HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
gps:er - Bäst i test

Test av gps:er

20 ST PRODUKTER TESTADE

motor uppdaterad 15:e November, 2018, Baserad på 9 experttester.

Att köpa en GPS är svårt; det finns många alternativ att välja bland och kraven på modellerna ännu fler. Idag finns fyra kategorier av GPS:er: till bil, båt, motionärer och mobiltelefoner med inbyggd GPS. Fundera på vad du vill använda just din navigator till för att hitta den som passar dig bäst. Viktigast i innehållet är vilka kartor som ingår, men också att få reda på hur länge du kan uppdatera dina kartor utan extra kostnad. Viktigt kan också vara om GPS:en har en TMC-funktion. Den ser till att du får uppdaterad information om trafikolyckor, vägarbeten eller andra hinder som köbildning. Testa GPS:ens täckning genom att gå eller köra i en stad med höga hus. Det skall din GPS klara av.

Det blir vanligare och vanligare med inbyggd GPS i bilen, och i de fall bilen inte är utrustad med GPS väljer många att använda mobiltelefonen istället. Av den anledningen testas GPS:er inte i särskilt stor utsträckning.

Bäst i test: TomTom Start 25 M

Testresultat
Råd och rön, oktober 2013,    Råd och rön, juli 2013
Riktigt bra bild- och röstguide Fri uppdatering av kartor
Något långsam i uppstarten
Produktbeskrivning
Specifikationer

Det blir vanligare och vanligare med inbyggd GPS i bilen, och i de fall bilen inte är utrustad med GPS väljer många att använda mobiltelefonen istället. Av den anledningen testas GPS:er inte i särskilt stor utsträckning.

TomTom är en av de två ledande tillverkarna av GPS:er på marknaden och erbjuder mycket bra produkter för dig som alltid är på språng. Här på Test.se har vi valt att rekommendera en modell vid namn Start 25 M. GPS:en ger dig mängder av möjligheter för smidig navigering och du håller dig enkelt uppdaterad med trafikinformation i realtid. Du kan också se dina rutter i 3D. TomTom erbjuder en livstids uppdatering av kartor, som du har tillgång till fyra gånger per år. Dagliga uppdateringar får du för ändrade fartgränser och avstängda vägar. Med hjälp av din smartphone kan du också ta emot information trafikuppdateringar från TomTom Traffic via bluetooth. Med en funktion som heter IQ Routes visar TomTom en verklig hastighetsdata som samlats in från miljontals användare, för att sedan beräkna den snabbaste rutten när som helst på dygnet. Funktionen tar hänsyn till rusningstrafik, trafikljus, övergångsställen, skoltider och gångtrafikanter. Med fingertopparna zoomar du in och ut på kartorna och kan skrolla i menyn på den 5-tum stora pekskärmen. 

Visa hela texten
Anslutning för extern antenn:
USB-kontakt:
Bluetooth:
Pekskärm:
Skärmstorlek:
5"
Minne:
7 GB internt minne, stöd för microSD, microSDHC och Secure Digital
Medföljande kartor:
Kostnadsfria kartuppdateringar:
Strömförsörjning:
Batteri, cigarettändaruttagt (12–24V) eller USB.
Funktioner:
Hastighetsmätare, Körjournal, Ruttplanering (delmål), Visning av vägskyltar, Waypoints

Köp den till detta pris idag:

