HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kompaktkameror - Bäst i test

Test av kompaktkameror

57 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 11:e September, 2019, Baserad på 22 experttester.

Alla är vi fotografer, åtminstone om vi tänker att mobilkameran gör oss till fotografer. Men riktigt så är det faktiskt inte. Fotointresset har ökat ännu mer tack vare bättre kameror på mobiler men kanske letar du efter en kompaktkamera som du kan ta med på resan, för att filma eller fotografera. Eller så vill du komma ifrån att vara beroende av mobiltelefonen för att fotografera.

Om du valt att köpa en kompaktkamera, finns det inga egentliga fel på någon av de modeller som finns. Alla kameror är bra på sitt sätt. Hur som helst finns det många bra kompaktkameror för olika behov. Därför behöver du ställa dig själv frågan, vad ska jag använda kameran till och vad får den kosta? Några av dessa områden kan vara att kameran ska vara lätt, filma i 4K, möjlighet att fotografera i RAW-format och WIFI.

“Vilket märke ska jag välja” är en vanlig fråga som ofta ställs, men även här behöver du se över vilket behov du har. Är till exempel WIFI viktigt när du väljer kamera så ska du se över vilka tillverkare som har den funktionen. Märket på kameran behöver inte ha jättestor betydelse. För att få till riktigt bra bilder så är kompositionen och ljuset det mest avgörande för hur slutresultatet blir. Jämför olika kompaktkameror, både prismässigt och funktionsmässigt, för att hitta den som passar dig.

Snabb ordförklaring

Sensorn i kameran är en ljuskänslig yta som registrerar ljus och gör att du kan spara bilder.

Bländaren är hålet i kamerans objektiv som släpper in ljus beroende på vilken öppning hålet har. Ju större bländare desto mer ljus.

Slutaren ställer in hur lång tid som ljuset ska släppas fram till kamerans sensor. Ju längre slutartid desto mer ljus släpps in.

ISO mäter sensorns ljuskänslighet. Ju högre nummer desto mer ljuskänslig.

FPS är en förkortning för Frames Per Second och mäter alltså hur många bilder som visas per sekund. Om FPS-talet är högst så blir videon jämnare och det finns möjlighet för slow motion.

Läs hela texten - gratis!

Bästa Premiumval: Fujifilm X100F

Testresultat
Techradar 2019
Recensioner
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se utser Fujifilm X100F till bästa premiumval. Kameran har en snygg retrostil är verkligen en kamera för fotoentusiasten på språng. Den är lätt och smidig att ha med sig över allt och levererar ett fantastiskt bildresultat. Sedan tidigare modeller har den uppdaterat med lite fler funktioner och reglagen har blivit bättre. Upplösningen har ökat till 24,3 megapixel och den har en LCD/OLED 3-tumsskärm.

Visa hela texten
Kommunikation:
WIFI
Bildstabilisator:
Nej
Blixt:
Inbyggd och extern
Brännvidd:
23 mm
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar):
24.3 MP
Video:
1920x1080p pixlar / högsta upplösning 60 fps, oavsett upplösning 60 fps
Vikt:
469 g
Pekskärm:
Skärmstorlek och sökare:
3" / Optisk, Skärm (LCD/OLED), EVF (elektronisk)
Anslutningar:
HDMI, USB 2.0, Mikrofoningång
Funktioner:
Sekvenstagning
Vridbar skärm:

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Panasonic Lumix TZ200

Testresultat
Techradar 2019
Recensioner
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Panasonic Lumix TZ200. När det gäller att utse den bästa kompaktkameran är det ganska svårt att välja. En av anledningarna till att vi valt denna till bäst i test framför Fujifilms modell som är bästa premiumval, är att Lumix är billigare men levererar till exempel videokvalitet i 4K. Panasonic Lumix TZ200 är en utmärkt allt-i-ett-kamera som har bra förmåga för zoom och ger en bra bildkvalitet. Den är lätt att ta med sig och anses vara den bästa resekameran just nu (Techradar 2019-09-02).

Visa hela texten
Kommunikation:
WIFI, Bluetooth 4.2
Bildstabilisator:
Optisk
Blixt:
Inbyggd
Brännvidd:
24 - 360 mm
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar):
20.1 MP
Video:
4K 3840x2160 pixlar / högsta upplösning 30 fps, oavsett upplösning 100 fps
Vikt:
340 g
Pekskärm:
Skärmstorlek och sökare:
3" / Skärm (LCD/OLED)
Anslutningar:
HDMI, USB 2.0, PictBridge
Funktioner:
Sekvenstagning
Vridbar skärm:

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Sony Cyber-shot RX10 IV

Testresultat
Techradar 2019
Omdömen Via prisjakt

Kommunikation:
WIFI, NFC, Bluetooth 4.1
Bildstabilisator:
Optisk
Blixt:
Inbyggd och extern
Brännvidd:
24 - 600 mm
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar):
20 MP
Video:
4K 4096x2160p pixlar / högsta upplösning 30 fps, oavsett upplösning 100 fps
Vikt:
1095 g
Pekskärm:
Skärmstorlek och sökare:
3" / Skärm (LCD/OLED)
Anslutningar:
HDMI, USB 2.0, Mikrofoningång
Funktioner:
Sekvenstagning
Vridbar skärm:
Visa alla specifikationerna

Panasonic Lumix DMC-LX15

Testresultat
Råd & Rön 2017
Omdömen Via prisjakt

Visa alla specifikationerna

Kompaktkameror - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Actionkamera

UPPDATERAD 9:e Juli, 2020

Systemkameror

UPPDATERAD 1:a Juni, 2017

Videokameror

UPPDATERAD 12:e Juni, 2014

Pocketvideokameror

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (22st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Techradar

Publicerad

Fujifilm X100F får bäst betyg och anses vara en perfekt kompaktkamera för hemmafotografen. Den är ganska dyr och passar kanske inte alla men om du letar efter en högkvalitativ kamera så kommer du inte bli besviken på denna. Den tar fantastiska bilder och den har en smart hybridsökare så att du kan välja mellan elektronisk och optisk funktion. Tyvärr har denna kamera endast möjlighet för full HD-inspelning och inte 4K.

Panasonic Lumix TX200 är en bra kompaktkamera för just resande eftersom att den har ett rejält zoomobjektiv. Skärmen har touchfunktion och du kan filma i 4K. Även denna kamera är ganska dyr men det är den bästa resekameran du kan hitta just nu enligt Techradar. Det är en praktiskt allt-i-ett-kamera som håller vad den lovar. Den är lättanvänd då det det finns både automatiska och manuella inställningar.

Sony Cyber-shot RX10 IV hamnar på tredjeplatsen. Detta är också en kraftfull kompaktkamera som passar för de flesta fotoälskarna. Du kan spela in video i 4K-upplösning och den tar fantastiska bilder. Det som drar ner betyget är att den är ganska tung och pekskärmskontrollen är ganska begränsad.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Allt eftersom mobilkamerorna blir bättre, svarar kameratillverkarna med att utrusta sina modeller med fler och fler funktioner - några börjar närma sig systemkameror i det avseendet. Men smakar det, så kostar det! De kamerorna som får bäst betyg i testet är de s.k. avancerande kompaktkamerorna, som helt dominerar i toppen. Sony Cyber-shot DSC-RX10 Mark 3 är kameran som fått allra bäst betyg, med hela 78 i samlat betyg. Den är visserligen snäppet bättre än många kameror i toppen, men också dyr - drygt 16000 kronor. Kamerans svaghet är den inbyggda blixten som bara är medioker. Panasonic Lumix DMC-LX15 har nästan lika högt samlat betyg, 76, och är ca 10000 kronor billigare. Resultatmässigt är de i princip jämnstarka, men det är en stor skillnad på modellernas storlek: Sonys väger 1,1 kg, medan Panasonics väger ynka 300 gram. Andra påtagliga skillnader är möjligheterna som kamerornas objektiv ger. Sonys kamera har en brännvidd på mellan 24 mm, för vidvinkel, och 600 mm för teleperspektiv medan Panasonics har en mer begränsad brännvidd på mellan 24 och 72 mm. Panasonic Lumix DMC-LX15 tappar dock andraplats till Canon PowerShot G7 X Mark II som får 77 i samlat betyg!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

