Tefals Ceramic Control. Stämpeln bäst i test går dock till Coline, därför att den är billigast av de tre. Stekpannorna med plastbeläggning klarade sig också relativt bra - Kökskungen Ceramic-line får fyra av fem i betyg, tillsammans med Fiskars (Hackman) Hard Face och Eva Solo. Fiskars var ändå bäst av de tre, då den tål bra att nötas på, har bra stekegenskaper och för att den är billigare än Eva Solo, som har toppbetyg vad gäller stekegenskaper.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

När SVT Plus har testar stekpannor och jämför olika märkens värmefördelning, användarvänlighet och tålighet blir dyrast panna på spisen bäst i test. Samtliga pannor har en non stick-beläggning och en angiven diameter på 28 centimeter. Det är endast den dyraste stekpannan från Hackman som har en keramisk beläggning, medan resten har en beläggning av polyterafluoretylen (PTFE) som framställs av samma material som teflon och liknande beläggningar. I första deltestet jämförs värmefördelning med hjälp av en värmekamera. Man värmer samtliga stekpannor tills mitten uppnått 200 grader, då tar man en bild och jämför. Resultatet blir jämnt, men bäst värmefördelning bedöms IKEA 365+ ha – om en med en knapp marginal. I deltest 2 testar tre personer stekpannornas användarvänlighet genom att känna efter vilken panna som känns bäst att laga mat med. Man testar att steka panerad fisk, kokt potatis och omelett. Två av personerna tycker bäst om Hackmans stekpanna bäst, medan en tycker att den är för tung och föredrar Tefal. I det sista deltestet jämför man pannornas slitagetålighet genom att montera dem i en apparat med roterande vispar. Sedan fylls de på med en blandning av margarin och salt och hålls i en temperatur på 180 grader, samtidigt som man kontrollerar pannorna med jämna mellanrum. Därefter steks en provpannkaka utan fett i pannan och med hjälp av ett rutnät som placeras över slitytan räknar Beatrice, provingenjör på Sveriges tekniska forskningsinstitut, hur stora håll det finns i beläggningen, samt hur mycket av pannkakan som fastnar på nötningsytan. Hackman är den enda stekpannan som förblir oförändrad i det sista deltestet och därför blir den också bäst i SVT Plus test av stekpannor!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladets testpartner WiseGuide har gjort ett test på stekpannor. 6 olika pannor med nonstick har testats och betygen är hyggliga utan den riktiga fullträffen. Det finns flera fördelar med nonstick. Pannorna väger mindre än gjutjärn och kräver lite stekfett. De är både enkla och smidiga att använda. Rengöringen går ofta galant. Nackdelen är att de bara håller några år. En gjutjärnspanna kan hålla i flera generationer.
Bäst i test är Tefal Jamie Oliver Professional Stainless Steel. Den väger ca 1,5 kg och har en diameter på 28 cm. Stekpannan fungerar på alla typer av spishällar inklusive induktion. Jamie Olivers panna är gedigen och klarar både av stekning av ägg och pannkakor utan problem. Stekytan blir jämn och stekpannan är begåvad med en s.k. Thermo-spot. Den talar om när stektemperaturen är lagom och gör att du minskar risken för överhettning. Nackdelen med Jamie Olivers stekpanna är att den är något tung. Betyget blir en stark 4:a och cirkapriset ligger på 900 kr.
På en hedrande andraplats hamnar stekpannan Hackman Rotisser NOH 28 cm. Stekytan blir jämn och fin. Hackmans panna är utrustad med s.k. NOH-teknologi. Detta innebär att den inte kan bli överhettad på induktionshäll. Den stannar då vid temperaturen 230 grader. Med andra ord ökar livslängden på en sådan panna, vilket kan vara avgörande när man väljer bland nonstick-pannorna. Hackman Rotisser tål även redskap tillverkade i metall. Det finns några få nackdelar med Hackmans stekpanna. Den är dyr(1200 kr) och något långsam vid stekning.


Annons: Recept.com - Enkelt recept på pannkakor

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har genomfört ett test av 10 olika stekpannor, både teflonpannor och keramiska stekpannor. Sex av dessa är teflonpannor och övriga fyra är keramiska. Teflonpannorna är gjorda av PTFE(polytetrafluoretylen) som är baserat på fluormolekyler och kol. De klarar värme upp till 250 grader och underlaget blir glatt vid uppvärmning. Keramiska stekpannor består istället av kiseldioxid och tål värme upp till 400 grader.

Testfakta har testat stekpannorna i Interteks laboratorium i Furth, Tyskland. Testerna är ganska omfattande och man har bland annat kollat på beläggningens tålighet, släpp lätt-förmågan, värmefördelning och energieffektivitet. Stekpannans botten har också undersökts och pannans förmåga att hålla värmen. De olika kategorierna har poängsatts med ett betyg från 1-5 och sedan har man räknat ut ett genomsnittsbetyg för respektive stekpanna.

