VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 16 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Få torra skor snabbt med en skotork som är bäst i test 2024

Är skorna blöta trots att du låtit de torka hela natten? Med en skotork som är bäst i test torkar skorna snabbt och skonsamt. Vi ger dig de bästa skotorkarna just nu och delar med oss av de bästa tipsen inför köpet.

Vi har jämfört
 • Antal skor den är avsedd för.
 • Effekt.
 • Hur den monteras.
 • Hur den drivs.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Skotork bäst i test. Testvinnare på test.se
Skotorken både torkar och fräschar upp dina skor.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Adax
Adax ST12T Skotork
Bäst i test
Bäst i test
Adax
Adax ST12T Skotork
Prisvärd skotork för två par skor i klassisk vägghängd modell.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Väggmonterad skotork.
Anpassad för 2 par skor.
Effekt: 300 watt.
Timer på 180 minuter.
Storlek: L 240 x H 800 x D 90 mm.
Överhettningsskydd.
2 års garanti.

Adax är ett norskt familjeägt företag med 70 års erfarenhet. De startade verksamheten 1948 under namnet Elektro-Mekanisk med huvudkontor i Svelvik. Den första produkten de tillverkade var en köksmixer och i dagens utbud finns bland annat radiatorer, infravärmare, värmefläktar och skotorkar.

Adax ST12 T är en prisvärd skotork som vi valt till bäst i test. I ett test om skotorkar hos Bygghemma.se kom den på första plats med betyget 9,3 av 10. De rekommenderar den till dig som vill ha en skotork med timerfunktion som du kan montera på väggen.

Skotorken har en effekt på 300 watt och torkar blöta skor, kängor, stövlar och vantar. Varmluften kommer upp i temperaturer på 38-45 grader vilket gör att du kan torka både skinn och gummi. Det är fyra slangar som gör det möjligt att torka två par skor samtidigt. Välj mellan kontinuerlig drift eller sätt en timer med maxdrift på 180 minuter.

Det går att montera skotorken på väggen och det finns krokar för slangarna. Den är i storleken L 240 x H 800 x D 90 millimeter och väger 1,3 kilo. Kabellängden är på 1,8 meter. Den har ett överhettningsskydd som slår ifrån om torken skulle bli överhettad.

 • Butiker & priser
 • Priser för Adax ST12T Skotork
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bästa hyllan Test.se - Bästa hyllan
Adax
Adax TKH208 Skotork
Bästa hyllan
Bästa hyllan
Adax
Adax TKH208 Skotork
Snygg skohylla med värme som torkar dina skor med stil.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Skotorkhylla – montering på vägg.
Anpassad för 3 par skor.
Effekt: 80 watt.
Storlek: H 50 x B 870 x S 260 mm.
5 års garanti.

Adax är ett norskt familjeägt företag med 70 års erfarenhet. De startade verksamheten 1948 under namnet Elektro-Mekanisk med huvudkontor i Svelvik. Den första produkten de tillverkade var en köksmixer och i dagens utbud finns bland annat radiatorer, infravärmare, värmefläktar och skotorkar.

Adax TKH208 Skotork är en annan typ av skotork – här placeras skorna istället på en hylla. Skotorken kom på andra plats i ett test hos Bygghemma.se, som gav den det höga betyget 9,2 av 10. De rekommenderar den till dig som vill ha en praktisk skotork som smälter in i din inredning.

Detta är en av marknadens smartaste – och snyggaste – skohyllor. Den vita skotorken är i formen av en hylla med värme du där placerar dina blöta skor och stövlar på. Den monteras på väggen eller placeras direkt på golvet och har plats för tre par skor. Du kan även torka vantar och mössor och vid uppfällt läge också handdukar.

Skotorkens epoxylackerade ytan blir cirka 40 grader varm och kan täckas över helt. Du sköter inställningarna genom en av- och påknapp.

Skotorken är H 50 x B 870 x S 260 millimeter, väger 2,7 kilo och har en effekt på 80 watt. Det är fem års garanti på den.

 • Butiker & priser
 • Priser för Adax TKH-208 Torkhylla 870x260 mm, 80W
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bästa portabla Test.se - Bästa portabla
Therm-Ic
Therm-ic Dryer Skotork
Therm-Ic Therm-ic Dryer Skotork - Test
Bästa portabla
Therm-Ic
Therm-ic Dryer Skotork
Liten och kompakt skotork med hög effekt.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Outnorth.se.
Portabel skotork.
Anpassad 1 par skor.
Effekt: 350 watt.