När mobilkamerorna blir allt bättre, svarar kameratillverkarna med att utrusta kompaktkamerorna med flera och flera funktioner - några börjar närma sig systemkameror i det avseendet. Men smakar det så kostar det, skriver Råd & Rön. Den kamera i testet som verkligen sticker ut är Sony RX1RM2. Den kostar över 30 000 kronor - långt över vad de flesta systemkameror Råd & Rön testat kostar. För pengarna får man förvisso en fullformatskamera med förträfflig optik, som ger knivskarpa biler som kan förstoras riktigt stort. Men kameran är inte jättesnabb och den saknar både zoom och blixt. För en tiondel av priset kan man få en kamera som får lika högt samlat betyg och som i stort sett ger lika bra bilder - Canon PowerShot G9X - som är testets vinnare! I Råd & Röns test finns också marknadens bästa mobilkameror, där Microsoft Lumia 950 blir vinnare eftersom den tar riktigt bra bilder, även i lågt ljus. CAnon PowerShot G9X blir som sagt testets vinnare, trots att Sony RX1RM2 får samma höga betyg. Sonys kamera kostar dock en hel del, vilket gör att det endast hamnar på andraplats. Canon tar även tredjeplats med sin kamera PowerShot G5X som får 2 poäng mindre än de ovannämnda.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Röns stora test av 147 kompaktkameror visar att det fortfarande finns anledning att köpa en riktig kamera med ordentlig optik. Vi har tidigare skrivit om Råd & Röns test, men nu har de uppdaterat sin produktlista med ytterligare ett par kameror. Den enda egentliga skillnaden gentemot tidigare test är att Sony Cyber-shot DSC-RX10 M2 nu har petat sig in på andraplats i vinnartabellen och knuffat ner Canon PowerShot G7 X till tredjeplats. Bäst i test är fortfarande Canon PowerShot G1 X Mark II som har rekordhöga 78 poäng av 100 möjliga. Bildkvaliteten är i toppklass och den får även höga betyg för blixt, video och display.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har återigen uppdaterat sitt redan stora test av kompaktkameror. Numera är 200 st kompaktkameror representerade och även de bästa mobilkamerorna finns med. Men vill du ha riktigt bra bild och optiskt zoom bör du satsa på en kompaktkamera. I djungeln av alla kameror är det bra att ha full koll på de bästa produkterna.

En bra kompaktkamera bör vara snabb och lätt att hantera. Vissa kameror har alltför långt mellanrum mellan en ny bild och en gammal bild. Några sekunders mellanrum är acceptabelt, men fem sekunder eller mer är dåligt. En annan viktig egenskap är kamerans videokvalitet. Här skiljer sig betygen rejält. De bästa får åttor och nior, medan de sämsta får endast två i betyg.

Bäst i test är Canon PowerShot G1 X Mark II som får rekordhöga 78 poäng av 100 möjliga. Bildkvaliteten är i yppersta toppklass och den får även höga betyg för blixt, video och display. På delad andraplats i Råd och Röns test hamnar kompaktkamerorna Canon PowerShot G7X och Panasonic Lumix DMC-FZ 1000. De får betyget 77 poäng och är testvinnaren hack i häl. Den förstnämnda får liknande delbetyg som testvinnaren, men har en betydligt sämre blixt. Fördelen är att priset är några tusenlappar lägre. Panasonics kamera har sämre bildkvalitet än Canons modeller, men får toppbetyg för blixt, video och display.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har presenterat ett nytt test av kompaktkameror. Testet är stort och hela 180 kompaktkameror har blivit jämförda. Det historiska med detta test är att en kompaktkamera för första gången fått högsta betyg i bildkvalitet. Många kompaktkameror har numera wifi som underlättar snabb delning, vilket ytterligare motiverar att satsa på en kompaktkamera före en mobilkamera.

Råd & Rön har valt att ta med mobilkameror i testet också, men den bästa mobilkameran får endast 64 poäng av 100 möjliga. Bästa kompaktkameran ligger på 78 poäng. Något som avgör till kompaktkamerornas fördel är den optiska zoomen som är betydligt bättre än den digitala zoomen. En bra kompaktkamera skall vara enkel och snabb att använda.

Allra högst betyg får Canon Power Shot G1X Mark II. Med sina 78 poäng är den en poäng före tvåan Panasonic Lumix DMC-FZ 1 000. Canons flaggskepp är den första kameran i Råd & Röns test som får full pott för bildkvalitet. Canon Power Shot har dessutom en mycket bra display och blixt. Panasonics kompaktkamera får högsta betyg i de flesta områden, men dess bildkvalitet är inte i närheten av testvinnarens. På tredjeplats en bit ner hamnar Sony DSC-RX 100 III med slutbetyget 74 poäng. Bästa mobilkamera är enligt Råd & Röns åsikt Apples nya skapelse Iphone 6.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

När man skall åka på resa passar en kompaktkamera perfekt. Den skall inte vara krånglig och gärna lätt och enkel att ta med. Tidningen Expressen har i en artikel testat sex olika kompaktkameror i varierande prisklasser. Majoriteten av dessa kameror får fina betyg och två av dem får det allra högsta betyget, 5 getingar av 5 möjliga.