Bäst i test enligt Testfakta är stekpannan OBH Nordica Supreme Steel. Den kostar ca 800 kr och får genomsnittsbetyget 4,5 poäng av 5 möjliga. OBH Nordicas stekpanna får toppbetyg för bottens stabilitet och är tillsammans med Hackman All Steel stekpanna allra bäst på att behålla värmen. Enda området där OBH Nordica Supreme Steel inte presterar på topp är värmefördelningen. Här får man ett betyg på 3,5 poäng. Men sammantaget är detta den klart bästa stekpannan i testet!

På delad andraplats hittar vi två stekpannor från Hackman. Hackman Hardface har testets tåligaste beläggning och en stabil botten. Den är dock inte den mest energieffektiva pannan. Hackman All Steel får däremot ett högt betyg för energieffektivitet och dessutom toppbetyg för bottens stabilitet och förmågan att hålla värmen. Hackman All Steel har dock en nackdel. Dess beläggning är inte speciellt tålig. Genomsnittsbetyget för dessa två stekpannor blir 4,3 poäng av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt tio stekpannor med “släpp lätt”-egenskaper: sju plastbelagda och tre med keramisk beläggning. Både stekförmåga och beläggningens kvalitet har testats!
På fyra av de mindre bra stekpannorna i testet blev det en gråaktig sörja i pannan, efter att man nött dess beläggning med en stålvisp. Sörjan gick inte att få bort med en diskborste och diskmedel, utan när man sedan lagade pannkakor i stekpannan, fastnade/färgade sörjan av sig på maten. Detta kan bero på att beläggningen inte härdats ordentligt vid tillverkningen, vilket innebär att det kan finnas kvar kemikalier som vanligtvis förångas vid bränning. Icakuriren lämnar in stekpannorna för kemisk analys, så håll ögonen öppna för resultatet!
De tre keramiska pannorna från OBH Nordica, Hackman och Green Pan klarar däremot av detta testet utan problem och har en utmärkt stekförmåga. De klarar dessutom av att steka biffar gyllenbruna och jämna. Alla tre stekpannor får 5 i betyg, då deras beläggning tål att slita på. När vispen stannades efter 20000 varv, var beläggningen endast mycket lite rispad av stålvispen. Hackmans stekpanna blev trots det bäst i test, detta för att den höll en jämn värme.
Keramiken är ett naturmaterial som ska klara alla temperaturer upp till 400-450 grader, utan att förlora sina “släpp lätt”-egenskaper och de är mycket enkla stekpannor att rengöra.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit testa och betygsätta åtta stekpannor med “släpp lätt”-funktion. Testets största vikt läggs vid pannornas reptålighet och pannan med bäst tålighet är franska Le Creuset - som annars är mest kända för sina gjutjärnsgrytor. Sämst reptålighet har danska Eva Solo, som även är sämst på att fördela värmen jämnt i pannan. Efter två minuter på spisen skiljer det hela hundra grader mellan mitten av pannan och en punkt nio cm ut mot kanten. En jämn temperatur i pannan är viktig när du steker torrare mat och mat med mycket vätska hjälper till att jämna ut temperaturen under tillagning. Bäst i testet på reptålighet och matlagning/stekegenskaper är Le Creuset ifrån Frankrike. Testets andraplats-tagare är stekpannan Selection, från Ica och stekpannan på tredjeplats är IKEAs 365+.
Icas har en mycket bra värmefördelning vid matlagning och anses vara mycket prisvärd. IKEAs stekpanna har bäst värmetålighet och är även den billigaste modellen i testet. Sämst i testet blir, som sagt, Eva Solo XO, från Danmark. Reptåligheten hos pannan var den sämsta i testet och även dess värmefördelning var sämst. Den kostar dessutom mer än alla de övriga modellerna.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat och betygsatt 14 stekpannor med en “släpp lätt”-funktion. De har bland annat testat hur bra pannorna steker och hur hållbara de är, samt om de är lätthanterliga. WMF Comfort blev bäst i test, med ett samlat betyg på 81 poäng. I nästan alla testmoment får WMF riktigt bra betyg, men den är dyr! Den kostar hela 1350 kr och för den summan kan du exempelvis köpa 8 stycken IKEA 365+ pannor.
Stekpannan från IKEA ör en mycket bra modell, med utmärkelsen “Bra köp”.
Sämsta pannan i testet blev en annan modell från IKEA - Steka. Den kostar inte mer än 20 kr och fungerar på en elspis, men på grund av att den har ett mycket lättåtkomlig skruv på handtaget, ökar risken betydligt för att man ska bränna sig.
Testvinnaren WMF är snabb, hållbar, säker och mycket lätt att hantera. Den är gjord av rostfritt stål och är både testets dyraste modell och den tyngsta.
IKEAs 365+ är en prisvärd stekpanna i rostfritt stål som hamnade på andra plats. Även denna modell är hållbar och lätthanterlig, samt att den är snabb - den steker tre pannkakor i loppet av tio minuter. På tredje platsen hamnade Ica Cook & eat. Det är en mycket prisvärd aluminiumpanna, som både är hållbar och lätthanterlig. Den fungerar dock inte på induktionshäll och den är lite svår att hälla ur.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"