HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av lågenergilampor

hem & hushåll uppdaterad 20:e Februari, 2017, Baserad på 7 experttester.

Den 1 september 2012 upphörde tillverkningen av vanliga glödlampor, då de är ineffektiva. Lågenergilamporna har nu tagit över marknaden och de är mycket mer effektiva en de gamla glödlamporna. De förbrukar 80 % mindre energi! Ett par smarta tips innan du köper nya lågenergilampor, är bland annat att kolla lampans drifttid. Det ska stå på förpackningen! Be att få se hur lampan lyser i butiken, innan du köper den, och var också uppmärksam på hur lång upptändningstiden är. Tänk på att du även kan välja olika lågenergilampor till alla olika rum i ditt hem. Det finns lågenergilampor som ger ett ombonat ljussken och lampor som ger ett vitt sken. Välj ljuset som passar rummet bäst.

Test.se rekommenderar

Philips 4W LED Lamp P45 - bäst i test bland Lågenergilampor 2024
Philips 4W LED Lamp P45, bäst i test.

Philips 4W LED Lamp P45 - Vi på Test.se har valt att rekommendera en lågenergilampa från Philips – 4W LED Lamp P45. Den här LED-lampan ger ett behagligt och skönt varmvitt ljus. Den börjar lysa omedelbart till 100 procent och lyser även bra vid låga temperaturer. Lampan har sockel E27 och wattantal 4W (vilket motsvarar 25W från vanlig glödlampa). 4W LED Lamp P45 har en livslängd på hela 20.000 timmar – upp till 20 år och en mycket låg energiförbrukning. Man kan sparar minst 80 procent! Läs mer

Lågenergilampor - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 49 st LED-lampor med tjock sockel. De har ett ljusflöde mellan 331 och 859 lumen, vilket motsvarar ungefär 40-60 watt. 19 av testets LED-lampor är dessutom dimbara. Det Råd & Rön testat är om det uppmätta ljusflödet stämmer överens med informationen på förpackningen, hur mycket ljus lampan genererar av den energi som den använder (lumen/watt - dvs energieffektivitet), lampornas energiklassmätning och ser om den stämmer med det som anges på förpackningen och lampornas färgåtergivning. Det senaste vad gäller LED-lampor heter “filament”. På Smala stavar inne i lampan sitter pyttesmå LED-lampor i rad. De är inte synliga för blotta ögat, men ger ett fint ljus. På testets förstaplats hamnar Megaman Pro LED som kostar omkring 200 kr och får 80 poäng i samlat betyg. Anslut hamnar på andraplats med Dimbar normallampa Klar, som bara får ett poäng mindre än Megaman. Airam Decor LED 360 filament hamnar på tredjeplats och får 78 poäng av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat lågenergilampor av LED-, lysrörs- och halogentyp. LED-lamporna hamnar i topp med bra betyg för både hållbarhet och låga temperaturer. Samtliga lågenergilampor på marknaden finns nu med olika socklar och i olika storlekar. De flesta liknar de gamla glödlampornas päron-, klot- eller kronljusform. Lysrörslamporna är i princip små lysrör. De har ingen glödtråd, utan de tänds genom att en elektrisk urladdning – via elektroder inuti glasrören – skapar en osynlig UV-strålning. Lysrörslamporna är bland de billigare lamporna, men det finns kvicksilver i lamporna, Halogenlampor innehåller gas, vanligtvis jod eller brom, och en glödtråd. När man slår på lampan höjs temperaturen, glödtråden förgasas till viss del, och gasen lyser. Lamporna ger exakt färgåtergivning, är billigare i inköp än LED- och lysrörslampor, men ör mindre energieffektiva och har kortare livslängd än LED- och lysrörslamporna. LED är en förkortning av ”Light Emitting Diodes” som betyder ”ljusstrålande dioder”. En diod är en liten elektrisk komponent som avger ljus när lampan tänds. Även vid låga temperaturer tänd LED-lamporna snabbt, de lämpar sig bra utomhus och har bra hållbarhet. De är dessutom energieffektiva, men färgåtergivningen är ännu inte hundraprocentig och ljuset kan upplevas som kallt. Bäst i test blev just en LED-lampa – Philips 4W LED Lamp P45.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat lågenergilampor med Megaman i topp. De har testat 41 modeller, däribland LED-lampor, lysrörslampor och halogenlampor. Den 1 september 2012 slutade tillverkningen av nya glödlampor inom EU, då de är ineffektiva – det är bara 10 procent av energin som blir ljus och resten blir till värme. LED-lamporna är dessutom mer hållbara än vanliga glödlampor, de sägs vara hållbara i upp till 25 år. LED-lamporna förbrukar väldigt lite energi, 80 procent mindre än vanliga glödlampor. De startar också så snart du slagit på strömbrytaren och de fungerar bra i kyla – t.o.m. bättre då. Det är lysrörslampor som säljs mest, men de passar inte som utomhusbelysning. Halogenlampor är de som återger bäst färg. De återger färger exakt, precis som de gamla glödlamporna gjorde. De är också billigare än både lysrör och LED-lampor, men de är däremot mindre energieffektiva och har kortare livslängd. Den lampan som fick bäst betyg bland LED-modellerna är Megaman LG0911d, följd av Osram LED Parathom Clas A60 och Osram Star Classic A40.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