Expressens favoritkamera är Panasonic Lumix DMC-TZ60 och den passar de som vill lära sig att fotografera. Kameran har fint fungerade automatik, men det finns också möjligheter till manuella inställningar. Panasonic Lumix DMC-TZ60 är en snabb kamera och det tar endast ett fåtal sekunder från uppstart till första foto. Lumix har mycket fin bildkvalitet, en stark blixt och en väl fungerande videotagning i slowmotion. Expressen hittar inga direkta svagheter och utser Panasonic Lumix DMC-TZ60 till bästa kompaktkamera!

Knapp tvåa blir Sony DSC-WX350 som också får Expressens högsta betyg, 5 getingar av 5 möjliga. Sonys kompaktkamera är liten och helautomatisk samt har riktigt bra bildkvalitet. DSC-WX350 har testets bästa batteri och klarar av att ta 10 stillbilder på en sekund. Expressens enda invändning berör blixten. Den borde kunna vara ett strå vassare. Sony DSC-WX350 har ett cirkapris på 2200 kr.

Två kameror får Expressens nästa högsta betyg och delar på tredjeplatsen; Canon Powershot SX600 HS och Nikon Coolpix S9700. Den förstnämnda är testets billigaste och ett bra budgetalternativ för den lilla plånboken. Canons kamera har 18 gångers zoom och är liten och smidig. Dess batteri laddas i laddaren, inte i kameran till skillnad från konkurrenterna. Nikon Coolpix S9700 har 30 gångers zoom och många användbara manuella inställningar.

Vinnare i det här testet

Kamera & bild

Publicerad

Kamera & Bild har låtit testa 14 kompaktkameror och det går att hitta en modell för varje användare. Några kameror i testet har funktioner som andra inte har, vissa är bekväma medan andra inte är fullt så stabila i handen och vissa är vattentäta och andra inte. Bäst i test blev Fujifilm XQ1. Kameran har, som andra prestandakompakter, en ring runt objektivet. Den kan användas till diverse funktioner, men en av de mer naturliga är att låta den justera avståndsinställningen vid manuell fokusering. Det fungerar förbluffande bra för XQ1, då ringen inte har några fasta lägen och att det tillsammans med att fokuseringen svarar rappt när man vrider på ringen är en del av förklaringen. Den andra exklusiva kompaktkameran i testet är Panasonic Lumix DMC-LF1 som också är välbyggd och har en ring kring objektivet, men den saknar Fujifilm-kamerans känsla. Det mest intressanta med modellen är den har en elektronisk sökare. Tyvärr är den både för liten och för lågupplöst, men som det är nu lyckas Panasonic få in den i kameran utan att kameran växer i varken pris eller storlek. Tredjeplats gick till Sony Cybershot DSC-WX350. Kameran är ganska omständlig att använda om man vill ändra inställningarna. Det verkar inte finnas någon snabbmeny eller någon programmerbar knapp, så man måste in i menyn varje gång man vill ändra någonting. WX350 har 20x zoom som fungerar bra, trots att den kameran är fascinerande liten för det zoomomfånget. Den marknadsförs just nu av Sony som världens minsta. Förutom dessa kameror som är uppradade ovan, var den några stycken med lägre betyg som ändå fått utmärkelsen ”bra köp” - däribland en av de vattentäta.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i ett gigantiskt test gått igenom 153 st(!) kompaktkameror för att vaska fram den bästa produkten. Försäljningen av kompaktkameror minskar eftersom många personer istället använder sina mobilkameror för att ta foton. Därmed ökar pressen på kompaktkamerornas tillverkare att producera bättre och bättre modeller. Man lockar kunderna med bra optik och stor zoom. Dessutom är många kameror utrustade med wi-fi.

