VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 2 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken skärmaskin är bäst i test 2024?

Ost och chark smakar som bäst när du skär upp det på egen hand. Med en skärmaskin får du tunna och jämna skivor av både bröd, ost, grönsaker, kött och annat gott pålägg. Ta del av skärmaskinerna som är bäst i test och de bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Skärtjocklek.
 • Storlek och vikt.
 • Vikt.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper som säkerhet, rengöring, ljudvolym.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Graef
Graef M20 Master
Graef Graef M20 Master - Test
Bäst i test Test.se logo
Graef
Graef M20 Master
Skärmaskin med kniv i härdat stål som kan ställas in på tjockleken 0-20 mm.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Skärtjocklek: 0-20 mm.
Storlek: H 25,5 x B 29,5 x L 40,5 cm.
Vikt: 8,5 kg.
Effekt: 170 watt.
Inbyggd barnsäkring.
Knivskydd följer med.
Passar till flera matvaror.
Enkel rengöring – diskas för hand.
Tystlåten.

Graef är ett tyskt familjeföretag som grundades 1920 och som idag drivs av tredje generationen. De tillverkar bland annat kaffemaskiner, kaffekvarnar, espressomaskiner och andra köksprodukter som skärmaskiner. Graef har hjälpt till att sätta standarden på vad skärmaskiner kan klara av och vi har med flera av deras modeller bland våra testvinnare. 

Graef M20 Master är den skärmaskin som vi har utsett till bäst i test och det är en professionell maskin av hög kvalitet. Hos Bastihemmet.se utsågs den till bästa skärmaskinen och den beskrivs som robust och multifunktionell. Hos Kockhuset.se blev den också bäst i test och enligt dem är det en gedigen och proffsig skärmaskin med snygg design som gör jobbet utan att låta för mycket. Enligt nöjda kundrecensioner är skärmaskinen tyst, bra att skära med och lätt att rengöra. Dock saknas bruksanvisning på svenska.

Detta är en skärmaskin som hjälper dig att skära flera olika matvaror som ost, kött, korv, grönsaker och bröd. Både korv och salami skivas upp till tunna fina skivor som är snygga att servera på en charkbricka. Kniven är tillverkad i härdat stål och du kan ställa in den i en tjocklek mellan 0-20 millimeter.

Skärmaskinen är säker att använda och utrustad med en bra barnsäkring. När maskinen inte används ska du sätta på ett knivskydd så att ingen riskerar att skada sig på den. Skärmaskinen är i storleken H 25,5 x B 29,5 x L 40,5 centimeter, väger 8,5 kilo och har en effekt på 170 watt. Det är handdisk på alla skärmaskinens delar och rengöringen är enkel vilket också är en stor fördel. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa användarvänliga Test.se logo
Graef
Graef Vivo V 10
Bästa användarvänliga
Bästa användarvänliga Test.se logo
Graef
Graef Vivo V 10
Användarvänlig skärmaskin som ger tunna skivor.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Bagaren & Kocken.
Skärtjocklek: 0-20 mm.
Storlek: H 23,5 x B 29,5 x D 36,5 cm.
Vikt: 4,7 kg.
Effekt: 170 watt.
Inbyggd barnsäkring.
Knivskydd följer med.
Passar till flera matvaror.
Enkel rengöring – diskas för hand.
Tystlåten.
Automatisk avstängning efter 10 minuter.
2 års garanti.

Graef är ett tyskt familjeföretag som grundades 1920 och som idag drivs av tredje generationen. De tillverkar bland annat kaffemaskiner, kaffekvarnar, espressomaskiner och andra köksprodukter som skärmaskiner. Graef har hjälpt till att sätta standarden på vad skärmaskiner kan klara av. I vårt jämförande test har med flera populära modeller från Graef.

Graef Vivo V 10 påläggsmaskin som gör det möjligt för dig att skära upp perfekta skivor av kött, bröd och ost. Den kom på andra plats i ett test hos Bastihemmet.se, där den beskrivs som användarvänlig med en kombination av bra funktioner och hög kvalitet.

