Test av cykellampor

Publicerad under fritid. Senast ändrad den 19:e Februari, 2014. Baserad på 2 testkällor.

Sammanfattning

Att utrusta sin cykel med en cykellampa är en självklarhet för många. Har man ingen lampa och inga reflexer, syns man inte i mörkret och då är det lätt att det sker olyckor. Därför säger lagen (och det sunda förnuftet) att man måste använda belysning på kvällar och nätter! En bra cykellampa ska synas på ett avstånd på 300 meter, men den får inte lov att blända någon annan.

Test.se rekommenderar

Sigma Lightster - Vi på Test.se har valt att rekommendera cykellampan Sigma Lightster. Det är en LED-lampa som drivs av AA-batterier, vanliga eller uppladdningsbara. Lampan har en räckvidd på 85 meter och ljusets vidd är bredare än hos många andra lampor i samma prisklass. Lampan har en högprestanda optik och en ljusstyrka på 20 lux, vilket gör den mycket passande för mörka cykelturer. Lampan är dessutom vattentät, vilket betyder att man kan använda den oavsett väder, och lampans batteritid är så lång som 20 timmar! Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2013 2012

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Bra cykelbelysning är inte enbart viktigt för att du ska kunna se vägen framför dig, utan också för att bilister ska kunna se dig! Testfakta har låtit SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – undersöka de olika ljusegenskaperna, hållbarheten och batteritiden på åtta portabla LED-lampor för cyklar. Testvinnaren Sigma har överlägset bäst ljusstyrka med en räckvidd på 85 meter. Tillsammans med Asaklitt fördelar den även ljuset bäst av lamporna i testet. Liksom ljusstyrkan, skiljer sig också batteritiden åt. Ju starkare ljuset är, desto mer drar det på batteriet. Laboratoriet testade även lampornas hållbarhet genom att släppa dem sex gånger från en meters höjd i ett betonggolv ur olika positioner. Därefter utsattes de för kraftigt regn i 15 minuter för att se om de tog in vatten. Testet utförs på tre lampor av varje fabrikat. Testvinnaren Sigma Lightster har genomgående höga betyg och strax därefter hamnar Cat Eye HL-EL 320. Cat Eye har fått höga betyg vad gäller hållbarheten och har dessutom en lång batteritid – den bästa i testet. På tredjeplats hamnade Asaklitt med modellen Front Cycle Light. Lampan har en bra ljusfördelning och en bra hållbarhet. Den är därför ett prisvärt alternativ.

Vinnare i det här testet

  1. Sigma Lightster
  2. Cat Eye HL-EL 320
  3. Asaklitt Front Cycle Light

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 13 av de mest populära LED-lamporna under 300 kronor och det visar sig att flera lampor är mycket bra. Lamporna har inte enbart testats för hur bra de lyser upp och hur de syns på avstånd, utan Råd och rön har även tittat på batteritiden, hanterbarheten och hållbarheten. Många lampor fick höga betyg för sin batteritid. Samtliga lampor var även enkla att hantera, både med och utan handskar! De klarar även av regn och rusk. Flera klarar också av att lysa bra ända ner till 30 minusgrader! Lamporna fixade även att bli tappade ett par gånger i marken, vilket är bra att veta för de som vet hur enkelt en cykellampa kan slinka ur handen. Bäst i test, med genomgående bra betyg och med 79 i betyg, blev Sigma Lightster. Andra plats gick till Asaklitt Front Bike Light, med 83 i slutbetyg, och tredje plats gick till AIM Frontlight High Power, med 69.

Vinnare i det här testet

  1. Sigma Lightster
  2. Asaklitt Front Bike Light
  3. AIM Frontlight High Power