På Expressen.se kan man läsa om ett test som Smartson gjort om lågenergilampor. Utbudet av lågenergilamporna är stort och idag kan man välja bland lampor till exempelvis taklampan, balkongen eller myshörnan. Bäst i test har en lampa från Osram blivit. Parathom Classic lovar en drifttid på 25000 timmar och det motsvarar ungefär 25 år. Effektutbytet är hyfsat och lampan tänds omedelbart, som alla andra LED-lampor. Lampan ger en varm och behaglig färgton, med bra färgåtergivning. Det är en mycket prisvärd lågenergilampa och passar bäst som dekorationsbelysning. Andraplats har gått IKEAs lågenergilampa, Sparsam. Lampan har fått utmärkelsen ”Bästa budgetval”, då den är överlägset billigast vid inköpet av lampor. Sparsam når full effekt snabbt och passar bäst som allmänbelysning. Den tänds nästan omedelbart och dess färgåtergivning får godkänt. Detta är ett bra och mycket billigt val, tack vare att dess ljusflöde är bra och lampan har en godkänd brinntid på 6000 timmar. Philips lågenergilampa, Softone esaver, har tagit tredjeplats. Lampan tänds snabbt, men använder då bara en femtedel av dess fulla ljusstyrka – det tar drygt en minut att nå full styrka. Ljuset upplevs som mjukt och behagligt, precis som namnet indikerar, men lampan kostar en del och har en annorlunda design som kanske inte passar alla.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tio lågenergilampor och utsett Osram Parathom Classic B till testvinnare. Osram utlovar att deras lågenergilampa ska ge 25000 drifttimmar och det motsvarar ungefär 25 års användning. Lampan ger en varm och behaglig färgton, med bra färgåtergivning och effektbytet är hyfsat. Som alla LED-lampor tänds Parathom Classic omedelbart. Det är en prisvärd lågenergilampa som passar bäst för dekorationsbelysning. På andraplats hamnade en LED-lampa som passar bra för både inomhus- och utomhusbruk. Konstsmide 7706-013 är ett litet konstverk, som namnet indikerar, men dess pris är också högt. Färgåtergivningen är varm och dess brinntid är lång – den ligger på 15000 drifttimmar. Lampan drar ytterst lite ström, men som sagt, den har ett högt pris. ”Bästa budgetval” är utmärkelsen som Sparsam fått. Detta är en lågenergilampa från IKEA och det är även den billigaste lampan i testet. Det är en stavlampa som nästan tänds omedelbart. Den når full effekt fort och passar bäst som allmänbelysning. Dess färgåtergivning är godkänd och lampan ger ett bra ljusflöde. Med dess genomsnittliga brinntid på 10000 timmar blir denna lampan ett billigt, men bra val.

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Hem & Hyra har testat och betygsatt åtta lågenergilampor. Bäst i test blev Osrams LED-lampa, tack vare en hög kvalitet och en lång drifttid på 25000 timmar. Parathom Classic ger ifrån sig ett varmt ljus och har en bra färgåtergivning. För att ha en så lång brinntid, anses lampan vara mycket prisvärd. En nackdel är att den ger ifrån sig ett ganska svagt ljus. På andraplats hamnade Konstsmide, med sin modell 7706-013 varmvit. Detta är en lågenergilampa som passar bra både inne och ute. Lampan ger ifrån sig ett varmt ljus och fördelarna med just denna modellen är att den tänds upp snabbt och den har en lång brinntid – 15000 drifttimmar. Däremot har lampan ett relativt högt pris, vilket kan vara en nackdel för vissa, men för priset får man – som namnet indikerar – ett konstverk. IKEAs Sparsam har fått utmärkelsen ”Bästa budgetval” och hamnade på tredjeplats. Lampan har lägst pris i testet men presterar klart godkänt ändå. Dess brinntid är på 10000 timmar vilket är en genomsnittlig tid för lågenergilampor. Lampan tänds snabbt och ger en hyfsad färgåtergivning, men den passar inte ihop med lampskärmar.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt olika lågenergilampor, med Osram i topp. Warm comfort light är ganska långsam i tändningen – det tar nästan två sekunder från att strömmen slås på, till att lampan tänds. Precis som namnet säger, upplevs dess ljussken som varmt och positivt är att när lampan väl tänds, lyser den med mer än hälften av sin ljusstyrka. Det tar drygt en minut för att nå den fulla styrka. Osrams pris är högt, men det vägs upp eftersom lampans egenskaper är mycket bra. Andraplats har gått till Philips Softone. Lampan startar riktigt snabbt, men använder då bara en femtedel av sin fulla styrka – det tar ungefär en minut för lampan att nå full ljusstyrka. Lampans ljus upplevs som mjukt och mycket behagligt, precis som namnet menar på. Däremot är priset högt och dess design kanske inte passar alla. Kjell & Company (63062) har tagit tredjeplats och lampan tänds på en dryg sekund. Full ljusstyrka uppnås inom en minut. Lampans design är lite annorlunda och det är svårt att placera en lampskärm stadigt direkt på höljet, då lampan inte är tydligt klotformat. Lågenergilampan har lägst ljusflöde i testet, mätt i lumen, i relation till angiven wattförbrukning. I sin prisklass presterar lampan överlag bra.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"