Graefs Vivo-serie har en lite enklare konstruktion än Master-serien vilket också gör den lite billigare. Med tanke på den höga prestandan är det ändå en relativt billig skärmaskin. Den har en kraftfull tandad klinga i rostfritt stål som kan ge skivor som är 0-20 millimeter tjocka. Maskinen är i storleken H 23,5 x B 29,5 x D 36,5 centimeter och väger 4,7 kilo. Den låga effekten på 170 watt gör att skärmaskinen jobbar mycket tyst vilket gör att du aldrig stör om någon mer är i samma rum.

För att få en säker hantering har skärmaskinen inbyggd barnsäkring och halkfria fötter. När maskinen inte används skyddar du kniven med ett plasthölje. Efter tio minuter stänger den av sig automatiskt vilket är energieffektivt. Rengöringen är enkel vilket också gör den här skärmaskinen till ett bra val av köp! 

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Severin
Severin AS3915
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Severin
Severin AS3915
Prisvärd skärmaskin med steglös skärtjocklek och dubbla knivar.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Bästa budget hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Skärtjocklek: 0-15 mm.
Effekt: 180 watt.
Passar till flera matvaror.
Enkel rengöring – diskas för hand.
Två knivar följer med.
Kan snedställas.
2 års garanti.

Severin är ett tyskt företag och en av Europas största tillverkare av elprodukter för hem och kontor. Företaget står för kvalitet, funktionalitet och modern design.

Severin AS3915 är en prisvärd och effektiv skärmaskin i rostfritt stål som ger dig möjlighet att skära ditt pålägg precis som du önskar. I ett test hos Bastihemmet.se kom den på fjärde plats och blev bästa skärmaskinen under 1000 kronor. De rekommenderar den till dig som har en budget att tänka på men som samtidigt önskar en kraftfull skärmaskin. Hos Kockhuset.se kom skärmaskinen på andra plats och utsågs till bästa budgetval. De beskriver den som en prisvärd och praktiskt skärmaskin för hemmabruk.

Det följer med två knivar – en taggig och en slät. Maskinen har en steglös skärtjocklek på 0-15 millimeter. Du kan ställa in maskinen så att råvaran vinklas och skärresultatet blir mer perfekt. För en högre säkerhet har glidstycket har ett skydd i rostfritt stål, ett fingerskydd och en hållare för änden. Undertill sitter det sugproppar som håller maskinen på plats. Eftersom skärbladen är avtagbara är skärmaskinen lätt att göra ren.

 • Butiker & priser

Bästa enkla Test.se logo
Emerio
Emerio MS-111799
Bästa enkla
Bästa enkla Test.se logo
Emerio
Emerio MS-111799
Kompakt och prisvärd skärmaskin med justerbar storlek och hastighet.
Bästa budget hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Skärtjocklek: 0-12 mm.
Storlek: H 24 x B 38 x L 16 cm.
Effekt: 150 watt.
Startknapp med säkerhetsspärr.
Passar till flera matvaror.
Tumskydd och gummifötter.
Justerbar storlek och hastighet.
1 års garanti.

Emerio är ett företag som erbjuder ett brett utbud av produkter till hemmet. I sortimentet finns populära köksmaskiner som air fryer, äggkokare, vattenkokare, brödrost och skärmaskin.

Emerio MS-111799 är en prisvärd skärmaskin med kompakt design som ger dig perfekta skivor i önskad storlek. Hos Bästihemmet.se utsågs den till bästa budgetmodell. Hos Prisjakt är skärmaskinen ett populärt val med högt kundbetyg.

Skärmaskinen har en effekt på 150 watt och kommer i vit plast och med en universalklinga i rostfritt stål. Det går att justera både skivstorleken och hastighet. Storleken justeras steglöst upp till 12 millimeter och oavsett om du skär bröd, kött eller grönsaker blir skivorna snygga och raka.

För att förhindra skador har maskinen ett tumskydd och gummifötter på undersidan gör att den står stadigt. Den går att vika ihop när du inte använder den.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Graef
Graef Master M90
Graef Graef Master M90 - Test
Bästa premium Test.se logo
Graef
Graef Master M90
Robust skärmaskin i stål av hög kvalitet.
Bästa premium hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundval hos Pricerunner.
Skärtjocklek: 0-20 mm.
Storlek: H 36,5 x B 43 x D 34,5 cm.
Vikt: 8,7 kg.
Effekt: 170 watt.
Inbyggd barnsäkring.
Knivskydd följer med.
Passar till flera matvaror.
Enkel rengöring – diskas för hand.
Tystlåten.

