Vilken tryckkokare är bäst i test 2025?
Med en tryckkokare kan du laga näringsrik mat snabbare och smidigare än på vanligt sätt. Med den kan du göra både mustiga grytor, soppor och olika typer av fisk- och kötträtter. Här får du tryckkokare som är bäst i test och bästa tipsen inför ditt köp.
- Volym och kapacitet
- Om det finns flera inställningar
- Material
- Hur enkel den är att rengöra
- Vilka värmekällor den kan användas på
- Övriga egenskaper

Om du väljer en hushållsapparat från det franska varumärket Tefal kan du känna dig trygg med att den både är lättanvänd och prisvärd. Så är även fallet med den tryckkokare vi har valt ut till bäst i test – Tefal Secure 5 Neo. Enligt kundrecensioner är det här dessutom en tryckkokare som håller hög kvalitet och känns pålitlig.
Tefal Secure 5 Neo har en volym på sex liter och här finns två olika program – ett för kött och fisk och ett för grönsaker. Tryckkokaren är utrustad med flera smarta funktioner som exempelvis en spärr som gör att det inte börjar bildas tryck om inte locket sitter på ordentligt. Dessutom finns en förslutning som gör att du inte kan öppna locket om det fortfarande finns tryck i kastrullen. Tefal Secure 5 Neo är gjord i rostfritt stål och finns även i en mindre variant på fyra liter.
- 6 liter
- 4 liter

WMF är en av Europas största producenter av rostfria köksredskap med exempelvis kastruller, grytor, bestick och knivar i sitt sortiment. I utbudet finns också flera olika tryckkokare, bland annat den modell som vi har valt till bästa premiumval.
Med WMF Tryckkokare Perfect Plus får du en kapacitet på 6,5 liter och i recensioner skriver nöjda användare att den är högpresterande, robust och väldesignad. Med den här tryckkokaren har du möjlighet att enkelt förkorta din tillagningstid och får samtidigt mer smak och arom. WMF Tryckkokare Perfect Plus erbjuder två olika inställningar, 110 grader och 119 grader. Denna tryckkokare fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion.
- 6,5 liter
- 4,5 liter

Börjar det bli lite trångt i skåpet bland alla köksmaskiner? Då kan en multifunktionell produkt som Crock-Pot Turbo Express vara ett bra alternativ. Denna hyllade slow cooker fungerar nämligen för tryckkokning, slowcooking och ångkokning. Dessutom kan du använda den till sous vide eller till och med steka i den.
Denna slowcooker från proffsen på Crock-Pot har en volym på 5,6 liter och bjuder på många förinställda program beroende på vad du ska laga och hur du vill tillaga det. Crock-Pot Turbo Express har en timer på upp till 20 timmar och det finns även en turbofunktion som snabbar på tillagningen lite extra. Innergrytan har en non-stick-beläggning vilken gör den enkel att rengöra efter användning.
- Butiker & priser

En tryckkokare underlättar matlagningen på många sätt, bland annat är det tids- och energibesparande att använda sig av tryckkokare istället för kastruller. Maten blir dessutom mycket godare och nyttigare eftersom aromer, vitaminer och mineraler stannar kvar i maten.
Det finns många olika tryckkokare i olika modeller och prisklasser. Här hjälper vi dig att välja rätt tryckkokare!
Vad är en tryckkokare?
En tryckkokare är en slags kastrull som du lagar mat i på spisen. Den består av en lufttät och sluten kastrull med ett lock som innehåller en ventil. I en tryckkokare kan du bland annat koka, tryckkoka, bräsera och bryna och med den lagar du maten snabbare än vanligt.
Hur använder man en tryckkokare?
Tryckkokaren har en kastrull med ett tätt omslutande lock som tål inre övertryck. Eftersom kärlet är helt slutet, kan inte vattnet koka bort som ånga. Detta kortar ner tillagningstiden eftersom kokningen sker vid högre tryck och temperatur än normalt.
Så fungerar en tryckkokare:
- Locket stängs vilket gör att trycket ökar vid temperaturhöjningar.
- Höga tryck ökar vattnets kokpunkts till cirka 120 grader.
- Ångan, som vanligtvis hade kokat bort, tvingas istället in i maten.
- Den varma ångan i maten, tillsammans med den höga temperaturen i kokaren, gör att tillagningstiden förkortas med upp till 70 procent.
- När tryckkokningen är klar går maskinen över i ett värmehållningsläge.