Therm-ic har startade 1975 och har en framgångsrik historia inom utveckling av uppvärmningsteknik bakom sig. De började med att uppfinna ett värmesystem för pjäxor och efter det har utbudet av produkter ökat. I sortimentet finns saker som uppvärmda kläder, handskar, strumpor, sulor, handvärmare och skotorkar.

Therm-ic Dryer Skotork torkar dina våta skor effektivt och är perfekt för dig som inte vill gå runt i blöta skor. Den är ett populärt val bland skotorkarna hos både Prisjakt och Pricerunner. Hos Outnorth.se är kundbetyg högt och de tycker att den är smidig, torkar upp bra och är tystgående.

Skotorken är kompakt och av hög kvalitet med en effekt på 350 watt. Att gå med blöta skor ökar risken för tillväxt av mikroorgasmer, och med den här skotorken håller du skorna fräschare längre. Den klarar av att torka alla typer av skor, stövlar och pjäxor med olika storlekar, inom bara några timmar. Eftersom den är skonsam kan den användas på alla material. Du kan även torka dina våta vantar med den.

Skotorken är tystgående vilket gör att du kan köra den på natten utan att den stör dig. Den är lätt att använda med en praktiskt på- och av-knapp.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa klassiska Test.se - Bästa klassiska
Nordic Sense
Nordic Sense Shoe Dryer 10679
Nordic Sense Nordic Sense Shoe Dryer 10679 - Test
Bästa klassiska
Nordic Sense
Nordic Sense Shoe Dryer 10679
Klassisk skotork med hög effekt och justerbar temperatur avsedd för två par skor.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Elgiganten.se.
Väggmonterad skotork.
Anpassad för 2 par skor.
Effekt: 350 watt.
Timer på 120 minuter.
Justerbar termostat.

Nordic Sense är ett danskt företag som tillverkar produkter med tidlös design och stilrent uttryck som passar oavsett vilken inredningsstil du har.

Vill du ha en klassisk skotork i enkel design rekommenderar vi Nordic Sense Shoe Dryer 10679. Den är ett populärt val bland skotorkarna hos Pricerunner och har ett högt kundbetyg hos Elgiganten.se.

Med den här skotorken håller du dina skor torra och odörfria. Den kan antingen monteras på väggen eller placeras direkt på golvet. Den har fyra slangar och du har möjlighet att torka ett eller två par skor åt gången. Slangarna går justera för att bäst passa med dina skor.

Skotorken har en hög effekt på 350 watt och justerbar termostat som gör att du kan välja temperatur efter vad du ska torka. Du kan även ställa in en timer på två timmar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Nordic Sense Shoe Dryer 10679
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Alpenheat
Alpenheat Dry4 skotork
Bästa premium
Bästa premium
Alpenheat
Alpenheat Dry4 skotork
Skotork av hög kvalitet som torkar upp till fyra skor samtidigt.
Populärt val hos Prisjakt.
Golvplacerad skotork.
Anpassad för 2 par skor.
Effekt: 220 watt.
Timer på 180 minuter.
Storlek: L 210 x H 270 x B 120 mm.
Med eller utan värme för läderskor.

Alpenheat är ett familjeföretag som grundades 1993 i Österrike av DI Christian Haydvogel. De är en specialist av uppvärmda produkter och i deras breda sortiment finns både värmeprodukter för fötterna och överkroppen.

Alpenheat Dry4 Skotork är en avancerad skotork i den högre prisklassen. Har du möjlighet att betala en dyrare prislapp är detta ett mycket bra val för blöta skor. Den är ett populärt val bland skotorkarna hos Prisjakt.

Skotorken har en annan design än de klassiska modellerna och placeras på golvet. Den har en effekt på 220 watt och torkar skorna snabbt och effektivt så att uppkomsten av bakterier minskar. På bara en timme kommer skorna att vara torra och redo att användas igen.

Alpenheats skotork har en kapacitet att torka ett till två par skor, stövlar eller handskar samtidigt. Blöta mössor kommer också att blir torra. Du kan använda den med eller utan värme, vilket kan vara särskilt bra om du har ett par ömtåliga läderskor.

