HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Matkassar från Årstiderna

tjänster uppdaterad 23:e September, 2020

I Årstidernas matkassar får du till 100 procent ekologiska ingredienser. Det finns många olika varianter av matkassar, alla med stort fokus på hållbara ingredienser. Årstiderna har förutom bra samarbeten med flera lantbrukare även egna gårdar där de odlar grönsaker och tar fram nya recept.  

Alltid 100% ekologiskt
Ingen bindningstid
Välj 3 eller 4 middagar

Vi frågar – Johanna Ternander på Årstiderna svarar

Vad får kunderna om de väljer er matkasse?

– Om du väljer Årstidernas matkasse är du säker på att du får en till 100 procent ekologisk matkasse, som är sprängfylld med fantastiskt goda, gröna rätter komponerade av erkända kockar. Du får dessutom råvaror som är i säsong och som aldrig har fraktats med flyg. Allt kommer paketerat i Årstidernas trälåda, direkt hem till din dörr.


Hur tänker ni när ni väljer innehåll?

– Hållbarhet är Årstidernas hjärtefråga och det är alltid det vi utgår ifrån i vår verksamhet. Alla varor vi har i våra matkassar är till 100 procent ekologiska – och det är något vi aldrig kompromissar med. Årstiderna har som mål att ha en CO2-räkenskap i balans (det som ofta kallas att vara CO2-neutral) i år (2020). Dessutom ska alla våra leverantörer ha sina CO2-räkenskap i balans år 2025. Det är ett jättestort arbete, men det är något vi verkligen tror på. Vi jobbar därför med hållbarhet i absolut alla våra led och värdekedjor

– Årstiderna är i grunden ett danskt företag. Därför ärdet naturligt för oss att närodlade produkter kommer från Danmark, både från våra egna gårdar men även från bönder som vi jobbat i nära samarbete med i många år. Detta ger oss närhet till bönderna och såklart kortare transporter – vilket vi tror är en riktigt bra grej. Eftersom vårt skandinaviska klimat är som det är måste vi ibland vända blicken söderut, och då främst mot Sydeuropa, för att vi ska ha tillräckligt med frukt och grönt att fylla våra kassar med (annars får vi äta väldigt mycket kål och morötter). Även här har vi nära samarbeten med bönderna och våra inköpare vet precis vem som odlar de bästa grönsakerna efter den lokala säsongen. Vi har bland annat personal på plats i Spanien som kontrollerar att leverantörerna håller sig till regler, lagar och riktlinjer. Spanien har även en lång tradition av just ekologiskt lantbruk, vilket många inte vet om! Dessutom är det faktiskt ofta mer hållbart att frakta till exempel ekologiska grönsaker från Spanien som fått växa i solen än att odla konventionellt i uppvärmt växthus i Sverige.

– Årstiderna har haft en no fly-policy sedan 2003. Det innebär att inga råvaror transporteras med flyg, någonsin. Detta gäller alla råvaror, oavsett varifrån i världen de kommer. En matkasse från Årstiderna är alltid grön, oavsett om du väljer en vegansk, lakto-ovo-vegetarisk eller flexitarisk matkasse. På Årstiderna har vi valt att ta bort alla matkassar med rött kött och våra matkassar följer något vi kallar för 80/20-principen – en mycket enkel modell där minst 80 procent av måltiden kommer från växtriket och max 20 procent är animaliskt.


Varför ska kunderna välja just er matkasse?

– För att med Årstiderna får du schysst mat som är bra både för dig och för resten av världen.

Övrig information om Årstiderna

För Årstiderna ligger hållbarhet i fokus och det finns en bred variation av matkassar som alla innehåller till 100 procent ekologiska råvaror. Årstiderna har också ett stort utbud av matkassar för en person – något som är ganska ovanligt inom matkassar. 

Vilka matkassar har Årstiderna?

