HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av batterier

elektronik uppdaterad 25:e April, 2017, Baserad på 5 experttester.

Alkaliska batterier har funnits i över 60 år och är engångsbatterier som inte skall återuppladdas. Dessa batterier har en längre användningstid än brunstensbatterierna och är dyrare. I Sverige förbrukar vi 40 miljoner alkaliska batterier och 30 miljoner brunstensbatterier per år. Utvecklingen går mot att man använder fler och fler alkaliska batterier på bekostnad av brunstensbatterier. Typiska användningsområden är i fjärrkontroller, kameror, leksaker och ficklampor.



Vi har kikat närmare på 3 testkällor som har bedömt marknadens alla alkaliska batterier. Testerna visar att det inte är någon jättestor skillnad mellan batteriernas uthållighet och kapacitet. Men däremot skiljer sig priset markant mellan olika batterier. De dyraste batterierna kostar nästan 10 gånger mer än de billigaste. Så det finns definitivt pengar att spara för den prismedvetne.

Test.se rekommenderar

Varta High Energy - bäst i test bland Batterier 2024
Varta High Energy, bäst i test.

Varta High Energy - Vi på Test.se har valt att rekommendera det alkaliska batteriet Varta High Energy. Batteriet toppar Råd & Röns senaste test från 23/4-14 och är ett batteri som klarar både uthållighetstesten och belastningstestet galant. Hade inte Ikea slutat att sälja sina engångsbatterier så hade vi istället rekommenderat dessa före Vartas batterier, men eftersom de har valt att enbart satsa på sina uppladdningsbara batterier får Varta High Energy vår röst!

Batterier - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

AAA-batterier används ofta i fjärrkontroller eller i leksaker. Råd & Rön har testat 21 batterier och det visar sig att batteriernas uthållighet är bra vid både hög och låg belastning i rumstemperatur. Sämre är det dock vid låg belastning i 0 grader, där flera batterier får lägsta eller näst lägsta betyg. Spänningen är densamma, oavsett temperatur, men motståndet inuti battericellerna ökar vid kallare temperaturer, vilket gör att batterierna förbrukas snabbare. Samtliga batterier är alkaliska utom Kameda Super, som är ett zinkkloridbatteri, där prestandan är usel och batteriet innehåller bly - Råd & Rön rekommenderar att man undviker detta batteriet! På testets förstaplats hamnar Aerocell AAA-batteri från Lidl som fick 85 poäng i samlat betyg. Batteriets styckpris är 3 kronor, vilket kan jämföras med silvermedaljören, Power Ultra, som har ett styckpris på 10 kr och 83 poäng i samlat betyg. Duracell, som är en mycket känd tillverkare av batterier, hamnade på tredjeplats med Ultra Power, som fick 82 i samlat betyg!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har gjort en jämförelse mellan nio olika alkaliska 1,5 volts AA-batterier(LR6). Urvalet är brett, man har valt ut både dyra märkesbatterier och billiga standardbatterier i testet. Flera av de dyrare märkesbatterierna får fina betyg, men allra bäst får ett billigt batteri från Clas Ohlson. Testfaktas laboratorie har testat batterierna vid olika typ av användning; låg(radio), medelhög(portabel musikspelare) och hög effektförbrukning(kamerablixt). Förutom detta har man testat jämnhet i kapacitet mellan batterier. Eftersom man ofta använder batterier tillsammans i en seriekoppling får det inte skilja för mycket mellan batterier inom samma fabrikat.

Bäst i test är Clas Ohlson Cotech Power som också är en av de billigaste batterierna i jämförelsen. Cotech Power imponerar inom alla delmoment och får höga betyg rakt igenom. Det som förvånar Testfakta mest är att batteriet från Clas Ohlson presterar så pass bra inom hög effektförbrukning, där ofta bara de dyra märkesbatterierna brukar leverera bra resultat.

Näst bäst i Testfaktas jämförelse är batteriet Duracell Ultra Power som är testets dyraste produkt tillsammans med Energizer HighTech Power Boost. Duracells batteri får mycket bra resultat inom både låg, medelhög och hög effektförbrukning. Enda nackdelen med batteriet är dess höga pris. Trea i testet är Varta High Energy som får extra bra betyg för kapacitet vid hög effektförbrukning, men som har lite sämre resultat vid låg och medelhög effektförbrukning.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 13 st alkaliska AA-batterier. De flesta batterier får bra betyg, med några få undantag. Skillnaden i kapacitet är inte speciellt stor mellan batterierna, men priserna varierar dock väldigt mycket. Det dyraste batteriet kostar hela 13 kr/st medan det billigaste ligger på 3 kr/st. De testade batterierna har utsatts för två typer av belastningar, en som mäter uthållighet i tid och en som mäter hög belastning under en kortare period.