Testets vinnare är kompaktkameran från Nikon, Coolpix A. Den får lika bra slutbetyg som Sony Cyber-shot DSC-RX10A med sina 73 poäng. Med tanke på att priset är betydligt lägre anser vi att Nikon Coolpix A är vinnaren. Den imponerar med bra bildkvalitet och med en tydlig, enkel display. Några direkta svagheter har inte Nikon Coolpix A, men hanterbarheten kunde vara något bättre. Sony Cyber-shot DSC-RX10A är istället bättre på videoinspelning och är dessutom utrustad med en sökare.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se hittar man ett gäng kompaktkameror i en lista, där man utger Sony RX100 III som bäst i test. Det är en liten robust kamera som ryms i en ficka och som har en bakbelyst bildsensor på 1 tum.  Det är mellan två till fyra gånger större än sensorn på en ”vanlig” kompaktkamera och ger en fantastisk bildkvalitet, samt ljuskänslighet. Nu med RX100 tredje generationen överträffar Sony sig själva. De stora förändringarna är att kameran fått ett bredare och skarpare objektiv, en smartare BIONZ X-processor och en bra, ljusstark LCD-skärm som man kan vinkla 180 grader uppåt för de som vill ta selfies. Den har fått en genialisk pop-up OLED-sökare, den har bra autofunktionalitet och ett bra dynamiskt omfång. Nackdelen är att den inte har någon pekskärm och att knapparna är små. Canon tog andraplats med sin PowerShot SX260 HS, som är efterföljare till den tidigare testvinnaren SX 230. Likt sin föregångare är det en kamera i toppklass. Bildkvaliteten är för det mesta väldigt hög med både god skärpa och bra färgåtergivning. Zoomen är kraftfull och bildstabilisatorn bevarar bildskärpan, även vid rejäl zoom. Den har också många manuella inställningar att välja mellan, men batterikapaciteten och autofokus ligger under snittet för kompaktkameror. Panasonic Lumix TZ60 är en påkostad kompaktkamera som ger mycket lyx för pengarna. TZ60 har utrustats med en praktisk linsring för snabbare bildinställning, samt med sköna fingergrepp av gummi som gör att kameran ligger bättre och stadigare i handen. Bildkvaliteten är väldigt bra i dagsljus och det finns flera färgfilter att välja bland. ISO-tal över 400 ger ett visst brus i bilden för det tränade ögat. Designen är exklusiv, men den saknar pekskärm. Kameran är dock lättanvänd och har riklig WiFi-funktionalitet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio kompaktkameror och det visar sig att vissa tillverkare lyckas bättre än andra. Trots att mobilkamerorna näst intill tagit över marknaden, är kompaktkamerorna fortfarande ett bättre alternativ om man ser till bildresultaten. De har blivit utrustade med en ordentlig zoom, de filmar i Full HD och har dessutom trådlöst nätverk – för att man ska kunna ladda över bilder och filmer direkt till datorn. Man testade kamerornas snabbhet, bildkvalitet inom-och utomhus, hur blixten fungerar och hur användarvänliga de är. Man testade också kamerornas bildstabilisator. Kameran från Casio, som också blivit testvinnare, presterar bäst inom områdena bildkvalitet utomhus och användarvänlighet. Kameran har dessutom det mest jämna blixtljuset och den erbjuder en möjlighet att fokusera manuellt. Dock saknas inbyggt WiFi. Fujifilm F900 som tagit andraplats i testet presterar bra och har en bra skärm, samt en bra ergonomi. Tredjeplats gick till Olympus Stylus XZ-10. Detta är den snabbaste kameran och den är också utrustad med en mycket bra bildstabilisator, samt att kameran är ergonomiskt uppbyggd.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 95 kompaktkameror och testet visar att det fortfarande finns anledning att köpa en riktig kamera med en ordentlig optik. Många av kamerorna i testet får bra betyg för sin bildkvalitet, men några är inte alls tillräckligt bra. I betyget för bildkvalitet ingår bland annat distorsion – ett lågt betyg betyder att raka linjer förvrängs och blir lätt böjda – och vinjettering – ett högt betyg betyder att ljusstyrkan blir lika i alla delar på bilden. Råd och rön har också mätt kamerornas effektiva upplösning och gjort en bedömning av detaljrikedomen. Samtliga kameror har optisk zoom från 1 gång upp till 50 gånger. Skillnaden mellan optisk zoom och digital zoom (som mobiltelefoner har) är att den optiska zoomen gör att bilderna behåller sin skärpa och fokus. En bra kompaktkamera måste dessutom vara snabb och enkel att hantera. Det är bara en eller två kameror i testet som tar lång tid på sig att starta upp. Dock är det stor skillnad mellan kamerorna när man ska ladda om och ta en ny bild efter en annan. Det gäller även när man ska starta upp videofunktionen. Många kameror får helt okej betyg när det gäller att filma i dagsljus, men de flesta får dock underkänt när det gäller att filma i svagt ljus. De allra flesta kamerorna får bra betyg för sin hanterbarhet! Bäst i test blev