GPS:er - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Från början fanns det flera olika tillverkare av navigatorer, också kallade GPS:er, men idag är det Tom Tom och Garmin som är de två största på marknaden. HD har ställt dessa två mot varandra i tre kategorier – en budgetklass med enklare enheter, storsäljarna och appar med tillhörande stativ för mobiltelefoner. Båda tillverkarna har en programvara som man laddar hem till sin dator för uppdatering av enheten. Garmins programvara är användarvänlig och man behöver inte registrera sig om man inte vill, men då kan man istället missa påminnelser när det finns uppdateringar. Tom Tom erbjuder också en frivillig registrering. En fördel med Tom Toms enheter är att man använder samma USB-kabel vid anslutning till datorn som till bilens uttag. Saknar man USB-uttag i bilen, kopplar man på en adapter. Garmin har en sladd till datorn och en annan till bilen. Till telefonen finns mängder av appar att ladda ner och för att de ska kunna användas säkert och seriöst, måste telefonen fästas i ett stativ. Bäst i test är Tom Tom Go 500 som kostar omkring 2200 kronor. Skärmen är 5-tum stor och enheten innehåller kartor över Europa. GPS:en är snabb, smidig och pedagogisk, samt att den erbjuder bra zoomfunktioner. Ibland väljer enheten dock omvägar! Med Go 500 får man en livstids uppdatering av kartorna, samt en livstids uppdatering av trafikinformation i realtid. Garmin Nüvi 2597LMT och Tom Tom HD Traffic gled in på andraplats med samma betyg. Garmins GPS ger bra vägval med effektiv röstinmatning, men är långsam och erbjuder ingen zoom. Dessutom är kulleden i stativet svag. Även med Garmin får man en livstids uppdatering av kartor och trafikinformation.Tom Tom HD Traffic är en app för iPhone som erbjuder bra vägval, men uppger felaktig vägtull. En livstids uppdatering av kartor erbjuds, men trafikinformation i realtid kostar 199 kr/månad.

Vinnare i det här testet

Råd och rön, oktober

Publicerad

Råd och rön har testat 82 GPS:er – både fristående apparater och appar i mobilen. Flera av apparna är till och med gratis. Med en GPS i bilen blir det mycket enklare och smidigare att ta sig fram, framför allt på okända småvägar och i hektisk storstadstrafik. En GPS tar hand om vägbeskrivningen på ett smidigt sätt, både visuellt och muntligt. Nu för tiden har de roliga, prisvärda och mer behändiga navigeringsapparna, de man laddar ner till mobilen, blivit mer och mer populära. De slukar dock en hel del batteri och somliga kräver internetuppkoppling för att fungera, men å andra sidan är appen minst sagt portabel. Det utvecklas dessutom hela tiden nya versioner av apparna och, till på köpet, är faktiskt många appar helt gratis. Har man inte någon av de senaste mobiltelefonerna på marknaden av de senaste snittet – man kanske har en långsam mobil med liten skärm – då är en traditionell, fristående GPS det bästa alternativt. De är snabba på att starta upp och dess röstguide fungerar bra, samt att de allra flesta skärmarna ligger på kring 5 tum stora. Den enda nackdelen är att de ofta kostar en rejäl slant.
Oavsett vilken GPS man väljer är det viktigt att uppdatera kartorna, eftersom det under ett år händer mycket med vägar och trafiksystem. Har man inte uppdaterat sin GPS eller navigeringsapp, blir den inte speciellt användbar.

Vinnare i det här testet

Råd och rön, juli

Publicerad

Råd och rön har testat 82 GPS:er, både fristående och appar i mobilen. Flera av apparna i testet är till och med gratis. Med en GPS får man vägbeskrivning både visuellt och muntligt, vilket gör att man enkelt når sitt mål. De är speciellt till hjälp på okända småvägar och i hektisk storstadstrafik. Det blir allt vanligare med navigeringsapparna som går att ladda ned till mobilen. Det är trist att de slukar en hel del batteri och att vissa kräver en internetuppkoppling för att fungera, men eftersom man bär med sig mobilen hela tiden blir den minst sagt portabel. Gratisapparna i testet är helt okej, men man kan inte lita blint på dem. Apples Kartor är exempelvis dålig på att hantera signalavbrott. De bästa apparna hamnade högt upp på listan och kostar mellan 400 till 800 kronor. De är mycket flexibla och lätta att hantera. De får även höga betyg för sin navigeringsförmåga. De traditionella, fristående GPS:erna går snabbt att starta upp och röstguidningen fungerar bra. Flera av dem har en skärm på minst 5 tum, någon hade större, vilket underlättar den visuella navigeringen. Den enda nackdelen med fristående GPS:er är att de kostar en hel del. Även den bästa GPS:en är helt värdelös utan uppdaterade kartor - som regel uppdateras kartorna var fjärde månad. Bäst i test blev TomTom Start 25 M. Det är en fristående GPS, precis som andraplats-tagaren – TomTom Start 20 M. På tredjeplats hamnade dock en navigerings app för iOS, TomTom Europa, som är en av de dyraste apparna.