Skotorken har en timer på tre timmar vilket är praktiskt så att dem aldrig går för länge. Den är i storleken L 21 x H 27 x B 12 centimeter och väger 1,4 kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för ALPENHEAT Dry4 skotork
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test skotork - hitta bästa skotorken.
Håll dina skor torra med hjälp av en elektrisk skotork.

Köpguide skotork 

När det är dåligt väder som regn och snöslask är det lätt att skorna blir blöta när du är utomhus. Även på vattentäta skor kan vätan leta sig in och göra skor och fötter blöta och kalla. Låt inte blöta skor hålla dig borta från utomhusaktiviteter. Med en skotork torkar dina skor effektiv och skonsamt på bara några timmar.

Vad är en skotork?

En skotork är en elektrisk tork som du torka dina blöta skor med. De flesta behöver tillgång till ström men det finns även batteridrivna skotorkar som är smidiga att ta med. Beroende på monteringsanvisning placeras skotorken antingen på golvet eller hängs upp på väggen.

Så fungerar en skotork

Skotorken har två eller fyra mjuka och följsamma slangar som du placerar i skorna som ska torkas. Den använder luft och mild värme för att torka skorna på ett skonsamt sätt. Elektricitet driver en fläkt som gör att luften cirkulerar i apparaten och gör att fukten avdunstar. På andra modeller placerar du skorna upp och ner på en uppvärmd stång eller placerar en liten varm puck i varje sko.

En del skotorkar har en timer så att du kan välja hur länge torken ska gå. Andra har en av- och påknapp så att du manuellt får stänga av torken efter några timmar.

Detta kan du torka i en skotork

Skotorken är en multifunktionell elektrisk apparat som du kan använda till att torka många olika skor och plagg med.

Skor och kängor

Skor och kängor är det vanligaste att torka i en skotork. Du kan torka alla typer av skor i olika material och storlekar – slangarna är ofta justerbara och ibland går det att välja temperaturen. Du kan torka allt från sneakers och löparskor till vandringskängor.

Gummistövlar

Även om gummistövlar är vattentäta och ska stå pass för mycket kommer vissa aktiviteter eller lekar leda till att de blir blöta. Särskilt barn på förskola och skola kommer att komma hem med blöta gummistövlar under årets blötaste och slaskigaste dagar. Både fodrade och ofodrade gummistövlar klarar av att torka i en skotork.

Ridstövlar

Precis som andra skor riskerar dina ridstövlar att blir blöta eller svettiga när du rider eller tar hand om hästen. Torkar du dem i skotorken kommer de att vara torra lagom till nästa tur till stallet.

Pjäxor

Efter en hel dag i skidbacken kan dina pjäxor vara blöta och svettiga. Med skotork är dina pjäxor redo för ett andra åk efter bara några timmar.

Vantar och mössor

Är du ute en regnig dag kommer inte bara det du har på fötterna att bli blött – även vantar och mössor kommer att vara det. Många skotorkar har en design så att både vantar och mössor går att köra i skotorken. Bär du skinnhandskar bör du dock torka dem på en lägre temperatur.

Fördelar med skotorkar

Det finns många fördelar med att köpa en skotork till hemmet. Här är några anledningar till att du ska köpa en skotork och ha i hallen, tvättstugan eller groventrén!

Du slipper blöta skor

Tack vare en skotork behöver du inte gå runt med blöta skor och känna obehag. Blöta skor kan också göra att du blir kall eller sjuk.

Skorna torkar snabbare

Skor som är blöta kan ta dagar på sig att torka i rumstemperatur. Men så lång tid har de flesta inte på sig och många äger kanske bara ett par vinterskor. Med en skotork kommer skorna att torka mycket snabbare än om du bara placerar dem på hallgolvet. Det gör det möjligt för dig att använda favoritskorna varje dag utan att du behöver gå i dem blöta.

Skorna blir fräschare och håller längre

Torkar du skorna kommer de att bli fräschare och lukta bättre och hålla längre. Blöta skor gör att risken för att mikroorgasmer kommer att öka och lukta illa.

Du sparar pengar

Genom att ta hand om dina skor kommer du kunna använda dem fler säsonger. Du behöver inte köpa nya lika ofta och sparar därför pengar.