Graef är ett tyskt familjeföretag som grundades 1920 och som idag drivs av tredje generationen. De tillverkar bland annat kaffemaskiner, kaffekvarnar, espressomaskiner och andra köksprodukter som skärmaskiner. Graef har hjälpt till att sätta standarden på vad skärmaskiner kan klara av - och vi har med flera modeller i vårt jämförande test om skärmaskiner. 

Graef Master M90 är en skärmaskin av hög kvalitet som sticker ut och kan göra frukostbordet lite läckrare. Hos Kockhuset.se utsågs den till bästa premiumval och beskrivs som en gedigen skärmaskin av högsta kvalitet som är lätt att använda.

Det är en professionell skärmaskin där du kan skära saker som serranoskinka, korv, hamburgare, ost, grönsaker och bröd. Maskinen är tillverkad av metall och står på en platta av glas. Den har en tyst motor som gör att skärmaskinen i princip arbetar ljudlöst. Den blanka sågklingan är i stål och hög kvalitet och tjockleken går att ställa in på 0-20 millimeter. Tack vare designen är det lätt att ställa in tjockleken. För en säkrare användning är maskinen utrustad med ett praktiskt barnlås.

Skärmaskinen väger 8,7 kilo och är i storleken H 36,5 x B 43 x D 34,5 centimeter. Det går att ta loss sågbladet vilket gör rengöringen lättare. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test skärmaskin - hitta bästa skärmaskinen.
Med en skärmaskin skan du skära upp pålägg, korvar, grönsaker och bröd och få ett jämnt resultat.

Köpguide skärmaskin

Vill du skära upp dina egna pålägg eller kött och korvar till fredagens charkbricka? Då ska du ta hjälp av en skärmaskin – idag finns det många skärmaskiner för hemmabruk! Här guidar vi dig till den skärmaskinen som är bäst för dig.

Vad är en skärmaskin?

Skärmaskinen är en elektrisk hushållsmaskin som du kan skiva upp både pålägg, frukt och grönsaker med. Den består av ett matarbord där råvaran du ska skiva placeras, en justerbar klinga och en släde som matar in maten mot kniven. Skivornas tjocklek ställer du in på en ratt och sedan skärs dem upp fina och jämna. Skärmaskinen är ofta i rostfritt stål med en vass och robust sågklinga som antingen sitter fast eller går att montera av.

Här använder Matgeek en skärmaskin:

Vad använder man en skärmaskin till?

En skärmaskin används för att skära upp råvaror – här får du både ost och chark från grunden. Du kan skära upp allt från ost och kött till grönsaker, potatis och bröd. Du kan ställa in tjockleken och få både tunnare och tjockare skivor. Skivorna blir jämna och snygga – precis som de du köper över disk i charken.

Kött och pålägg

För dig som gillar chark är en skärmaskin drömmen. Du kan skära upp kött som korv, skinka, rostbiff och annat gott till charkbrickan. Du kan även skära upp perfekta skivor av pålägg till frukostmackan eller fixa kallskuret till en spansk tapaskväll.

Ost

Vill du ha en ost- och kexbricka kan skärmaskinen göra jämna ostskivor på nolltid. Skärmaskinen klarar av att skära olika typar av ostar – varför inte testa någon ny smak?

Bröd

Bakar du eget bröd eller köper en färsk limpa kan du skära snygga skivor med hjälp av skärmaskinen. Skivorna blir jämnare än om du skulle använt en vanlig brödkniv.

Frukt och grönsaker

Använd skärmaskinen för att skära upp snygga och jämna grönsaker. Skärmaskinen kan dessutom komma till användning när du ska göra en äpplepaj för att skiva äpplen.

Potatis

Ska du göra en potatisgratäng? Då kan du använda skärmaskinen för att göra potatisskivor. Den kan även användas om du vill göra egna potatischips i ugnen. 