Vinnare i det här testet

Råd och rön, mars

Publicerad

Råd och rön har testat 70 st GPS:er – både fristående och appar i mobilen. Många av apparna är t.o.m. gratis. En GPS gör det lättare och smidigare att ta sig fram med bil, framför allt på okända småvägar och i hektisk storstadstrafik. Apparna man kan ladda ner i mobilen är ett kul, prisvärt och mycket behändigt alternativ till de fristående GPS:erna. De slukar visserligen en hel del batteri och somliga kräver internetuppkoppling för att fungera, men eftersom man bär med sig mobilen hela tiden är appen minst sagt portabel. Många av apparna man kan hitta till mobiltelefonerna är dessutom gratis. I Råd och röns test är gratisapparna helt okej, men ingen av de är bättre än de traditionella GPS:erna. Man kan heller inte, som med all teknik, inte lita blint på dom. De appar som testats är för iOS, Android och Windows Phone, men du borde läsa i tabellen på Råd och röns hemsida, för höga betyg betyder nödvändigtvis inte att appen är bäst för dig! Är din mobiltelefon dessutom inte av de senaste snittet – om den exempelvis är långsam och har en liten skärm – då kanske en traditionell GPS är ett bättre alternativ. De är snabba vid start och dess röstguidningen fungerar bra. TomTom Via 135 M Europa är bäst i test och har en skärm på 5 tum, vilket är standarden för de flesta GPS:er. En annan TomTom-modell, Start 60M, är uppe i hela 6 tum. Nackdelen med de fristående GPS:erna är att de kostar relativt mycket och för en avancerad modell får man räkna med ett par tusenlappar. Trots om GPS:en man väljer är bland de bästa på marknaden, kommer den att vara värdelös utan uppdaterade kartor. Det händer mycket med vägar och trafiksystem under ett år och idag uppdateras de flesta kartorna i regel vart fjärde månad.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 60 modeller av GPS:er, både fristående och som appar i en smartphone. Apparna är billigare än fristående GPS:er, eftersom man kan ladda ner dom billigt eller till och med gratis. Det är praktiskt med GPS i telefonen, då du alltid har den med dig och nu kan du även köpa ett ställ till den så att du kan sätta fast den på vindrutan, precis som med fristående GPS:er.
Fristående GPS:er är dock ändå bättre än apparna du laddar ner till telefonen. Deras enda uppgift är ju att guida dig. Informationen är bättre i fristående GPS:er och det är mycket lättare att läsa av dem, visar Aftonbladets test.  TMC är en praktiskt funktion till din GPS. Det är en kanal som sköts av Trafikverket och som ger dig besked om trafikstockningar och samtidigt ger dig tips om alternativa färdvägar. Den här funktionen finns bara som standard i Garmins modellen, men som extra tillval till de andra. En GPS utan uppdaterade kartor är dock värdelösa, eftersom det händer mycket med vägar och trafiksystem under ett års tid. På flera GPS:er bakas priset för uppdatering in i inköpspriset och blir på så vis ”gratis” när det är dags att uppdatera kartorna. De 16 bästa GPS-modellerna i testet, kommer alla ifrån Tomtom!

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har testat GPS:er och deras testvinnare är en modell från Garmin. Nüvi 3490LMT är en navigator med hög upplöst skärm och ger snabb respons vid inmatning. Tidigare har det inte funnits någon uppkoppling från GPS:en, men efter att Garmin uppdaterade mjukvaran kan man nu istället låna internet från en smartphone genom bluetooth. Det krävs dock en app, som man kan ladda ner enkelt från Google Play. Med den nya mjukvaran dyker det upp flera bra menyval, t.ex. väder och Eniros söktjänster. GPS:ens menyer och kartor är mycket tydliga och dess hållare är vridbar, så att man kan ha den i vilket läge man vill. Tomtom Go Live 1005 har tagit andraplats i testet. GPS:en är lätt att installera och dess huvudmeny är enkel att förstå. Denna modellen är en uppkopplad enhet och har ett inbyggt simkort, så alla tjänsterna fungerar ifrån start. Navigatorn har ett bra vridbart fäste och den ger snabb respons vid inmatning, samt att dess gränssnitt är enkelt att förstå. Även tredjeplats har givits till Tomtom. Go Live 825. Den här modellen använder sig av samma användarvänliga gränssnitt som Go Live World, men dess stora skillnader är fästet och skärmen. Fästet är passivt och skärmen är en resistiv pekskärm, vilket gör den lite trögare att använda än en kapacitiv skärm, men går dock att trycka med handskar på. Go Live Europe ger en bra kvalitetsintryck och passar utmärkt för de som inte behöver kartor för hela kontinenter (som i Go Live World).