Ett batteri som inte används så ofta skall helst förvaras svalt, då blir det en låg självurladdning. Alkaliska batterier läcker relativt lite. Självurladdningen är endast en till två procent per år, vilket innebär att batteriet kan ligga oanvänt i flera år och ändå fungera perfekt vid användning många år senare.

Råd & Röns vinnare bland alkaliska AA-batterier är Varta High Energy. Den får sammanlagt 85 poäng av 100 möjliga och imponerar i både uthållighetstestet och belastningstestet. Varta High Energy får även höga betyg för prestandan och märkningen. Den kostar 8 kr/st, vilket prismässigt ligger i mellanskikten av de testade batterierna. Två andra batterier som hamnar högt upp i Råd & Röns test är Aerocell AA och Clas Ohlson Alkaline Batteries 36-5487. Dessa får höga betyg för sin kapacitet, samtidigt som de är billiga batterier.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Klikk.no som är ledande på produkttester i grannlandet Norge har testat ett stort antal alkaliska AA-batterier. Man har kollat hur länge batteriet räcker och även beräknat kostnaden per watt-timme. Klikk.no konstaterar att det finns en stor prisskillnad mellan de olika batterierna, men däremot inte speciellt stora skillnader i kapacitet. Med andra ord tjänar du på att köpa lågprisbatterierna istället för de dyrare modellerna.

Tre batterier får toppbetyget 6 poäng av 6 möjliga. Samtliga dessa är lågprisbatterier och den klart billigaste av dessa är Ikeas modell. Den kostar endast 19 kr för 10 st batterier. Ikeas batteri får omdömet ”bra kapacitet och mycket för pengarna”. Biltemas batterier är också relativt billiga, de kostar 34,90 kr för 10 st batterier. Men med tanke på att de nästan är dubbelt så dyra som Ikeas batterier är valet enkelt för den prismedvetne. Batterierna Cotech Power får även dessa testets högsta betyg. De kostar 39,90 kr för 10 st batterier.

I testets bottenskikt hittar vi batterierna från Panasonic, Energizer, Varta, GP och Duracell. Det är inget fel på dessa batteriers kapacitet, men de är mycket dyrare än testvinnaren. Du får många Ikea-batterier för exempelvis ett Duracell-batteri eller ett Energizer-batteri. Slutsatsen är att du skall satsa dina pengar på lågprisbatterierna, helst de från Ikea om du vill spara pengar.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har i ett äldre test från 2009 jämfört 12 st alkaliska AA-batterier med varandra. Fem större batteritillverkare är representerade med vardera två modeller. Utöver dessa har man testat två billiga alternativ från Ikea och Clas Ohlson. Man har valt att testa kapaciteten och livslängden hos batterierna. Däremot har man inte räknat in priset i slutbetyget. Detta gör att de batterier med bäst kapacitet hamnar högst upp i testet, trots att du får mer för pengarna genom att använda någon av de billiga batterierna.

Testvinnaren Duracell Ultra får höga betyg för sin kapacitet och livslängd. Men batteriet är ett av testets dyraste och man kan köpa 9 st Ikea-batterier för ett Duracell-batteri. Fördelen med Duracell-batteriet är att du inte behöver byta ut det lika snabbt som billigare batterier. Två andra batterier som får höga betyg är Duracell Plus och Energizer Ultra+. Dessa är något billigare än testvinnaren, men jämfört mot lågprisbatterierna är de betydligt dyrare.

De billiga batterierna från Clas Ohlson och Ikea får också bra betyg, men kapacitetsmässigt rår de inte på testvinnaren. Ikea är testets billigaste batteri och kostar endast 1,70 kr per batteri. Philips Powerlife är testets förlorare och hamnar längst ned i listan. Förutom att det är testets sämsta batteri är det också ett av de dyraste tillsammans med testvinnaren Duracell Ultra, fyran Varta High Energy och femman Philips Extreme Life+.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"