Läs också: Test av potatispress

Bakning

Skärmaskinen kan komma väl till pass när du ska baka. Den kan till exempel skära upp kakdeg till småkakor eller marsipan till en tårta.

Bäst i test skärmaskin - hitta bästa skärmaskinen.

Fördelar med skärmaskin

Det finns många fördelar med att köpa en skärmaskin – framförallt är det en lyx att få uppskurna pålägg och annat gott precis som du vill ha det! Här får du alla fördelar med en skärmaskin.

Valfri tjocklek

Skärmaskinen gör att du kan skära upp ditt pålägg precis så tunt eller tjockt som du önskar. På samma gång går det också snabbare att skära upp.

Jämnare skivor

Det går att skära upp bröd, kött och pålägg på egen hand – men skivorna med en skärmaskin blir jämnare och snyggare att servera dina gäster. Du får ett perfekt resultat varje gång.

Du sparar pengar

Genom att köpa till exempel pålägget i större portioner kommer du att spara pengar. Köper du en skinka eller ett stycke kött och skär upp på egen hand kommer det i längden att bli billigare än att köpa färdigskuret.

Du sparar tid och energi

En skärmaskin kommer att göra att du sparar både tid och energi – särskilt om du ska skära upp en större mängd råvaror.

Välj mellan manuell och elektrisk skärmaskin

Det finns två olika typer av skärmaskiner – manuella och elektriska skärmaskiner. Idag är de flesta skärmaskiner elektriska och de jobbar snabbare och effektivare. Vill du ha en enklare modell som du bara använder någon gång emellanåt kan du köpa en manuell skärmaskin.

Bäst i test skärmaskin - hitta bästa skärmaskinen.
Välj mellan en manuell och elektrisk skärmaskin.

Vem ska ha en skärmaskin?

Det finns många som kan ha nytta av en skärmaskin i hemmet. Gillar du att göra eget pålägg, ost- och charkbricka eller bakar mycket bröd kommer du ha stor nytta av en skärmaskin.

Skärmaskinens egenskaper

Det är många som köper hushållsmaskiner som sedan bara står och dammar i köksskåpen. Därför är det viktigt att fundera på vad du har behov av och sedan jämföra skärmaskinernas olika egenskaper och funktioner.

Konstruktion och design

Skärmaskiner kommer i olika material och kvalitet. De flesta skärmaskiner är tillverkade i rostfritt stål eller härdat stål vilket gör de robusta och förlänger livslängden.

Justering av tjockleken

Det går att ställa in tjockleken så att skivorna blir olika tjocka – perfekt eftersom alla gillar olika tjocklekar på sina pålägg. På de flesta skärmaskiner är det vanligt att kunna ställa in storleken på 0-20 millimeter.

Sågklinga

För att skärmaskinen ska vara effektiv spelar valet av sågklinga stor roll. Ju bättre och vassare den är desto bättre skär den igenom råvarorna. Det följer oftast med en slät slinga eftersom den är mest allsidig. Om det följer med flera sågklingor kommer det ofta även med en tandade sågklinga, som passar särskilt bra för bröd.

Motoreffekt

Skärmaskiner har olika motoreffekter som påverkar hur enkelt det är att skära med den. Effekten brukar ligga på runt 150-180 watt.

Tänk på säkerheten

En skärmaskin är en elektrisk hushållsmaskin med vass sågklinga och ska alltid användas med försiktighet. Den ska dessutom hållas utom räckhåll för barn. Den är ofta utrustad med ett barnskydd, skyddande hölje och skydd för sågen när den inte används. Många har gummifötter som gör att maskinen står stadigt på köksbänken när du skär.

Köpa skärmaskin – att tänka på!

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa en skärmaskin – här är några:

 • Hur stor är skärmaskinen? Får du plats med den på köksbänken eller köksskåpet?
 • Vad kan du skära med den?
 • Hur tjocka och tunna skivor har den möjlighet att göra?
 • Är den lätt att rengöra?

Skötselråd av skärmaskin

Rengöringen av en skärmaskin är ofta enkel, särskilt om sågklingan går att ta loss. Du avlägsnar alla delarna och diskar de för hand med varmt vatten och diskmedel. Sedan torkar du av skärmaskinen med en ren och fuktig trasa.