Bäst i test skotork - hitta bästa skotorken på test.se.
Skotorken gör att skorna torkar snabbare, blir fräschare och håller längre. 

Vem behöver en skotork?

Oavsett om du bor ensam eller är en barnfamilj kan en skotork komma väl till användning. Alla som har ett aktivt liv utomhus kommer att någon gång få blöta skor. Oavsett årstid och skor. Särskilt omtyckt och välanvänd är den hos barnfamiljer som går på förskola och fritids med mycket utelek. Men vattenpölar finns överallt så du kan hinna bli blöt om fötterna mellan bilen och kontoret också.

Bäst i test skotork - hitta bästa skotorken.
Skotorken är populär bland både de större och mindre hålhållen.

Så många skor kan du torka i en skotork

Det finns skotorkar med olika kapacitet – vanligtvis för ett eller två par skor.

Skotork för ett par sko

Vill du ha en mer kompakt skotork och bara vill torka ett par skor räcker det med en skotork som har en kapacitet att torka ett par skor åt gången. Alltså två skor, kängor, stövlar eller vantar.

Skotork för flera skor

Är familjen stor kan det vara bra med en skotork där du kan torka mer än ett par skor. Vanligast är en skotork där du kan torka upp till två par skor, men det finns även större modeller för fyra par skor. Den tar ofta lite mer plats, men samtidigt får du torkat dubbelt så många skor för samma tid.

Så varm blir en skotork

En skotork kan bli 40-45 grader varm. Går det att välja mellan flera värmelägen kommer du kunna torka skorna på ett mer skonsamt sätt. Skor och stövlar går oftast att torka på högre värme och då blir de snabbare torra. Skor av läder behöver torka långsammare för att inte skadas och då är det bra att välja en lägre temperatur. Läder som torkar för snabbt riskerar att bli sprött och spricka.

Hur snabbt torkar skorna i en skotork?

Torktiden som ibland anges i beskrivningen är en fingervisning. Hur snabbt skorna torkar i en skotork beror på hur blöta de är, material och vilken skotork du har. Vanligtvis är torktiden på några timmar – så torkar du dem på kvällen kommer de att vara torra morgonen därpå. Tänk dock på att många skotorkar har en timer på två till tre timmar, som kan behöva kontrolleras och vridas upp igen.

Jämför skotorkens egenskaper

Många skotorkar har liknande egenskaper som du kan jämföra för att hitta den variant som passar dig och dina skor bäst.

Montering av skotork – på väggen eller golvet

Skotorkar kan monteras på lite olika sätt – vanligast på väggen eller direkt på golvet. En del som du kan fästa på väggen kan även placeras på golvet. Vill du kunna flytta runt torken ska du köpa en som du kan ställa på golvet. Precis som med andra elektriska hushållsprodukter ska du alltid följa monteringsanvisningarna för att ingen olycka ska ske.

Storlek och vikt

Skotorkar kommer i olika storlekar och väger också olika mycket. Ta reda på måttet innan du köper din skotork, så att du vet att du får plats med den. De flesta är kompakta och väger bara runt ett till två kilo – men kom också ihåg att slangarna tar en del plats.

Antal skor som kan torkas

Är familjen stor kan det vara bra att välja en skotork som har möjlighet att torka två par skor på samma gång. Det är också vanligt att skotorken endast har kapacitet att torka ett par skor åt gången.

Effekt

Effekten visar ofta hur snabbt och effektivt en skotork får dina skor torra igen. De flesta skotorkar har en effekt på mellan 100 och 350 watt.

Timer

Planerar du att köra skotorken när du är borta eller sover? Då kan det vara bra om den har en timer som automatiskt stänger av sig efter en viss tid. Risken att skorna blir för varma är då mindre. Timern är ofta på två till tre timmar. Är skorna ordentligt blöta eller har ett material som är mer svårtorkat går det att sätta timern på nytt när tiden löpt ut.

Justerbar temperatur

Vissa skor tål mindre än andra och då är en skotork med justerbar temperatur bra. Särskilt skinnskor och skinnhandskar är känsliga för högre temperaturer. Andra skotorkar beskrivs som skonsamma mot skinnhandskar och skinnskor eftersom de har en lägre temperatur från början.