Skillnad mellan tryckkokare och slow cooker
Tryckkokare och slow cookers jobbar på lite liknande sätt. Tryckkokaren används på spisen och går snabbare medan slow cooker används med egen värme via elsladd. Slow cookern kommer med fler förinställda program och smarta funktioner som gör din matlagning ännu enklare. Den har dessutom en timer som gör att du kan planera maten i förväg så att den är klar när du kommer hem efter arbetet. De slow cookers som du kan använda som tryckkokare marknadsförs ofta som multikokare.
Vad kan man göra i en tryckkokare?
Med en tryckkokare kan du laga rätter som annars skulle ta lång tid att tillaga. Du kan till exempel tillaga kött, grönsaker och ris. Dessutom går det utmärkt att tillreda olika sorters soppor. Valmöjligheterna med en tryckkokare är i det närmaste oändliga. I Asien och Sydamerika är tryckkokaren ett redskap som finns i praktiskt taget alla kök.
Exempel på vad du kan göra i en tryckkokare:
- Kött
- Fisk
- Grönsaker
- Grytor
- Soppor
- Potatis
- Ris
I en tryckkokare kan du dessutom:
- Konservera
- Sterilisera
- Göra saft
Så varm blir en tryckkokare
En tryckkokare kokar maten vid ett högre tryck och temperatur än normalt. Den kommer upp i temperaturen om 120 grader.
Fördelar med tryckkokare
Det finns många anledningar till att du ska köpa en tryckkokare. Här är några fördelar!
Du sparar tid
Genom att använda en tryckkokare sparar du tid. Det tar exempelvis bara 7-8 minuter att koka potatis, och 20 minuter att koka råris som vanligtvis kräver cirka 45 minuter i vanlig kastrull.
Du är energisnål
Eftersom tillagningstiden minskas med upp till 70 procent i en tryckkokare, blir det ett mycket energisnålt sätt att laga mat på. Det gör dig snällare mot plånbok och miljö.
Maten blir nyttigare
Mat tappar en hel del näring när du tillagar den. Vi kan ta broccoli som ett exempel. Den förlorar cirka 40 procent av sitt näringsvärde vid vanlig kokning, och i mikrovågsugn försvinner hela 70-80 procent. När du använder en tryckkokare bevaras istället näringsämnen tack vare ångkokningen.
Maten blir mer smakrik
En ångkokare låser in aromer och smaker vilket gör maten mer smakrik med intensivare och djupare smak. Dessutom ser maten också finare och mer aptitlig ut än om du tillagat den i en vanlig gryta. Detta gör den mycket roligare att både servera och äta!
Den är enkel att jobba med
En tryckkokare är inte särskilt avancerad och den är lätt att förstå sig på. Vilken lekman som helst kan laga mat med hjälp av en tryckkokare. Det krävs ingen tidigare erfarenhet eller större färdigheter i köket.
Jämför tryckkokarens egenskaper
Många tryckkokare kan designmässigt se lika dana ut, men deras egenskaper kan ändå skiljas sig åt. Jämför dem för att hitta en variant som passar dig och den typ av matlagning du helst vill tillaga.
Material
De flesta tryckkokare är tillverkade rostfritt stål som gör att livslängden blir lång. Det finns även modeller av aluminium som har bättre värmeledningsförmåga. En del varianter kombinerar rostfritt stål med aluminium så att du får ut det bästa av båda materialen.
Vilka värmekällor den kan hantera
Har du en induktionshäll? Då är det bra om tryckkokaren kan hantera alla typer av värmekällor.
Volym och storlek
Det är vanligt att tryckkokare har en volym på fyra, fem, sex eller tio liter. Storleken på din tryckkokare behöver matcha ditt matlagningsbehov och välj gärna en större modell om familjen är stor.
En tryckkokare på fyra till fem liter passar ett hushåll på två personer, medan en på sex liter och mer passar en familj på fyra personer.
Antal inställningar
Tryckkokare kommer med mer eller mindre avancerade funktioner. En del har två eller fler inställningar så att du får matlagningen mer anpassad efter innehållet. Det kan till exempel vara en inställning för kött och en annan för grönsaker.