Så länge håller en skärmaskin

Tar du hand om din skärmaskin på rätt sätt kommer den att hålla under många år. Du kan dock behöva slipa sågklingan någon gång emellanåt.

Vad kostar en skärmaskin?

En skärmaskin kostar från 500 kronor upp till 3000 kronor beroende på modell, material och varumärke. Prislappen beror på hur hög kvalitet det är på skärmaskinen – ju dyrare desto mer påkostat material brukar den vara i.

Så gör du en egen charkbricka

Ska du ha en charkbricka till fredagsmyset, som förrätt innan grillningen eller till sommarbuffén? Att göra egen charkbricka är lätt och du kan fylla den bara sånt du gillar.

Tips att fylla charkbrickan med:

 • Ost – kombinera gamla favoriter med nya sorter, välj gärna ostar med olika styrka och konsistens.
 • Chark – lufttorkad skinka, lufttorkat nötkött, salami och andra goda korvar.
 • Kex, knäckebröd, bröd – eller annat gott som du vill lägga ost och chark på.
 • Tillbehör ­– marmelad, färsk och torkad frukt och grönsaksstavar.
Bäst i test skärmaskin - hitta bästa skärmaskinen.
Gör din egen charkbricka och fyll den med till exempel kött, korvar, grönsaker och frukt.

Olika typer av knivar

Vill du hellre skära med en kniv finns det många olika varianter att välja mellan. Här är några förslag på knivar du kan köpa till hemmet.

Knivset

Ett knivset underlättar matlagningen oerhört och är något alla matintresserade hemmakockar borde ha i köket. Ett knivset innehåller de knivar du kommer ha mest användning för när du lagar mat. I setet ingår vanligtvis upp till fem knivar. I ett litet set följer det med kockkniv, allkniv och skalkniv. I ett litet set följer det med kockkni, allkniv, skalkniv, filékniv och brödkniv. Håll dina knivar fina med hjälp av en knivslip.

Kökskniv

Med en kökskniv kan du hacka, strimla, tärna eller dela dina råvaror för att få till en perfekt måltid. Med rätt kökskniv blir matlagningen både smidigare och roligare. Vanliga köksknivar är kockkniv, brödkniv och grönsakskniv.

Kockkniv

Med rätt kockkniv blir du kung i köket – och du kommer att märka skillnad på en kniv av högre kvalitet. Med en kockkniv är det lätt att laga mat till både en större och mindre familj eller sällskap. Den kan användas till flera olika arbeten i köket och är en av de mest flexibla redskapen i köket.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Kockhuset.se (2023)

Kockhuset.se har granskat de skärmaskiner som är bäst på marknaden och valt att jämföra och recensera dem. Som bästa skärmaskin har de utsett Graef M20 Master Skärmaskin, som beskrivs som en gedigen och proffsig maskin. På andra plats och bästa budgetval kom Severin Skärmaskin som är smidig, kraftfull och en av marknadens mest prisvärda modeller. GRAEF Master M90 blev bästa premiumval – en skärmaskin av högsta kvalitet med tyst motor och gedigen konstruktion.

Bastihemmet.se (2023)

Bastihemmet.se har letat fram marknadens bästa skärmaskiner och jämfört de olika egenskaperna. Graef M20 Master blev den bästa skärmaskinen och beskrivs som robust och multifunktionell. På andra plats kom användarvänliga Graef Vivo V10, som har en lite enklare konstruktion än vinnaren. På tredje plats och utsedd till mest prisvärda kom Wilfa FS-200W. en annan prisvärd skärmaskin är Severin AS3915 som Bästihemmet.se utsågs till den bästa under 1000 kronor.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En skärmaskin kan användas för att skära tunna skivor av till exempel kött som korv, skinka och rostbiff, ost, grönsaker och bröd.
 • En skärmaskin kostar från 500 kronor upp till 3000 kronor beroende på modell, material och varumärke.
 • Vi har valt att utse Graef M20 Master till den skärmaskin som är bäst i test. Det är en skärmaskin med kniv i härdat stål som kan ställas in på tjockleken 0-20 mm. Graef har flera populära skärmaskiner i sitt sortiment och vi rekommenderar flera av dem.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Graef Graef M20 Master