  • Veganska matkassen: Veganska ingredienser som grönsaker, proteiner, ris och baljväxter.
  • Glutenfria vegankassen: Veganska ingredienser som är helt glutenfria. Grönsaker, ris, baljväxter, frön och glutenfria torrvaror. Tänk dock på att alltid dubbelkolla ingredienserna efter gluten ändå.
  • Vegetariska matkassen: Här står grönsakerna i fokus och smaksätts tillsammans med bönor, linser, ost, ägg med mera.
  • Vegetariska snabbkassen: Matkassen innehåller rätter som du tillagar på 30 minuter, max. Recepten är enkla och vissa delar är redan färdiga, så som gryträtter och färdig falafelsmet.
  • Flexitariska matkassen: Rätter som tillagas på runt 30-40 minuter. Den innehåller en fiskrätt, en fågelrätt och två veganska/vegetariska rätter.
  • Pesceratiska matkassen: I matkassen är två av rätterna helt vegetariska och en med fisk.
  • Vegetariska barnkassen: Lakto-ovo-vegetariska rätter som passar för hela familjen. Tillagningstiden ligger på ungefär 30 minuter och rätterna känner man igen. 

Hur beställer jag matkassar från Årstiderna?

När du bestämt dig för att välja Årstidernas matkassar så börjar du med att välja ut den sort som passar er bäst. Därefter kontrollerar du om du kan få hem matkassen genom att fylla i ditt postnummer. Sedan väljer du om du vill ha några tillvalsprodukter, till exempel snacks eller frukt. Nu är det dags att välja du hur ofta du vill ha matkassen levererad och vilken dag den ska komma. Om du har en rabattkod fyller du i denna i nästa steg där du även kontrollerar vilken kasse du valt och när den kommer. Fyll därefter i ditt namn, mail och mobilnummer och adress. Det finns även en ruta där du kan lämna en instruktion för leveransen, till exempel om du vill att de ställer kassen på något speciellt ställe om du inte är hemma.  

Kan jag se menyn i förväg och byta ut middagar?

Det går inte att byta ut middagar men du kan kolla igenom veckomenyer innan du får hem kassarna. Då kan du se om du gillar recepten eller inte. Om du vill så kan du byta till en annan av matkassarna.

Behöver jag ha några basvaror hemma?

I Årstidernas matkassar finns i princip allt med. De förutsätter dock att vissa basvaror finns hemma, som exempelvis salt, peppar, socker, vinäger, olja, kryddor och mjöl.

Specialprodukter

Hos Årstiderna finns det möjlighet att beställa hem specialvaror, så som frukt och grönt, juice, bröd och bakverk, mejeri med mera. Under julen finns det julmatskasse, julgodis, nötter och andra julvaror.

Leveransavgift

Årstiderna har en fraktkostnad på 29 kronor per leverans. 

Leverans - tid och dag

Matkassarna kommer på söndagar eller måndagar beroende på var i landet man bor.

Betalning

När du lägger din order kan du välja mellan kort- och fakturabetalning. Debitering sker via Klarna veckovis, varje onsdag.

Ändringar eller uppsägning av abonnemang

Årstidernas matkassar har ingen bindningstid och du kan säga upp prenumerationen när du vill. Detta kan du göra via “Dina Sidor” eller genom att ringa/maila kundtjänst. Om du vill avboka eller göra ett tillfälligt uppehåll så kan du också göra detta på dina sidor.

Frågor & svar

Hur fungerar det att köpa matkasse?

Kolla först igenom vilken inrikting av matkasse som du är intresserad av, tex Vegetariskt, Barnvänligt eller Laktosfritt. Sedan väljer du antal personer och hur många middagar du vill att din matkasse ska innehålla. Välj vilken dag som du vill få matkassen levererad och starta sedan en prova-på-period eller prenumeration av matkasse-tjänsten.

Vilka dagar levereras matkassarna?

Det varierar, men de vanligaste dagarna för leverans är Söndagar, Måndagar eller Tisdagar. Vilken dag det blir, brukar bero på vart du bor och ibland även vilken dag du själv vill ha leveransen av matkassarna.

Har matkassarna någon bindningstid?

Matkasse-leverantörerna som vi jämför hos oss på test.se har ingen bindningstid. Detta innebär att du när som helst kan ändra, pausa eller avsluta en prenumeration. Men tänk på att göra det i tid. De flesta butikerna har specifika regler för ett visst antal dagar innan som du kan göra ändringar i din prenumeration

Vilken matkasse är billigast för en barnfamilj?

Butiker som erbjuder speciellt inriktade barnvänliga matkassar är City Gross, Coop, Hello Fresh, Årstiderna, Middagsfrid, Simple Feast, Linas Matkasse, Ecoviva och Matkomfort. Några av de mest prisvärda barnvänliga matkassen just nu är Middagsfrid Barnkasse som erbjuder en prova-på-kasse till ett lågt pris. Därefter ligger City Gross Familjekasse och City Gross Vegetariska kasse.

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.