Test av stationära datorer

Publicerad under elektronik. Senast ändrad den 27:e Mars, 2014. Baserad på 3 testkällor.

Sammanfattning

Idag är det inte många som väljer en stationär dator framför en bärbar. Främst är det de som spelar mycket som föredrar den stationära varianten eftersom processorns hastighet och minnets storlek har stor betydelse och dessa, samt prestanda och grafik, ofta är bättre i en stationär dator. Även skärmen spelar stor roll för en spelfantast. Men är man ingen ”gamer” krävs kanske inte en lika bra dator. Det finns alltså billigare/enklare modeller som duger gott och väl till internetsurf, användning i Word m.m. Viktigt att tänka på vid köp av stationär dator är att alla tillbehör kanske inte medföljer. I dessa fallen kan man behöva köpa mus, musmatta, tangentbord m.m. separat. Detta gäller också operativsystemet som datorn måste ha för att andra program ska fungera. Windows och Mac OS har länge varit de mest populära operativsystemen.

Test.se rekommenderar

Billig Teknik Speldator XXL Deluxe - Vi på Test.se har valt att rekommendera Billig Teknik (BT) XXL Deluxe. Det är en riktigt kraftfull dator som fungerar mer än väl som speldator. Man får en kraftfull fyrkärnig Intel i5-processor av den fjärde generationen, ett riktigt bra grafikkort (Geforce GTX 660 Ti) som klarar alla de senaste spelen och framför allt en tyst, välkomponerad dator med gott om möjligheter för uppgradering. Datorn är utrustad med en blixtsnabb SSD-disk, samt en stor lagringsdisk, som gör att man får plats med allt man behöver. Den har också en DVD-brännare med stöd… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2013 2012 2011

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat åtta stationära datorer där Net2World Omni Pro blivit utsedd till vinnare. Net2World är inte de mest bekanta svenska tillverkarna med egna stationära datorer. Men Omni Pro bevisar att de kan leverera prisvärt med hög kvalitet. Bakom frontluckan – som täcker hela framsidan – finns en DVD- och Bluray-enhet och en kontroll som reglerar fläktarna i tre olika lägen. Fläktarna går för övrigt väldigt tyst, även på ”medelläget”. Det kan bero på ett extra dammfilter som satts in i datorn, som även ljuddämpar. Om man ser till prestandan är Omni Pro en av de bästa datorerna i testet. Datorn har en Intel Core i7-processor och trots att grafikkortet inte är lika kraftfullt som andra i testet, är det ändå nära. Det finns gott om plats invändigt om man senare vill uppgradera datorn – det finns bl.a. plats för hårddiskar, extra PCI express-kort. På andra plats hamnade Billig Teknik med Speldator XLL Deluxe. Billig Teknik är lite av en nykomling och inte det mest glamorösa av varumärken. Men här får man lite av både lågt pris och lyxdator. Priset ligger strax under det dyraste i testet – men man får en hel del för pengarna. XXL Deluxes prestanda är bland de bättre, främst tack vare en snabb SSD. Datorlådan är relativt liten och enkel, men ändå funktionell. Den har ingen ljudisolering och processorfläkten är Intels vanliga. Trots det är XXL Deluxe relativt tystgående. Tredjeplats har gått till Thor Mode. Thor Computer är CDONs eget datormärke som byggs åt dem av en svensk underleverantör. Thor Mode är den mest kraftfulla datorn i testet med en Intel Core i7-processor, ett GTX 670-grafikkort och 16 GB minne. Att Thor Computer satsat på att bygga en speldator märks, då man får med Microsofts Sidewinder-tangentbord, en spelmus och en musmatta. Thor Mode för lite oväsen av sig, men med så hög processorprestanda får man oftast stå ut med det. Utöver det är datorn välbyggd och enkel att uppgradera med en handfull kort eller/och diskar.