Nikon A med genomgående bra betyg – samlat betyg 71. Andraplats gick till Panasonics kamera Lumix DMC-LF1 och tredje gick till Sony Cyber-shot DSC-RX 100 M2 – båda kamerorna med 69 i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Mobilkameran är idag världens mest använda kamera, men bilderna blir ofta oskarpa och man får inte speciellt bra kvalitet. Istället har kompaktkameror sådana funktioner som mobilkamerorna saknar: en rejäl zoom, bildstabilisator och videofunktion i Full HD. De har även intelligent autofokus som ställer in linsen efter vilken typ av bild man ska ta och detta gör de oftast snabbt! Icakuriren har testat nio kompaktkameror från 2500 – 4500 kronor. Dock är det liten skillnad i både prestanda och kvalitet mellan kamerorna och de har alla fått jämna betyg. Bäst i test blev trots allt Casio Exilim EX-ZR700. Den tar överlägset bäst och skarpast bilder, framför allt utomhus, och den är även lätt att använda, samt ställa in efter behov. Kamerans blixtljus är det jämnaste i testet, men modellen har trots allt en nackdelar. Den saknar WiFi, vilket går att lösa genom att skaffa ett speciellt minneskort, men kameran saknar också program för att visa, redigera och dela bilder. Exilim EX-ZR700 ligger bra i handen och har utrustats med en bra LCD-skärm, samt att det medföljer en bra bruksanvisning. Resterande kameror i testet har fått samma slutbetyg, vilket gör det svårt att avgöra vilka kameror som hamnar på andra- och tredjeplats. Icakuriren har gett Sony DSC-WX300, trots att den också fått tre hjärtan, stämpeln ”Sämst”. Detta på grund av att man får en dåligt bildkvalitet inomhus, kameran saknar manuellt fokus och är krånglig att använda, samt att den saknar ett JPG-format! Dess manual har dessutom dåligt utförande.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 81 kompaktkameror och resultatet visar att det fortfarande finns en anledning att köpa en riktig kamera med ordentlig optik. Många av kamerorna i testet får bra betyg för sin bildkvalitet, men det är också många som är tillräckligt bra. Kamerorna har även testats för sin effektiva upplösning och bilderna har bedömts för sin detaljrikedom. Stabiliseringsfunktionen i kamerorna har testats och den är extra viktigt när det gäller kameror med lång zoom, eftersom minsta lilla skakning ger stor effekt på bilden. En bra kompaktkamera måste vara snabb och enkel att hantera och dessutom relativt snabb på att starta, samt ta en bild. Men när man ska ta en ny bild efter att en annan redan är tagen är skillnaden stor. Flera kameror är riktigt snabba och tillåter att man kan ta en ny bild på mindre än en sekund. Andra kameror är oacceptabelt långsamma och tar hela fem sekunder på sig att ladda om. Flera kameror tar också lång tid på sig för att starta upp videofunktionen och vad gäller videokvaliteten får de flesta ett ok betyg för att filma i dagsljus, men många får underkänt när det gäller att filma i svagt ljus. Bäst i test blev Nikon A, med samlat betyg 71. På Råd och röns lista hamnar på andraplats Nikon A med sökare, men vi valde att istället ge platsen till Fujifilm X20. Det beror på att resultatet uppenbart visar att Nikon A är bättre än samtliga kameror i testet, både med och utan sökare. Tredjeplats gick också till Fujifilm, men med modellen x100S.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunners testpanel har testat och betygsatt kompaktkameror. Bäst i test blev Sony DSC-RX100. Den är liten, svart och har en stilren design. RX100 är ett exempel på att det är insidan som räknas. Kameran imponerar testpanelen med enastående bildkvalitet och en förmåga att alltid ta användbara bilder, oavsett vilken situation man befinner sig i. Kamerans chassi är gjort i tjock metall med mattsvart finish. Dess knappar och rattar är lite tröga, men rejäla. Andra plats gick till Nikon Coolpix P330. Kameran visar tydligt att Nikon vill tilltala så många människor som möjligt. Kamerans design är snygg, men inte så praktiskt som man skulle kunna önska. Däremot är reglage och knappar placerade på ett mycket bra sätt. I kameran finns en relativt stor sensor, RAW-stöd och GPS m.m. Man får riktigt bra bilder, speciellt vid porträtt-fotografering, gatubilder och saker på korta avstånd. Testpanelen gav dock kameran minus för att dess batteritid är ganska kort. Samsung Galaxy Camera hamnade på tredjeplats och är en av marknadens första Android-baserade kamera. Tittar man på baksidan av kameran påminner den mycket om en surfplatta. Bildkvaliteten är bra, men inte i samma klass som de övriga modellerna i testet. Androidsystemet och simkorts-stödet innebär att man snabbt och lätt kan dela med sig av sina bilder på sociala medier. Galaxy Camera fick plus för sin skärm och dess kraftiga zoom. (Dessutom fungerar kameran helt okej som surfplatta!)