Ljudvolym

Många skotorkar kan låta en hel del – så kolla gärna apparatens ljudnivå eller läs recensioner om du vill ha en mer tystgående variant. Ett annat tips är att placera skotorken i ett rum du inte kommer befinna dig i under torktiden.

Köpa skotork – att tänka på!

Ska du köpa en skotork för första gången? Här är några saker du kan tänka på:

 • Om den ska monteras på väggen eller golvet.
 • Hur många skor den har kapacitet att torka.
 • Om den har en timerfunktion.
 • Hur varm den blir.
 • Vad du kan torka på den.

Skötselråd av skotork

Ta hand om din skoktork så håller den längre. Torka av den med en fuktig trasa efter användning – använd dock aldrig rengöringsmedel för det kan skada den. Kontrollera också elkontakten med jämna mellanrum.

Är det säkert att använda skotork?

Att använda skotork för att torka skorna är i de flesta fall säkert. Det är dock viktigt att alltid följa de beskrivningar och säkerhetsanvisningar som anges i manualen. Som att den alltid ska placeras på en plan yta före du använder den. Många har en timer på två till tre timmar som gör att skotorken stänger av sig efter den tiden.

De flesta skotorkar har ett överhettningsskydd som gör att den automatiskt slår ifrån om den skulle bli överhettad. Sker detta ska du dra ut kontakten och låta torken vila en stund innan du kan starta om den. Undvik överhettning genom att aldrig köra skotorken för länge eller att täcka över den.

Är du osäker på om du produkt fungerar korrekt ska du alltid lämna den till en återvinningscentral.

Andra sätt att torka skor på

Det finns fler sätt att få skorna torra på – här är några fler tips.

Torkskåp

Torkskåp torkar både skor och kläder effektivt och skonsamt. Fördelen med ett torkskåp är att du kan torka både ren tvätt som tröjor, byxor, handdukar och lakan och dina använda utomhusplagg i det.

I torktumlare

En del gillar att torka skorna i torktumlaren – och det kan fungera ibland. Dock är det bra att kika på tvättrådet så att de inte krymper eller på annat sätt förstörts.

I tvättmaskin

Är skorna eller gummistövlarna riktigt blöta och smutsiga kan du behöva tvätta dem i tvättmaskin för att få dem torra och fräscha. En ordentlig centrifugering ser till att de torkar snabbare. Kontrollera dock tvättrådet innan du slänger in dem i tvättmaskinen!

Med papper eller tidningspapper

Har du inte tillgång till en skotork finns det andra smarta knep som kan skynda på torkningen av dina skor. Lägg papper eller tidningspapper i skorna som suger upp vätan. Placera skorna sedan på ett golv med golvvärme eller framför en brasa så går det fortare.

Så får du skorna att hålla längre

När du köper nya skor vill du säkert att de ska hålla mer än en säsong. Genom att ta hand om dina skor på rätt sätt kommer de att hålla längre.

Välj skor efter väder: Det låter kanske rätt självklart, men det är inte alla som tänker så. Har du ett par fina skor för inomhusbruk ska du undvika att använda dem utomhus. Under vintern använder du vinterskor och inte tunna tygskor när det är som kallast och snöigast.

Använd skohorn: Då skyddar du bakkappan och resåren på skorna.

Impregnera dem: Spraya skorna med impregneringsspray jämna mellanrum för att de ska hålla sig vattentäta.

Gör rent dem: Efter varje säsong ska du ta bort smuts och damm med skorengöring, smörja in och förvara dem i skopåse eller kartong. Använd gärna skoblock i ceder för att behålla formen. Skovården kan även ske med jämna mellanrum under säsongen.

Torka blöta skor: Med skotorken kommer skorna att torka snabbare och dessutom lukta bättre.

Läs också: Test av vinterskor

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En skotork blir runt 40 grader varm – på en del kan du justera värmen för att den ska vara mer skonsam mot till exempel skinnskor.
 • Med hjälp av en skotork torkar på bara några timmar. Ibland är den utrustad med en timer på två till tre timmar.
 • Vi har valt att utse Adax ST12 T skotork till den skotork som är bäst i test. Den är anpassad att torka två par skor, har en effekt på 300 watt och en smart timer på 180 minuter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Adax Adax ST12T Skotork
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng