HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av träningsappar

fritid uppdaterad 7:e April, 2016, Baserad på 5 experttester.

Med en träningsapp kan du enkelt få hjälp att hålla dig aktiverad, visa din träningsrunda på karta, dela med dig av dina resultat till dina vänner via sociala medier, sätta upp personliga mål och/eller skapa en utmaning för en större grupp, om man så önskar och mycket mer. Apparna på marknaden skiljer sig ganska mycket åt vad gäller funktioner och gränssnitt. Att hitta en bra app som är bra på samtliga punkter är svårt, men det är möjligt. Läs testerna nedan och få en överblick över marknadens bästa träningsappar och hitta den som passar just dig bäst. Vi har framför allt fokuserat på appar som inriktar sig på löpning.

Test.se rekommenderar

Runtastic - bäst i test bland Träningsappar 2024
Runtastic, bäst i test.

Runtastic - Vi här på Test.se väljer att rekommendera träningsappen Runtastic. Appen blev utsedd till bäst i test hos Råd & Rön 2016, tvåa hos Smartson 2011 och trea hos Mobil 2013. Runtastic är en app som hjälper dig att hålla koll på din träning. Det spelar ingen roll vilken typ av träning du tycker om - appen gör det roligare och hjälper dig att hålla koll på hur du tränar genom att hålla koll på och registrera tid, hastighet, kaloriförbrukning, puls m.m. Läs mer

Träningsappar - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Vi har testat 12 gratisversioner av populära löparappar från 6 olika märken. Det är en stor variation mellan apparna, men basfunktioner som att mäta distans klarar de utmärkt. Alla är dessutom enkla att använda, men flera av dom brister ordentligt i datasäkerhet. Bäst i test blir Runtastics version GPS Running, Jogging and Fitness Tracker. Appen får genomgående höga betyg, speciellt för webbgränssnitt, dataintegritet, hanterbarhet och dess kontakt med sociala medier. Appen får 72 av 100 möjliga i slutbetyg, medan silvermedaljören Amer Sports får 65 poäng. Amer Sports version Sports Tracker Running Cycling bra betyg för hanterbarhet, webbgränssnitt och dataintegritet. Amer har en något sämre kommunikation med sociala medier. Nike Nike+ Running hamnar på tredjeplats och får också 65 poäng i slutbetyg. Genomgående bra betyg för samtliga testfaktorer.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Träningsapparna på marknaden har utvecklats. Förutom att de blir fler och fler, så har även de stora jättarna upptäckt värdet i det här med träning och hälsa. Både Apple och Google vill samla in data för att hjälpa och motivera dig i din träning- och det oavsett vilken app du använder. Sajten Mobil har testat åtta appar som alla vill hjälpa dig att komma i bättre form. Bäst i test blev danska Endomondo som numera kan titulera sig med amerikaner efter att Under Armour köpt upp dem. Appen har passat på att följa efter Runkeeper när det kommer till en förenklad plan för premiumfunktioner, vilket alltid är positivt. Gränssnittet är inte fullt så enkelt och överskådligt som Runkeeper eller Funbeat, men mängden funktioner är betydligt större, så att de samtidigt lyckats bygga något som känns genomgående lättanvänt är en bedrift i sig. Endomondo ligger långt framme med koppling mot smarta klockor och liknande tillbehör. Till skillnad från Runkeeper är de dessutom fullt begripliga att ansluta sig till. Kort sagt, är appen funktionsrik men samtidigt lättöverskådlig. På andraplats hamnar Runkeeper. Det var appen som blev testvinnare förra gången Mobil testade träningsappar, eftersom enkelheten gillades av testpanelen. Appen håller sig fortfarande uppdaterad och känns inte på något sätt förlegad i sitt gränssnitt, men mycket ser väldigt likt ut sedan förra testet. Runkeeper är trots allt en av de allra bästa apparna på att koppla ihop sig med andra tjänster och nu även nya prylar, även om stödet för sensorer är fortsatt ganska svagt. Även tredjepartsstödet är brett och bra. Wahoo Fitness tog tredjeplats och är lite speciellt av flera skäl. Dels är det här inte en träningsapp i den normala bemärkelsen, för det finns knappt en historik och all form av moln-lagrig eller liknande är helt och hållet obefintligt. Wahoo har enbart funnits till iPhone under många år, fram till alldeles nyligen när appen introducerades till Android. Wahoo Fitness har ett bra sensorstöd, men det borde finnas någon slags backup.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Det finns mängder av träningsappar till mobiltelefonerna idag. De allra flesta har samma grundfunktion, nämligen att spela in löprundan (eller vad man nu tränar) med hjälp av telefonens GPS och sedan ger appen detaljerad information och en karta över träningen. Beroende på app och vad man betalar kan du även få bland annat röstcoaching i hörlurarna, avancerade grafer, data från andra tränings- och hälsotjänster, samt tävla mot sina vänner eller kollegor. Mobil har testat sex giganter inom området och Runkeeper blev bäst i test. Runkeeper är en av de äldre apparna som numera är helt och hållet gratis. Det gör appen enormt prisvärd gentemot de övriga konkurrenterna och innehållet i appen ligger på samma nivå som vad de andra erbjuder i sina betalversioner. Både via app och webb kan man hitta vänner, sätta mål, hoppa på olika träningsprogram och se statistik över hur man skött sig. För detaljerad statistik och för att vänner ska kunna följa dig under träningen finns även en prenumerationstjänst. Runkeepers har en egen Health Graph som är ett sätt för tredjepartsappar och tjänster att dela data till och från tjänsten. Det gör att man kan koppla stegräknare, våg, sömnmätare och mycket mer till sitt konto för en mer detaljerad översikt. Gränssnittet är väldigt rent och enkelt att använda, men en stor nackdel med appen är vänskapen. Även om man kan lägga till vänner i nätverket, finns inte många möjligheter att tävla mot varandra och liknande. Men tränar man mest själv, är Runkeeper oslagbar i sin klass. Endomondo tog andraplats och är också en gammal räv i sammanhanget, som dessutom letat sig ut på flest plattformar under åren. Appen är idag en kompetent träningskompis med fina möjligheter att sätta upp tävlingar med såväl enskilda vänner, som större grupper. Gränssnittet är näst enklast i testet, strax efter Runkeeper, snabbt men något plottrigt på sina håll. Pro-versionen kan även skryta med en inbyggd stegräknare, något som Endomondo är ensam om av de sex testade. Det är en riktigt bra app, särskilt om man uppskattar den mer sociala aspekten och att kunna tävla mot vänner, vilket appen sköter bäst i testet. Runtastic är tredje appen i testet och innehåller flest funktioner, åtminstone om man använder sig av betalversionen. Gratisversionen fungerar bra, men den ligger långt efter gratisversionen av Endomondo sett till funktioner och är inte ens i samma liga som Runkeeper. Gränssnittet är inte lika bra som hos konkurrenterna och även om appen är enkel att använda är den rörigast av de sex. Även Runtastics betalapp bjuder på tävlingar mot vänner, även om det inte är lika lätt som hos Endomondo.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Kom i form har testat 15 populära träningsappar som hjälper dig till toppformen. Det finns olika appar till IOS och Android, men också vissa till båda operativsystemen. Runkeeper är en av de apparna som passar både IOS och Android och det är också testets vinnare. Appen passar alla, eftersom det finns inställningar för såväl vanlig promenad som en stenhård löprunda. Du ställer själv in vilken typ av motion du vill ägna dig år, laddar upp en spellista och ger dig iväg. Runkeeper är mycket enkel att använda med tydliga knappar och en god överblick. Däremot får appen ibland kritik för att ha en svag GPS-signal och att mäta dåligt, i synnerhet i skogspartier. Runkeeper finns i både gratis- och betalversion. Cyclemeter har fått samma betyg som Runkeeper men passar bäst till cyklister som cyklar till jobbet varje morgon och drömmer om Vättern runt. Den är enkel och smidig, samt ger dig en direkt överblick på hur snabbt du cyklat, terrängen du cyklat igenom och en massa annan information. Den fungerar också fint till andra utomhusövningar och är enkel att använda tillsammans med Twitter och Facebook. Endast till IOS. Efter dessa två toppoängare får några andra appar samma betyg (4/5), men vi väljer att lyfta fram PROMENAD. Den finns till både IOS och Android och kan användas av alla. Appen är perfekt till de som vill motionera genom att gå och promenera, då en GPS-signal känner av stegen och räknar dem, såväl utomhus som inomhus. Resultatet får man sammanställt, med kaloriförbrukning m.m. En nackdel är att appen är gratis till Android, men kostar 15 kronor för IOS-användare.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta träningsappar som framför allt fungerar till löpning. Fem av apparna betalar man för att ladda ner men de går även att ladda ner som gratisversioner med färre funktioner. Många av dem finns även till IOS men där kan priset variera mellan olika mobilversioner. Appen som blev bäst i test är Endomondo. Appen är genomarbetad i all sin enkelhet. Den har väldigt få klick och man väljer, istället för att välja bort, de funktioner man vill köra och det gör appen mycket användarvänlig. Sajten som appen är kopplad till är välgjord med en tydlig community-känsla, en mer vuxen upplaga av Runtastics sajt. I huvuddisplayen är det lätt att hitta var man ställer in vilken typ av löppass man vill utföra och kan även hitta färdiga rutter i ens närområde som andra användare lagt in. Runtastic hamnade på andraplats och har ett riktigt bra helhetstänk, där sajt och app funkar fint ihop, liksom med sociala medier. Man kan t.ex. låta sin löpning synas live via karta för alla på Runtastic.com och självklart är det enkelt att dela med sig på Facebook eller Twitter. De funktioner som finns går enkelt att redigera under inställningar. Det är en väldigt social och kommunikativ app, som verkar rikta sig till en ung målgrupp. Appen saknar dock musikfunktion. Runstar kommer på tredjeplats och är kopplad till sajterna Runkeeper och Dailymile, där det går att interagera med andra. I själva appen kan man också lätt dela med sig av sina resultat på Facebook eller Twitter. Det är svenskar som ligger bakom Runstar, så en inställning där man kan välja att få appen på svenska borde inte vara allt för mycket begärt, men det saknas. Appen är mycket användarvänlig, enkel att köra igång och den är helt anpassad för löpning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"