Vinnare i det här testet

  1. Net2World Omni Pro
  2. Billig Teknik Speldator XXL Deluxe
  3. Thor Mode

PC för Alla

Publicerad

En bra stationär dator behöver inte ta mer plats än ett mjölkpaket. PC för Alla har testat sju maxade mini-pc som kostar från 3200 kronor och uppåt. I testet finns modeller som ger oss maximalt med modern teknik, funktioner och prestanda i minsta möjliga skal. Med en sådan liten PC får man stå ut med lite ”normalt” bakgrundssurr, om det innebär att man får en dator vars råstyrka man kan lita på i vått och torrt. Datorerna i detta testet klarar alla av snygg uppspelningar av HD-video, Flash-baserade webbströmmar som Youtube i hög upplösning, hantering av videosamtal i god kvalitet och spelgrafik, från enklare på vissa – till mer avancerade på andra. Datorerna kan delas upp i två grupper – fyra dyra och snabba modeller med Intel Core-processorer och tre, inte riktigt lika snabba, med AMD Fusion. Bäst i test blev ett riktigt muskelknippe med extra allt – Asrock Vision3D 252B. Detta är den näst dyraste datorn i testet, och dessutom har den en dold kostnad – den säljs utan operativsystem. Det betyder att du måste en tusenlapp till om du behöver ny Windows-licens. Datorn har flera bra och smarta anslutningsmöjligheter, bland annat 9 USB-portar (både 2 och 3), e-sata, digitalt och analogt ljud i 7.1-surround, en kortläsare och ett fack flr CD-, DVD- och Blu-ray-skivor. Datorn har rejält med prestanda – med tanke på dess ringa storlek. Den ligger många steg före alla konkurrenterna i maximalprestanda, tack vare 8 GB-minne, bättre grafikkort och en snabb hårddisk. Det enda negativa att säga om Asrock är att priset är högt! På testets andraplats hamnade på Acer Revo 70. Acer Revo har en AMD Fusion-processor E-450 och en inbyggd Radeon-grafik, vilket gör att man kommer ganska långt prestandamässigt och all hantering av media, kontorsprogram och webb sköts problemfritt. Det finns olika varianter av Revo att välja bland. Acer skickar med en fjärrkontroll som är idealisk för soffsurfaren – på kontrollens baksida finns ett kompakt litet tangentbord. På tredjeplats hamnade Apple Mac mini. Mini har samma snabba Intel Core-processorer som de nya, bättre, bärbara datorer. Anslutningarna som finns är USB-, HDMI-, Firewire- och Thunderbolt-utgångar. Datorns nya processorn innebär en rejäl prestandaökning och den är utrustad med Radeon HD 6630M. Mini funkar för mediehantering och de flesta spel, men den drar mer ström och är aningen mer högljudd än föregångaren. Den är trots det fortfarande tystast av datorerna i testet.

Vinnare i det här testet

  1. Asrock Vision3D 252B
  2. Acer Revo 70
  3. Apple Mac Mini

IDG.se

Publicerad

På IDG.se finns ett test gällande stationära speldatorer. Liontech är den enda tillverkaren i testet som har en SSD-disk och Windows 7 förinstallerat på datorn. En SSD är en sådan betydelsefull prestandahöjare att det borde vara standard i alla bättre datorer. Den i Xtreme STX – som också är testvinnare – är en liten och snabb SSD på 60 GB. När det gäller spelgrafik finns det bara två datorer i testet som presterar bättre än Xtreme STX – i datorn sitter ett Geforce GTX 650. Datorlådan är en stor, svart Coolermaster-monolit och inuti är det mycket redigt och rent byggt. Det finns mycket plats för extra hårddiskar, en extra optisk enhet och några PCI-kort. Datorn arbetar tystgående, tack vare ett ljuddämpande material i själva lådan, men framför allt tack vare relativt tysta fläktar i chassit och kraftenheten, samt en extra stor och lågvarvig processorkylare.  På andra p,lats i testet hamnade Acer Predator G3610. Inuti Predator är det svårt att få plats med annat än ett PCI-expresskort, men en smart detalj är att man inte behöver öppna datorn för att bygga ut med mer hårddisk – det finns plats för en 3,5-tums disk bakom en lucka framtill. Predator väsnas mer än genomsnittet i testet och processorfläkten är liten och snurrar snabbt. Datorn har fått en riktigt ”Gamer”-design och det matchas ac en riktigt bra spelprestanda – bland de bästa i testet. Det är den enda datorn som har AMD Radeon-grafik istället för Nvidia Geforce och kortet presterar snäppet bättre än sina konkurrenter. Tillsammans med en Intel Core i7 på fyra gånger 3,4 gigahertz och 12 GB minne, är det inte mycket man saknar i prestanda. Sist, men inte minst, hamnade JME Data Pro Gamer iX.13. Datorn klarade sig förvånansvärt bra i prestandatesterna – och ingen kan svara på varför. Trots att den är utrustad med Intel Core i7 2500k får den lika bra resultat i som Acer Predator, eller t.o.m. Bättre i många moment. Grafikkortet har en överklockad GPU, men det beror på kortet och är ganska vanligt. iX.13 är utrustad med en hårddisk som rymmer hela två terabyte, vilket gör datorn snabb – men processorn i sig borde inte bli snabbare, vilket förvånar testpiloterna. I datorn finns det mycket utrymme för uppgradering och den är mycket genomtänkt ihopsatt. Den är dessutom mycket tyst, med förutsättningar att man inte pressar datorn för hårt.

Vinnare i det här testet

  1. Liontech Xtreme STX
  2. Acer Predator G3610
  3. JME Data Pro Gamer iX.13