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat och betygsatt kompaktkameror. Bäst i test är Olympus PEN E-PM2. Kameran är liten, lätt och har samma teknik som Olympus toppmodeller OM-D och P5. Den är utrustad med serietagning med 8 b/s (bilder per sekund), en pekskärm där man kan fokusera och ta bilden med fingret på skärmen, samt en separat blixt. Kameran har även elva filterinställningar och råfilslagring. Vad gäller bildkvaliteten är den inte sämre än någon annan i den här klassen. Färgåtergivningen är välbalanserad, precis som i alla Olympus systemkameror. På andra plats hamnade Fujifilm FinePix X20, som också blivit ”Särskilt rekommenderad”. Kamerans bildkvalitet är bra, skärpan är briljant i hela zoomomfånget och det syns inte mycket förvrängning. Det är speciellt färgåtergivning och dynamiken i bilderna som sticker ut. Det är få kameror som lyckas kombinera så hög bildkvalitet med så bra användarvänlighet som finns i FixePix X20. Den är lätt att använda och arbeta med! Tredjeplatsen gick till Sony Nex-3N, som blev utsedd till ”Bästa köp”. Nex-N3 är inte den snabbaste kameran i testet (med 4 b/s) och den har inte heller pekskärm, blixtsko eller WiFi. Men om det är bra bildkvalitet till långt pris man söker efter, så är detta en bra kamera. Både bilddynamiken och brus-kontrollen är enastående. Kontrasten är hög jämfört med testvinnaren, men färgåtergivningen är inte lika neutral. Nex-N3 är väldigt mycket kamera för pengarna och den är relativt användarvänlig, trots att funktionslistan inte sträcker sig lika långt som hos andra kameror.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Begreppet ”kompaktkameror” gäller idag alla modeller ifrån enkla fickkameror till stora kameror med många funktioner och lång zoom. Råd och rön har testat olika 153 kameror sammanlagt. Testvinnaren Olympus XZ-2 kostar en del, men å andra sidan får man en kamera med riktigt bra optik. Kameran får genomgående höga betyg för sin bildkvalitet – det är en mycket ljusstark kamera. En del kameror är vatten- och stöttåliga, vilket är bra om man vill ha kameran med sig när man sportar eller är på stranden. För första gången testar Råd och rön även en smart mobiltelefon bland kompaktkamerorna – Nokia 808 pureview. Enligt marknadsföringen ska telefonen revolutionera kameravärlden med sin ”banbrytande bildteknologi”. Trots att telefonen får godkänt i bildkvalitet, får den bara 37 i samlat betyg. Det är framför allt brist på användarvänligheten som drar ner betyget, eftersom det i första hand är en telefon, har den bara ett par få inställningsmöjligheter. Samtliga kameratillverkare har insett att de måste utrusta kamerorna med möjligheten till snabb bilddelning. De senaste kamerorna på marknaden kan man koppla upp via WiFi så att man direkt kan lägga upp de nytagna bilderna direkt på Facebook eller liknande. Filmfunktionen börjar också bli bättre i de nyare kamerorna och man kan idag filma i HD med flera modeller.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test har testat och betygsatt 9 st digitala kompaktkameror år 2013. Sonys Cybershot är full av många smarta funktioner, som gör modellen till en pålitlig kvalitetskamera. Dess bildsensor ger riktigt högupplösta bilder, med bra skärpa och naturtrogna färger. Kameran är utrustad med en imponerande bildstabilisering och flera olika exponeringslägen, samt mer avancerad bildteknik. Kameran kan t.ex. ta flera bilder supersnabbt och sedan kombinera dem för att skapa ett foto med önskade effekter.
En liten modell, men ändå snygg och tålig hamnade på andra plats. Panasonic Lumix DMC-TZ30 har en stor pekskärm med högupplösning. Autofokusen är riktigt snabb och modellens autoläge ger fina bilder med naturtrogna färger. Panasonics digitala kompaktkamera har en panorama-funktion som låter dig ta bilder i 360grader, samt geotaggning. Dock tar geotaggningen massor av batteri vid användning.
Canons PowerShot är en kamera med hög byggkvalité med högupplöst, väl upplyst skärm. Bildkvalitén är hög och har god skärpa och färgåtergivning. Kameran är en pålitlig, prisvärd och lättanvänd modell för både entusiaster och nybörjare.