Vinnare i det här testet

M3.IDG.se

Publicerad

M3 – Sveriges pryltidning – har testat ett par GPS:er och bäst i test är Tomtom Go Live 1005 World. Navigatorns kartor är bra och visningen blir då snygg och tydlig. Man kan också enkelt få en bra överblick över de närmsta svängarna. Även menyerna är riktigt snygga och de är lätt att arbeta med. GPS:ens fäste är bra och med dess starka magneter gör att navigatorn enkelt sätts fast. Modellen har en hel del bra funktioner och tjänster, men den är dock dyrast i testet. Modellen från Navigon är full med bra och praktiska funktioner. Den har inbyggt simkort och är en uppkopplad enhet, vilket gör att man snabbare kan få uppdateringar om trafiksituationer. Kartvisning i Navigons modell är snygg. Den har fin skärpa och en tydlig 3D-visning.
En av Navigons nackdelar är dess användargränssnitt. Det är inte speciellt svårt, men det är rörigt och det går sällan att hitta rätt med en gång, utan att titta i manualen. Garmins GPS är den minsta i testet, med en skärm på 4.3 tum. Garmins kartvisning är väldigt färgglatt och man kan efter ett tag känna att det är för mycket. Modellen är långsammast i testet när det gäller respons av inmatning. Det tar lång tid att beräkna rutterna, men den är ändå prisvärd tack vare sitt inbyggda simkort och dess uppkoppling.

Vinnare i det här testet

Vibilägare.se

Publicerad

Testpanelen på Test.se har testat 3 GPS-modeller. Samtliga modeller har en TMC-mottagare, vars kanal styrs av Trafikverket, och den ger dig uppdateringar om bl.a. vägbyggen och köer. Alla tre modellerna har funktioner för att visa vilket körfält man ska välja i olika situationer. Tomtom Go Live 825 är bäst i test, då den är mest välutrustad. Modellen har större skärm än genomsnittet och den är lätt att hantera och använda med tydliga instruktioner, både muntligt och grafiskt. Garmin Nüvi 2350 LT är en bra modell, med fin skärm, till ett lågt pris. Den är smidig och lätt att använda, samt att dess kartor verkar vara hyfsat uppdaterade. Den har inte många extra funktioner, men det är en ba bas-GPS, som ändå klarar det mesta. Den tredje GPS:en i testet heter Navigon 40 Plus och är lätt att ta med sig i fickan. Dock startar navigatorn inte upp lika snabbt som konkurrenternas och skärmen reagerar trögt vid inmatning. Själva vägvisningen kan ibland bli lite skakig och det är främst i utgången av tunnlar som GPS:en verkar bli lite förvirrad.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet.se

Publicerad

Aftonbladet har testat och betygsatt 8 populära GPS:er. Navigatorerna finns i flera olika varianter och prisklasser. Ju mer avancerad modellen är, desto fler funktioner och tjänster får du – t.ex. nummerupplysning eller väderinformation. Testvinnaren i Aftonbladets test är Tomtoms modell Go Live 1005. Den här GPS:en är ett riktigt bra val för de som kör mycket i storstäder. Navigatorn ger dig ständig uppdatering om vägarbeten och köer. Modellens kvalité är hög och det är smidigt att laddkabeln också används för dataöverföring. Garmin är den modell du vill ha om du ofta kombinerar bilkörning och promenader. GPS:en har en vridbar kartbild som handhållen och är liten och smidig nog för fickan. Kvalitén på Garmins GPS är hög, både mjukvara och skal. Dess hållare är stabil och tålig. Dock ät ytfinishen känslig för fingeravtryck som syns mycket tydligt när navigatorn är avstängd. På tredjeplats hittar vi Navigons GPS som passar utmärkt för semestern. Du får bra orientering för nya platser, samt at kartan ger en bra känsla för områdets storlek och utbredning. Kvalitén är bra på modellen, men det tar lång tid för enheten att starta och bli redo för navigation.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.