Skötselråd av tryckkokare
De flesta tryckkokare är enkla att rengöra och tål att diskas i diskmaskin. Locket bör i de flesta fall däremot diskas för hand.
Tänk på säkerheten!
Som med alla elektriska apparater, bör du noga läsa igenom instruktionsmanualer innan du börjar använda din tryckkokare. Den ska alltid användas på det sätt som är avsett.
Tack vare säkerhetsventiler som släpper ut överflödigt tryck, anses tryckkokare generellt vara säkra att jobba med. Vissa modeller har dessutom ett varningssystem som låter om trycket skulle bli för högt. Med det sagt, så finns det ändå risker med att använda en tryckkokare om du inte är noggrann. Het ånga kan bränna illa om locket inte avlägsnas på ett riktigt sätt. Håll därför din tryckkokare under uppsikt medan den är igång.
Köpa tryckkokare – att tänka på!
Det finns flera saker du kan tänka på inför ditt köp av tryckkokare – här är några av dem:
- Vilken kapacitet och storlek den ska ha.
- Hur många inställningar du har behov av.
- Typ av material, ex rostfritt stål.
- Om den ska kunna hantera alla typer av värmekällor.
- Att rengöringen är lätt.
Tips på andra köksprodukter
Gillar du att laga mat finns det flera populära köksprodukter du kan köpa till hemmet. Här tipsar vi om några som kan hjälpa dig i din matlagning.
Slow cooker
Med en slow cooker lagar du maten långsamt och helt på egen hand så att du har tid över för annat. Det är en elektrisk gryta som du låter maten puttra i under längre tid. Du kan förbereda maten och sedan låta den tillagas så att den är redo när du är hemma efter jobbet. Precis som med en tryckkokare bevaras de viktiga näringsämnena och köttet blir mört. Väljer du en multicooker kommer maskinen med flera olika inställningar och matlagningsmöjligheter.
Kastruller och grytor
Med en eller flera bra kastruller och grytor kommer du långt med din matlagning. I en kastrull kan du göra pasta, potatis, ris, sås, grönsaker eller koka korv. De flesta kastruller är tillverkade i rostfritt stål, men det finns även modeller i koppar, aluminium, teflon och gjutjärn.
Gjutjärnsgryta
Med en klassisk gjutjärnsgryta har du möjlighet att göra mustiga grytor och annat långkok. Den är tillverkad av gjutjärn, är hållbar och klarar höga temperaturer vilket gör att de även klarar att vara i ugn. De finns i olika storlekar och färger för att matcha ditt hem och behov. En annan fördel är att grytor inte bränner fast lika lätt i en gryta som i en vanlig kastrull.
Sous vide
Med en sous vide-maskin lagar du maten sous vide – alltså under vakuum. Du vakuumförpackar ingredienserna med en vakuumförpackare och låter dem sedan tillagas i jämnt tempererat vatten.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En tryckkokare är en slags kastrull som du lagar maten i under högt tryck. Den består av en lufttät och sluten kastrull med ett lock som innehåller en ventil.
-
Tryckkokaren har en kastrull med ett tätt omslutande lock som tål inre övertryck. Eftersom kärlet är helt slutet, kan inte vattnet koka bort som ånga. Detta kortar ner tillagningstiden eftersom kokningen sker vid högre tryck och temperatur än normalt.
-
Vi har valt att utse Tefal Secure 5 Neo till den tryckkokare som är bäst i test. Med denna tryckkokare får du en enklare matlagning och en måltid som innehåller många näringsämnen. Tryckkokaren finns i storleken 4,5 och 6,5 liter.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Tefal Secure 5 Neo
- Bästa premium : WMF Tryckkokare Perfect Plus
- Bästa multifunktionella : Crock-Pot Turbo Express
- Vad är en tryckkokare?
- Hur använder man en tryckkokare?
- Skillnad mellan tryckkokare och slow cooker
- Vad kan man göra i en tryckkokare?
- Så varm blir en tryckkokare
- Fördelar med tryckkokare
- Jämför tryckkokarens egenskaper
- Skötselråd av tryckkokare
- Tänk på säkerheten!
- Köpa tryckkokare – att tänka på!
- Tips på andra köksprodukter