Vinnare i det här testet

Ljudochbild.se

Publicerad

Teamet hos Ljud och bild har gjort ett test av 10 kompaktkameror. Olympus kamera PEN E-PL5 har en fantastisk bildkvalité med en enastående bildsensor och de har lyckats kombinera prestanda med ett stort antal praktiska funktioner. Om man har ett FlashAir-minneskort kan man över föra bilder direkt till en smartphone eller surfplatta som har en Olympus Image Share-app installerad. Kamerans objektiv ger en hög detaljskärpa och den har en stark färgåtergivning. Blixtsnabbt fokus och hög bildhastighet är också något som tillhör modellen.
Nikons modell Coolpix P7700 har en tendens att överexponera kontrastrika motiv, men det går inte att klaga på bildkvalitén. Färgåtergivningen är jämn, trots att det syns ett måttligt rödgult stick i hudtoner.  Modellen är inte den snabbaste att ta bilder med, bortsett från att den har en seriebildsfunktion med 8 bilder per sekund. Kameran ses som stor och tung, men den är lätt att sköta om.
Det finns inte mycket negativt att säga om Sonys modell NEX-6 när det gäller bildkvalitén.
Kameran har en bildhastighet på 10 bilder per sekund och inbyggt WI-FI, så du kan skicka bilder trådlöst till andra enheter.  Kameran är mycket väl utrustad och har en OLED-sökare som ger riktigt bra ergonomi.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

Testfakta har återigen testat kompaktkameror och utsett sin vinnare – Sony Nex – F3. Kameran reducerar brus väldigt bra och har ett stort dynamisk omfång i sin zoom. Slutarfördröjningen är mycket kort, vilket är bra om du vill fånga ögonblicket. Modellens objektiv ger dock sämre bildkvalité, då bilderna får dålig upplösning, samt får förvrängningar i sina detaljer! Kameran fick bäst i test och dess hus är det bästa i detta testet, men objektivet är svagt. Pentax kamera har ett bra objektiv men med långsamt autofokus. Den är liten och lätt och har bra bildkvalité. Den sköter också exponeringen och färgbalansen ganska bra, även i lite mer ovanliga ljussituationer. Dock ger kameran färre bilder per laddning!
Nikon har en bra kombination mellan sitt kamerahus och objektivet, vilket resulterar i bra bildkvalité, samt att modellen har flest autofokus-punkter. Men även denna kamera ger färre bilder per laddning.

Vinnare i det här testet

M3.IDG.se

Publicerad

M3 - Sveriges pryltidning - har testat och gett betyg till 6 olika kompaktkameror. Med betyg 9 av 10 hamnar Sonys kamera DSC-HX7V på första plats. Kameran är bekväm att hålla i och har ett gummigrepp framtill som gör att man får ett bra grepp om kameran. Bildkvalitén är utmärkt och fungerar även bra i svagt ljus. Sensorn har 16 megapixlar och zoom omfånget är 10x. Det finns många funktioner att välja mellan, men det som är lite mer negativt med modellen är att den startar långsamt och att zoomen inte är snabb nog.
Canons kompaktkamera är testets minsta och lättaste modell. Bildkvalitén är mycket bra och den har en bra skärpa! Kamerans egenskaper i svagt ljus är bland de bästa i det här testet.
Nikon Coolpix S8100 är den störta modellen i testet, men den är snabb och har bra bildkvalité – även i svagt ljus. Zoomomfånget på 10x är bra och kamerans färger är neutrala! Det enda som kameran egentligen saknar är lite mer manuell styrning.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt 9 stycken kompaktkameror och utsett Sony DSC-HX9V i täten med 4.0 i betyg. Strax därefter hittar vi Panasonic och Nikon-kamerorna med samma betyg (3.9)!
Sonys modell förlorar en hel del upplösning vid längre zoomning, men den presterar bra i olika ISO-lägen, som är inställningar för ljuskänslighet. Kameran är flexibel och fungerar bra både i utomhusmiljö med mycket ljus och i mörkare inomhusmiljöer. Kameran är dessutom snabb!
Panasonics kamera har en hög upplösning på 14.1 megapixlar och en optisk zoom på 16x. Kameran är lätt att använda, främst på grund av de enkla menyerna och de automatiska motivprogrammen som ställer in kameran efter vad som ska fotograferas. Zoomen är snabb och kameran fokuserar mycket kvickt.
Bildkvalitén kännetecknas av skarpa och väl återgivna detaljer, men även av att färgerna tenderar att bli lite för bleka. Nikons kamera har en otroligt bra zoom och är lätt att använda! Bra skärm och bildkvalité, med nackdel att det är problem med fokuset ibland.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.